Grøntsagsbrød er min favorit-brøderstatning. Jeg har ikke spist rigtigt brød siden 2010, så jeg har for længst vænnet mig af med, at al mad starter med en skive brød.
Hvis jeg spiser brød-erstatninger, foretrækker jeg de brød, der lavet med en base i grøntsager. De tunge kernebrød og brød bagt på specialmel spiser jeg sjældent. Jeg vil hellere have rigtig mad.
Grøntsagsfladbrød med blomkål og broccoli
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 70 g solsikkekerner
- 400 g blomkål
- 400 g broccoli
- 1 håndfuld frisk persille
- 120 g cheddar eller anden ost, revet
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk sød paprika
- 2 tsk salt
- 3 æg
- 2-3 spsk pofiber eller 3-4 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du
- Mal solsikkekerner til groft mel i foodprocessoren med den store kniv. Skær blomkål og broccoli i mindre stykker og hæld dem ned i blenderskålen sammen med persilleblade og blend.
- Tilsæt revet ost og blend igen.
- Tilsæt æg og krydderier og blend til en fedtet masse. Tilsæt til sidst Pofiber/loppefrøskaller og blend igen.
- Da blenderskålen er næsten helt fuld, kan det være svært at få fordelt fibrene ordentligt i dejen, så jeg hældte den efterfølgende over i en skål og rørte den lige godt igennem med en ske.
- Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Form den fedtede dej til boller i hænderne og klat dem ud på bageplader beklædt med bagepapir. Jeg brugte tre bageplader i alt. Saml de flade boller godt rundt i kanten, så du får en defineret kant.
- Bag i ovnen i ca. 30 minutter. Hold øje med dem undervejs og skift evt. plads på pladerne og tillad at tage dem ud på forskellige tidspunkter. De er færdige, når de er blevet let brune og har fået en fin brun kant.
- Løft dem forsigtigt fra bagepapiret med en bagespatel eller lign. og lad dem herefter afkøle.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Der er få opskrifter, jeg har lavet så mange gange som de populære grøntsagsfladbrød. De er geniale, hvis du spørger mig! Jeg bruger dem i sandwiches, som burgerbolle, hotdogbrød eller som bund i en minipizza.
Portionen her er virkelig stor og et super weekendprojekt. Men du kan evt. halvere den, hvis du synes.
Hvordan opbevarer man grøntsagsfladbrød?
Når jeg har lavet en portion, opbevarer jeg et par stykker i køleskabet (adskilt af madpakkepapir) og fryser resten ned (igen adskilt af madpakkepapir). På den måde er det nemt lige at tage en enkelt eller to på efter behov. Det har reddet mange frokoster for mig igennem årene.
Grøntsagsbrød lavet med rester
Jeg laver dem aldrig efter opskrift. Jeg bruger grøntsager (ofte af den halvtrætte slags), lidt kerner malet til mel og revet ost. Krydderier efter hvad jeg lige synes.
Slip fantasien fri. Brug cirkamængderne i min opskrift på grøntsagsfladbrød og brug hvad du har hjemme.
De her grøntsagsbrød er sådan set ikke meget anderledes end de mange andre lignende grøntsagsbrød, jeg har lavet og som findes både her på bloggen og i mine bøger.
Grøntsagsbrød – anvendelsesmuligheder
Jeg bruger dem til alt muligt! Til hurtig frokostsandwich, som burgerboller eller som bund i denne lækre mexi-tallerken, som var min morgenmad i går.
Her havde jeg et grøntsagsbrød smurt med røget paprikadip sammen med en rest kylling, guacamole og tomatsalsa fra min aftensmad aftenen før. Det var en seriøs morgenmad! Faktisk så seriøs, at den mættede helt til aften!
Har lige lavet grøntsagsfladbrød- Jesus Christ for et svineri i køkkenet?
Min blender duede ikke til alt det tørre, måtte bruge min lille grøntsagshakker i små portioner og så røre det hele sammen til sidst i en skål med en grydeske.
Men hold da op , sikke et resultat- de smager jo forrygende??
Haha, åh nej! Men jeg kan faktisk godt huske i “gamle dage”, hvor jeg også lavede alting i en lille minihakker. Da jeg fik en foodprocessor blev alting virkelig meget nemmere :)
Men fedt at du fik noget ud af dine anstrengelser, trods alt!
Nam nam…og jeg må nu trække afsky for spidskommen tilbage…de smager jo super godt.
Kan ost erstattes af noget andet har en der ikke tåler det nemlig?
Tænker kikærtemel måske?
Hej. Lækre brød. Skal lave dem i dag. Kan man erstatte 1,5 dl Pofiber eller 3-4 spsk loppefrøskaller med noget man kan købe i dagligvarebutikker?
Mvh Johanne
Pofiber fås i de fleste supermarkeder. Det står på glutenfrihylden – rød pakke til en 20’er.
Jeg har ikke den store erfaring med kikærtemel men jeg tænker, at alt mel med lidt fibre i kan bruges :)
Hej.
Er lige faldet over denne opskrift. I stedet for pofiber eller loppefrøskaller, kan fiberhusk eller lidt alm. Mel bruges i stedet?
Mvh. Louise
Du kan godt bruge lidt fiberhusk. Almindelig mel har jeg ingen erfaringer med…
Har du eksperimenteret med at putte chiafrø i de her?
Jeg former dem med min bøfformer (8 på hver plade) og bager dem lidt længere tid og lidt tykkere – så fungerer de som brød til madpakken med pålæg og de er til at holde i hånden og spise. :-) Bager dem hver eneste uge med forskellige grønsager og krydderier, de bliver aldrig kedelige at spise :-)
Tak for en dejlig opskrift :-D
P.S. De passer i størrelsen 2 ved siden af hinanden i en købe-isbøtte ;-)
Kan de fryses?
Yes, det kan de!
Jeg lavede dem (igen) i dag og denne gang med tomatpure i. Det var slet ikke dårligt! :-) De fik også en fin rødlig farve af det.
Hvordan opbevarer du generelt dit “brød”? I køleskab? Jeg har lige lavet de lækreste fladbrød og fiberboller. Tak :)
Nu skriver du blenderskål – er det så blender eller foodprocessor? Jeg står netop og bøvler med at få min blender til at gufle det i smadder. Der skal meget små stykker og meget små portioner til, før det lykkes. Det er en Kenwood blender.
Det er foodprocessoren. Jeg bruger den store blenderskål med S-kniven :)
Skal der loppefrøskaller eller pofibre i? Det er ikke lige noget jeg har i køkkenskabet, og jeg aner ikke, hvad de gør for “dejen”. Jeg lever ikke LCHF, jeg synes bare dine brød ser virkelig lækre du og vil gerne prøve dem :)
Jeg putter dem i fordi jeg synes, at dejen hænger bedre sammen så. En enkelt gang har jeg dog glemt det og de blev ok-fine alligevel, så hvis du ikke har nogen af delene, kan du prøve bare at udelade dem helt. :)
Jeg vil så gerne finde et godt alternativ til brød. Din opskrift virker god, men jeg har ikke en foodprocesser. Kan en blender gøre det?
Jeg har aldrig haft en foodprocesser, så jeg aner ikke, om der overhovedet er forskel. :-)
Nej, jeg tror desværre ikke det går så godt i blender. Alternativt kan du rive grøntsagerne på rivejern men det er jo også et rigtig stort arbejde… :-/
Vil basilikum i stedet for persille kunne virke?
Ja helt sikkert!
Ja – de blev vildt gode – puttede både frisk basilikum og tørret oregano i :-)
Tænkte lidt over det med “den defininerede kant”, lavede dem med min børformer og vupti – Masser af defineret kant :-D
Ved du om man kan bruge noget andet i stedet for ost? Jeg ammer og min dreng kan ikke tåle mælkeprodukter..
Det er svært med ost, da det jo her bruges som bindemiddel også. Mit bedste bud vil være bare at lave dem uden, evt. med et ekstra æg.
Jeg fik en tæt-på-sprød blomkålsbund i dag – tror at min bagesten gjorde det
Jeg har brugt parmesanost, det virker også :-)
De lyder rigtig gode. Har du et forslag til et alternativ til ost?
Nej desværre ikke. Jeg har dog hørt fra flere, som har held med at udelade osten (evt. til fordel for et ekstra æg), men jeg har ikke selv haft held med det.
Har lige bagt dine brød for første gang. Helt vidunderligt ?.
I stedet for boller bredte jeg al dejen ud på bagepladen og stak dem ud i firkanter.
Det gør så, at de ikke får den sprøde kant som de fladtrykte boller.
Men…de bliver bløde i det. Gør dine fladbrød også det – ikke rundt i kanten, men i midten?
I øvrigt tak for vældig mange dejlige ideer og opskrifter.
F.eks. Havde jeg ingen persille, så jeg plukkede lidt skvalderkål i haven.
Det er også sundt ?.
Nej altså grøntsager bagt i ovn bliver ikke sprøde. Desværre. Mine har en slags fasthed i kanten men er også bløde i midten. Det er præmissen, når man bager af grøntsager (eller uden kornprodukter faktisk også)
Har haft kig på disse her ret længe sådan ca. Siden jeg fik din første bog forrige år ? så nu må det være på tide at få det gjort, for de ser bare gode ud!
Lyder rigtig lækkert. Dog kan jeg ikke så godt tåle blomkål, har du et alternativ til dette?
Jeg synes, at jeg et sted læste, at du har vænnet dig til ikke at spise brød. Jeg vil blot høre, hvor længe der gik, og om du ikke savner det en gang imellem?
Du kan sagtens bruge ren broccoli eller gulerødder og rodfrugter fx.
Åh brød… jeg har ikke spist “rigtigt brød” i over 5 år og jeg savner det aldrig. Eller jeg kan da sagtens kigge langt efter et nybagt brød men jeg savner det ikke i min daglige kost. Jeg kan ikke huske hvor længe der gik, før det kom dertil. Jeg oplevede jo øjeblikkeligt, at jeg fik det markant bedre uden, og det gjorde det jo nemt for mig.
Jeg lavede mit mest vellykkede forsøg hidtil i går med hvidkål i stedet for blomkål og en lille deciliter sesammel sammen med po-fibrene. Det var en kæmpe befrielse at læse, ar du sjusser dig meget frem med, hvad du har. Det gjorde mig mer eventyrlysten og jeg tror også, at jeg for første gang turde bage dem igennem, så de hænger bedre sammen. Jeg har ikke tidligere vidst det, men jeg har generelt underbagt dem, når jeg har forsøgt.
Men prøv med hvidkål og brocolli, Tina – det er eddergodt.
Mange tak for jeres svar. Det vil jeg prøve :-)
Dine brød lyder rigtig gode. Skal blomkål og broccoli være rå eller kogte?
De skal være rå :)