Grønlangkål er jo klassisk dansk tilbehør og nok mest kendt som det, man spiser til glaseret skinke. Det har mange på julefrokostbordene og jeg kan også huske, det var på bordet til vores familiejulefrokost hos min mormor første juledag, da jeg var barn.
Ingredienser
Sådan gør du
- Smelt smørret i en stor gryde og sauter grønkålen i et par minutter, til den bliver blødere i strukturen.
- Tilsæt fløde og vand/bouillon og lad det koge op.
- Skru ned for varmen og læg låg på gryden og lad grønkålen simre i ca. 20-30 minutter.
- Tag låget af gryden og smag til med revet muskatnød, eddike, sødning, salt og peber.
- Lad saucen koge ind til den ønskede tykkelse, jævn evt. med en smule maizena, hvis du er ok med lidt ekstra kulhydrater.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Glaseret skinke og grønlangkål
I dag er jeg voksen og gift med en, der har fødselsdag 1. juledag, så den glaserede skinke og grønlangkålen er byttet ud med fødselsdagskage. Ja det er lidt skørt og jeg vænner mig aldrig helt til det.
Men så må vi jo spise glaseret skinke med grønlangkål på et andet tidspunkt.
Denne opskrift på grønlangkål kan laves både med frisk og frossen grønkål.
Frisk eller frossen grønkål til grønlangkål
Jeg har skrevet ind i opskriften, at man kan bruge begge slags og det kan man. Jeg har brugt den friske her, men det er faktisk nemmest med frossen, synes jeg. Så slipper man for at bakse bladene af grønkålen og man slipper for at have kæmpe bundter grønkål i køleskabet. 600 g fylder immervæk noget!
Prøv også at servere grønlangkål til fx frikadeller eller medisterpølse
Maizena – et kompromis
Jeg har skrevet en smule valgfri maizena ind i opskriften. Det er jo high carb og ofte ikke noget, jeg anbefaler. Jeg synes dog, man får meget tykhed for en ganske lille mængde og på den måde bidrager maizena med ganske få kulhydrater i den færdige portion. Til gæster kan det være et fint kompromis, synes jeg og til daglig ville jeg nok springe det over.
Hej Jane
Som sønderjyde er grønlangkål jo med kartofler i. Jeg vil forsøge med gl. daws hvidkål som erstatning for kartoflerne.
Spændende hvordan det smager
Mvh Joanna Callesen
Hej Jane! Kunne man evt bruge spinat istedet for grønkål? Ville det i så fald gøre “regnestykket” for opskriften meget anderledes?
På forhånd tak :D
Kulhydratmæssigt vil det ikke gøre den store forskel og jeg tror da sagtens, du kan lave stuvet spinat. Det er lækkert også.
kunne man , i stedet for Maizena, jævne grønlangkålen med en æggeblomme, a la carbonara ?
Det tror jeg helt sikkert godt👍🏼