Grøntsagsbrød er min favorit-brøderstatning. Jeg har ikke spist rigtigt brød siden 2010, så jeg har for længst vænnet mig af med, at al mad starter med en skive brød.
Hvis jeg spiser brød-erstatninger, foretrækker jeg de brød, der lavet med en base i grøntsager. De tunge kernebrød og brød bagt på specialmel spiser jeg sjældent. Jeg vil hellere have rigtig mad.
Grøntsagsfladbrød med blomkål og broccoli
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 70 g solsikkekerner
- 400 g blomkål
- 400 g broccoli
- 1 håndfuld frisk persille
- 120 g cheddar eller anden ost, revet
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk sød paprika
- 2 tsk salt
- 3 æg
- 2-3 spsk pofiber eller 3-4 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du
- Mal solsikkekerner til groft mel i foodprocessoren med den store kniv. Skær blomkål og broccoli i mindre stykker og hæld dem ned i blenderskålen sammen med persilleblade og blend.
- Tilsæt revet ost og blend igen.
- Tilsæt æg og krydderier og blend til en fedtet masse. Tilsæt til sidst Pofiber/loppefrøskaller og blend igen.
- Da blenderskålen er næsten helt fuld, kan det være svært at få fordelt fibrene ordentligt i dejen, så jeg hældte den efterfølgende over i en skål og rørte den lige godt igennem med en ske.
- Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Form den fedtede dej til boller i hænderne og klat dem ud på bageplader beklædt med bagepapir. Jeg brugte tre bageplader i alt. Saml de flade boller godt rundt i kanten, så du får en defineret kant.
- Bag i ovnen i ca. 30 minutter. Hold øje med dem undervejs og skift evt. plads på pladerne og tillad at tage dem ud på forskellige tidspunkter. De er færdige, når de er blevet let brune og har fået en fin brun kant.
- Løft dem forsigtigt fra bagepapiret med en bagespatel eller lign. og lad dem herefter afkøle.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Der er få opskrifter, jeg har lavet så mange gange som de populære grøntsagsfladbrød. De er geniale, hvis du spørger mig! Jeg bruger dem i sandwiches, som burgerbolle, hotdogbrød eller som bund i en minipizza.
Portionen her er virkelig stor og et super weekendprojekt. Men du kan evt. halvere den, hvis du synes.
Hvordan opbevarer man grøntsagsfladbrød?
Når jeg har lavet en portion, opbevarer jeg et par stykker i køleskabet (adskilt af madpakkepapir) og fryser resten ned (igen adskilt af madpakkepapir). På den måde er det nemt lige at tage en enkelt eller to på efter behov. Det har reddet mange frokoster for mig igennem årene.
Grøntsagsbrød lavet med rester
Jeg laver dem aldrig efter opskrift. Jeg bruger grøntsager (ofte af den halvtrætte slags), lidt kerner malet til mel og revet ost. Krydderier efter hvad jeg lige synes.
Slip fantasien fri. Brug cirkamængderne i min opskrift på grøntsagsfladbrød og brug hvad du har hjemme.
De her grøntsagsbrød er sådan set ikke meget anderledes end de mange andre lignende grøntsagsbrød, jeg har lavet og som findes både her på bloggen og i mine bøger.
Grøntsagsbrød – anvendelsesmuligheder
Jeg bruger dem til alt muligt! Til hurtig frokostsandwich, som burgerboller eller som bund i denne lækre mexi-tallerken, som var min morgenmad i går.
Her havde jeg et grøntsagsbrød smurt med røget paprikadip sammen med en rest kylling, guacamole og tomatsalsa fra min aftensmad aftenen før. Det var en seriøs morgenmad! Faktisk så seriøs, at den mættede helt til aften!
Mange tak for opskriften)))
😃😃😃
Grundet mælkeintolerance anvendte jeg vegansk ost. Brødet hang slet ikke sammen, hvilket jeg gætter på var årsagen. Kan man tilføje flere æg som erstatning for ost, for at få det til at hænge sammen?
Ja nogle gange kan man godt redde det med et ekstra æg men det er ikke noget, jeg specifikt har testet her.
Hej Jane.
Kan man evt. lave dem i et vaffeljern, så man slipper for at tænde ovnen?
Lone
Det tror jeg ikke. Dejen er alt for porøs til at kunne tilberedes der (tror jeg).
Jeg har dem i ovnen nu og håber det bliver godt 🙏🏻 jeg har længe kørt med chaflerne til frokost, men trænger til lidt andet. Jeg plejer at bruge to chafler med spinat, tomat, kylling og ost. Hvordan ville du bruge grønsagsbrødene som madpakke, og er to stykker for meget?
Jeg synes, det passer fint med 2 som en sandwich👍🏼
Kan man bruge andet end blomkål måske ? Min mave er ikke glad for blomkål
ja sagtens. Jeg har lavet et utal af varianter af dem igennem årene og både brugt broccoli, grønkål osv. Bare brug hvad du har ved hånden☘️
Takker
Hej Jane
Er der et alternativ til pofiber/ loppefrøskaller
Det er et problem jeg kan simpelthen ikke lide smag og konsistens
Og det hæmmer mig ingen del af dine opskrifter
Jeg synes jo det er både nemmere og bedre bare ikke at spise de brød. Der er jo vitterligt ingen gevinst ved dem og de allerbedste resultater får du alligevel ved at spise kød og grøntsager – ikke brød, uanset hvad de brød er lavet af.
I grøntsagsfladbrød og den type kan du prøve at udelade dem. De andre slags synes jeg bare du skal lade være med at spise.
Hej Jane,
Kan man fryse fladbrødene, og i givet fald hvor længe kan de holde?
Mange hilsner
Malene Persson
Ja det kan man sagtens. Put madpakkepapir imellem dem, så de ikke klistrer sammen. I fryseren holder de nærmest forevigt. Er noget nogensinde blevet for gammelt imens det er frosset ned?
Hej Jane
Hvad mener du om Elverbrød?.
Der er kun 3G kulhydrat pr 100gr mel.
Og der tilsættes 9gr olie + vand.
Mvh Kirsten
Det er ikke noget, jeg vil spise. Har du læst ingredienserne?
Men det rette spørgsmål synes jeg snarere er: Hvad er dit mål? Hvad vil du gerne opnå og hvilken rolle mener du at Elverbrød skal spille for dig?
Hej Jane.
Et spørgsmål mere. Jeg er helt med på at ketose og vægttab ikke har noget med hinanden at gøre, men at ketose er et redskab til at få fedtforbrænding i stedet for kulhydrat forbrænding. Hvornår skifter kroppen fra fedtforbrænding til kulhydratforbrænding? Hvor mange gram kulhydrat daglig skal der til?
Jeg vil gerne spise 1skive fuldkorns rugbrød og det er 10 g kulhydrat. Og så får jeg grøntsager til mine måltider og måske ligger jeg på 40-50 g kulhydrat daglig. Er jeg så ikke længere i ketose? Hvor går grænsen?
Mvh Kirsten
Hvor mange kulhydrater er der i disse fladbrød? Og kalorier?
Mvh Kirsten
Hej Kirsten
Her er hvordan du selv regner det ud: Energiberegninger
Kan man lave dem uden ost, tror du?
Undskyld, så ikke at 1 allerede havde spurgt om det?
Godt du fandt det??
Hej
Kan man udelade osten?
Mvh
Maria
Jeg er bryder mig ikke om smagen af solsikkekerner. Hvad ville være godt at erstatte det med i denne opskrift?
Måske mandler eller andre nødder du kan lide?
Har lige lavet fladbrødene. Men desværre sidder de fast på bagepapiret! Nogle eller et godt råd til at undgå det?
Jeg plejer lige at bruge en spatel til at løfte dem fra papiret, når de kommer ud af ovnen og så afkøler de herefter og alt går fint.