Glimt fra en børnefødselsdag uden sukker


Det er altså hårdt at holde pigefødselsdag. De tre timer hvert år, hvor vi har min datters veninder på besøg er nogle af de længste tre timer på hele mit år. Da den var slut, splattede jeg helt ud og proklamerede at jeg hellere ville tilbringe tre timer i tandlægestolen. Nu har jeg sovet på det, og måske var det rimelig meget udtalt i affekt. Men jeg var udmattet og drænet. Og det gik endda godt. Og alle pigerne var søde. Og jeg er nu klædt på til at søge et mæglerjob i Syrien.

Læs også: Idéer til børnefødselsdag med mindre sukker

However. Vi havde byttet fødselsdagsbollerne ud med vafler – efter datterens ønske faktisk – og det, synes jeg, var en glimrende idé. Vafler laves nemt LCHF. Du tager bare din bedste pandekageopskrift og bruger den. Hvis der er fedt nok i dejen, slipper du også for at smøre vaffeljernet. Det bliver ikke nemmere. Jeg lavede en dej af æg, banan, smør, mandelmel, loppefrøskaller og kardemomme.

Pigerne fik en tallerken hver med en vaffel, og så var der dækket op med diverse toppings, som de kunne lægge ovenpå. Her var tre slags flødeskumscreme (vanilje, jordbær og chokolade), friske jordbær, skiveskårede bananer, bærsauce af hindbær og jordbær og ristet kokos. Kanelæbler og frugtspyd til dem, der trængte til noget lidt lettere.

Fødselsdagsbarnet var i hvert fald tilfreds med menuen!

Og så var der cake pops. Altså kager på pind. Hvis man skal sælge noget ind, gælder det om at præsentere det flot. Her skulle jeg undgå skuffelsen over, at der ikke var nogen fødselsdagskage bedækket med slik, men at der til gengæld var noget meget bedre. Jeg havde derfor gejlet cake pops’ne op, så meget, jeg kunne. Cake pops er bare kugler, som er overtrukket  med chokolade og med et fancy sugerør som pind. Lidt krymmel for pyntens skyld. Sukkerholdigt og helt almindeligt. Jo, jo, se lige mig slippe tøjlerne! Ha ha!

Efter spisningen legede pigerne “gemme”, imens vi ryddede op i køkkenet og gjorde klar til spil. Og fik en kop tiltrængt kaffe. Og så skulle der spilles. Når man nu skuffer børnene på sukkerfronten, må man overstige deres forventninger på andre områder. Det er helt gængs psykologi. Spillet her var et gavespil med kort, og det optog pigerne helt vildt, at de hver især havde mulighed for at vinde en gave. Kortene var selvfølgelig pakket, så det passede med, at hver pige havde ét kort, der lå inde i midten med en gave på. Og resten var bare ren billedlotteristil. De var meget koncentrerede, stille og spændte, og spillet varede en halv times tid. Stort hit. Det gør vi igen til næste år.

Og så lavede jeg tattoo shop. En idé, jeg havde fået fra Ulla, som har en hel børneflok, og som er überkreativ og idérig – også når det kommer til børnefødselsdage og egnede aktiviteter. Og det var også et kæmpe hit. Pigerne flokkedes om mig og stod pænt i kø, og så snart de var blevet dekoreret, løb de om bag i køen og ventede, til det blev deres tur igen. Jeg havde dekoreret mig selv i dagens anledning og har altså ikke fået nogle nye tatoveringer siden sidst. Just for the record.

Senere fik de godteposer, som indeholdt en slikpind, et stykke chokolade, et viskelæder, en pakke rosiner og lidt kæmpepailletter (presentation is everything). Så helt sukkerfri var fødselsdagen altså ikke.

Fordelen ved at holde børnefødselsdag med minimalt med sukker er, at tempoet er helt roligt. Ungerne er ikke vilde, de leger bare almindeligt. Og taler i et almindeligt toneleje. Undtagen da de gav den gas til Rasmus Seebach til stopdans. Men hvem ville ikke skrue op for tempoet der? Der var heller ingen, der tudede eller blev uvenner.

Men dynamikken i en pigegruppe er ekstremt svær i forhold til dynamikken i en drengegruppe. Drengene er bare glade og tilfredse. Pigerne derimod. Der er altid en, der siger: “jeg kan ikke lide…. “, og så venter hele gruppen på at finde ud af, om det så betyder, at ingen af dem skal kunne lide det. Indtil der så er en, der siger “jeg kan godt lide…”. Så spiser de gladeligt igen. Eller da de fik godteposer, og der straks var en, der udbrød, at hun i hvert fald ikke gad have noget viskelæder. Straks stoppede alle pigerne, som ellers var midt i at glæde sig over deres viskelæder og se hinandens, for lige at sikre sig, om det nu også var ok at være glad for viskelæderet. I dag skal vi have drengene, og når de får deres godtepose med viskelæder, bliver reaktionen denne: Viskelæder! Nå, fedt nok. Videre. Det vil jeg æde min gamle hat på. Og det summerer meget godt op, hvor pigefødselsdage  er så ekstremt anstrengende at holde i forhold til drengefødselsdage.

Men hvordan tager ungerne så imod at være til sukkerfri fødselsdag? Det vil jeg gerne skrive et indlæg om i næste uge, når jeg lige har fået drengenes reaktion med. For drengene rykker ind i dag og jeg skal i køkkenet igen. Puh, hvor jeg glæder mig til det er mandag. Eller noget.

Vil du med til drengefødselsdag? Så kan du følge med på Instagram :-)

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

20 kommentarer til “Glimt fra en børnefødselsdag uden sukker”

Skriv en kommentar

 1. Hej

  Ej hvor er det bare en mega god ide med vafler med topping til fødselsdag. Tror lige jeg tyvstjæler din ide til børnefødselsdag i næste uge. Men så er mit spørgsmål lige: Hvilket vaffeljern har du? Har lige googlet og der er jo simpelthen så meget at vælge imellem. Har du et du er glad for?

  Mvh Tanja

  Svar
   • Hvis man laver mange vafler er det en god ide at opfordre at OBH laver et giftfrit ligesom deres nye pande
    – for desværre er alle de tefalbelagte på markedet død giftige
    Jeg har kun et 60 år gammelt støbejerns et-( pudser glorien ;) ) tilgengæld sætter jeg ild til det hver gang smøret vælter ud i gasflammen- himler lidt

    Svar
     • Tusind tak. Faldt over en billig Melissa til 150 kr. i Bilka idag, men ef nu pænt skuffet over det er giftigt. Jeg må vist lige se om det her vaffel-halløj er noget for os og i så fald investere i et bedre.

 2. Det ser edderfedt ud og så reddede du lige min julegodtehyggepræstationspanik til på søndag, for jeg skal bare ud og have fat i nogle fede sugerør, så er den ged jo barberet!

  Jeg er ret nysgerrig på, om de inviterede piger føler sig skuffede over at der ikke er noget sukker. Jeg mener, du går nok ikke ligefrem ud med invitationer hvorpå der står “kom til pivkedelige sukkerfri fødselsdag”… eller har et banner hængende over døren, hvor der står noget i den retning.

  mvh
  Jytte

  Svar
 3. Kære Jane
  Jeg kan lige se dig. Med kaffe, passende tøj på til et job i Syrien, vafler og krymmel med e numre og sukker.
  Anyways. Jeg ville virkelig ønske jeg havde børn nogle gange for jeg har sådan en lyst til at holde børnefødselsdag, bage til jul og pynte og bare være kreativ sammen med., men kun til højtider, til daglig gider jeg ikke at have nogen.
  Bare at anstrengelsen var det hele værd

  VH Hanne

  Svar
 4. Nu er det jo et par dage siden jeg sidst har afholdt en børnefødselsdag, men jeg kan udmærket huske, at trakteringen slet, slet ikke kom på højde med din! Det ser så lækkert ud!

  Hermed et forsinket tillykke til dine dejlige tvillinger :-D

  Svar
 5. Godt gået…. Det ser dejligt og hyggeligt ud… Lækkert det hele – alle glade:)! Der er mange der undrer sig over mig, når jeg siger at jeg ærligt talt og virkelig hjerteligt, er glad for mine to drenge og at jeg ikke BEHØVER en pige for at være lykkelig.
  Der er skam bare tidspunkter hvor drenge er nemmere og andre tidspunkter hvor det sikkert er hyggeligt at hænge lyserødt tøj op end evigt turkis og blåt… Håber i havde en dejlig søndag.
  Kh
  Kristine

  Svar
 6. Ha ha, spottede straks din nye tattoo – og læste så splitsekundet efter, at det kun var en “til dagen”-tattoo:-). God inspiration til næste fødselsdag – heldigvis først i maj. Min datter (5½) kigger mig ofte over skulderen, når jeg læser din blog. Du har fået dig endnu en fan i hende:-).

  Svar
 7. Hvor ser det lækkert ud. Jeg håber jeg bliver ligeså sej en fødselsdgasholdende mor som dig. Men jeg kan godt forstå hvad du mener med pige vs. drengefødselsdagsbash…

  En lille del af mig håber at babyen i min mave er en dreng – kun fordi, at jeg som pædagogmedhjælper på et (i øvrigt skønt!) fritidshjem, så hvor hårdt det er at vokse op som pige i denne her verden. Hvor tidligt selvkritikken, stræbsomheden og usikkerheden sætter ind. Det var helt klart min opfattelse, at drengene er forskånet for det i et par år, efter det er sat ind hos de søde piger.

  Men anyways, dine børn ser lykkelige og sunde ud. Jeg vil sgu også have en af hver :)!

  Svar
  • Den opfattelse deler vi helt sikkert. Pigernes hverdag er følelsesmæssigt turbulent fra ganske tidligt. Til gengæld fik jeg i går syn for sagen om at drengenes hverdag heller ikke er helt så nem, som jeg forestillede mig. mere om det en anden dag.

   Og tak :-) Det er en gave at have en af hver.

   Svar
 8. Godt klaret Jane, mine tanker er gået til dig mange gange den her weekend :) meget fin analyse af pigedynamik, jeg kan sagtens genkende det, men havde ikke lige fået sat ordene på :) jeg glæder mig til at høre om drengenes dag.

  Svar
 9. Selvom det er verdens længste tre timer, så ser det super hyggeligt ud. Og der er helt sikkert masser af inspiration at hente til tøsens 8 års fødselsdag til februar. Men, jeg bliver nødt til at have skåret det der gavespil lidt mere ud i pap… :-/
  God fornøjelse med drengefødselsdagen i dag :-)

  Svar
  • Spillet går bare ud på at man har to sæt kort og “pakker dem”, så det antal kort, der ligger på bordet med gaver på, svarer til et kort på hver deltager hånd. Og resten er så bare billedlotteriagtigt, hvor man råber kortene op og ungerne skal sige om de har den, indtil der ikke er andre kort tilbage end dem på midten af bordet. Det var et godt alternativ til skattejagten, synes jeg, som nemt skaber sådan en hektisk stemning :-)

   Svar