Forleden viste jeg denne grønne persilledressing på Snapchat. Og at dømme efter hvor mange af jer, der enten så snappen to gange eller tog screenshot af den, konkluderer jeg, at I gerne vil have den præcise opskrift.
Grøn persilledressing
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 1 håndfuld frisk persille
- 0,5 citron saften herfra
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 dl olivenolie
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Blend hele balladen. Smag til og hæld på glas.
- Brug som salatdressing eller som dip til kød eller grøntsager.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Og den var også virkelig dejlig!
Vi har bredbladet persille, der vokser i sådan en kasse på terrassen, og det gror jo som ukrudt, det skidt. Så jeg er nødt til at tynde ud i den, hvis den ikke skal overtage verdensherredømmet. Ofte laver jeg persillepesto eller taboulé, når der skal tyndes ud, men denne gang lavede jeg en lidt anderledes persilledressing.
Low FODMAP
Jeg flirter en lillesmule med Low FODMAP i kombination med min egen LCHF-inspirerede kost i øjeblikket. Bare for at se om det kan have indflydelse på maven. Jeg har lavet et par halvhjertede forsøg tidligere, hvor min konklusion har været, at det ikke er umagen værd (det er SÅ besværligt!), men nu giver jeg det lige et skud mere.
Hvis du ikke kender til FODMAPs, så står det for Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols og allerede her er de fleste stået af. Kort fortalt handler det om, at visse typer af kulhydrater hos nogen, fx hos os, der har IBS (irriteret tyktarm) kan give mere mavebesvær i form af fx oppustethed og smerter pga. den måde de fermenterer i tarmen. Jeg skal prøve at skrive mere uddybende om det en anden dag.
En stor udfordring med hele FODMAP-idéen er, at både løg og hvidløg er på minuslisten. Af samme grund er det lige før, at jeg håber, det ingen effekt har. Men det er altså årsagen til, at jeg ikke sneg en smule hvidløg i dressingen her.
Vi brugte den til en blandet salat af spidskål, rucola, spinat og en rest stegt bacon.
Dejligt med opskrifter der kombinerer LCHF og low FODMAP ☺️
Jeg har været på helt striks low FODMAP og fundet ud af at løg, hvidløg, brød, pasta og en del sødestoffer giver problemer. Desværre giver det grønne fra forårsløg/porrer også problemer. Hen ad vejen har jeg også fundet ud af at jeg kun tåler meget små mængder blomkål, og rød peber og rødbeder er også et problem. På mistanke-listen er også auberginer, bladselleri og soya- og tamari, men her er jeg ikke helt sikker – og ORKER nærmest ikke at opdage der er flere ting jeg ikke tåler! I forvejen føler jeg mig enormt besværlig i kantinen på job og i forskellige festlige sammenhænge.
Jeg er med på at betale MANGE penge for en test der viser præcis hvad jeg skal holde mig fra. Jeg har også fået lavet en test for igG antistoffer, men det viste nogle helt andre ting end dem jeg selv har opdaget, hvilket jeg blev ret skuffet over (den var dyr). Stress har helt sikkert også noget at sige ☺️
Har du overvejet at blive testet hos en dygtig VEGA tester? Det har mig og min mave virkelig god erfaring med! Det er en nem aldeles ublodig måde at blive testet for eventuelle intolerencer og allergier. Det blev væsentlig lettere for mig at styre udenom de specifikke fødevarer som min krop ikke tolererer ret godt. Nogle af de intolerencer testen viste, kendte jeg godt og havde styret udenom i årevis. Mens andet var helt nyt for mig, fx. appelsin og blåmuslinger. Heldigvis tolererer jeg kærnet smør rigtig fint – det havde nærmest været katastrofalt at skulle undvære dét :)
Åh, hvis jeg skal være helt ærligt har jeg ikke meget fidus til VEGA-testen, må jeg indrømme. Jeg har i stedet fået lavet flere tests for fødevareintolerance, bl.a. fik jeg engang lavet en avanceret – og dyr – fødevareintolerancetest (blodtest), som målte IgG antistoffer på flere hundrede madvarer. Måske var den på rette spor, men jeg er stadig skeptisk overfor hvor validt svaret var.
Fødevareintolerance og reaktion på madvarer, der indeholder FODMAPS er to vidt forskellige ting, så de kan heller ikke gøre det ud for hinanden.
Hvis der fandtes en løsning, hvor jeg kunne betale mig for at få et komplet skræddersyet (og validt) program for præcis, hvad det er min mave reagerer på, ville jeg betale ret meget for det. Desværre tror jeg ikke det findes.
Kan det passe at sukkerfri tyggegummi også kan drille, jeg har sukker erstatninger mistænkt for at gasse min mave.. Har i andre erfaring med det ??
Sødemidlerne sorbitol E 420, mannitol E 421, Isomalt E 953, maltitol E 965, lactitol E 966 og xylitol E 967 er kendt for at skabe luft i maven og undgåes på low FODMAP. Tyggegummi i sig selv kan give luft i maven og der er også andre tilsætningsstoffer der kan fx inulin, oligofruktose og polydextrose.
En nem huskeregel er alle dem der slutter på -ol, undtagen Erythritol/sukrin. Den sænker dog fruktoseoptagelsen.
Sorbitol og mannitol findes også naturligt i nogle frugter og grøntsager fx avokado, bladselleri, svampe og sødkartoffel.
Ja helt sikkert. Sukkeralkoholerne (dem på -ol) giver også min mave problemer ved større doser… :-/
Jeg vil anbefale, at du kører et helhjertet forsøg i 6-8 uger eller til du har effekt og samtidig udelader de ting du allerede mistænker. Ellers risikerer du at spise en tricker fødevare og dermed er det hele forgæves. Prøv gerne at holde dig til de helt sikre (grønne) fødevarer.
En del har pollenallergi, hvor krydsallergier kan ramme maven. Man har påvist forhøjet histamin i tarmene øger smerteoplevelsen. Der er mange faktorer der spiller ind på fordøjelsen, mange med forstoppelse oplever de ikke kan tåle det samme, som når maven kører normalt.
For mig er det klart en hjælp med low FODMAP, men det er også en evig kamp at spise varieret og undgå mavepine. Kører jeg det striks, virker det også. Det er et puslespil, der skal gå op hver dag og der er ikke 2 af os, der er ens.
Hvis maven har været ok i en uge er du klar til genintroduktionen, men det er en lang proces og her kan man starte med det man savner mest.
Hvidløgssmag kan du tilføje med hvidløgsolie, da fodmaps fra løg ikke kan opløses i olie, er det ok under eliminationsfasen, så længe der ikke kommer nogle stykker af hvidløg med. Det kan købes færdigt, så er der ikke risiko for botulisme/ pølseforgiftning.
Facebook-gruppen low FODMAP diet – ccf, kan anbefales. Her er masser af tips og tricks og vejledning at hente. Samt Monash Universitys app. Håber du får et nyttigt resultat ud af anstrengelserne denne gang.
Kh.
Anne-Marie
Tak for den fine kommentar, Anne-Marie.
Som jeg lige skrev til en anden, er 100% i 6-8 uger urealistisk for mig.
Det sværeste med Low Fodmap synes jeg næsten er de mange TOTALT modstridende informationer, der findes. Jeg har valgt at læne mig op af app’en fra Monash og kun den. Ingen bøger, ingen grupper, ingen blogs. Det forvirrer helt vildt.
Jeg har meget sjældent problemer med fordøjelsen (længere) men jeg er generet af oppustethed fra tid til anden. Ikke bare almindelig oppustethed men ekstrem oppustethed, og det er virkelig smertefuldt. Og det virker fuldkommen random. I perioder kan jeg spise “hvad som helst” og have det fantastisk, i andre perioder reagerer jeg på “alting”. Stress er helt sikkert en faktor her også… :-/
Oh well, det er ikke nemt men hvis der er læring at hente, er det helt sikkert umagen og besværet værd.
Tak for al din støtte! :)
App’en er helt klart det bedste du kan følge. Du har så ret i der er for mange forvirrende informationer fra mange sider. Bøgerne er desværre lidt forældede før de er udgivet. Og med din kreativitet, har du nok heller ikke brug for opskrifterne. Og du er jo på mange måder langt i forhold til at lave rigtig mad selv, for faldgrupperne er ofte færdigvarer. Husk du skal ikke fortsætte 100% i 6-8 uger, hvis du har effekt før. Stress/pres/ændrede vaner går desværre lige i maven på mange, uanset low FODMAP eller ej. En del har positiv effekt af pebermyntedråber mod den smertefulde oppustede mave, da det afslapper muskulaturen lidt og derved tager toppen af smerten. Hvis smerten sidder lavt i maven, eller man også døjer med refluks, findes det i kapselform, som først virker lavere nede i tarmen. Well krydser fingre for du finder din tricker eller din vej til at få det bedre.
Kh.
Anne-Marie
Bor sammen med en med en mærkelig tarm, og han har haft klar bedring af at følge low FODMAP. Det er ikke meningen, at man følger diæten 100 % gennem længere tid, men i en slags nul-stillingsperiode på 6-8 uger.
Det svære er så at introducere lidt efter lidt og finde ud af, hvad man særligt reagerer på. Han er fortsat med laktosefrit, men tåler rugbrød og begrænset mænge lyst brød – som vi alligevel har skåret ned på.
Han spiser mange grøntsager, men som FODMAP-folket skriver, så er det løg og hvidløg, mange aldrig kommer til at tåle.
Som substitution anvender vi det grønne fra forårsløg eller porre, og det fungerer ok. I mindre mængder er det også gået fint med ramsløg.
Dejlig blog og dejlige opskrifter, Jane – har lige fået MADGLAD i lørdags:)
Tak for den gode kommentar, Hanne. Fedt at din bedre halvdel har gavn af diæten. At finde 6-8 uger at være 100% med noget virker helt urealistisk i mit liv, men jeg håber alligevel at kunne udpege de største syndere og så tage den derfra.
Og fedt med Madglad – håber, du bliver glad for den :)
Jeg har også skelet til Low FODMAP i et halvt års tid, og det har faktisk hjulpet rigtig meget. Jeg har glutenallergi, og for et halvt år siden droppede jeg også mælkeprodukter. Samtidig blev jeg foreslået at spise efter Low FODMAP, men jeg syntes, det var for meget at skulle omlægge kosten endnu engang. Alligevel har det har hjulpet en hel del at vælge de fleste basisgrøntsager ud fra Low FODMAP og slå madvarer op, hvis jeg fortsat fik ondt i mavet. Det har givet meget bedre klarhed. Jeg har ikke længere oplevelsen af, at jeg får ondt i mavet uanset hvad, jeg gør.
Det er da vildt dejligt at høre!
Jeg havde også håbet, at det ville give mig noget i den retning. Men jeg kan stadig få megaondt i maven, selvom kosten er lav på fodmaps, og det gør det bare så utroligt besværligt, at det pludselig er low fodmaps + ting, jeg har noteret, der giver mig ondt. Men samtidig giver det mig en forklaring på nogle af mine andre observerede ting, som fx at jeg får sindssygt ondt i maven af mandler, cashewnødder og æbler – men sagtens kan spise mange tropefrugter uden problemer. Well, man kommer nok aldrig 100% i mål, og det skal jeg lige lære at acceptere, tror jeg.
Nu må vi se. Hvis det kan give klarhed, synes jeg bestemt, det er et forsøg værd.
Ja, jeg kender virkelig godt til det evindelige navigationsarbejde, du beskriver. Jeg har også måttet erkende, at kosten nok (til en vis grad i hvert fald) vil være et livslangt projekt her. Indimellem bliver jeg super ærgerlig over det konstante “arbejde” med kosten, især fordi det er så frustrerende med de trætte og uoplagte dage, hvor det hele er i ubalance.
Til gengæld synes jeg, det er virkelig spændende med den forskning, der er begyndt at dukke op, med fokus på tarmenes funktioner og indflydelse på vores velbefindende, selvom det måske først er de næste generationer, som for alvor får gavn af den udvikling :-)