Gumbo er en klassisk cajun-gryderet fra Kreolerkøkkenet. Det ville dog være at strække den at kalde denne opskrift helt autentisk, men vi kan måske kalde den Gumbo-inspireret kreolsk gryderet og glæde os over, at den smager superdejligt alligevel.
Ingredienser
- 1 hel kylling
- 150 g fersk chorizo eller andouille hvis du kan finde det
- 150 g store rejer forkogte
- 1 løg finthakket
- 4 fed hvidløg finthakket
- 1 grøn peberfrugt
- 2 stilke bladselleri i tern
- 8 dl kyllingebouillon/hønsebouillon
- 1 ds hakkede tomater
- 2 spsk cajunkrydderi
- evt. en smule sødning
- salt og friskkværnet peber
- smagsneutral kokosolie til stegning
- evt. maizena til jævning
Tilbehør
- 1400 g blomkålsris
Sådan gør du
- Fjern evt. skindet på kyllingen, men du kan også fint lade det blive, det giver noget smag til retten men bliver selvfølgelig ikke sprødt.
- Skær lårene af kyllingen og udben dem.
- Skær brystkødet af kyllingen og skær det og lårene i mindre stykker.
- Skær pølsen i mindre skiver eller stykker.
- Opvarm kokosolie i en gryde og brun kyllingekødet af. Læg det til side et øjeblik.
- Kom løg og hvidløg i gryden og sauter i et par minutter, til det er klart i farven.
- Tilsæt pølse og lad det stege med.
- Tilsæt cajunkrydderi og svits med.
- Kom grøntsagerne ved og hæld bouillon og hakkede tomater ved, tilsæt også kyllingen.
- Lad det koge op og skru ned for varmen.
- Lad retten simre i ca. 45 minutter.
- Put rejerne i og lad dem varme godt igennem de sidste par minutter, så de stadig har bid.
- Smag til med salt, peber og lidt sødning.
- Jævn evt. med maizena for en lidt tykkere sauce.
- Server med blomkålsris eller spis den som en suppe.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Autentisk Gumbo
Gumbo er nemlig normalt lavet på en såkaldt roux, som er mel og peanutolie brunet godt af. Det skaber en dyb og karamelliseret smag. Det har jeg af åbenlyse årsager sprunget over og i stedet har jeg her lavet saucen på tomat. Fordi retten bliver lavet uden roux og altså uden mel er saucen lidt tynd. Hvis du er ok med det, kan du give den et par tsk maizena oprørt i lidt koldt vand til jævning.
Jeg har derudover kogt grøntsagerne med i retten, på den måde bliver de bløde. Hvis du vil bevare noget sprødhed, kan du tilsætte dem til sidst.
Hel kylling eller kyllingebryst i Gumbo?
Man kan godt erstatte den hele kylling med kyllingebryst, men det bliver både hurtigere tørt og har mindre smag, synes jeg. Jeg har brugt en hel kylling, fordi det bedre kan svare sig økonomisk, og så kan man jo gemme skroget til en anden gang (og lave bone broth).
Men er man presset på tid, kan man i en snæver vending bare bruge det kylling, man har/kan få.
Hej Jane – den ret lyder dejlig. Kan dog ikke se hvornår rejerne skal i retten?
God dag
Kh Sanne
Hov, det har jeg tilføjet nu. Tak :)