Grillede grøntsager er det perfekte tilbehør til din sommermad og måske noget af det, vi spiser allermest herhjemme. Kød på grillen sammen med et spidskål skåret i kvarte. Voilà, så er der serveret. Her har jeg udvidet udvalget med lidt flere grøntsager, som allesammen smager dejligt grillede. Og så får du en lækker miso-mayo-dip som dyppelse.
Ingredienser
- 500 g grøntsager fx spidskål, peberfrugt, squash, broccoliasparges
- olivenolie
- evt. tørret timian
- salt og friskkværnet peber
Misomayo
- 3 spsk mayonnaise
- 2 tsk miso
- 2 tsk hvidvinseddike
- 0,5 tsk dijonsennep
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skær grøntsagerne i mindre stykker. Fx spidskål i kvarte, squash i lange stænger, peberfrugt i kvarte osv.
- Vend dem i olivenolie og drys med salt og peber og evt. lidt timian.
- Grill dem på grillen, til de tager farve – eller steg dem på grillpande indenfor.
Misomayo
- Rør ingredienserne til mayoen sammen.
- Smag til og server sammen med de grillede grøntsager.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Grillede grøntsager – perfekt til sommermaden
Hvilke grøntsager er gode at grille? Dem alle, har jeg lyst til at svare. Næsten i hvert fald.
Hvis jeg skal udvælge mine favoritter blandt de grillede grøntsager, bliver det spidskål, peberfrugt og broccoli (eller aspargesbroccoli, som er så nemt at have med at gøre). Det er så nemt, og det smager så godt. Vi spiser det til hverdag og har flere gange også serveret det for gæster.
Og det er jo det dejlige med sommermaden. Selv noget helt enkelt mad smager bare dejligt.
En lækker dip som her miso-mayoen gør det bestemt ikke ringere. Men det kunne jo også være en klat blomkålsbearnaise eller den ‘traditionelle’ bearnaisedip.
Hvad er miso?
Miso er en japansk pasta, der primært består af sojabønner. I retter giver den en virkelig lækker dybde og Umami-smag og kan bruges i stedet for fx bouillon. Måske kender du den japanske Miso-suppe, som du måske har fået serveret på sushi-restauranter?
Miso fås i forskellige farver og med forskellig styrke. Den, jeg bruger, er en lys miso, som er let sødlig i smagen. Jeg synes, den smager fremragende i dippen her. Jeg køber miso fra Clearspring (reklamelink) i helsekosten, men måske kan du også finde den i store supermarkeder.
Grill dine grøntsager (året rundt)
Vi griller stort set året rundt. Da Corona ramte i foråret 2020, kanaliserede Søren sin frustration ud i at bygge en carport. Det er åbenbart sådan mænd bearbejder den slags – Mig, jeg spiste chokolade, og på den måde kan man godt tale om, at hans mestringsstrategi var noget mere nyttig end min. Og well…
Nå men bagvæggen på denne her carport var lige ved vores lille køkkenterrasse, og derfor kom den til at danne bagvæg for det udekøkken, han lavede senere, da han løb tør for projekter.
Men det er nemt at grille grøntsager og kød året rundt, når grillen står lige uden for køkkendøren. Og klog af skade byggede han endda et lille halvtag til de regnfulde dage.
Grillede grøntsager med misomayonnaise
Misomayoen smager virkelig godt og giver masser af Umami-smag til retten. Den er ikke dominerende, som jeg oplever miso nogle gange kan være, men smager bare superlækkert som dyppelse til de grillede grøntsager.
Kan du lide misomayoen, er den god at lave i større portioner og opbevare i køleskab, så du har nem dip til næste gang.
Hej Jane.
Hvilken type mayonnaise er bedst at bruge når man laver misomayo eller en af de andre lækre mayoer du skriver om?
Skal det være sådan en “alm”
Mayo på tube som findes i alle butikker eller kan man bruge en helmann mayo som er lidt mere hen i salat mayo afdelingen ?
Sundhedsmæssigt vil det være bedst at lave egen mayo på fx olivenolie, men den smager meget gennemtrængende og det er svært at vænne sig til. Et kompromis kan derfor være at købe en lavet på rapsolie (det kan fint være en i tube) og bruge den. Det gør jeg selv tit.
Hej Jane
Du viser tit på Instagram at I griller kvarte spidskål som tilbehør. Så lækkert! Vi har forsøgt lidt, men er ikke rigtig tilfredse med resultatet.
Så kan jeg få den lidt “for dummies”:
– hvor længe ca. griller I en kvart spidskål? (ikke så meget tidsmæssigt, men er det “råt”, men bare “stribet” af grillen … eller er det stegt så længe det bliver blødt?)
– får I et kvart spidskål over på tallerknen hver når I spiser, eller skærer du det ud på en måde inden servering?
Mvh. Helle
Hej Helle
ja det er bare råt. Jeg deler det i fire og pensler det med olivenolie og salt og så griller vi det på alle sider til det har taget farve. Det tager ikke så længe, et par minutter måske. Grillen er meget varm. Så synes jeg, det bevarer lidt sprødhed men er blevet sådan lidt blødere i det. Vi serverer det bare sådan og spiser det sådan. Levner lige stokken men det er det :)
Hej Madbanditten
Du har sikkert fået spørgsmålet før, men jeg kan ikke find et svar😏
Hvad er miso? Og hvilken afd skal det lige findes i😁
Trine🙏🏻
Hvor er det godt, du spørger og hvor sjusket af mig ikke at præciseret det. Jeg har tilføjet både link og beskrivelse til indlægget nu. Tak❤️