Sådan en omgang gul karry smager bare så lækkert og er en af mine favoritter i thai-køkkenet.
Gul karry med oksekød, grøntsager og blomkålsris
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 500 g oksekød i strimler fx oksefilet eller flanksteak
- smør eller kokosolie til stegning
- 2 spsk gul karrypasta
- 2 spsk frisk ingefær revet
- 1 rød chili udstenet og finthakket (kan udelades af hensyn til ungerne)
- 2 dåser kokosmælk som har stået i køleskabet
- 3 kaffir limeblade
- 0,5 lime saften herfra
- 2 spsk sojasauce eller glutenfri tamari (glutenfri soja)
- 1 spsk fiskesovs
- 1 spsk Sukrin Gold
- salt (smag til)
- 1 gulerod skrællet og skåret i tynde stave
- 100 g sukkerærter
- 100 g spidskål fintsnittet
- Thai-basilikum ville have været et hit men jeg havde ikke noget.
- 40 g cashewnødder eller peanuts til drys
Blomkålsris
- 600 g blomkål revet til blomkålsris
Sådan gør du
- Opvarm kokosolien i en sauterpande og tilsæt karrypasta, revet ingefær og chili. Lad karrypastaen riste lidt, så smagen og duften rigtig kommer frem.
- Brun herefter kødet heri og tilsæt cremen fra den ene dåse kokosmælk. Lad kokoscremen samle sig godt om kødet sammen med karrypastaen.
- Tilsæt nu cremen fra den anden kokosmælk og alle de andre ingredienser (minus grøntsager) og lad retten simre i ca. 20 minutter, til du har en dejlig cremet karrysauce.
- Imens laver du blomkålris ved at skære dit blomkål i små buketter og køre dem igennem foodprocessoren på det fine rivejern.
- Kort før servering overhælder du dem med kogende vand og dræner straks vandet fra i en si. Hæld i en skål og server.
- Når du er ved at være klar til servering, fisker du kaffir limebladene op og tilsætter grøntsagerne til saucen.
- Vend det hele godt rundt i saucen. Smag til en sidste gang, så du får den ønskede karrysmag.
- Hæld hele balladen i et serveringsfad eller server direkte i sauterpanden sammen med blomkålsrisene. Lad familien selv tage for sig af retterne.
- Når vi ikke kan komme til Thailand, må Thailand jo komme til os. Eller noget…
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Thai-madlavning med gul karry
Vi kommer ikke til Thailand i år. Det har ellers været min livsline de sidste fire vintre. Vinteren er bare ikke min tid. Jeg bliver lidt sølle, går ned i gear og har mest lyst til at gå i hi og først vågne igen til foråret. Men vi har ikke kunne få det til at gå op i år.
Som kompensation har jeg kastet mig ud i thai-madlavning. Gul karry er en evig favorit her. Og det er en kunst, man hele tiden kan blive bedre til, for det er megasvært at ramme den gode karry-smag.
Selv ude i Thailand er kvaliteten af de karryretter, man får serveret en blandet fornøjelse. Nogle smager, så englene synger, nogle er så stærke, at de er uspiselige, mens andre smager… i bedste fald kedeligt. Mængden af sukker spiller sikkert en rolle her, men ellers er det at lave en god karry en on-going proces, hvor man smager til og balancerer og smager til og balancerer.
Det er svært at give en præcis opskrift her. Smag og styrke varierer meget i karrypastaer (min er mild og er faktisk ikke specielt god), så brug opskriften her som inspiration og husk at smage til og tilsætte ekstra salt, sukker, limesaft, Tamari, fishsauce eller hvor du nu synes, den halter…
Når du er ved at være klar til servering, fisker du kaffir limebladene op og tilsætter grøntsagerne til saucen. Vend det hele godt rundt i saucen. Smag til en sidste gang, så du får den ønskede karrysmag. Hæld hele balladen i et serveringsfad eller server direkte i sauterpanden sammen med blomkålsrisene. Lad familien selv tage for sig af retterne.
Når vi ikke kan komme til Thailand, må Thailand jo komme til os. Eller noget…
Og så er en ny uge startet. Min udmærker sig ved, at jeg ikke skal i fotostudie. Hvor hyggeligt det end har været, så har det været meget madlavning og udsættelse af alle andre opgaver. Dem skal jeg samle op på i dag, ligesom jeg nu igen skal tage del i familielogistikken. I dag betyder det, at jeg skal til tandlæge med min datter og til skolehjem-samtale med min søn og nå ja, i aften skal jeg holde foredrag i Roskilde. Og så gik den dag vist.
Opskriften indeholder affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik
Hej.
Når du skriver cremen fra 1 dåse kokosmælk og 1 dåse kokosmælk nedenunder, så betyder det jeg skal købe 2 dåser, ikke? Eller er en nok??
Ja netop. Her har jeg brugt en hel dåse kokosmælk + cremen fra en anden dåse kokosmælk (dvs. hvor kokosvandet er siet fra) :)
Hvilket kød kan man bruge? Jeg har nemlig en grydesteg, kan det lad sig gøre hvis man simre det i længere tid?
Vil man kunne erstatte kødet af gullash-kød? Har nemlig lige nået i fryseren…
Prøvede retten i weekenden for gæster – MUMS var svaret fra alle. LCHF’er eller ej!
God meget sen aften:-)
Det er en skam, at I ikke kommer til Thailand. Jeg har flere venner fra Thailand og elsker dem og deres mad.
Har du været på Malta? Kan anbefales, der er skønt i eget hus med gårdhave og soltag i Melieha Bay på Malta, det er Dansk Folkeferie som har det.
Din mad ser æstetisk og skøn ud. Vi må prøve det her i huset.
Min datter laver en hel del kreativt, så hun får lov at forsøge med dine retter. Hvis du har tiden i denne kølige, triste efterårstid så prøv at se bloggen på: http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
Har du haft din blog længe?
Har du gode råd til min datter, som er nystartet?
Hilsner fra en mor og et godt efterår.
Tina
Nammenam, det ser lækker, lækker ud :D jeg har aldrig prøvet den gule karrypasta, jeg er altid faldet i den grønne eller den røde. Hvordan er smagen?
Den gule er lidt mildere og rundere og derfor mere børnevenlig. Men faktisk synes jeg, styrken varierer fra mærke til mærke. Den, jeg har, er ret mild.
Tak for et dejligt aftenmåltid. Manden var også begejstret.
Rigtig fin -også uden tamari som jeg ikke havde hjemme.
Ser og lyder skønt. Elsker thai-mad. Hvorfor bruger man kokossukker? Er det bedre / sundere end alm. Sukker? :)
Kokossukker har et væsentligt lavere glykæmisk index end almindeligt sukker. Det betyder, at blodsukkerpåvirkningen er meget lavere. Desuden indeholder kokossukkeret vitaminer og mineraler, i modsætning til almindeligt sukker, der ikke bidrager med noget som helst. :)
Rød chili kan vist dække over en hel del forskellige slags (siger han efter at have set chilismagninger af Chili-Klaus på YouTube). Taler vi om vindstyrke 15, eller…? :-)
Tak for inspiration! Det ser vildt MUMS ud og skal bare prøves. Jeg eeeeeeelsker Thaimad <3 Lækkert, lækkert! Har det lige som du, at jeg lever i sommer'kvart'året (det er jo ikke engang et halvår)og forsøger at overleve resten af året, til næste runde med sol og varme. Har desværre til gode at rejse til Thailand (har drømt om det i mange år, men manden vil til Norden (vi ér i Norden for pokker da…)) ;-)
TAK!! :-)
Muns! Det lyder godt nok lækkert :)
Nogen forslag til en anden måde at lave blomkålsris på?
Jeg har igen foodprocessor og tænker at skal jeg rive på et almindeligt rivejern, så kommer det til at tage lang tid at lave en portion til 4 personer :D
Ikke rigtigt, desværre. Du må frem med rivejernet!
Du kan i en snæver vending, hvor du bare skal bruge en lille portion “ris” skære dem fint med kniv på et bræt. De bliver mere grove, men kan sagtens bruges :-)
Det ser skønt ud! Den kommer på menuen en af dagene.
Den bedre halvdel har lige spurgt om jeg ikke gider lave en curry til ham – jeg er ikke så stærk i thaimadlavning så denne her opskrift kommer mig til undsætning :D Mange tak
uhm!! hvor ser det lækkert ud,,, og vejret er lige til det,,, takker <3
Uhm, det ser altså helt vildt godt ud! Tak for god inspiration endnu en gang :)