Gør det nemt at spise grøntsager!


Hvilke grøntsager de nemmeste at få spist? Dem, man får serveret! Måske har du bemærket forskellen i dit grønt-indtag de dage, hvor det består af en hurtig peberfrugt og lidt agurk skåret i stave og så de dage, hvor du mødes med lækre blandede råkostsalater med 2-3 forskellige slags grøntsager i.

Hos mig er den forskel helt tydelig! Jeg tygger mig lidt modvilligt igennem de kedelige grøntsagsstave, som gudhjælpemig også tit finder vej til spisebordet herhjemme. Men det er mere for syns skyld end for fornøjelsens skyld.

Mere råkost og flere grøntsagsretter

Når jeg så mander mig op til at lave en lækker råkostsalat eller grøntsagsret, fordobler jeg nemt mængden af grøntsager, jeg skovler indenbords, uden egentlig at tænke over det. Og så får man tilmed en meget bedre følelsen i kroppen, når man giver den noget groft grønt at arbejde med  og ikke kun det der var “vand-grønt”. Synes jeg…

Før jeg blev selvstændig, havde jeg et travlt fuldtidsjob. Det betød, at alting på hjemmefronten skulle planlægges minutiøst for at køre smurt. Så hver weekend brugte jeg en halv til en hel time på at snitte diverse grøntsager, som jeg opbevarede i køleskabet i lukkede beholdere. På den måde kunne jeg lynhurtigt bikse noget hurtigt grønt sammen, og jeg havde altid noget snittet grønt til at skjule i kødsovs, farsretter eller sovse. Smart.

Snittet grøntsager, forberedelse og opbevaring

Det er bare langt nemmere når man har snittet grøntsagerne i forvejen og de ligger klar i køleskabet. Jeg snitter både peberfrugt, broccoli, spidskål, hvidkål og skræller gulerødderne, inden de skæres i stave. Jeg bruger for det meste min foodprocessor eller mandolinjern (reklamelink) til at snitte spidskål og hvidkål.

De snittede grøntsager opbevarer jeg typisk i almindelige ziplock poser. Du kan finde genbrugelige ziplockposer lige her (reklamelink).

Derudover bruger jeg Weck glas og almindelige bokse i glas med låg. Du kan fx bruge disse vacuumbeholder som både kan komme i ovnen og i fryseren (reklamelink).

Du kan læse mere om hvordan jeg food prepper lige her.

snitte grøntsager, opbevaring af skåret grøntsager

Grøntsager i en travl hverdag

Da jeg så begyndte at arbejde hjemme, var der jo ingen grund til at bruge tid på det i weekenden længere. Det kunne jeg da snildt få passet ind i en pause i arbejdet herhjemme. Hvor mange gange tror I, jeg lige har taget en times snitteri i en arbejdspause siden? NUL! Ikke én eneste gang. Og det er såmænd heller ikke, fordi jeg har fået mere tid foræret i tidsrummet mellem at vi kommer hjem fra fritter kl. 16.30-16.45 til kl. 17.30, hvor vi spiser aftensmad.

For at gøre en kort historie lang, gik jeg i køkkenet i weekenden og snittede. Frem med foodprocessoren og så snittede jeg ellers knoldselleri, rødkål, gulerødder, hvidkål og blomkål. Fannnerme i orden at have i køleskabet!

Spar tid og opvask

Når man snitter sine grøntsager på en gang, så slipper man for det første for at skulle vaske sin foodprocessor af efter hver gang. Og det i sig selv er jo win! For det andet får man en fornemmelse af, hvor meget grønt ens familie faktisk tygger sig igennem – og det er ret meget! Og sidst men ikke mindst får man en fornemmelse af, hvor meget mad, der er i et enkelt kålhoved.

Er du tovlig, der er jo mad til flere dage i sådan et! Og det er jo værd at blive mindet om, hvis økonomien er lidt trang.

Med sådan en omgang grønt kan man nemt og hurtigt trylle sådan en middag her på bordet: Ovnbagt laks, rodfrugtrösti og en lækker råkost.  Effektiv arbejdstid: 15-20 minutter.

PS: Jo! Knoldselleri og gulerødder vokser under jorden og er altså ikke “ovenjordsgrøntsager”, som man ellers spiser flest af på LCHF. Her i huset spiser vi dog for det meste liberal LCHF og er ikke bange for at invitere rodfrugterne ind i varmen. 

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

46 kommentarer til “Gør det nemt at spise grøntsager!”

Skriv en kommentar

  1. Sikke dog en god ide med at snitte til flere dage, herhjemme er moulinex’en altid beskidt :) men dur lufttætte poser fra ikea også? eller er der holdninger om at det skal være deciderede plast-el. glas beholdere for at det holder sig friskt?
    Mvh Louise

    Svar
    • hahaha typisk så står mit svar vist lige ovenover, også fra en som hedder Louise. Mange tak hehe, jeg prøver mig frem med ikea poserne dem har vi nemlig et ton af….

      Svar
  2. Jeg er også helt vild med at snitte grøntsager i store portioner! Især kål, som jeg snitter på mit mandolinjern. På en eller anden måde ryger det pludselig lettere i alle mulige forskellige salater og sammenkogte retter i løbet af ugen, når der ligger dér og er snittet. Jeg betaler også gerne de ekstra par kroner for at købe grønkål, der er vasket, ribbet og snittet – så er det bare så nemt lige at hælde det i en salatskål, putte det i en sandwich, en pesto el.lign.
    Jeg kan i øvrigt anbefale Ikeas genluksposer til opbevaring af snittede grøntsager. Hvis man ikke lige gider have hele vognparken af Tupperware til at stå og fylde i køleskabet (og opvaskemaskinen!), er de virkelig gode, og grøntsagerne holder sig fint sprøde og saftige. Det er måske ikke så økologisk korrekt, men det er vist det, min mor kalder “en billig hushjælp” ;)

    Svar
  3. Tak for inspiration :) Må anskaffe mig et nyt køleskab til alt det snittede, hakkede og pænt pakkede grønsagshalløj, der nu står på hylderne :)

    Svar
  4. Jeg gør det samme, det er intet mindre end genialt.
    Jeg kan anbefale at afsætte lørdag formiddag til det, så kan man nemlig lytte til Mads & Monopolet samtidig :-)

    Svar
  5. Grøntsagssnitning! Det må på listen over det ungerne kan hjælpe med til mht. lommepenge;-)
    Har lavet grøntsagsrisotto med kantareller og bacon. Fantastisk ret! Tak for inspiration.
    Hey…du har nu over 15000, der synes godt om madbanditten! Respekt herfra.

    Svar
  6. Ja, så er jeg også solgt!
    Har været herinde på bloggen og lure de sidste par dage, og føler mig genkendt og tryg ved, at det hele er så ‘sund fornuft’. At det at spise ikke bliver gjort til raketvidenskab, men er enkelt og samtidig über-lækkert.
    Jeg er vist rimelig gennemsnitlig, forstået på den måde, at jeg kan tåle alt – men bare kører ‘længere på literen’, har mere energi, sover bedre og kan tænke klart, når jeg holder mig fra kemi og alt det hvide: sukker, mel, ris….
    Dvs. der er ingen sindsyge blodsukkerudsving, medmindre jeg går FULDstændig amok i et eller andet snask. Og det sker meget sjældent.
    Jeg kan bare bedst lide ordenlig og gennemskuelig mad. Og så er jeg glad for ‘mere-fedt’ idéen. Mest fordi det jo smager herligt, det føles rigtigt og jeg allerede efter et par dage kan mærke, at det gør min krop rolig og jeg slapper bedre af. (og fordi jeg kan slippe den mentale hammer som kan slå hårdt, fordi (meget) fedt jo er ‘farligt’)
    Men også fordi jeg aldrig har forstået, at industrien pusher ‘ikke-mad’ som mad? Helt hen i vejret, efter min mening. Ikke så mærkeligt, at 8 ud af 10 løber forvirrede rundt i forsøget på at gøre det rigtige og samtidig har det dårligt.
    TAK, Jane for inspirerende indlæg.
    I’m on board :-)

    Svar
    • Velkommen om bord, Karin :)

      Jeg har det rigtig meget på samme måde. Jeg vil bare have rigtig mad af gode råvarer og en logik, jeg kan følge. Og nå ja, den übergode smag :)

      Svar
  7. Det lyder måske skørt, men hvilken foodprocesser har du?
    Min får det enten til at blive for groft eller for “smattet”. :(

    Har en Ballerup Mastermixer, som jeg overvejer at købe snitteudstyr til, men det er ret dyrt (699 kr.) så er lidt i tvivl.

    Svar
  8. Tak for spark – jeg er alt for dårlig til at få varieret. Mht holdbarhed, så snitter jeg to kg gulerødder hver lørdag og opbevarer i lufttæt beholder beholder i køleskab, og det holder sig fint sprødt i en hel uge :)

    Svar
  9. Hej Jane.

    Har du set salattøsens hjemmeside ? Nøj der er mange lækre og nemme opskrifter, så måske du kunne få noget inspiration der.
    Jeg har på ca 1 md tabt 9 kg og fået bedre nattesøvn ved at spise meget mere efter LCHF :)

    Mvh
    Tina

    Svar
  10. Hej :)
    Hvordan laver du rodfrugterösti?
    Så har jeg lige lidt spørgsmål til dig, vil du have dem her eller??

    på forhånd tak!
    Pernille :)

    Svar
  11. Rigtig god idé, men har en søn på 4 år, der ikke gider råkost men meget gerne grøntsagsstængerne… Nogen gode tips til hvordan råkost kan gøres “børnevenligt”? Han “falder ikke for” fx rosiner for at gøre det mere sødt, tror egentlig det er selve konsistensen inde i munden. Vi kan jo “bare” lave begge dele, men vil gerne kunne tage smagsoplevelsen et skridt videre en gang i mellem, hvis du har nogle gode tricks kunne det være dejligt :-)

    Svar
    • Mine børn (8 år) bliver mere interesserede, hvis jeg stiller forskellige skåle frem og kalder det en salatbar, de selv kan blande fra :)

      Svar
    • Hej Marie, herhjemme laver jeg råkost med gulerod, æbler og appelsin/rød grapefrugt og så hælder jeg appelsinjuice (helst friskpresset) ved i rigelige mængder og så selvfølgelig rosinerne (lad det gerne stå og trække). Alternativt er der versionen med gulerod og fintsnittet hvidkål med ananas og ananassaft og evt. ristede mandler. Med juicen blir råkosten lidt mere fordøjelig også for de små poder.

      Svar
  12. Hej Jane
    Tak for en skøn og inspirerende blog – som jeg nyder meget – og bruger flittigt. Et lille spørgsmål: Mister grøntsagerne ikke noget af deres næringsværdi (vitaminer/mineraler) når de snittes først på ugen og står i flere dage?

    Svar
  13. Hej, hvor længe holder de snittede grøntsager sig friske? Og hvad hedder de beholdere (mærke?) du bruger? Kan se det er glas? Ville jeg gerne have fingrene i, istedetfor alt det plast :)

    Svar
    • Nej, det synes jeg ikke de gør. De er jo i lufttæt beholder. Kål holder sig frisk i dagevis! Blomkålen lugter dog lidt af prut, når man åbner for beholderen, men det lever jeg så med ;-)

      Svar
  14. Godmorgen Jane,
    Tak for reminderen – pt er mandagen skudt i gang og oven på en travl weekend føler jeg mig allerede bagud, øv! Men men det der grøntsagssnitning skal altså på programmet igen, for min krop trænger til det grove grønt at arbejde med. Der er jo bare kun mig til at sørge for, at den får det ;-) Jeg bliver så glad for den foodprocessor, når der bliver mere køkkenplads, for indtil da foregår den der grøntsagssnitning i hånden…
    Lækre grøntsager du har på lager – glæder mig til at se det anvendt i ugens løb. Og damn! hvor ville jeg ønske, at min smagsløg kunne tage imod den lækre laks.
    Ha’ en dejlige mandag!
    KH
    – frk. sveske

    Svar
    • Når man har meget om ørerne, må man også acceptere, at man skærer lidt hjørner her og der. Og du har vist rigeligt at se til i øjeblikkket ;-)

      Jeg begynder at have en smule luft i programmet for første gang i månedsvis og så kommer der overskud til at snitte!

      Svar