Gør det modsatte (og bliv sundere og slankere)


Ferien er ved at være forbi og efter en lang og dejlig ferie er vi tilbage i Valby. Vi har været i Spanien det mest af juli og har virkelig nydt det.

Søren og jeg har en lille tradition, når vi rejser hjem fra Malaga. Vi spiser frokost eller tidlig aftensmad på en restaurant i lufthavnen og så bestiller vi begge en burger – uden brød men med en ekstra bøf og ekstra bacon. 

Det sjove ved at afgive den bestilling er, at tjeneren kigger på os med det mest forundrende blik. Det er så tydeligt, at han/hun skal anstrenge sig for at holde ansigtet i rette folder. Kigger over på Søren og derefter på mig. Et diskret elevatorblik op og ned. Hvem bestiller den slags og hvorfor er de her mennesker ikke overvægtige, forestiller jeg mig, at han/hun tænker.

Tjah… tænker jeg. Kan det mon være, fordi vi ikke gør det samme som gennemsnittet?

Dette er et uddrag fra mit nyhedsbrev sidste uge, som affødte en storm af svar. Mange opfordrede mig til at dele teksten her og derfor får du den herunder.

Vi lever i et fedmefremmende samfund

Vores samfund er fedmefremmende. Det er der ingen som helst tvivl om. Mere end halvdelen af danskerne vejer for meget. I USA lider 42% af fedme, mens mere end 30% er overvægtige. Det betyder, at mere end 70% vejer for meget. At være normalvægtig er unormalt i dag. Et mindretal.

Ubehageligt mange mener, at det er folks egen skyld, at de vejer for meget. Kig forbi et kommentarfelt på Facebook til en artikel som handler om fedmemedicin og du vil blive overrasket over antallet af kommentarer om, at folk da bare kunne flette næbbet og lette rumpetten.

Det er simpelthen ikke en diskurs, jeg er villig til at købe ind på. Nogensinde. Ingen – som i ingen overhovedet – ønsker at have overvægt. Der er ingen gevinst forbundet med at have overvægt. 

Det skøre er, at problemet er skabt af samfundet, men vi gør det til et spørgsmål om personligt ansvar at rette op på det. 

Og i mellemtiden kører vi så junk- og fastfood ud på hvert et gadehjørne og lancerer kostråd, hvor vi snart har taget alt, der mætter, ud, så der nu kun er kulhydrater tilbage. Er det et problem? Ja, det er da et kæmpe problem! 

Sundhedsdiskurs på afveje

Samtidig er vores sundhedsdiskurs efterhånden så forskruet, at de ting, der faktisk kan bringe dig nærmere et godt helbred og en vægt i normalområdet, oftere hånes end hyldes. 

  • Hvis man fravælger sukker, er man fanatisk 
  • Hvis man ikke gider spise junkfood, er man på kur eller har en spiseforstyrrelse
  • Hvis man motionerer regelmæssigt, er man kropsfikseret eller lider af ortoreksi (sundhedsbesættelse)
  • Hvis man ikke drikker alkohol, er man kedelig
  • Hvis man spiser kød, hader man klimaet
  • Hvis man spiser fedt, er man på vej mod graven
  • Hvis man spiser mere salt, gambler man med sit helbred

I så fald vil jeg gerne vedkende mig som en, der er fanatisk, på kur og/eller har en spiseforstyrrelse, er kropsfikseret, kedelig, uansvarlig, klimahadende og som står med det ene ben i graven.

Det pudsige er bare, at det går ret godt… Når jeg kigger mig omkring på danskernes gennemsnitlige helbred, vil jeg måske endda være så fræk at sige, at det går mig ret meget bedre end gennemsnittet.

Men det bringer mig tilbage til det, jeg startede med. Hvis du vil ende et andet sted end gennemsnittet, er du nødt til at gøre noget andet end det, gennemsnittet gør.

“Plantebaseret” – fødevareindustriens våde drøm

I øjeblikket er det store buzzword, at man skal spise ‘plantebaseret’. Det er vores tid ‘fedtfattigt’. Måske husker du 80’erne og 90’erne, hvor alle produkter pludselig skulle være fedtreducerede eller fedtfrie. Det var et guldæg for Fødevareindustrien og de kunne slet ikke få armene ned af begejstring. Og selvsamme fødevareindustri er ovenud lykkelig over, at ‘plantebaseret’ nu kan overtage de fallerede, fedtfattige produkters plads på hylderne. Plantebaseret betyder nemlig billige ingredienser og høj profit.

De fleste mennesker ved kun meget lidt om ernæring og har derfor brug for hjælp til at vælge det ‘rette’, når de står nede i supermarkedet. Og planter lyder jo så sympatisk og vi ved allesammen, at grøntsager er sunde, så plantebaseret’ må jo være det sunde og gode valg, ikke?

Forstå mig ret, planter kan bestemt være sunde, og jeg synes bestemt, du skal spise planter også. Grøntsager fx. Super! Men at noget kommer fra en plante, gør det ikke automatisk sundt. Her er en række ting, der kommer fra planter: Sukker, Coco Pops, Cornflakes, Coca Cola, Oreos, hvedemel, pomfritter, margarine, fritureolie, Jack Daniels, vodka, øl, kokain…

Byt kvalitet med kvantitet og betal med dit helbred

Det bytte, der skete med den fedtfattige bølge, og som sker lige nu med den plantebaserede bølge, betyder, at vi fortsætter rejsen med at bytte næringstæthed for energitæthed. 

Er disse to udtryk nye for dig, så lad mig forklare. Næringstæthed eller næringsdensitet refererer til mængden af næringsstoffer (vitaminer og mineraler), der er i en given madvare pr. gram eller pr. kalorie. Energitæthed refererer til mængden af kalorier pr. gram eller pr. portion. 

Energitætte madvarer med lavt næringsindhold dominerer allerede den vestlige verdens kost. Store mængder raffinerede kornprodukter, sukker og dårlige fedtstoffer. Det er en kost, der er rig på kalorier men fattig på næring. Mange mener, at fedmeepidemiens årsag er, at folk i den vestlige verden overspiser i energi men underspiser i næring.

Konstant sult, overspisning og overvægt

Det er nemlig en kost, der med stor sandsynlighed fører ind i en ulykkelig cyklus af konstant sult, overspisning og med tiden overvægt og sygdom.

Jeg hader at være vidne til det. Der går ikke én uge, uden at jeg får henvendelser fra folk, som er deciderede bange for at spise madvarer som æg eller kød. To af de mest næringsrige og næringstætte madvarer, der findes. Madvarer, vi som art har spist i titusinde år.

Hvordan kom vi så langt væk fra den kost, vi er udviklet til at spise, at vi er deciderede bange for at spise nogle af de sundeste og mest næringsrige og næringstætte fødevarer, vi har?

Tilbage til næringsrig mad og kvalitetskalorier

Når du ændrer din kost til at have fokus på kvalitet, får du pludselig nok næringsstoffer og behøver ikke spise så mange kalorier for at opnå det, din krop har brug for. Din krop takker dig med bedre appetitregulering, mæthed og trivsel.

Det er meget nemmere at ændre kvaliteten af det, du spiser end at kun fokusere på at ‘spise mindre’. At spise mindre er utroligt svært, når maden, man spiser, er næringsfattig og gearet mod overkonsumering. At øge kvaliteten af det, du spiser, vil i de fleste tilfælde føre til, at du spontant spiser mindre. Og har du kilo, du gerne vil af med, er det derfor et fokusskifte, der virkelig batter.

En af grundene til, at Low Carb og Keto virker, er, at fokusset på kulhydraterne med ét udelukker alle de ting, som folk normalt spiser for meget af. Brød, pasta, sukker, kage, kiks, slik, chips osv. Jeg tror dog, der er flere grunde, og en af de tungtvejende er, at når kosten pludselig består af æg, kød, fjerkræ, fisk, grøntsager og sundt fedt, får både næringsindhold og næringstæthed et gevaldigt skridt op. Derfor behøver du ikke spise så meget eller så tit. 

Men det kræver, at du er parat til at gøre noget andet end gennemsnittet…

Vil du have min hjælp?

Hvis du er træt af udsigten til at ende som gennemsnittet, har jeg masser af ressourcer, der kan hjælpe dig med at gå en anden vej. 

Mit fokus er nemlig på at erstatte de næringsfattige kulhydrater med grøntsager og samtidig give proteinindtaget et nøk opad. Det øger næringstætheden og nedsætter energitætheden. Og det giver dig en sund og sikker måde at gå ned i vægt på.

Om du foretrækker at starte med Low Carb eller med Keto er lidt en smagssag. Begge dele kan fungere.

Med Low Carb kostplanen viser jeg dig, hvordan du spiser Low Carb med fokus på protein og grøntsager og fordi kulhydratindtaget er i omegnen af 50-60 g, er der også plads til både skyr-morgenmad, lidt frugt, rodfrugter og endda lidt kartoffel. 

Den er god til dig, der skal prøve kræfter med Low Carb for første gang og for dig, der trænger til en pause fra Keto. 

Men…

Jeg anbefaler, at du kombinerer den med Keto kostplanen, hvis du ikke allerede har den. At veksle mellem perioder med Low Carb og perioder med Keto er nemlig min egen foretrukne metode til at få det bedste fra begge verdener. Og som du måske kan fornemme på min burgerbestilling, jeg lagde ud med, er jeg på vej tilbage til Keto efter en dejlig Low Carb sommerferie☀️

Keto kursus – 6 uger

Har du brug for at blive guidet dag for dag igennem processen, er mit Keto kursus en uvurderlig ressource for dig. Se om det er noget for dig her: Keto kursus

PS: Her er burgeren fra denne tur hjem. Jeg siger ikke, den er perfekt men bare at den får jobbet gjort :)

Sidste Keto-kursus før sommerferien

På mandag starter forårets sidste Keto Kickstart kursus, så hvis du vil reservere en plads på det sidste kursus før sommerferien, skal du tilmelde dig nu. Kurset starter:

  • Mandag d. 15. april

Reserver din plads her

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

7 kommentarer til “Gør det modsatte (og bliv sundere og slankere)”

Skriv en kommentar

  1. Det giver god mening alt sammen.
    I min lille familie har vi i perioder bestilt måltidskasser fra en udbyder, hvor tendensen over årene har været mindre og mindre kød i kasserne, til gengæld følger der enorme mængder ris, kartofler og pasta med til gengæld. Tit også vandholdige grøntsager som salat, agurk mm. Helt bevidst og åben strategi fra udbyderen, der har som mål at reducere kødmængden af hensyn til klimaet.
    Aldrig har vi været så sultne kort efter måltidet, hvor vi tit har været en ekstra tur i køleskabet ud på aftenen. Efter at have læst artikler og bøger fra dig, Jane, giver det hele mening! Det mætter bare ikke særlig godt at spise en masse stivelse og grøntsager og et minimum af protein og fedt. Når vi følger dine råd, er der mæthed lige til sengetid, det er så rart. Måltidskasserne er droppet, det blev for dyrt at være mæt i så kort tid.

    Svar
    • Jeg er bare så enig. Det ser jo sympatisk ud på papiret men i praksis fungerer det ikke. Og det bekymrer mig helt enormt at ingen taler om det. Det sidste, vi har brug for midt i en fedme- og diabetesepidemi er jo for pokker at tage det mest mættende element ud af kosten og erstatte det med næringsfattig stivelse. Hvornår kommer der en voksen og siger stop? Utroligt bekymrende…

      Svar
  2. Sidst jeg rejste hjem fra England kunne jeg købe en “Naked Burger”. Simpelthen en burger uden brød. Nogen ville sige ej hvor fjollet at opfinde en ret hvor en del blot skal udelades, men det var virkelig en rar fornemmelse ikke at skulle forklare sig. Og så er det et sjovt navn til en burger :-)

    Svar
    • Alså, det var i lufthavnen på vej hjem. Det var derfor jeg synes det passede til din post, ikke bare fordi jeg engang har bestilt en burger med et sjovt navn et sted i verden, haha

      Svar
      • Hahaaa… ej men jeg er bare så enig. Det er faktisk så dejligt ikke at skulle forklare sig men bare kunne bestille fra menuen. Jeg forstår vitterligt ikke at der ikke er flere burgerrestauranter og -kæder, der tilbyder det. Det kræver jo vitterligt INTET af dem.

        (ved samme lejlighed – skud ud til Halifax, som faktisk har salat på menuen som erstatning for bolle)

        Svar
  3. Super dejlig forklaring. Jeg er igen igang med keto. Jeg vil gerne af med nogle kilo og jeg slipper for at være oppustet hele tiden. Jeg er helt sikkert intollerant for kulhydrater.

    Svar
  4. Så fint skriv!

    Min mand og jeg taler for tiden tilbagevendende om hvordan det at spise sundt faktisk er en form for ekstrem handling i dag.

    Svar