Grønlangkål / stuvet grønkål


Grønlangkål – eller stuvet grønkål – er jo klassisk dansk tilbehør og nok mest kendt som det, man spiser til glaseret skinke. Det har mange på julefrokostbordene og jeg kan også huske, det var på bordet til vores familiejulefrokost hos min mormor første juledag, da jeg var barn.

Grønlangkål

Føj til favoritter Føj til favoritter Print Pin
4
|
30 minutter

Ingredienser

  • 600 g grønkål (fx snittet og skyllet eller frosset og optøet)
  • 2,5 dl fløde
  • 1,5 dl bouillon eller evt. kogevand fra glaseret skinke
  • 2 tsk æblecidereddike
  • stødt muskatnød
  • 1 spsk sødning fx Sukrin Gold
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk smør
  • evt. maizena

Sådan gør du

  • Smelt smørret i en stor gryde og sauter grønkålen i et par minutter, til den bliver blødere i strukturen.
  • Tilsæt fløde og vand/bouillon og lad det koge op.
  • Skru ned for varmen og læg låg på gryden og lad grønkålen simre i ca. 20-30 minutter.
  • Tag låget af gryden og smag til med revet muskatnød, eddike, sødning, salt og peber.
  • Lad saucen koge ind til den ønskede tykkelse, jævn evt. med en smule maizena, hvis du er ok med lidt ekstra kulhydrater.

Noter

Maizena er jo super high carb men ofte får man meget ‘tykhed’ for ganske få kulhydrater. Og til gæster kan det være et ok kompromis, synes jeg.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Energiberegning

PR. PORTION
Kcal 346
Kulhydrat 5g
Protein 9g
Fedt 29g

Glaseret skinke og grønlangkål

I dag er jeg voksen og gift med en, der har fødselsdag 1. juledag, så den glaserede skinke og grønlangkålen er byttet ud med fødselsdagskage. Ja det er lidt skørt og jeg vænner mig aldrig helt til det.

Men så må vi jo spise glaseret skinke med grønlangkål på et andet tidspunkt.

Denne opskrift på grønlangkål kan laves både med frisk og frossen grønkål.

Hvad er forskellen på stuvet grønkål og grønlangkål?

Der er faktisk forskel på grønlangkål og stuvet grønkål, mest ift. fremgangsmetoden.

Gammeldags grønlangkål laves ofte med grønkål der er kogt og derefter hakket eller blendet. Den blandes så med evt. kogte kartofler samt smør, fløde eller mælk, hvilket giver sådan en moset konsistens. Det er vist den sønderjyske måde at lave grønlangkål på? Kan det passe? Også den metode jeg bruger her i opskrifter, dog ingen kartofler …

Ved stuvet grønkål bruges også kogt og hakket grønkål, men retten laves som en stuvning med en opbagt sauce af smør, mel og mælk eller fløde hvor den kogte grønkål så vendes i.

Grønlangkål er altså traditionelt mere moset og ofte blandet med kartofler, mens stuvet grønkål er lidt mere flydende med en cremet opbagt sauce.

Frisk eller frossen grønkål til stuvet grønkål

Jeg har skrevet ind i opskriften, at man kan bruge begge slags og det kan man. Jeg har brugt den friske her, men det er faktisk nemmest med frossen, synes jeg. Så slipper man for at bakse bladene af grønkålen og man slipper for at have kæmpe bundter grønkål i køleskabet. 600 g fylder immervæk noget!

Prøv også at servere grønlangkål til fx frikadeller eller medisterpølse

Maizena – et kompromis

Jeg har skrevet en smule valgfri maizena ind i opskriften. Det er jo high carb og ofte ikke noget, jeg anbefaler. Jeg synes dog, man får meget tykhed for en ganske lille mængde og på den måde bidrager maizena med ganske få kulhydrater i den færdige portion. Til gæster kan det være et fint kompromis, synes jeg og til daglig ville jeg nok springe det over.

Grønlangkål, stuvet grønkål, helt glutenfri med fløde og maizena

Kan jeg hjælpe dig med noget?

Har du brug for støtte eller hep, input til din kost eller brug for hjælp til at få rettet lidt ind, så du kan få de resultater, du drømmer om? Så hop ind på min lukkede spørgeside og lad mig hjælpe dig.

Som at have en coach ved hånden men uden at det koster tusindevis af kroner hver måned💸

Spørgesiden er til mine PLUS-medlemmer og er du ikke medlem allerede, kan du prøve det gratis her:

Ja tak – det vil jeg prøve!

Udover den lukkede spørgeside får du adgang til at se energiberegninger på alle mine 2.000 opskrifter, din egen favoritside, hvor du kan gemme opskrifter og lave madplaner med indkøbsliste, velkomst e-bogen Den Store Keto-guide (værdi 149,-) og du kan lytte til min podcast.

I Januar 2022 vejede jeg 116 kg og blev medlem hos dig. Det er den bedste beslutning jeg har taget i hele mit liv. Jeg vejer nu 75,4 kg og vægten  går stadig langsomt ned. Jeg har endelig fået et liv, hvor jeg ikke konstant er sulten og kun tænker på mad.”

Start prøveperiode her 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Grønlangkål / stuvet grønkål”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Som sønderjyde er grønlangkål jo med kartofler i. Jeg vil forsøge med gl. daws hvidkål som erstatning for kartoflerne.
    Spændende hvordan det smager
    Mvh Joanna Callesen

    Svar
  2. Hej Jane! Kunne man evt bruge spinat istedet for grønkål? Ville det i så fald gøre “regnestykket” for opskriften meget anderledes?
    På forhånd tak :D

    Svar
    • Kulhydratmæssigt vil det ikke gøre den store forskel og jeg tror da sagtens, du kan lave stuvet spinat. Det er lækkert også.

      Svar