Her har jeg samlet en række af de gode produkter, som har fundet plads til mine køkkenskabe. Det er produkter som en gode at have når du lever på Low Carb / Keto og er nogle som jeg bruger til at søde med og til at erstatte mel med i bagning.
LCHF / Low Carb / Keto er mest rigtig mad! Helt almindelig mad, som du kan købe i ethvert supermarked. Men når jeg skal være kreativ på kagesiden, når jeg skal lave dessert eller bage bruger jeg ofte nogle specialprodukter.
Fedtstoffer
- Kokosolie uden smag (reklamelink). Jeg elsker den og ville ikke kunne leve uden den.Jeg bruger den til at stege i og som smør på brødet til min søn, der ikke bryder sig om smagen af rigtigt smør. Mærkelige barn!
- Kokosolie med smag (reklamelink) Jeg bruger den i desserter, søde sager, kager eller en skefuld i kaffen for et ekstra skud sundt fedt. Bruger den også som bodylotion, hårkur og ind imellem som deodorant.
- Min elskede fiskeolie fra Nordic Naturals (reklamelink). Det er jo egentlig et kosttilskud og ikke noget, jeg bruger i madlavning, men det er en vigtig kilde til gode fedtstoffer, og derfor er den med på listen. Den er dyr, men du får pengene hjem i kvalitet. Uanset hvor fattig jeg er, er dette et sted, hvor jeg aldrig sparer.
Typer af mel
- mandelmel (reklamelink) er bare malede mandler. Du kan male det selv på foodprocessoren derhjemme eller du kan købe det færdigt. Denne type mandelmel kan ikke erstatte det fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad.
- Fedtreduceret mandelmel (reklamelink). Ofte kaldet Mandelmel fra Funktionel Mad. Dette mandelmel kan ikke sammenlignes med det mel, du selv kan male af mandler. Dette er affedtet af hensyn til fedtsyrerne, som er sarte og ikke tåler opvarmning så godt. Desuden er det meget fiberrigt og drøjt i brug. Det indeholder bare 8 g kulhydrat pr. 100 g, 40 g protein og hele 33 g fibre.
- Kokosfibermel (reklamelink) er affedtet kokosnød, som er lavet til mel. Det har en dejlig sødlig duft og smag og er genialt til glutenfri og melfri bagning. Ligesom mandelmelet er det meget fiberrigt og drøjt i brug og du vil sjældent skulle bruge mere end et par spiseskeer af det i en opskrift. Denne indeholder bare 4 g kulhydrater pr. 100 g og hele 60 g kostfibre!
- Pofiber (reklamelink) består af tørrede kartoffelfibre. De indeholder 12 g kulhydrat pr. 100 g og hele 70 g fibre. Det suger mega-meget væske! Da det stort set ingenting vejer, bidrager det med ekstremt få kulhydrater i det endelige bagværk.
- Loppefrøskaller(reklamelink) Gode fibre som hjælper med at holde gluten- og melfrit bagværk sammen og give det lidt struktur. Loppefrøskaller kender du måske som HUSK, men dem fra Urtekram er væsentligt billigere.
Sukkererstatninger / sødemidler
Se også: Guide til sødemidler
- Sukrin (reklamelink) er en sukkererstatning lavet på sukkeralkoholen Erythritol. Sukrin udmærker sig ved at ligne sukker og ved at indeholde 0 kalorier og have et GI på 0. Ulempen er den lidt grimme, kølende bismag. Jeg bruger ikke så ofte netop denne type men er gladere for fx SukrinMelis eller Sukrin Gold. Se nedenfor. Sukrin søder ca. ligeså meget som sukker.
- SukrinMelis (reklamelink) er pulveriseret Sukrin. Hvis du har en kaffemølle, kan du lave det selv. Jeg bruger dette i opskrifter som is, hvor jeg ikke vil have noget, der knaser. Principielt kan du også lave glasur af det, men det bliver meget kølende og mærkeligt.
- Sukrin Gold(reklamelink) er den sukrin-variant, jeg bedst kan lide. Det består af Sukrin (erythritol), tagatose, glycerol, maltekstrakt (glutenfri) og stevia. Sukrin Gold er modsat de andre sukrinprodukter ikke helt kaloriefrit, og det har da også et glykæmisk indeks på 1 (uha uha). Til gengæld synes jeg bismagen er markant mindre.
- Steviadråber (reklamelink). Steviadråber indeholder kun renset vand, naturlig aroma og stevia (steviolglykosider). 4 dråber svarer i sødningsgrad til 1 tsk sukker.
- Fibersirup/Sukrin Gold sirup(reklamelink) er et andet fint alternativ til sirup/sødning, som er lavet baseret på kostfibre. Det er dog ikke helt kulhydratfrit.
Ekstra ting og sager
- Chiafrø (reklamelink) er et lille frø, som er ekstremt fiberholdigt og som derfor suger en masse væske til sig. Jeg bruger det i ren chiagrød eller i mine ungers havregrød, hvor jeg bytter en del af havegrynene ud med hhv. chiafrø og hampefrø.
- Hampefrø (reklamelink) indeholder både gode fedtsyrer og en del protein af en planteafgrøde og så har den en mild smag. Jeg bruger den i bagværk og i grød, hvor den deler plads med chia-frøene.
- Kakaosmør (reklamelink) til når jeg laver egne chokolader helt fra bunden.
- Raw kakaopulver (reklamelink) er kakaopulver, som ikke har været opvarmet og som er spækfyldt med antioxidanter. Det har en utrolig mild og god smag, som ikke kan sammenlignes med det kakaopulver, man normalt køber.
- Rå kakaonibs (reklamelink) er små sprøde stykker kakaobønne. Herhjemme bruger vi dem som topping til bl.a. chiagrød eller til andre dessertagtige anretninger.
- Jeg elsker rålakridspulver (reklamelink). Det søder rigtig meget, hvilket betyder, at jeg kan udelade øvrig sødning, når jeg laver fx lakrids-is.
Ketonmålere og ketonstrimler
Inden du går i gang med produkterne nedenfor: Læs mere om ketostix og måling for ketose lige her.

Freestyle Precision blodsukker- og ketonmåler (reklamelink) til dig, der eksperimenterer med ketose. Med i startsættet følger fingerprikker, selve måleren og 10 lancetter. Du skal altså købe teststrimlerne (reklamelink) ved siden af.

Teststrimler til ketonmåling (reklamelink)med Freestyle Precision.
Husk også ekstra lancetter (reklamelink)
Kosttilskud og hjælp til maven

Vita Biosa (reklamelink) er en urtedrik fyldt med probiotiske bakterier. Hvis du, som jeg, har en sart mave, er dette en genial følgesvend. Besøg siden Fordøjelse og maveproblemer for flere gode råd.
Hej Jane
Findes der en købe ketchup som kan bruges på LCHF?
Mvh Merete
Det ved jeg desværre ikke…
Lidl havde engang en sukkerfattig ketchup, men ved ikke om de har den stadig. :)
De har sukkerfri ketchup i Bilka. Jeg blander den op med lidt sødemiddel – virker fantastisk ?
Hej Jane, har du erfaring med ristet soyamel ?
Den er også meget lav i kulhydraterne – men jeg synes ikke jeg har set den nævnt ?
Nu ser jeg lige at du for et par år siden svarede på samme spørgsmål. Jeg er dog nysgerrig efter at vide, hvorfor soya generelt ikke er godt ? Jeg har i mange år brugt Naturli soyamælk i min kaffe. Vil du forklare hvad du mener om Soya ? :)
Jeg bruger ikke selv sojaprodukter (foruden lidt tamari/sojasovs) i min madlavning. Soja stikker lidt i forskellige retninger i litteraturen. Fra hormonforstyrrende til ok. Jeg har ikke haft anledning til at gå i dybden med det, da det jo ikke er noget jeg spiser.
Nej ingen erfaring…
Hej,
Har du en idé til et alternativ til kokosmælk til chia-grøden? Vil soyadrik fungere?
Fungere, ja, alle væsker kan bruges. Smage godt og mætte, nej.
Måske fløde, evt. fortyndet med lidt vand. Jeg ved det ikke rigtigt. Jeg har ikke spist chiagrød i mange år.
Hejsa.
Jeg er så småt ved at komme igang med lchf. Og tusinde tak for denne blog!
Jeg har netop spist en portion af din fantastiske butter chicken – mums!!
Og så sad jeg og kom til at tænke på, hvor lækkert det havde været med ristet kokos ovenpå. (Kokosmel, af den type, du refererer til, som den slags der er “ovenpå flødeboller”)
Er det et no-go?
Det lyder da som et lækkert add-on. Kokosmel er sjældent et problem. Mængden man drysser på er jo så afsindigt lille.
Hej Jane
Jeg har et spørgsmål om at erstatte mel.
Når jeg skal bage til fødselsdag i vores familie har jeg problemer med allergier. En tåler ikke mandler, 2 tåler ikke kokos PGA. De mellemkædede fedtsyrer (stofskifte sygdom), kan jeg bruge pofibre i stedet?
Det tør jeg desværre ikke sige over en kam. Jeg synes det er meget opskriftspecifikt hvad der lige fungerer..
Hej, jeg ville høre hvad du mente med lidt kølende smag, v sukrin? Sådan ligesom menthol har en kølende fornemmelse eller? Har du eksempelvis lavet kage med det? Eller hvad er dit bedste alternativ til striks keto? :)
Mvh Kit
Ja faktisk lidt som menthol. I større mængder har det også en bismag, jeg ikke er så vild med. Jeg bruger det dog alligevel men prøver at bruge så små mængder som muligt.
Hej Jane.
Jeg har fulgt den strikse LCHF i nogle uger efterhånden og har haft god succes. Jeg er begyndt at tilføje nogle at dine almindelige LCHF opskrifter i min dagligdag og det fungerer super. Men jeg har lige et spørgsmål ang. mandeldrik. Umiddelbart har jeg fundet Allos Mandeldrik og havde tænkt at bruge den i min kaffe i stedet for fløde. Den siger 0 g kulhydrat pr. 100 g, så umiddelbart tænker jeg at det fint kan gå? Men hvad siger du?
De bedste hilsner Krista
Hej Krista
Det tænker jeg også går helt fint, men hvis der er 0 g kulhydrater i, er den enten forkert deklareret eller også er det bare vand. Og er det sidstnævnte kan du jo lige så godt spare dine penge og bare putte ekstra vand i din kaffe ;-)
Hej Jane
Jeg overvejer at begynde på LCHF – kur, men har spørgsmål i forhold til laktose intolerans. Kan man bruge f.eks. laktosefri piskefløde eller andre produkter på lige fod med almindelig fløde/cremefraiche. Er det ok at bruge gede/fåreost som primært ostevalg?
Mange hilsner
Lone
Ja, du kan sagtens fint både bruge laktosefrie produkter og ged/får. Og du kan også fint undgå eller minimere mælkeprodukterne helt.
Hej Jane
Håber du kan hjælpe mig.
Kan umiddelbart ikke se om du har svaret på spørgsmålet tidligere:
Er Urtekram Kokosfiber Mel og Kokosmel fra funktionel mad, det samme? Jeg ved at sidstnævnte er affedtet, men er dette også gældende for Urtekrams?
Jeg har i mange år troet at det var forskellige produkter med forskellige sugeevne og fiberindhold mm:)
De to produkter er i min opfattelse de samme. I hvert fald er det forskelligt om jeg køber det ene eller det andet, og jeg har haft fin succes med at bruge begge to.
Kære Jane,
Hvor er der fedt at kunne finde vejledning på din side, er lige startet på lchf og er konstant inde og lede efter hvad må jeg spise og hvad ikke. Sagen er at jeg bor i Spanien lige nu og det gør det en smule vanskeligere syntes jeg da de ikke var de helt samme ting som derhjemme.
Tænker i form af oste fx, er gedeost noget man må spise,?
Og mht mel, her har de noget som hedder gofio, det er ristet og kvernet majs, er dette noget du tror vil have en dårlig indflydelse på lchf?
Mvh.
Hej Sabine
gedeost er helt sikkert fint. Alle oste er super. Men majsmel duer nok ikke.
Måske du ville have glæde af at alliere dig med en online database som fx madlog.dk eller DTU’s Frida Fødevaredatabase. Så kan du slå madvarerne op og tjekke kulhydratmængden, hvis du er i tvivl. Det kan være en fin støtte i starten.
Hej Jane.
Nu har jeg læst flere steder at sødestoffer kan forhindre ketose. Kan du ikke forklare nærmere. Sødestoffer er jo godt nok søde, men indeholder mig bekendt netop ikke kulhydrater / sukker, ikke dem jeg vælger ihvertfald. Hvad er det helt præcist der gør at det kan påvirke kroppen, så man kan have sværere ved at opnå ketosen ? Jeg er startet på LCHF for ca 4 uger siden, og har tabt ca 6 kg og føler mig rigtig godt tilpas med livsstilen, jeg er ikke sikker på jeg er kommet i Ketose . men har umådelig svært ved at undvære min hermesetas sødetablet i kaffen om morgenen. Tusind tak for gode bøger og inspiration på bloggen
Det er også svært at sige.
Generelt vil sødemidler ikke være et problem ift. ketose. Nogle sødemidler kan dog være det, men jeg har faktisk ikke overblik over hvilke.
Hos nogle kan sødemidlerne eller den søde smag måske give en insulinrespons, som kan hæmme produktionen af ketonstoffer. Så længe mængderne er små, har jeg dog svært ved at se det ske.
En større risiko er i mine øjne at man aldrig får sluppet af med vanen om at ting skal smage sødt og det giver derfor en nemmere glidebane tilbage til den gamle kost. På mine forløb anbefaler jeg for en sikkerheds skyld at man tager de første 4 uger uden sødemidler. Som en slags nulstilling af smagsløg og vaner. derefter kan man lægge sødemidlerne til igen – hvis man vil.
Hej Madbanditten, tak for at bane vejen for os andre ind i LCHF-universet.
Jeg har fundet nogle brødopskrifter, hvor der indgår et produkt, der hedder Fibrex. Fibrex er angiveligt et fiberprodukt udvundet af roer.
Jeg kan desværre ikke finde produktet nogetsteds, hverken on-line eller i supermarkeder/helsekostforretninger.
Kender du et sted, hvor man kan købe produktet? Eller måske foreslå en erstatning?
På forhånd tak!
Mvh Peter Larsen
Jeg tror, jeg har købt det engang i supermarkedet. Det står sammen med det almindelige mel, tror jeg. Min pakke var vist fra Finax. Men jeg vil sige, at det i mit tilfælde gjorde mit bagværk fuldstændigt uspiseligt. Fibrex har konsistens af nærmest savsmuld. Altså en slags fibre som man faktisk ikke kan tygge sig igennem. Det var meget mærkeligt.
Jeg ved ikke hvad man kan bruge i stedet. Til melfrit bagværk er jeg generelt mest begejstret for Pofiber…
Hej.
Jeg er helt ny inden for LCHF og jeg skal lige høre dig om man må drikke/bruge produkter fra Naturli. Her tænker jeg på Risdrik, Soyadrik, Mandeldrik osv.?
Hej Freja. På LCHF spiser du meget få kulhydrater og en højere andel fedt og det gør at i hvert fald risdrik vil være et dårligt valg. Sojaprodukter er ikke godt for dig så dem ville jeg holde på et minimum og mandelmælk kan du bruge, hvis du synes det passer ind i dig daglige kulhydratindtag. Kokosmælk er et godt valg på LCHF, da det indeholder få kulhydrater og mere fedt??
Kære Jane. Tak for en god liste af produkter og en god blog. Jeg har et spørgsmål, som du måske kan svare på. Kender du til et flødelignende produkt, som ikke behøver være på køl? Jeg er ikke så meget til kokosolie i kaffen, men ville gerne have en fløde til at putte i kaffen på job, og har ikke noget køleskab. Kender du til noget? Har ingen præferencer til hvad det skal indeholde. Bare det er godt fedt og smager godt :-) På forhånd tusind tak
Åh godt spørgsmål men nej, desværre ikke. Jeg har set nogle eksempler på det i USA men desværre ikke nogle, der kan købes herhjemme.
Kunne du måske vænne dig til kokosolien? Det synes jeg måske godt, man kan (men det kommer aldrig til at slå fløde sådan i lækkerhedsfaktor, det er jeg enig i :))
Tusind tak for dit hurtige svar. Ja, jeg har også tænkt at kokosolie med få et nyt forsøg. Det er jo super smart at have stående og lige snuppe en skefuld af. Ellers havde jeg kigget på det her. Umiddelbart står der ikke, det skal på køl, men jeg har ingen erfaringer med det (og kan jo være en forglemmelse at de ikke har skrevet det): http://www.okologisk-supermarked.dk/shop/kokosfloede-oekologisk-12907p.html. Måske i kombi med kokosolie bliver det godt. Hvis du ikke kender det, kan jeg lige teste det, skrive om det holder, ikke bliver surt og kaffen bliver lækker :-)
Ja det er måske ikke et skidt valg. Jeg tror dog jeg ville opbevare det på køl efter åbning. Men giv meget gerne lige lyd! :)
Hej
hvordan ser det ud med sojamel, har læst på det og det har ikke særligt højt indhold af kulhydrat (3 g pr 100 g)? Er der en forklaring på at det ikke er LCHF og ikke kan erstatte f.eks. kokosfibermel eller mandelmel?
Jeg personligt er ikke vild med sojaprodukter og undgår dem helst. De sojamel, jeg finder, indeholder 20 g kulhydrat pr. 100 g men hvis det kun er 3 g, kan det vel ud fra et kulhydratperspektiv godt bruges.
Men jeg kan ikke svare for om det kan erstatte fx kokosfibermel og fedtreduceret mandelmel da disse to typer mel er ekstremt fiberrige og man derfor kun skal bruge ganske lidt af dem, sammenlignet med “almindeligt mel”l
Hej Jane
Tak for mange gode råd og opskrifter
Hvad vil du anbefale til at få “frisk mund”
Sukerfr tyggegummi og pastiller har jo faktisk et højt kulhydrat indhold
På forhånd tak
IM
Hej IM
Mine bedste råd er de helt gængse: god tandhygiejne og daglig brug af tandtråd. Kostmæssigt (på LCHF) at sørge for at spise high fat og ikke high protein. High protein kan give den lede drageånde, da ammoniak er et biprodukt af proteinforbrænding.
Produktmæssigt synes jeg godt man kan tage et stykke tyggegummi i ny og næ (helsekosten har nogle sødet med Birkesød/xylitol) og ellers anbefaler jeg sugetabletterne Hali-Z – de fås på apoteket, i Matas eller fx HER :)
Hej Jane.
Jeg “faldt over” din blog for et par uger siden, og vi er fire i vores familie, der nu vil starte med LCHF.
Jeg har nogle spørgsmål omkring olier. Jeg har et mindre lager af mange forskellige slags olier, men jeg kan se at du nærmest sværger til olivenolie og rapsolie. Dem er jeg ikke så vild med, de har for meget smag efter min mening.
Hvad er der galt med:
Vindruekerneolie (den jeg bruger mest, for den har hverken lugt eller smag)
Solsikkerkerneolie
Majsolie
Risolie
Sojaolie
Jordnøddeolie (bruges til friturekogning)
Smør-blandingsprodukt – det laver jeg selv, jeg bruger 500 g smør, 75 g valnøddeolie, 50 g olivenolie, 25 g rapsolie, og 1 tsk salt. Det smager stadig af smør, og er smørbart direkte fra køleskabet.
Med venlig hilsen
Oluffa
Hej Oluffa
Mine foretrukne fedtkilder og dem, jeg mener bør have mest plads på LCHF, er smør, kokosolie og olivenolie. Evt også avokadoolie og nøddeolierne men de er ikke så brugt. Rapsolie kan bruges i mindre grad. Alle de olier, du nævner, er de olier, vi udelukker på LCHF. Det gør vi, fordi det er meget raffinerede olier med et højt indhold af omega 6-fedtsyren. Omega 6 får langt de fleste allerede for meget af igennem deres normale kost og i overflod (dvs. i dårlig balance med omega 3) virker den inflammatorisk i kroppen. Din hjemmelavede smørblanding derimod synes jeg sagtens kan gå an. Når jeg normalt ikke anbefaler smørbare smørprodukter er det fordi det er uvist hvilken kvalitet olien har (ofte står der bare “vegetabilsk olie”, hvilket vil være en af dem, vi styrer udenom) og derfor anbefaler jeg normalt rent smør.
På LCHF får vi en stor del af vores daglige kalorieindtag fra fedt. Det er derfor ret vigtigt, at det fedt, vi indtager, er af ordentlig kvalitet.
KH. Jane
Hej Jane
Tak for et godt svar. Så din modstand mod andre olier skyldes deres indhold af omega fedtsyrer. Det er hermed taget til efterretning, tak for det.
Men noget andet:I forbindelse med LCHF er majs korn eller en grønsag med et meget højt indhold af kulhydrater? På engelsk hedder det jo corn, og man laver jo også majsmel og majsstivelse. Men alle steder man kigger så kategoriseres majs som grønsag. Det er ikke noget vi får særlig meget af, men det smager jo godt :)
Med venlig hilsen
Oluffa
I denne sammenhæng opfattes majs som korn. Jeg er dog af den opfattelse at lidt majs er fint. Det smager jo nemlig godt og behøver ikke være noget, man spiser tonsvis af :)
Må man spise sukkerfri tyggegummi på lchf
Det synes jeg man selv skal afgøre. :)
I kæmpe mængder kan sødestofferne måske forhindre ketose, men jeg tror altså der skal virkelig meget til. Har man maveproblemer, som fx IBS, skal der til gengæld ikke meget tyggegummi til, før man har mavepine.
Hej Jane. Sikke en super side du har med masser af lækre opskrifter.
Lige et spørgsmål til sirup-junglen :)
Hvad er forskellen på yaconsirup og fibersirup, og er det ligemeget hvilken en af dem man bruger i de opskrifter hvor der står sirup? Jeg har selv raw agave sirup, som jeg har fået afvide er godt at bruge. Er det helt forkert?
Hej Michelle
Yaconsirup og fibersirup er begge gode valg. Du kan se en sammenligning af dem her: http://sukrin.com/dk/fibersirup/om/
Agavesirup er et virkeligt dårligt valg. Læs om hvorfor her: Hvad er problemet med agavesirup?
Hej Jane
Mht. sesam melet – er det fedtreduceret fordi olierne ikke tåler opvarmning, lige som det affedtede mandelmel? Eller er det bare for at spare på fedtet?
Vh.
Rikke
For oliernes skyld. Der er ikke noget her på siden, der ellers handler om at spare på fedtet :)