Gode LCHF-produkter

Her på siden har jeg samlet en række af de LCHF produkter, som har fundet plads til mine køkkenskabe, og som jeg bruger til at søde med og til at erstatte mel med i bagning.

LCHF er mest rigtig mad! Helt almindelig mad, som du kan købe i ethvert supermarked. Men når jeg skal være kreativ på kagesiden eller når jeg skal lave godter, bruger jeg ofte nogle specialprodukter.

Fedtstoffer

Kokosolie uden smag (reklamelink). Jeg elsker den og ville ikke kunne leve uden den.

Jeg bruger den til at stege i og som smør på brødet til min søn, der ikke bryder sig om smagen af rigtigt smør. Mærkelige barn!

Kokosolie med smag (reklamelink) Jeg bruger den i desserter, søde sager, kager eller en skefuld i kaffen for et ekstra skud sundt fedt. Bruger den også som bodylotion, hårkur og ind imellem som deodorant.

Min elskede fiskeolie fra Nordic Naturals (reklamelink). Det er jo egentlig et kosttilskud og ikke noget, jeg bruger i madlavning, men det er en vigtig kilde til gode fedtstoffer, og derfor er den med på listen. Den er dyr, men du får pengene hjem i kvalitet. Uanset hvor fattig jeg er, er dette et sted, hvor jeg aldrig sparer. 

Meltyper

Mandelmel (reklamelink) er bare malede mandler. Du kan male det selv på foodprocessoren derhjemme eller du kan købe det færdigt. Denne type mandelmel kan ikke erstatte det fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad.

Fedtreduceret mandelmel (reklamelink). Ofte kaldet Mandelmel fra Funktionel Mad. Dette mandelmel kan ikke sammenlignes med det mel, du selv kan male af mandler. Dette er affedtet af hensyn til fedtsyrerne, som er sarte og ikke tåler opvarmning så godt. Desuden er det meget fiberrigt og drøjt i brug. Det indeholder bare 8 g kulhydrat pr. 100 g, 40 g protein og hele 33 g fibre.

Kokosfibermel (reklamelink) er affedtet kokosnød, som er lavet til mel. Det har en dejlig sødlig duft og smag og er genialt til glutenfri og melfri bagning. Ligesom mandelmelet er det meget fiberrigt og drøjt i brug og du vil sjældent skulle bruge mere end et par spiseskeer af det i en opskrift. Denne indeholder bare 4 g kulhydrater pr. 100 g og hele 60 g kostfibre!

Pofiber (reklamelink) består af tørrede kartoffelfibre. De indeholder 12 g kulhydrat pr. 100 g og hele 70 g fibre. Det suger mega-meget væske! Da det stort set ingenting vejer, bidrager det med ekstremt få kulhydrater i det endelige bagværk.

Loppefrøskaller(reklamelink) Gode fibre som hjælper med at holde gluten- og melfrit bagværk sammen og give det lidt struktur. Loppefrøskaller kender du måske som HUSK, men dem fra Urtekram er væsentligt billigere.

Sukkererstatninger

Se også: Guide til sødemidler

Sukrin(reklamelink) er en sukkererstatning lavet på sukkeralkoholen Erythritol. Sukrin udmærker sig ved at ligne sukker og ved at indeholde 0 kalorier og have et GI på 0. Ulempen er den lidt grimme, kølende bismag. Jeg bruger ikke så ofte netop denne type men er gladere for fx SukrinMelis eller Sukrin Gold. Se nedenfor. Sukrin søder ca. ligeså meget som sukker.

SukrinMelis (reklamelink) er pulveriseret Sukrin. Hvis du har en kaffemølle, kan du lave det selv. Jeg bruger dette i opskrifter som is, hvor jeg ikke vil have noget, der knaser.  Principielt kan du også lave glasur af det, men det bliver meget kølende og mærkeligt.

Sukrin Gold(reklamelink) er den sukrin-variant, jeg bedst kan lide. Det består af Sukrin (erythritol), tagatose, glycerol, maltekstrakt (glutenfri) og stevia.

Sukrin Gold er modsat de andre sukrinprodukter ikke helt kaloriefrit, og det har da også et glykæmisk indeks på 1 (uha uha). Til gengæld synes jeg bismagen er markant mindre.

Steviadråber  (reklamelink). Steviadråber indeholder kun renset vand, naturlig aroma og stevia (steviolglykosider)

4 dråber svarer i sødningsgrad til 1 tsk sukker.

Fibersirup/Sukrin Gold sirup(reklamelink) er et andet fint alternativ til sirup/sødning, som er lavet baseret på kostfibre. Det er dog ikke helt kulhydratfrit.

Ekstra ting og sager

Chia-frø (reklamelink) er et lille frø, som er ekstremt fiberholdigt og som derfor suger en masse væske til sig. Jeg bruger det i ren chiagrød eller i mine ungers havregrød, hvor jeg bytter en del af havegrynene ud med hhv. chiafrø og hampefrø.

Hampefrø (reklamelink) indeholder både gode fedtsyrer og en del protein af en planteafgrøde og så har den en mild smag. Jeg bruger den i bagværk og i grød, hvor den deler plads med chia-frøene.

Kakaosmør (reklamelink) til når jeg laver egne chokolader helt fra bunden.

Raw kakaopulver (reklamelink) er kakaopulver, som ikke har været opvarmet og som er spækfyldt med antioxidanter. Det har en utrolig mild og god smag, som ikke kan sammenlignes med det kakaopulver, man normalt køber.

Rå kakaonibs (reklamelink) er små sprøde stykker kakaobønne. Herhjemme bruger vi dem som topping til bl.a. chiagrød eller til andre dessertagtige anretninger.

Jeg elsker Urtekrams rålakridspulver (reklamelink). Det søder rigtig meget, hvilket betyder, at jeg kan udelade øvrig sødning, når jeg laver fx lakrids-is.

Ketonmålere og ketonstrimler

freestyle ketonmåler

 

Freestyle Precision blodsukker- og ketonmåler (reklamelink) til dig, der eksperimenterer med ketose. Med i startsættet følger fingerprikker, selve måleren og 10 lancetter. Du skal altså købe teststrimlerne ved siden af.

[mellemrum]

Teststrimler ketonmåler Freestyle

 

Teststrimler til ketonmåling (reklamelink)med Freestyle Precision.

Husk også ekstra lancetter (reklamelink)

 

[mellemrum]

Kosttilskud og hjælp til maven

 

Vita Biosa (reklamelink) er en urtedrik fyldt med probiotiske bakterier. Hvis du, som jeg, har en sart mave, er dette en genial følgesvend. Besøg siden Fordøjelse og maveproblemer for flere gode råd.

[mellemrum]

Læs også: Mine kosttilskud

Vægttab med LCHF - få hjælp her: Striks LCHF - en praktisk guide

199 kommentarer til “Gode LCHF-produkter”

Skriv en kommentar

  • Nej det synes jeg ikke. Pofiber kan erstatte det fedtreducerede mandelmel, det, der hedder ‘mandelmel fra Funktionel Mad’. Almindeligt mandelmel opfører sig helt anderledes i bagværk.

   Svar
 1. Jeg er nødt til at spise keto fra nu af på gr af diabetes. Jeg er en brød person, jeg er vild med alt keto maden men nervøs for at jeg vil falde i med brød, jeg fandt ud at stenalder brød kan erstatte mit rugbrød. Men hvad med almindelige boller? Kan man bage med kikærtemel eller bruge det som jævning i sovs, er det lav karbo? Mandelmel er så dyrt synes jeg

  Svar
  • Hej Pia
   Kikærtermel er ikke så velegnet. Det er ganske fiberrigt og ‘slow carb’, men for kulhydratrigt til Keto. Prøv disse fiberboller i stedet: Fiberboller

   Men jeg vil også være ærlig overfor dig og sige, at du risikerer begrænsede resultater ved at erstatte din gamle brødvane 1:1 med Low Carb-brød og din kost bliver næppe så kulhydratfattig, som Keto kræver. Dertil kommer det trættende i at du hele tiden vil skulle bage noget for at kunne spise noget. I ånden af en varig livsstilsændring er det op ad bakke. Vægttab er desuden en vigtig faktor ift. diabetes og her er brøderstatningerne også en hyppig stopklods.

   Så tænk på brødene som en krykke, du bruger i starten for at komme i gang, men vid, at du skal nedtone dem mere og mere i din kost henad vejen for optimalt resultat. Sådan tror jeg, du får det bedste resultat.

   Rigtig god vind med det ❤️

   Svar
  • Jeg bruger helt almindelig flormelis og lever med det. Den ene gang om året, jeg laver glasur, er det ok for mig. men ellers ja, sukrinmelis er at andet bud og jeg er heller ikke vild med den underlige isnende fornemmelse.

   Svar
 2. Så vidt jeg kan se, består både Pofiber og kartoffelmel af stivelse fra kartofler. Er det det samme? Eller hvori består en evt. forskel?

  Svar
 3. Hej bandit

  Hvordan ser det ud med kikærtemel i forhold til man gerne vil holde sig indenfor det generelle KETO kost?

  Svar
  • Ja altså, det indeholder jo +50 g kulhydrat/100 g, så det synes jeg da ser lidt sløjt ud ift. Keto…

   Svar
   • ? sorry, det sku jeg s** selv ha set. Snupper lige et bedre spørgsmål næste gang ?
    Så blir det ungernes wrap – og vi voksne holder os til dine grønne ?
    Er godt igang med KETO kogebogen. Super lækker mad.

    Svar
 4. Jeg er lidt forvirret. Dit link til kokosmel lander på en side hvor næringsindhold pr. 100 gr. viser det indeholder 21,5 gr kulhydrat heraf 15,5 gr sukker. Du skrev 4 gr. kulhydrat. Hvad har jeg misforstået?
  mvh…..Bo

  Svar
  • Jeg ved det faktisk ikke men af en eller anden grund er identisk kokosfibermel deklareret meget forskelligt fra producenternes side. Jeg gætter på at det har med kostfibrene at gøre men det har ikke interesseret mig nok til at jeg har gidet undersøge det.

   Svar
 5. Hej ¨

  jeg er på et online kursus hos dig, har i mange år levet sundt og nu kan jeg se at de sidste kg som var formålet med at bruge dig betyder jeg har taget 2 kg på og kan mærke det er på kroppen hvor der normalt ikke er fedt at jeg er begyndt at bule ud…. jeg bliver bange og tænker hvad !

  jeg må indrømme at jeg har spist 5 stk slik om dagen da jeg træner og og mangler hurtig energien….
  men er eller ikke dårlig eller noget…. 174 cm vægt 73. eller er jeg dernede hvor det er svært ….. håber du kan hjælpe mig …..

  sanne ;(

  Svar
  • Hej Sanne

   Du skal selvfølgelig ikke spise slik, når du er på Kickstart/keto men selv med det er det umuligt, at du har taget 2 kg på i fedt. Det kræver et kalorieoverskud på 7.000 kcal at øge 1 kg i fedtvægt. I Keto-mad skal du derfor have spist 2 liter piskefløde og 4 hele pakker smør UDOVER dit ligevægtsindtag i kalorier for at øge 2 kg i fedtvægt. Kan vi ikke blive enige om, at det har du ikke? Derfor: væskemanipulation.

   Men hvad siger du til at prøve at følge kurset? Det virker rent faktisk. Jeg ved, at den første tid kan være drøj men energien skal nok komme tilbage. Det lover jeg dig. Gå tilbage og læs alt intromaterialet om Keto flu og salt og hvordan du kommer bedst igennem den første tid. Og læs måske lige dagen, der handler om badevægten, nu du er der. Og tag så en rask beslutning om en genstart, hvor du stoler på processen og kører den igennem.

   Rigtig god fornøjelse :)

   Svar
 6. Hej Jane, har du erfaring med ristet soyamel ?

  Den er også meget lav i kulhydraterne – men jeg synes ikke jeg har set den nævnt ?

  Svar
  • Nu ser jeg lige at du for et par år siden svarede på samme spørgsmål. Jeg er dog nysgerrig efter at vide, hvorfor soya generelt ikke er godt ? Jeg har i mange år brugt Naturli soyamælk i min kaffe. Vil du forklare hvad du mener om Soya ? :)

   Svar
   • Jeg bruger ikke selv sojaprodukter (foruden lidt tamari/sojasovs) i min madlavning. Soja stikker lidt i forskellige retninger i litteraturen. Fra hormonforstyrrende til ok. Jeg har ikke haft anledning til at gå i dybden med det, da det jo ikke er noget jeg spiser.

    Svar
  • Fungere, ja, alle væsker kan bruges. Smage godt og mætte, nej.

   Måske fløde, evt. fortyndet med lidt vand. Jeg ved det ikke rigtigt. Jeg har ikke spist chiagrød i mange år.

   Svar
 7. Hejsa.

  Jeg er så småt ved at komme igang med lchf. Og tusinde tak for denne blog!
  Jeg har netop spist en portion af din fantastiske butter chicken – mums!!

  Og så sad jeg og kom til at tænke på, hvor lækkert det havde været med ristet kokos ovenpå. (Kokosmel, af den type, du refererer til, som den slags der er “ovenpå flødeboller”)
  Er det et no-go?

  Svar
  • Det lyder da som et lækkert add-on. Kokosmel er sjældent et problem. Mængden man drysser på er jo så afsindigt lille.

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg har et spørgsmål om at erstatte mel.
  Når jeg skal bage til fødselsdag i vores familie har jeg problemer med allergier. En tåler ikke mandler, 2 tåler ikke kokos PGA. De mellemkædede fedtsyrer (stofskifte sygdom), kan jeg bruge pofibre i stedet?

  Svar
 9. Hej, jeg ville høre hvad du mente med lidt kølende smag, v sukrin? Sådan ligesom menthol har en kølende fornemmelse eller? Har du eksempelvis lavet kage med det? Eller hvad er dit bedste alternativ til striks keto? :)
  Mvh Kit

  Svar
  • Ja faktisk lidt som menthol. I større mængder har det også en bismag, jeg ikke er så vild med. Jeg bruger det dog alligevel men prøver at bruge så små mængder som muligt.

   Svar
 10. Hej Jane.
  Jeg har fulgt den strikse LCHF i nogle uger efterhånden og har haft god succes. Jeg er begyndt at tilføje nogle at dine almindelige LCHF opskrifter i min dagligdag og det fungerer super. Men jeg har lige et spørgsmål ang. mandeldrik. Umiddelbart har jeg fundet Allos Mandeldrik og havde tænkt at bruge den i min kaffe i stedet for fløde. Den siger 0 g kulhydrat pr. 100 g, så umiddelbart tænker jeg at det fint kan gå? Men hvad siger du?

  De bedste hilsner Krista

  Svar
  • Hej Krista

   Det tænker jeg også går helt fint, men hvis der er 0 g kulhydrater i, er den enten forkert deklareret eller også er det bare vand. Og er det sidstnævnte kan du jo lige så godt spare dine penge og bare putte ekstra vand i din kaffe ;-)

   Svar
 11. Hej Jane
  Jeg overvejer at begynde på LCHF – kur, men har spørgsmål i forhold til laktose intolerans. Kan man bruge f.eks. laktosefri piskefløde eller andre produkter på lige fod med almindelig fløde/cremefraiche. Er det ok at bruge gede/fåreost som primært ostevalg?
  Mange hilsner
  Lone

  Svar
  • Ja, du kan sagtens fint både bruge laktosefrie produkter og ged/får. Og du kan også fint undgå eller minimere mælkeprodukterne helt.

   Svar
 12. Hej Jane
  Håber du kan hjælpe mig.
  Kan umiddelbart ikke se om du har svaret på spørgsmålet tidligere:
  Er Urtekram Kokosfiber Mel og Kokosmel fra funktionel mad, det samme? Jeg ved at sidstnævnte er affedtet, men er dette også gældende for Urtekrams?
  Jeg har i mange år troet at det var forskellige produkter med forskellige sugeevne og fiberindhold mm:)

  Svar
  • De to produkter er i min opfattelse de samme. I hvert fald er det forskelligt om jeg køber det ene eller det andet, og jeg har haft fin succes med at bruge begge to.

   Svar
 13. Kære Jane,
  Hvor er der fedt at kunne finde vejledning på din side, er lige startet på lchf og er konstant inde og lede efter hvad må jeg spise og hvad ikke. Sagen er at jeg bor i Spanien lige nu og det gør det en smule vanskeligere syntes jeg da de ikke var de helt samme ting som derhjemme.
  Tænker i form af oste fx, er gedeost noget man må spise,?
  Og mht mel, her har de noget som hedder gofio, det er ristet og kvernet majs, er dette noget du tror vil have en dårlig indflydelse på lchf?

  Mvh.

  Svar
  • Hej Sabine

   gedeost er helt sikkert fint. Alle oste er super. Men majsmel duer nok ikke.

   Måske du ville have glæde af at alliere dig med en online database som fx madlog.dk eller DTU’s Frida Fødevaredatabase. Så kan du slå madvarerne op og tjekke kulhydratmængden, hvis du er i tvivl. Det kan være en fin støtte i starten.

   Svar
 14. Hej Jane.
  Nu har jeg læst flere steder at sødestoffer kan forhindre ketose. Kan du ikke forklare nærmere. Sødestoffer er jo godt nok søde, men indeholder mig bekendt netop ikke kulhydrater / sukker, ikke dem jeg vælger ihvertfald. Hvad er det helt præcist der gør at det kan påvirke kroppen, så man kan have sværere ved at opnå ketosen ? Jeg er startet på LCHF for ca 4 uger siden, og har tabt ca 6 kg og føler mig rigtig godt tilpas med livsstilen, jeg er ikke sikker på jeg er kommet i Ketose . men har umådelig svært ved at undvære min hermesetas sødetablet i kaffen om morgenen. Tusind tak for gode bøger og inspiration på bloggen

  Svar
  • Det er også svært at sige.
   Generelt vil sødemidler ikke være et problem ift. ketose. Nogle sødemidler kan dog være det, men jeg har faktisk ikke overblik over hvilke.
   Hos nogle kan sødemidlerne eller den søde smag måske give en insulinrespons, som kan hæmme produktionen af ketonstoffer. Så længe mængderne er små, har jeg dog svært ved at se det ske.

   En større risiko er i mine øjne at man aldrig får sluppet af med vanen om at ting skal smage sødt og det giver derfor en nemmere glidebane tilbage til den gamle kost. På mine forløb anbefaler jeg for en sikkerheds skyld at man tager de første 4 uger uden sødemidler. Som en slags nulstilling af smagsløg og vaner. derefter kan man lægge sødemidlerne til igen – hvis man vil.

   Svar
 15. Hej Madbanditten, tak for at bane vejen for os andre ind i LCHF-universet.
  Jeg har fundet nogle brødopskrifter, hvor der indgår et produkt, der hedder Fibrex. Fibrex er angiveligt et fiberprodukt udvundet af roer.
  Jeg kan desværre ikke finde produktet nogetsteds, hverken on-line eller i supermarkeder/helsekostforretninger.
  Kender du et sted, hvor man kan købe produktet? Eller måske foreslå en erstatning?
  På forhånd tak!
  Mvh Peter Larsen

  Svar
  • Jeg tror, jeg har købt det engang i supermarkedet. Det står sammen med det almindelige mel, tror jeg. Min pakke var vist fra Finax. Men jeg vil sige, at det i mit tilfælde gjorde mit bagværk fuldstændigt uspiseligt. Fibrex har konsistens af nærmest savsmuld. Altså en slags fibre som man faktisk ikke kan tygge sig igennem. Det var meget mærkeligt.

   Jeg ved ikke hvad man kan bruge i stedet. Til melfrit bagværk er jeg generelt mest begejstret for Pofiber…

   Svar
 16. Hej.
  Jeg er helt ny inden for LCHF og jeg skal lige høre dig om man må drikke/bruge produkter fra Naturli. Her tænker jeg på Risdrik, Soyadrik, Mandeldrik osv.?

  Svar
  • Hej Freja. På LCHF spiser du meget få kulhydrater og en højere andel fedt og det gør at i hvert fald risdrik vil være et dårligt valg. Sojaprodukter er ikke godt for dig så dem ville jeg holde på et minimum og mandelmælk kan du bruge, hvis du synes det passer ind i dig daglige kulhydratindtag. Kokosmælk er et godt valg på LCHF, da det indeholder få kulhydrater og mere fedt??

   Svar
 17. Kære Jane. Tak for en god liste af produkter og en god blog. Jeg har et spørgsmål, som du måske kan svare på. Kender du til et flødelignende produkt, som ikke behøver være på køl? Jeg er ikke så meget til kokosolie i kaffen, men ville gerne have en fløde til at putte i kaffen på job, og har ikke noget køleskab. Kender du til noget? Har ingen præferencer til hvad det skal indeholde. Bare det er godt fedt og smager godt :-) På forhånd tusind tak

  Svar
  • Åh godt spørgsmål men nej, desværre ikke. Jeg har set nogle eksempler på det i USA men desværre ikke nogle, der kan købes herhjemme.
   Kunne du måske vænne dig til kokosolien? Det synes jeg måske godt, man kan (men det kommer aldrig til at slå fløde sådan i lækkerhedsfaktor, det er jeg enig i :))

   Svar
   • Tusind tak for dit hurtige svar. Ja, jeg har også tænkt at kokosolie med få et nyt forsøg. Det er jo super smart at have stående og lige snuppe en skefuld af. Ellers havde jeg kigget på det her. Umiddelbart står der ikke, det skal på køl, men jeg har ingen erfaringer med det (og kan jo være en forglemmelse at de ikke har skrevet det): http://www.okologisk-supermarked.dk/shop/kokosfloede-oekologisk-12907p.html. Måske i kombi med kokosolie bliver det godt. Hvis du ikke kender det, kan jeg lige teste det, skrive om det holder, ikke bliver surt og kaffen bliver lækker :-)

    Svar
    • Ja det er måske ikke et skidt valg. Jeg tror dog jeg ville opbevare det på køl efter åbning. Men giv meget gerne lige lyd! :)

     Svar
 18. Hej
  hvordan ser det ud med sojamel, har læst på det og det har ikke særligt højt indhold af kulhydrat (3 g pr 100 g)? Er der en forklaring på at det ikke er LCHF og ikke kan erstatte f.eks. kokosfibermel eller mandelmel?

  Svar
  • Jeg personligt er ikke vild med sojaprodukter og undgår dem helst. De sojamel, jeg finder, indeholder 20 g kulhydrat pr. 100 g men hvis det kun er 3 g, kan det vel ud fra et kulhydratperspektiv godt bruges.
   Men jeg kan ikke svare for om det kan erstatte fx kokosfibermel og fedtreduceret mandelmel da disse to typer mel er ekstremt fiberrige og man derfor kun skal bruge ganske lidt af dem, sammenlignet med “almindeligt mel”l

   Svar
 19. Hej Jane
  Tak for mange gode råd og opskrifter
  Hvad vil du anbefale til at få “frisk mund”
  Sukerfr tyggegummi og pastiller har jo faktisk et højt kulhydrat indhold
  På forhånd tak
  IM

  Svar
  • Hej IM
   Mine bedste råd er de helt gængse: god tandhygiejne og daglig brug af tandtråd. Kostmæssigt (på LCHF) at sørge for at spise high fat og ikke high protein. High protein kan give den lede drageånde, da ammoniak er et biprodukt af proteinforbrænding.
   Produktmæssigt synes jeg godt man kan tage et stykke tyggegummi i ny og næ (helsekosten har nogle sødet med Birkesød/xylitol) og ellers anbefaler jeg sugetabletterne Hali-Z – de fås på apoteket, i Matas eller fx HER :)

   Svar
 20. Hej Jane.

  Jeg “faldt over” din blog for et par uger siden, og vi er fire i vores familie, der nu vil starte med LCHF.

  Jeg har nogle spørgsmål omkring olier. Jeg har et mindre lager af mange forskellige slags olier, men jeg kan se at du nærmest sværger til olivenolie og rapsolie. Dem er jeg ikke så vild med, de har for meget smag efter min mening.
  Hvad er der galt med:
  Vindruekerneolie (den jeg bruger mest, for den har hverken lugt eller smag)
  Solsikkerkerneolie
  Majsolie
  Risolie
  Sojaolie
  Jordnøddeolie (bruges til friturekogning)

  Smør-blandingsprodukt – det laver jeg selv, jeg bruger 500 g smør, 75 g valnøddeolie, 50 g olivenolie, 25 g rapsolie, og 1 tsk salt. Det smager stadig af smør, og er smørbart direkte fra køleskabet.

  Med venlig hilsen
  Oluffa

  Svar
  • Hej Oluffa
   Mine foretrukne fedtkilder og dem, jeg mener bør have mest plads på LCHF, er smør, kokosolie og olivenolie. Evt også avokadoolie og nøddeolierne men de er ikke så brugt. Rapsolie kan bruges i mindre grad. Alle de olier, du nævner, er de olier, vi udelukker på LCHF. Det gør vi, fordi det er meget raffinerede olier med et højt indhold af omega 6-fedtsyren. Omega 6 får langt de fleste allerede for meget af igennem deres normale kost og i overflod (dvs. i dårlig balance med omega 3) virker den inflammatorisk i kroppen. Din hjemmelavede smørblanding derimod synes jeg sagtens kan gå an. Når jeg normalt ikke anbefaler smørbare smørprodukter er det fordi det er uvist hvilken kvalitet olien har (ofte står der bare “vegetabilsk olie”, hvilket vil være en af dem, vi styrer udenom) og derfor anbefaler jeg normalt rent smør.
   På LCHF får vi en stor del af vores daglige kalorieindtag fra fedt. Det er derfor ret vigtigt, at det fedt, vi indtager, er af ordentlig kvalitet.

   KH. Jane

   Svar
   • Hej Jane

    Tak for et godt svar. Så din modstand mod andre olier skyldes deres indhold af omega fedtsyrer. Det er hermed taget til efterretning, tak for det.

    Men noget andet:I forbindelse med LCHF er majs korn eller en grønsag med et meget højt indhold af kulhydrater? På engelsk hedder det jo corn, og man laver jo også majsmel og majsstivelse. Men alle steder man kigger så kategoriseres majs som grønsag. Det er ikke noget vi får særlig meget af, men det smager jo godt :)

    Med venlig hilsen
    Oluffa

    Svar
    • I denne sammenhæng opfattes majs som korn. Jeg er dog af den opfattelse at lidt majs er fint. Det smager jo nemlig godt og behøver ikke være noget, man spiser tonsvis af :)

     Svar
  • Det synes jeg man selv skal afgøre. :)

   I kæmpe mængder kan sødestofferne måske forhindre ketose, men jeg tror altså der skal virkelig meget til. Har man maveproblemer, som fx IBS, skal der til gengæld ikke meget tyggegummi til, før man har mavepine.

   Svar
 21. Hej Jane. Sikke en super side du har med masser af lækre opskrifter.
  Lige et spørgsmål til sirup-junglen :)
  Hvad er forskellen på yaconsirup og fibersirup, og er det ligemeget hvilken en af dem man bruger i de opskrifter hvor der står sirup? Jeg har selv raw agave sirup, som jeg har fået afvide er godt at bruge. Er det helt forkert?

  Svar
 22. Hej Jane
  Mht. sesam melet – er det fedtreduceret fordi olierne ikke tåler opvarmning, lige som det affedtede mandelmel? Eller er det bare for at spare på fedtet?
  Vh.
  Rikke

  Svar
 23. Hej. Jeg har købt urtekrams kokosolie, for at bruge det til tandpasta og mundskyl, af forskellige årsager, betændelse, blister, udrensning og evt blegning. Da jeg stod i butikken og der var tilbud, vidste jeg ikke om det skulle være urrafineret eller ej, da jeg ikke vidste der var flere slags….så endte med raffineret, da jeg forestillede mig at kokos-smag også var sødt, og ikke tænkte det var godt for tænderne. Lidt åndssvagt, men har nu tjekket op på det, og vil købe urrafineret næste gang, men læste det som at det virker alligevel, bare ikke så stærkt, ikke?
  Har et spørgsmål med hensyn til kosten…. Jeg skal tage på, og skal bruge så mange genveje som muligt for at få mere fedt osv indenbords. Har brug for at snyde ekstra ind, fordi jeg endnu ikke kan spise det der kræves… Kan jeg bruge nogle skefulde kokosolie om dagen til dette? Tænker det er nemmere end feks oliven, da kokosolie ikke er så tyk i munden bagefter… Hvor meget må man tage om dagen? risiko for diare? og man taber sig vel ikke af det? Syntes det er rigtig svært at finde ud af at tage på, specielt når det skal være billigt og enkelt, for får tit de samme råd, som hvis folk skal tabe sig, og så bare spise kæmpe mængder, men kan jo netop ikke spise bare normale mængder, når jeg nu ikke er vant til det…. (ingen spiseforstyrrelse, men efter flere års sygdom… ;) ) Evt andre olieforslag, gerne billige….?

  Svar
  • Jeg ville også vælge den uraffinerede til oil pulling. Egentlig bare ud fra tanken om at det er det reneste produkt.

   Hvis du skal tage på, tror jeg, du skal fokusere på at fylde på med kulhydrater også – gerne i selskab med fedt. At indtage ekstra fedt alene risikerer at mætte for meget, så du ikke tager på. Kroppen skal i energioverskud og det kan være svært i fedt men nemmere i kulhydrater, som stimulerer appetitten. Prøv evt. med nogle af de lækre raw kager, som er fyldt med både dadler, nødder og kokosolie. Nødder eller nøddesmør er en anden høj-kalorie madvare, som mange kan spise meget af uden at opnå tilsvarende mæthed.
   Kokosolie er jo ellers bestemt en sund olie som har en række gode egenskaber, bl.a. at den primært består af mellemkædede fedtsyrer, som hurtigt omsættes til energi og derfor sjældent når at lagres som fedt. I et kalorieoverskud vil det dog være uden betydning. Og der er bestemt risiko for diarré, så trap evt. langsomt op. Ud fra et sundhedssynspunkt synes jeg, det er bedst at variere sine fedtkilder, så man både får kokosolie, smør, olivenolie og gerne også fiskeolie. Rigtig god bedring og pøj pøj med det!

   Svar
 24. Hej,
  har du en oversigt over de forskellige kokos produkter, der findes (som man bruger i LCHF)?
  Når jeg søger på opskrifter møder jeg “unsweetened coconut” fx. Er det kokosmel?
  Kan også se, at du taler om kokosfibermel.
  Det er lidt svært at overskue, hvornår man skal bruge hvad og hvad forskellen er :-)
  Mvh Mirjam

  Svar
  • Åh ja, det er et godt spørgsmål. Jeg er ikke sikker på, hvad “unsweetened coconut” er, man når der står “dessciated coconut” er det det, vi kender som “fint kokosmel”, som er det samme som det, jeg kalder “kokosfibre” eller “kokosfibermel”. Sidstnævnte er en slags fiberholdigt mel af kokosnød, som ikke kan sammenlignes med det kokosmel, der er uden på flødeboller. Det er sgda heller ikke nemt :)

   Svar
 25. Hej Jane

  Fiskeolien fra Nordic Naturals. Hvor meget skal man tage om dagen?
  Læste i en tidligere kommentar at du tager det sammen med lidt æblejuice – blander du det sammen, eller tager du bare juicen efter du har sunket olien.

  Tak for mange gode råd og opskrifter :-)

  Svar
 26. Hej Jane
  Jeg har lige et enkelt spørgsmål angående stevia sweet drops. Hvilken variant vil du sige er mest anvendelig? Jeg er studerende og har derfor kun råd til at købe en variant til at starte med :)

  Svar
 27. Hej Jane.
  Jeg smagte bønnepasta igår og det smagte dejligt, men undre mig over, hvis der ikke er stivelse i.
  Ved du det, eller er der andre som kan svare på det?

  Hilsen Pia

  Svar
  • Nu har bønnepasta jo ikke noget med LCHF at gøre. Hvorfor tror du ikke, der er stivelse i? Der er jo masser af stivelse i bønner..

   Svar
 28. Godt så :)

  Nogle alternativer til dej til at lave indiske indbagte grøntsager – Pakora mener jeg de hedder. Grøntsager og fedt :)

  /Camilla

  Svar
 29. Hej Jane,

  Jeg har levet efter LCHF principperne (moderat) i snart 3 måneder. Jeg er meget glad for det, og herunder også din fine madblog med supergode opskrifter, der inspirerer. Jeg synes det kan være lidt svært at gennemskue, hvilke produkter der anbefales i det daglige brug, når vi snakker olier mv. Alle har jo en holdning til tingene, men vil gerne høre din anbefaling – eller om jeg i så fald har forstået det korrekt.

  Til stegning anbefaler du udelukkende at bruge kokosolie (neutral) og evt. ren smør (hvilken?) eller Ghee. Og til øvrig madlavningsåsom kolde saucer, dressing mv. en koldpresset olivenolie, – avocado eller hørfrøolie? Korrekt? :-)

  Hvad med salt – jeg anvender normalvis Maldon salt, er Himilaya salt bedre?

  Hvordan forholder LCHF sig til Soyamælk, som jeg gerne tager i en latte?

  Sidste spørgsmål, hvike supplerende vitaminer mv. vil du anbefale, også hvis man (som du) lider af følsom mave (kan ikke tåle alt for mange og fede mælkeprodukter, drikker slet ikke mælk)?

  Tak igen for en god blog – ser frem til at læse din nye opskriftsbog :-)

  Svar
  • Hej Kristina
   Det lyder helt rigtigt alt det, du skriver :)
   Mht. salt kan jeg godt lide at variere min brug og jeg har både Maldosalt og himalayasalt i mit køkken.
   Soyamælk er ikke LCHF. Selv bruger jeg ikke soyaprodukter. Jeg ser det som et problematisk produkt. Men alting er jo på en måde et spørgsmål om mængder, så drejer det sig om en lille sjat her og der går det nok. Ellers ville jeg prøve en lille sjat fløde eller en skefuld kokosolie.
   Jeg har skrevet lidt om maveproblemer og kosttilskud her: Fordøjelse og maveproblemer – måske er der noget, du kan bruge :)

   Svar
 30. Hej Jane

  Jeg ved ikke om du så mit spørgsmål vedr hvilket mærke i børnevitaminer du kan anbefale?
  Godt nytår og tak for din megen inspiration

  Svar
  • Hov, nej den druknede vist i mængden. Jeg synes ikke, der findes nogle specielt udmærkede vitaminer til børn. Dvs. at de alle indeholder sukker eller sødestoffer. Mine kan bedst lide de der Bamse-Bomstærk-vitaminer.

   Svar
 31. Johannesbrødkernemel…….er det lchf? Philadelfia, som vi bruger til vores opsies bl.a. Indeholder nu johannesbrødmel E410 og har 4 g kulhydrat/100 g. Er det ikke meget for ost? Der står på den nye emballage at osten er gjort mere cremet nu. Arlas Buko flødeost er uden tilsætning og “kun” 3 g kulhydrat. Godt nytår. Jeg venter spændt på din nye bog.

  Svar
  • Ej hvorfor putter de nu sådan noget i? Er Arlas Buko flødeost frisk? Altså ikke sådan en, som supermarkederne opbevarer udenfor køleskab…. :-/

   Svar
 32. Hej Jane.
  Jeg vidste ikke hvor jeg skulle skrive dette, men ville bare lige sige at man på Groupon.dk i øjeblikket kan købe billig økologisk kokosolie. Der er 2 x 490 ml for 129,- kr. og 4 stk. for 199,- kr.
  Der er gratis levering med i tilbuddet.
  Syntes det var værd at fortælle, eftersom jeg selv synes kokosolie kan være en ret dyr fornøjelse at indkøbe :)

  Svar
 33. Hej Jane

  Har fundet en opskrift på brunkager hos Sugarquitter.dk. Dertil skal bruges tapioca mel. Det har jeg ikke men har investeret i chufa mel, – kan det bruges som erstatning??

  Svar
 34. Hej Jane,
  Har lige købt din første bog, fantastisk den er jo skrevet til mig! ;)

  Har et enkelt spørgsmål, min svigermors hjemmedyrket honning, er det no go?? En smule i teen en sjælden gang, til madlavning.
  Hej fra Stine

  Svar
 35. Kokosolie er da et vidundermiddel!!! Jeg har længe lidt af et eksem/udslæt i ansigtet, som var rød, kløende og virkede som det var “betændt”. Jeg fik hormoncreme af lægen, samt noget andet mod betændelse. Intet virkede. Så en dag fik jeg den ide at smøre kokosolie på- aner ikke hvorfor, men nu har jeg renset mit ansigt morgen og aften i tre dage i olien og halleluja- det er nærmest VÆK! Var bare lige nødt til at sige det højt. :-) Tak for en super blog!

  Svar
  • Wow, hvor vildt! min søn får ind imellem børneeksem, når årstiderne skifter, og vi plejer at kunne holde det nede med en fed creme fra apoteket (ikke hormoncreme), men jeg vil da give kokosolie et skud næste gang!

   Svar
 36. Hej Jane,
  Tak for et dejligt site;-)
  Jeg har et spørgsmål ang. Sunde stegepander, er der nogle du evt kunne anbefale? Jeg har læst at Green pan får dårlige anmeldelser, men vil rigtig gerne finde nogle giftfrie.
  Håber du kan hjælpe.

  Svar
  • Hej Kirsten
   Jeg har (desværre) valgt mine pander ud fra funktionalitet, fremfor ud fra et kemi-synspunkt, så her tror jeg ikke, jeg kan hjælper. Maja fra http://mkittekat.dk/ plejer at være et godt sted at spørge om den slags :)

   Svar
 37. Hej Jane. Jeg kom til at købe noget bønnepasta i dag, selvom jeg egentligt aldrig har været den store pastaspiser. Har du prøvet det? Og er det ok på LCHF, eller skal man helst holde sig fra det? Har læst lidt forskelligt om det, at det ikke er strikt, men det skal egentligt også bare være en lille smule sammen med noget fed tilbehør tænker jeg.

  Og nu jeg har fat i dig, hvad så med falafler? Er det ok, så længe de bare bliver stegs i kokosolie? Det går ikke med raps eller solsikke vel?

  Svar
  • Jeg har ikke prøvet bønnepasta og kommer nok heller ikke til det :)

   Falafler derimod spiser jeg gerne ind imellem. De smager jo så dejligt. Jeg laver dem dog selv, da mange ellers indeholder gluten. Og steger i smagsneutral kokosolie, yes!

   Svar
 38. Hej Jane

  Jeg har fundet en kokosmælk i Superbrugsen som indeholder 60% kokosmælk og 40% vand og intet andet. Der er 17 g fedt pr. 100 g og kun 1,8 g kulhydrat. Er det ikke helt ok?

  Svar
  • Jo, den kan være helt fin i supper og asiatiske retter. Det er dog ikke altid den vil kunne erstatte den Extra Creamy kokosmælk, når jeg bruger den i ting som chiagrød, kokosgrød og smoothies med samme resultat :)

   Svar
  • Jeg har hørt fra enkelte, at de har fundet den i deres Bilka eller Superbest men jeg har aldrig selv set dem. Man kan købe dem i Metro, hvis man har kort dertil. Og ellers online.

   Svar
   • Det er ikke sikkert at det stadig er relevant, men Super Brugsen på Finsensvej på Frederiksberg har den ekstra creamy kokosmælk som en fast del af deres sortiment….

    Svar
 39. Hej Jane,

  Jeg tænkte på om du ved om Pofiber kan anvendes til at jævne en sovs, eller det kun er til bagning?
  Og i så tilfælde om der findes noget man kan anvende til sovsejævning som er LCHF?

  Mvh Charlotte

  Svar
  • Jeg har ikke prøvet med Pofiber og jævning. Jeg klarer mig fint uden. Jeg lader sovsen (fx lavet på fløde) koge godt ind, måske 15-20 minutter, så bliver den blød og cremet og lækker. Nogle gange har jeg en grøntsagsbase, fx fintsnittet løg eller blomkål og det hjælper også til med jævningen :)

   Svar
 40. Hej Jane. Er blevet anbefalet Quinoa mel, er det no go på LCHF eller må det godt bruges? Tak for en dejlig blok, som jeg bruger flittigt. Har også dine bøger, og venter spændt på den næste :-)

  Svar
  • Quinoa er ikke LCHF men derfor kan det jo sagtens være, at det kan fungere for dig at bruge lidt af det her og der :)

   Svar
   • Hej Jane. Tak for det hurtige svar. Synes det er lidt svært at finde noget, der kan bruges i stedet for hvedemel. Et andet spørgsmål: Jeg har en gammel opskrift fra min mormor. Der er kun æg nødder og sukker i. Kan jeg erstatte sukkeret med sukrin 1:1. eller har du et forslag. Kunne godt tænke mig at prøve at bage den kage :-)

    Svar
 41. Hej Jane,
  Jeg vil give mig i kast med at lave hyldeblomstsaft. Har du en god opskrift eller ide til hvad jeg skal vælge som alternativ til rørsukkeret?
  Sommerhilsner fra Mia:)

  Svar
  • Jeg tænker ikke specielt høje tanker om MK-olie, må jeg indrømme. Fiskeolie og kokosolie er lige så meget vidundermiddel i min verden. Hvad vil du gerne have, at MK olien skal gøre for dig?

   Svar
 42. Hej Jane,

  Jeg skal til at lave din pulled pork og BBQ marinade, der står jeg skal bruge Yacon Sirup, den er ingen steder at finde? Hvor kan jeg få den henne, eller hvad kan jeg bruge istedet?

  Hilsen Simone

  Svar
 43. Jane – du er bare for sej !! Tak for dit engagement. Elsker at læse dine indlæg. Og elsker min nye livsstil

  Svar
 44. Hej Jane,
  Kan duhjælpe mig lidt i forholdvis kalk?
  Vi herhjemme lever 80% af tiden efter LCHF/palæo principperne med gode fuldfede mælkeprodukter, godt med æg, grønsager osv… Vi drikker ikke mælk, men tager et dagligt tilskud kalk (dog kun 400 mg som er halv dagsdosis) og dette gælder både børn og voksne.
  Mon det er helt unødvendigt med ekstra kalk i denne kost?
  Vi startede med at tage det, dengang vi droppede mælken og siden har det hængt ved…
  Vh Stine

  Svar
  • Jeg tror ikke, det er nødvendigt med kalktilskud. Vi tager det i hvert fald ikke. Med masser af grove grøntsager i kosten + lidt fuldfede mejeriprodukter tænker jeg, at behovet er fint stillet. Idéen om at man skal drikke en halv liter mælk hver dag er vist mest et markedsføringsstunt… :)

   Svar
 45. Må jeg spørge hvorfor du vælger at tage vitamin-piller? Er LCHF-diæten ikke tilstrækkelig varieret til at det ikke burde være nødvendigt?

  Det overrasker mig især at du tager de meget stærke Omnimin Pure som indeholder adskillige gange ADT.

  Svar
  • Jeg tror, det handler meget om tro end om min kost. Jeg er usikker på, om den mad, vi kan få i dag, indeholder nok næringsstoffer til at dække os ind og derfor vælger jeg at supplere med vitaminpiller. ADT er jo utroligt lavt sat ift. optimal daglig anbefaling.

   Svar
 46. Hej Jane
  Min datter tåler ikke nødder. Jeg overvejer at erstatte nødderne eller mandelmelet i brødopskrifter med kikærtemel. Kikærter er jo ikke korn. Hvordan ser du kikærtemel i forhold til LCHF?
  Kh
  Lene

  Svar
 47. Hej Jane.

  Er græskar en rodfrugt? Jeg vil kickstarte min nye LCHF livsstil med striks LCHF, men er i tvivl om visse grøntsager. Gulerødder, persillerødder, etc. giver jo sig selv.
  Men er hokkaido, champignon, løg, etc. ovenjordsgrøntsager?

  En anden lille ting: hvorfor er karryvafler på side 87 striks? Der er jo både nødder og mælkeprodukter i. Er det pga mængden, eller…?

  I øvrigt vil jeg bare sige, at dine opskrifter er supergode. Har lavet mad fra både din forrige og den nye bog i ny og næ, men det er først nu, jeg vil springe ud i 100% LCHF.

  KH Julie

  Svar
  • ….Og sovser, dip, dressing, pesto og kryddersmør: striks LCHF, hvis der ikke er mejeriprodukter (andet end fløde) i?
   Desuden: jeg drikker meget kaffe (med minimælk). Den går jo ikke mere. Vil forsøge at gå over til urtete, men hvis jeg er ved at DØ, skal jeg så vælge kaffe med sødmælk eller med piskefløde (eller kaffefløde??) ?

   På forhånd tak…..

   Svar
 48. Kære Jane!
  Jeg er igang med LCHF på anden uge nu, og det har på en måde grebet mig! Jeg er startet op på dette projekt, med det mål at tabe mig. Efter en graviditet for halvandet år siden, en barsel fyldt med usundheder, dårlig selv disciplin og tusind undskyldninger, kan jeg konstaterer at det har resulteret i nogle ekstra irriterende kg som jeg ikke har kunnet smide. Desperat som jeg er har jeg ledt og ledt efter et slanke projekt, som kunne give god mening og noget som jeg kunne blive glad for. ( Fri mig for nupo og andet pulver skrammel) Nå, men to uger = tre kg smidt, og en ufattelig god følelse i kroppen. Bevares, jeg har da kigget og savlet en del over lækkerier i køkkenet hvor jeg arbejder ( på en højskole), men har klaret mig ok igennem. Jeg er bare glad over at kunne spise skøn skøn mad, som i rigtig mad og føle en fantastisk mæthed. Så tak for god inspiration og lækre opskrifter. God weekend og så skal jeg have et stk mørk chokolade. ( som slet ikke er bittert:0) efter aftensmad bestående af rødt kød, fritter af rødder, aioli, hvidløgs stegte squash plader og persillesmør…

  Svar
 49. Hej Jane.
  Efter jeg startede på LCHF, begyndte jeg ret hurtigt at få kramper i benene. Den magnesium som du anbefaler hjalp heldigvis med det samme. Nu har jeg så andetsteds læst, at man skal tage sin magnesium sammen med D-vitamin og kalk for at få det fulde udbytte. Er det noget du kender til?

  Svar
  • Mjaah, for at få optimal optagelse af calcium skal der magnesium til, og derfor sælges de også tit i samme pille. Om det gælder den anden vej, ved jeg faktisk ikke.

   Svar
 50. Hej Jane.
  Ved ikke om du kender mandelmel fra superfruit, men mit spørgsmål går på om det er sammenligneligt med mandelmelet fra funktionel mad. Har købt en pose da der lige pt er et par måneders leveringstid på det fra funktionel mad. Hvis det ikke er, kan der så spædes op med lidt kokosfibre, eller skal jeg bare bruge lidt mere?
  mvh Jeanette

  Svar
  • Jeg kender ikke mandelmelet fra superfruit, så jeg ved ikke om det er fedtreduceret og fiberrigt som det fra funktionel mad. Kokosfibre kan nogenlunde erstatte mandelmelet sådan 1:1 i det meste bagværk.

   Svar
 51. Hej Jane
  Jeg har lige købt din bog og startede med lækre opskrifter igår.
  Jeg bruger risdrik i kaffen. Hvordan er det ift lchf?

  Svar
 52. Har lige opdaget der er kommet Nellie dellie mørk chokolade. Det er sådan nogle små stænger og regner man ud hvor mange kulhydrater der er i en halv eller 1 hel stang er det faktisk ikke særlig meget :-)

  Svar
 53. Hej Jane

  Skal det være HUSK loppefrøskaller? Jeg har nemlig købt nogle andre loppefrøskaller i Matas hvor der er 450 g i.

  Og må man gerne drikke AQUA D’OR med blid brus, med smag af hyldeblomst? Der står 0 overalt i næringsindholdet. Jeg har lagt sodavand på hylden for lang tid siden, også har dette været en erstatning i stedet for. Og må man drikke andet end vand, kaffe og the? Drikker i forvejen 2-3 kop grøn the om dagen. :-)

  Jeg havde min første dag igår, og om aftenen havde jeg diarre. Hvad kan jeg gøre anderledes?

  Hilsen Camilla

  Svar
  • Jeg køber sjældent HUSK men oftest loppefrøskaller fra Urtekram eller skallin. Jeg kender ikke den vand, du henviser til, men hvis den er fri for kunstige sødemidler tænker jeg, den er fin! Og ellers kan du drikke vand, kaffe og te. Også danskvand.

   Diarré? Måske har du givet din krop et chok! Læs mere om overgangsbesvær her: https://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/

   Svar
   • Tak for svar! :-)
    Min krop er heldigvis ikke i chok mere, og jeg er ikke oppustet mere som jeg altid har været!!

    Jeg tænkte på, om man godt må tygge stimerol tyggegummi? :-)

    Hilsen Camilla

    Svar
 54. Hej Jane :-)

  Jeg mangler et alternativ til min pepsi max – tænkte på om det er okay at drikke chai latte i lchf?

  Hvis ja, hvilken en vil du anbefale :-)

  Svar
  • Du kan få nogle udmærkede chai-teer men i det øjeblik du fylder glasset med sukker og store mængder mælk, forsvinder LCHF-aspektet ;)

   Svar
 55. Uh ha, magnesium tabletter hver dag. Jeg har købt magnesium netop til bøvl med maven, men har hørt fra lægen, at man ikke burde tage dem hver dag i tilfælde af, at ens mave vænner sig så meget til det, at den bliver afhængig af det for at få maven til at køre rundt (og altså komme af med det hele igen).

  Svar
  • Jeg tror, du forveksler Magnesium med Magnesia-tabletter. Det første er et kosttilskud (mineral), mens det andet er et afføringsmiddel. Selv sagt ikke det samme ;-)

   Svar
 56. Hej Jane

  Jeg har gennem alt for mange år kæmpet med ustabilt blodsukker og overvægt. Efter jeg er blevet mor virker det ind i mellem helt uoverskueligt at holde det tempo den lille krudtugle (på snart 2 år) sætter – jeg føler mig tung, træt og trist! Prøver og prøver og prøver at komme i gang med kostændringer, men det virker bare helt uoverskueligt! :-( Jeg har nu læst en stor del af din blog og tænker at jeg vil prøve om det kan gøre en forskel. Problemet er bare, at jeg gerne vil undgå mælkeprodukter, da jeg 1) ikke bryder mig særligt meget om det 2)generelt mener mælk indeholder for mange ting, som er skadeligt for os mennesker (fx østrogen i alt for høje mængder). Som jeg kan læse mig til her på din side er fuldfede mælkeprodukter en stor del af LCHF. Er der en anden løsning, eller hvad gør jeg??
  Håber du kan hjælpe mig videre…

  Kh. Marianne

  Svar
  • Du kan sagtens spise LCHF uden mejeriprodukter. Det gør jeg selv ind imellem. Så henter du bare dit fedt fra kokosprodukter, olivenolie, avocado-olie og god mayo (uden solsikkeolie). Selv har jeg dog svært ved art undvære fløde og smør, men jeg giver dig ret i, at det er sådan en gråzone, men for mig er det bare det, der gør det muligt at spise LCHF på den lange bane :-)

   Svar
   • Tak for svaret. :D

    Er nu ikke fanatisk mht. at leve mælkefri – vil bare gerne begrænse det – bruger faktisk rigtig meget smør og fløde – problemet er nok bare, at det bliver i kombination med sukker og stivelse, og så har vi problemet! ;)

    Har for resten lige skrevet et spørgsmål mere mht. kokosfibre – under indkøbslisten tror jeg det var.. ;)

    Svar
 57. Hej Jane…
  Jeg er for nylig gået over til LCHF-kost, men jeg savner rugbrød enormt. Jeg bager et af dine brød med ost, og det er super lækkert, men savner det stadig.
  Jeg har nu købt en melblanding hos Guldbageren, Elverbrød, som er specielt til diabetikere. Kender du den?? og er det ok i forhold til Lchf. Der er nemlig både hvedeklid og hvedekim i. Men kun 3g kulhydrater pr. 100 g færdig brød.

  Tak for mange skønne opskrifter
  Camilla

  Svar
  • Jeg har godt hørt om den, og jeg ville ikke spise den. Jeg synes, den indeholder for meget “ikke-mad”, sojaprotein, fx. Generelt mener jeg, det er bedre givet ud at vænne sig at et måltid mad ikke behøver centrere sig omkring brød. Hvis man erstatter sit gamle brødforbrug 1:1 med diverse brøderstatninger tror jeg ikke, man vinder meget på sundhedskontoen, må jeg indrømme. En skive elverbrød når kollegerne spiser fredagsmorgenmad kan være fint nok men det er ikke noget, jeg ville basere min kost på.

   Svar
 58. Hej Jane
  Har købt din bog for en måned siden, og er helt vild med den :-) Har snart være igennem alle opskrifterne, som er lige fantastiske ale sammen, og jeg har bare fået det så godt.
  Jeg har på et tidspunkt købt nogle boller nede i min helsekost butik, som er bagt uden gluten, men på bl.a. rismel. Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt jeg selv kan bage på dette i forhold til at overholdt LCHF, da dit bagværk er på mandelmel, – Kan du sige mig det ?
  Jeg drikker sunde grøntsagssmoothie hvori til bl.a. tilsætter livets olie til kvinder. Jeg har tænkt at så behøver jeg ikke spise fiskeolie, men har fået at vide, at de to olie kan jeg overhovedet ikke sammenligne, – er det korrekt ? Mvh Anette

  Svar
 59. Hej Jane.
  Jeg har fået en stor bøtte (600 g) Original Stevia Sukker (rørsukkerblanding) forærende. Men det smager ikke særlig godt ;( så hvad kan jeg bruge det til, hvis jeg gerne vil leve lidt a la LCHF? Jeg har prøvet mig lidt frem med produktet; sukker i teen og lidt pandekager, men jeg kunne godt bruge lidt råd om, hvad jeg kan gøre med dette produkt. Tak for hjælpen

  Svar
 60. Hej Jane
  Jeg begyndte at følge din blog i maj måned og har senere købt din bog. Jeg har tabt mig 7 kg og nyder mit stabile blodsukker. Tak for god inspiration.
  Jeg er stadig ret energiforladt. Jeg tror det skyldes, at jeg stadig har candida i kroppen. Derfor er jeg begyndt at tage diverse midler for at få den udryddet. Jeg er bla.a begyndt at tage Vita Biosa Aronia. Jeg har først forsøgt med den “originale”, men den kunne jeg ikke holde ud. Så nu er jeg gået over på Vita Biosa Aronia, men jeg er blevet i tvivl om den er ok. Den indeholder godt nok ikke sukker, men den indeholder jo kulhydrat og jeg tager den jo på tom mave om morgenen. Har du en mening om det?
  Mvh Lene

  Svar
  • Ha ha. ja, det er utroligt nogle gange – LOL

   Jamen, de er da sikkert fine. Bortset fra at de indeholder solsikkeolie men det er sikkert i små mængder. Er de tænkt til vegetarer eller hvordan?

   Svar
   • Der var bare min nysgerrighed og mangel på ekspertise, der gjorde, at jeg spurgte :)
    Er ikke selv vegetar, men kender en del der er…
    Tak for svar, Oh, du vise!

    Svar
 61. Hej Jane.
  Vi er 3 piger, der lige er begyndt på ernæring og sundheds-uddannelsen. I den forbindelse skal vi lave et afsluttende projekt for modul 1. Vi har valgt at give os i kast med LCHF, og besluttet os for at prøve det af på egen krop i min. en måned, for at få et bedre indblik i hvad det egentlig er vi har med at gøre.
  Jeg vil høre om du kunne lave sådan en basis-liste over ting, som er must-have i køkkenet, når man skal følge LCHF-principperne. Ovenstående er rigtig fint, men som studerende bliver vi jo ruinerede, hvis vi skal ud og have alle disse ting :) Det er de lidt mere specielle ting, jeg godt kunne tænke mig en liste over, altså de ting man ikke lige kan suse op i Fakta og hente.

  … Og KÆMPE roser til dig! Det er en fantastisk hjemmeside, det bliver uden tvivl en kæmpe hjælp for os, når vi rigtig kommer i gang. Lige meget hvad man søger, så har du et svar! :) FANTASTISK!

  På forhånd tak!

  Svar
  • Sikke et spændende projekt! Har I været omkring indkøbslisten ?

   Generelt vil jeg dog sige, at I bør glemme specialprodukterne og tage en periode på rigtig mad først. Alt det andet gejl er jo i virkeligheden ikke det, LCHF går ud på :-)

   Svar
 62. Hejsa Jane
  Jeg er lige faldet over din blog og jeg synes den er helt fantastisk. Jeg prøver at finde en måde at spise på som kan gøre mig gladere og give mere overskud og jeg tror måske lchf kunne være vejen frem for mig. Jeg er mor til tre skønne unger så jeg har også en travl hverdag.
  Nu har jeg lige et lille spm, der er rigtig mange ting med kokus i som er gode at spise, men jeg kan ikke tåle kokus er der så noget andet jeg kan bruge i stedet for?

  Hilsen Maria

  Svar
 63. Hej Jane
  Har læst så meget om at skyr skulle være så godt pga det høje proteinindhold, men du siger der er for lidt fedt i…. Hvad nu hvis jeg blander den med creme fraise?? Kan nemlig så godt lide smooties med lidt frosne hindbær feks. og så bruger jeg som regl creme fraise… Men nu har jeg købt en bøtte skyr for at prøve det!?

  Svar
 64. Hej Jane
  Nu er jeg på vej ind i dette LCHF univers. Og har fået foræret noget ikke affedtet mandelmel… Men læser at du skriver der kan være problemer med opvarmning og det mel? Hvad går det ud på? Og hvad kan melet så bruges til??
  Mvh. Charlotte

  Svar
  • Fedtsyrerne i mandler er sarte og tåler ikke høj opvarmning. Så brug dit mel til bagning ved lavere temperaturer og giv det lidt længere :-)

   Svar
 65. Hej Jane
  har lige købt din bog og har et spørgsmål. jeg har et forhøjet kolesterol tal af den lede kolesterol, er derfor lidt bekymret over den store mængde fedt.Vil det ikke påvirke dette yderligere?
  MVH Anette

  Svar
 66. Kære Jane, min kæreste og jeg er netop startet på dine fantastiske opskrifter – det største problem er at han ikke kan tåle nødder. I den forbindelse vil jeg høre, om du tror han kan tåle kokosolien du beskriver er godt at anvende? Men tak for dejlig inspiration!! Det er simpelthen så lækkert :)

  Svar
 67. Hej Jane.
  Du har flere gange nævnt “olieshottet” hvad består det af?
  Tager man bare lige en omgang ekstra oliven jomfruolie og hælder i ganen? :-)
  Mvh. Stinne Jepsen

  Svar
  • Hej Tina
   Jeg steger næsten altid i kokosolie (uden smag), da de to herrer i min familie ikke bryder sig om smørsmagen. Mærkelige væsener! ;-)

   Svar
 68. Ja, du har helt ret. Blodsukkerissues og massiv træthed driver mig i armene på fedtet, som giver et energikick OG vægtøgning på et splitsekund, for mit vedkommende…. Ok, driver og driver, vælger det jo selv…. Og det er jo det gode, at vi selv kan til- og fravælge ting i vores liv :-)

  Svar
 69. Ja, det smager skønt, jeg kan desværre skovle det ind direkte fra bøtten (hmmmm) og synes det smager enormt sødt, så ved ikke om det er kulhydraterne i produktet der hiver i mig, eller fedtet (eller begge). Kan simpelthen ikke blive klog på, hvor meget fedt og protein jeg skal spise, hvad der virker for mig, synes det er umuligt at fornemme. Er dog bange for at tage på, af for meget fedt, det tyder det nemlig på jeg gør evig og altid…. og får altid overspist i fedtstoffer :-( Mega svær for mig at finde den rette kostbalance og skal tabe fedt og det synes umuligt for mig….

  Nogle forslag?

  Svar
  • Jeg tror, alle vil tage på af at overspise i fedt. Kalorier spiller jo stadig en rolle. Mit bedste bud er at fokusere på rigtig mad: kød, fedt og grøntsager. Og så kan søde lækkerier (eller de ting, der trigger) fylde mindre.

   Man kan sagtens blive narret til at spise for meget i lækre kokossnacks (eller lign.) men det er alligevel de færreste, som overspiser i kød, sovs og grøntsager.

   Svar
 70. Hej Jane

  Kender du Cosmovedas produkt Creamed Coconot? Det er sammenpresset kokosnød. Det indeholder ingen tilsætningstoffer og ellers følgende:
  Pr. 100 g
  Energi: 2775 kJ / 662,7 kcal
  Protein 6 g
  Kulhydrat 7 g
  Fedt 68 g

  Jeg reagerer på guargum, som ofte er i kokosmælk, også i de fleste øko udgaver. Det er jo sådan en slag “gele” lign. kulhydrat kilde og bla. derfor, at nogle kokosmælk er helt flydende fra start.

  Kan godt se der er flere kulhydrater i, end i fx. Santa Marias ekstra fede udgave, men fedtindholdet er væsentligt højere.

  Ville bare høre, om det var noget man måtte spise på LCHF?

  Mvh. Charlotte

  Svar
  • Ja, jeg har brugt det enkelte gange, især i indiske retter. Det giver en lidt mere grynet sovs, synes jeg, end kokosmælk gør, men det smager dejligt. Også i desserter, i øvrigt!

   Svar
 71. Hej :)

  Ang. fiskeolie, er der en bestemt grund til at du bruger den i flydende form, i stedet for kapslerne?

  -Linda

  Svar
  • Tjaah.. vane måske! Plus mængde. Jeg tager en pænt stor dosis fiskeolie og der ville skulle mange kapsler til. Desuden tager hele familien den, og mine børn er ikke store nok til at sluge kapsler endnu. Jeg fik den flydende fiskeolie anbefalet på Nordic Clinic tilbage i 2010 og jeg har taget den lige siden. Den smager mildt af citrus og giver ingen fiskebøvser :-)

   Svar