Hvad er sund mad? Og hvad er usundt? Det kan virke som om det ændrer sig hele tiden. Det er nemt at fare vild i sundhedsjunglen og jeg forstår virkelig godt, hvis man bliver forvirret over alle de modstridende råd, man kan møde derude.
Det, man kan læse den ene dag er sundt, er dødsens-usundt den næste. Frustrerende!
Her er nogle eksempler:
- Her hos mig kan du jævnligt læse om vigtigheden af at spise nok protein fra letoptagelige kilder, hvilket betyder kød, fisk, fjerkræ og æg. Andre steder er du et usolidarisk og ondt menneske, der hader planeten, hvis du ikke overgiver dig til det plantebaserede narrativ.
- Kød og mælkeprodukter er ‘inflammatoriske’, læser du, men Keto, hvor man spiser netop dette, sænker inflammation målbart.
- Frugt er enten supersundt og spækfyldt med vitaminer eller skjulte sukkerbomber, som fører til for højt blodsukker, insulinresistens og overvægt.
- Fibre og fuldkorn er enten vejen til god fordøjelse eller årsagen til, at din mave hele tiden er oppustet og bukserne strammer efter kl. 16.00.
- Fedt er en konstant kampplads og er enten noget, du skal spise mere af for at blive mæt eller mindre af for at blive slank. Kilderne til det fedt, du måske eller måske ikke skal spise er der også vild uenighed om.
- Mættet fedt er den direkte vej til graven eller det er slet ikke den skurk, det er blevet udråbt til og i hvert fald er det længder bedre end de fabriksproducerede olier, vi kalder ‘planteolier’.
Hvad skal man snart tro?
Jeg forstår virkelig godt, hvis man rammer et punkt med en slags overvældelse, hvor det virker, som om man ikke kan gøre noget, uden at nogen står klar til at udråbe det som forkert, usundt eller skadeligt. Det fører nemt til en slags handlingslammelse, hvor det at lade være med at gøre noget, bliver det nemme valg.
Hvad er sundt for dig? Du er eksperten!
Det, jeg gerne vil sige til dig i dag, er, at det er komplet ligegyldigt, hvad nogen mener om din kost. Den eneste, der kan mærke, hvad der er mest rigtigt for dig, er DIG. Jeg kan ikke mærke det, de officielle kostråd kan ikke mærke det og tidens hotteste sundhedsguru kan heller ikke.
Men du kan mærke, hvordan du har det, og du kan mærke, hvad der føles mest rigtigt for dig. Hvis du tør mærke efter, vel at mærke…
Undgå sundhedsforvirring
Sundhed er faktisk meget enklere, end man skulle tro, når man skræller alt det øredøvende støj fra. Men at undgå sundhedsforvirring kan kræve, at man løfter snuden lidt op fra de mange kosttrends og i stedet kigger på det hele lidt foroven.
Giver det mening? er et spørgsmål, jeg selv bruger for at finde min egen vej.
For mig lyder min tankerække cirka sådan her:
★ Det giver mening for mig, at vi skal spise en så naturlig og uforarbejdet kost som muligt. Kød, grøntsager og fedt er mad, vi som art har spist i titusindevis af år (millioner, hvis vi tæller de tidligere menneskearter med). Selvom det er en lidt naturromantisk tanke og meningen selvfølgelig ikke er at genskabe stenaldermenneskets livsstil i en moderne verden, synes jeg, det giver mening at skele til, hvad vi som art kommer fra.
★ Vores gener tilpasser sig det omkringliggende miljø utroligt langsomt. Det betyder, at vores gener stadig er i en tid, hvor adgangen til mad var knap, og hvor det gjaldt om at overspise, når maden var til stede. Overspisning, når muligheden bød sig, øgede ens overlevelseschancer i den kommende lange periode uden føde. Problemet i vores tid er bare, at vi stadig er programmerede til at overspise, når maden er der, men maden er der bare hele tiden nu. Den lange vinter med begrænset føde kommer aldrig. Så evolutionært spiser vi stadig for overlevelse. Det ironiske er bare, at hvor den adfærd engang holdt os i live, betyder den i dag, at vi spiser os (halvt) ihjel.
★Det giver absolut ikke mening for mig, at vi skal lade fødevareindustrien diktere, hvad vi skal spise. Men det kan være enormt svært for den menige forbruger at skelne mellem, hvornår noget er markedsføring og hvornår noget er sundhedsformidling. Der er absolut ingen tvivl om, at vores opfattelse af hvad der er mad er blevet manipuleret igennem årtier. Mad (“mad” i anførselstegn) i bokse og æsker og designet til at kunne holde sig på supermarkedets hylder i måneder og år er måske nok energi, men det er ikke ‘mad’.
★ Det giver mening for mig, at vi skal spise for optimal trivsel, ikke bare for ren og skær overlevelse. Når vi ser på vores officielle kostråd for proteinindtag er de sat i det leje, vi ved, er det absolutte minimum for at undgå mangelsygdomme. Men at undgå mangelsygdomme og at opnå optimal trivsel er så sørme to forskellige ting og optimal trivsel bør være målet.
★ Det giver ikke mening for mig, at vi skal løse klimakrisen på bekostning af vores sundhed (faktisk tror jeg slet ikke på, at et så kompleks problem som klima skal løses på tallerkenen, men det er en anden snak). Man kan godt leve sundt uden kød, men det er så sørme nemmere med. Og fravælger man det, skal man sikre sig, at man har den fornødne viden til at hente de næringsstoffer et andet sted fra.
★ Narrativet om, at vi skal udskifte kød med planter, giver overhovedet ingen mening for mig. Kød og planter tilhører to forskellige kategorier og kan ikke byttes med hinanden hverken makro- eller mikronæringsstofmæssigt. Det svarer til at sige, at vi fremover skal bygge huse af blomster i stedet for af beton. Men du kan ikke bygge et solidt hus af blomster. Desværre ved de fleste mennesker for lidt om ernæring til at forstå dette, og det kommer til at give os (endnu flere) sundhedsproblemer i fremtiden.
★ Det giver ikke mening for mig, at vi skal spise 5-6 gange om dagen for at “holde blodsukkeret stabilt”, når vi i stedet kan spise en kost, der holder blodsukkeret stabilt helt af sig selv.
★ At spise noget hele tiden og aldrig give kroppen ro, betyder, at man konstant forbrænder den indkommende energi. Man kommer derfor aldrig til at mobilisere energi fra kroppens egne lagre. Og den konstante påfyldning giver problemer. For menneskekroppen trives bedst med en vekselvirkning mellem at fylde energi på lager og fjerne energi fra lager. Og hvad sker der med et lager, der aldrig bliver tømt? Det bliver propfyldt en dag. Det siger sig selv.
Og sådan kunne jeg blive ved. Men det her er bare mine punkter og nogle af de tanker, der ligger bag mine personlige sundhedsvalg. Måske er dine anderledes. Men min pointe med at stille det sådan op, er, at det kan hjælpe dig til at afklare, hvad du opfatter som sundt for dig.
Og når du begynder at følge de ting, der faktisk giver mening for dig, så bliver ting som fastholdelse og vedholdenhed over tid meget nemmere. For du handler (spiser) nu i overensstemmelse med det, du tror på og ikke med, hvad en eller anden sundhedsguru har sagt til dig.
Og det er forskellen på indre motivation og ydre motivation. Gæt selv, hvilken der er mest effektiv ;-)
Nemt og realistisk oplæg til sund kost
Har du brug for et fleksibelt oplæg til sund kost, hvor du får vejledning til mængder og portionsstørrelser, men hvor der samtidig er rig mulighed for, at du tilpasser det til dig, dine præferencer og din hverdag, så tag et kig på Sommerklar med Madbanditten. Den kan – trods sit sommerlige navn – bruges hele året og er et glimrende oplæg til sund livsstil livet igennem.
Tre fordele ved Sommerklar-protokollen
- Den giver dig anbefalede mængder på protein, grøntsager, fedt, frugt og nødder, men du kan frit vælge de typer, du trives bedst med at spise
- Du får både en protokol til mænd og til kvinder, og det gør den populær at følge sammen som par
- Der er gjort plads til både frie måltider og alkohol, for selvom det er superfint at spise sundt for det meste, så lever vi jo nu engang et liv, hvor der helst skal være plads til den slags også
Sommerklar koster 99,- og sendes til dig på mail øjeblikkeligt efter køb.

Den dame har fat i den lange ende! LCHF’-spisende eller ej giver det mening.
Nemlig, etiketten betyder jo ingenting i det store billede!
Fedt Jane, vi trænger til den her diskussion. Om hvorfor vi åbenbart har behov for at læne os op af nogen, som fortæller os, hvad der er rigtigt og forkert, i stedet for at lytte til og mærke efter i os selv.
Jeg har selv været død-forvirret i over et år og prøvet det ene og det andet. Nu er jeg endelig ved at finde MIN vej, og det er min egen vej, som indeholder både frugt, rodfrugter, grønt, kød, sukker, brød og ALT andet mad, i de mængder som gør mig glad og mæt og som jeg har det brhageligt med.
Vi har selvfølgelig alle selv et ansvar for de valg vi træffer, ‘også madvalg’, og jeg synes også at alle der arbejder med og lever af mad har et ansvar for, hvad og hvordan de formidler tingene. Derfor blev jeg sgu så glad af at læse dit indlæg her, TAK!
Det lyder som om du er fint på vej :)
Og meget enig i det med ansvaret. Jeg øver mig dog i kun at tage ansvar for hvad jeg siger/skriver og ikke for hvordan det bliver brugt. Og det er lidt en svær øvelse…
Spot on! Tak for et super fedt indlæg :-)
I en anden relation er jeg faldet over denne “skelsættende nyhed” på videnskab.dk, som jeg synes er lidt sjov at dele, hvis man kan tale det sjovt: http://videnskab.dk/krop-sundhed/skelsaettende-nyt-om-sodestoffer-kan-oge-risiko-fedme
Det er vel dårligt skelsættende nyt?
Måske ikke nyt men helt sikkert godt med mere fokus på det! :)
TAK for de yderst fornuftige ord i en tid hvor maden får skylden for folks dårlige vaner…
Det er altid nemmere at dæmonisere noget udefra: “farlige fødevarer” – “onde multinationale burgerkæder” – “profithungrene producenter af færdigmad” – så slipper man nemlig selv for at tage ansvar.
Alle mennesker elsker fedt og sukker – det får mad til at smage godt… og producenter af færdig mad – både restauranter/cafeer/pizzarier/Arla/Nestlé/Jensens Bøfhus og alle de andre – vil selvfølgelig gerne sælge så meget som muligt —>>> det er derfor ikke deres mål i livet at lave sund mad – men salgbar mad!
Og inden vi giver McDonalds og Stryhns skylden for al elendigheden, så kig lige ned ad gaden på antallet af cafeér, koncept-restauranter, pizzarier, grillbarer, sandwich take-aways, tankstationer, 7-eleven m.m.m. som allesammen sælger nemme løsninger til folk med køkken-forskrækkelse…
Hvis man laver sin mad selv – ikke af halvfabrikata, men af rigtige råvarer – så VED du hvad der er i og du tager ansvar for din egen mad og trivsel. Og det smager – med lidt øvelse – faktisk rigtig godt ;-)
Jeg er meget enig med dig, men jeg synes også at debatten omkring industrien og deres rolle er svær. For det er helt rigtigt at de er i gamet for at tjene penge og ikke for at forbedre folkesundheden. Men det betyder også at det ikke kan ændres. For du vil aldrig kunne producere rigtig mad til samme pris med samme avance. Og det gør mig lidt bekymret, for så skal vi pludselig til at lære (vores børn) at navigere i det. Money talks, ganske enkelt :(
Hej Jane,
Tak for endnu et rigtig godt indlæg! Jeg synes virkelig, at du har fat i den lange ende med dine pointer, men jeg må indrømme, at jeg dog har et enkelt spørgsmål tilbage. Det kan muligvis skyldes min egen uvidenhed, men jeg altid undret mig over, hvordan Sukrin og lign produkter passer ind i en sammenhæng, hvor man ellers forsøger at spise så “naturligt” som muligt, med udgangspunkt i rigtig mad? Er det ikke kemisk/syntetisk fremstillet?
Tak for en rigtig god blog, medaltid meget nærværende, personlige og velskrevne indlæg- det er en fornøjelse af følge med.
Kh Julie
Jamen det giver heller ikke mening for mig. Det er det, jeg mener med dette punkt: Det giver ikke altid mening for mig, at vi skal søde vores kager og desserter med underlige købeprodukter, når naturen selv tilbyder sødme i form af frugt/tørret frugt. I stedet giver det bedre mening for mig, at vi skal spise den mængde søde sager, som passer til vores livsstil og vores overordnede mål.
Man kalder sukrin og stevia for naturlige sødemidler og det handler om, hvorvidt indholdet findes naturligt i naturen eller om det er kunstigt fremstillet. Men uanset, er der i mine øjne langt fra både Sukrin og stevia til noget, der vokser ude i naturen.
Har man blodsukker/low carb for øje er de et bedre valg end tørret frugt fx. Men det er jo en afvejning, hvad man prioriterer højst :)
Tak for et godt svar og det giver mening, og du har helt ret i, at det jo altid er et spørgsmål om prioritering :)
Amen. God læsning for mig.
Alt det du lige har skrevet giver mening for mig :-) Thumbs up!
Manner, for et dejligt indlæg! Jeg kan sætte checktegn ved det hele! Fra at have startet med meget striks LCHF er vi efterhånden overgået til relativt liberal LCHF. Der er plads til både grøntsager, rodfrugter og frugt. Det giver mening for mig – noget du jo også ofte har skrevet om – at vi alle er forskellige og reagerer forskelligt på forskellig kost. Jeg vil gerne illustrere det med min egen oplevelse:
De fleste der begynder at spise striks LCHF vidner om, at de får det bedre med sin mave (læs: tarm). Med mig var det lige omvendt. Efter ca et halvt år på striks LCHF fik jeg verdens diarré, som bare ikke ville forsvinde (varede et halvt år!) Jeg fik både cortisontabletter og Asacol, men det hjalp ikke. Under tiden begyndte vi så at komme frem til, at vi ville spise mer liberalt, og jeg slap kartofler ind i min kost igen (ikke hver dag, men relativt ofte); ligeledes kom der rugbrød (hvedefrit) ind relativt ofte. Og så forsvandt diarréen. Sandsynligvis er der nogle ting i disse madvarer som min krop behøver.
Meget interessant läste jeg for nylig en artikel i Svenske LCHF-magasinet af Per Wikholm, som handler om resistent stivelse (senere læste jeg en endnu længere artikel om emnet på LCHF.se, også af ham). Det viser sig, at folk som spiser striks LCHF får for lidt resistent stivelse (som der jo fx findes i kartofler og andre rodfrugter og brød). Det er vigtigt at stivelsen er resistent, for ellers når den ikke ned til tyktarmen, hvor den gør nytte. Stivelse i sig selv omdannes ellers hurtigt til glukose (læs: sukker) og det har vi ikke brug for for meget af. Den resistente stivelse klarer hele turen gennem systemet ned til tyktarmen, hvor de gode bakterier hygger sig med den. De omdanner den til smørsyre, et stof som i den grad behøves for et sundt miljø i tarmen og for at forhindre og/eller læge inflammation i tarmen. Det kan nok forklare, hvorfor min diarré forsvandt, da jeg fik mere stivelse ind i kosten igen. Nu får jeg resistent stivelse ved at tage nogle spiseskefulde kartoffelmel (ca 80% resistent stivelse) hver dag. I starten i yoghurt, men nu bare rørt ud i vand.
Til forskel fra evolutionisterne, så tror jeg, at vi er skabt til at spise frugt og grønt. Det der ofte er problemet i dag er, at man har fremavlet frugt (og i vis udstrækning også grønt), som har et unaturligt stort sukkerindhold. For at de 1) skal kunne høstes umodne og transporteres lange strækninger, og 2) tiltale vores søde tand. Jeg tror personlig ikke der er nogen problemer ved at spise lidt frugt – helst de “gamle” naturlige sorter.
Men så kan man jo selvfølgelig være diabetiker, eller på anden måde være meget sukkerfølsom, og så må man måske alligevel begrænse sig. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet: vi er alle forskellige og det der passer den ene passer ikke den anden.
Åh resistent stivelse er en af de ting, jeg tager tilløb til at prøve. Tarmsundhed er et af de mest interessante emner for mig (så kedelig er jeg nemlig), måske fordi det netop er min mave, der alle dage været min akilleshæl. På LCHF oplever jeg lindring af symptomerne i højere grad end nogen anden kost, jeg prøvet, men alligevel oplever jeg, at jeg får “opblusning” af symptomer fra tid til anden. Her tænker jeg at ethvert forsøg, der kan øge de gode tarmbakterier er værd at give et skud. På samme liste står kombucha, kefir og fermenteret grønt :) Jo, så der er lidt at gå i gang med.
Ja, fermenteret grønt er også noget vi har været på jagt efter, men det har vist sig svært at finde noget der ikke er pasteuriseret og så er der jo nul gavnlige bakterier tilbage i det. Nu opdagede vi så faktisk, at Coop-butikken i nabobyen (hvor vi ellers aldrig kommer) faktisk har upasteuriserede.
For snart mange år siden havde vi en Kombucha-svamp, men de er vist lidt svære at få fat i? Og så er der vel noget med, at man skal tilsætte ganske meget sukker?
Både min kone og jeg synes, at vi har fået det endnu lidt bedre med vores tarm, efter vi er begyndt med kartoffelmelet. Så vidt vides er det ikke skadeligt, så hvorfor ikke prøve?
Jeg er i virkeligheden bange for overgangsperioden med luft i maven. Ha ha. Du har ret. Det er jo bare at prøve det!
Jeg tillader mig lige at springe ind her. Jeg er nemlig storfan og tilhænger af fermentering. Jeg laver selv sauerkraut (det er virkelig nemt!), smøreost (det er endnu nemmere!) og er netop gået i gang med fermenteret sodavand (det er også nemt – men tager lidt længere tid). Vil gerne forsøge mig med særligt kefir og kombucha, men de andre ting var noget nemmere at gå til uden at skulle købe alverden ;-)
Jeg har døjet (og gør det stadig i perioder grundet en autoimmun sygdom) meget med min mave, men særligt lidt sauerkraut gør virkelig en forskel. En smule hver dag og min mave er glad. Hjemmelavet kyllingefond (som du vist også har erfaring med, Jane?) synes jeg også fungerer. Næste skridt må være opskrifter baseret på gelatine.. jeg ser chokolademousse i fremtiden!
Ift. fermenteret sodavand, så skal der tilsættes en del sukker. MEN det smukke ved det er, at omkring 80% af sukkeret ‘ædes op’ af alle de gode bakterier, der dannes når det står og fermenterer! Dvs. der er under 1 tsk. sukker i et stort glas sodavand (blandet 50/50 op med danskvand).
Åh ja, gelatine! De amerikanske bloggere er jo helt tossede med det og laver “vingummibamser” og putter endda ekstra gelatine i kyllingefonden. Hvordan får vi det til DK?
Jeg skal i gang med at fermentere grøntsager, kan jeg høre.
Jeg købte Kombucha på flasker i Frankrig og de var SÅ gode. Derfor prøvede jeg at købe nogle herhjemme og de var SÅ søde. Så nu må jeg prøve at lave den selv, så jeg kan smage, hvordan den ægte smager au naturel :)
Hej Jane og Steffen.
I forbindelse med snakken om kambucha, vil, jeg lige komme med en lille kommentar.
Jeg har i mange år lidt voldsomt af Colitis Ulcerosa-kronisk tyktarmsbetændelse-med toiletbesøg hvert 15 minut, mavesmerter og et voldsomt vægttab til følge. Jeg prøvede AL den medicin som systemet overhoved kunne tænkes at tilbyde men intet hjalp. Tilfældigt fik jeg fingre i en kambuchasvamp og tænkte at det jo ikke kunne skade at prøve, selvom jeg ikke havde nogen tiltro til den overhoved!
Men miraklet skete, jeg drak et glas hver morgen på fastende mave og i løbet af halvanden måned begyndte mine symptomer at forsvinde! Jeg understreger at dette var det eneste i mit liv som jeg havde ændret! Efter et år, var ALLE mine symptomer væk og jeg var stoppet med medicin. Da jeg blev gravid efter endnu et år læste jeg at det ikke var klogt at drikke kambucha og jeg stoppede -idag tror jeg nu ikke det havðe noget på sig, men dengang turde jeg ikke ignorere det.
Jeg har ikke drukket kambucha siden og har heller ikke haft nogen symptomer, og har for længst afsluttet min årelange kontakt med sygehusvæsenet.
Min læge har sagt at man ikke kan blive kureret for Colitis Ulcerosa, og at det når som helst kan blusse op igen. Jeg har dog ikke mærket noget til det i ti år nu, så jeg tillader mig at tro at min kambucha svamp alligevel har kureret min kroniske sygdom… :-)
Så jeg kan kun anbefale at prøve, Jane. ;-) og ja, man tilsætter en del sukker som svampen lever af, men den bruger netop sukkeret og den drik der bliver tilbage indeholder ikke sukker og er nærmest eddikeagtig i smagen…
Hold nu op, Stine, sikke en historie! Du kan bande på at jeg skal prøve det!
En sød læser har lige sendt mig en vandkefirsvamp, så det skal jeg lige prøve at lege med først og derefter går turen til kombucha. Tusind tak for din gode historie. Det er jo helt vildt!!
Wow en fantastisk historie, Stine Andersen! Jeg tror også at kombucha må være næste på listen :-)
For generelle fermenteringstips kan jeg anbefale Sarah Fallons ‘Nourishing Traditions’. Kunne man lokke dig til at skrive lidt om dit kefireksperiment på bloggen på et tidspunkt, Jane? ;-)
You bet! Jeg har netop sat brygningen i gang og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været så spændt på noget! :) Og tak for bogtip. Lyder som noget, jeg skal have fingrene i!
Ser frem til at høre mere om din kefir :-D
Tak for dit indlæg til Janes gode opslag
Det giver så god mening
Det giver vildt meget mening og det er præcis det jeg også er kommet frem til.
Jeg er ikke hellig, men jeg “synder” heller ikke, jeg træffer valg i forhold til min kost.
Præcis! Jeg synder heller aldrig. Men jeg spiser nogle gange sukker ;-)
Det er vigtigt, at være opmærksom på, at sundhedsfaglige personer ansat i sundhedssystemet repræsenterer Sundhedsstyrelsen. Det synes jeg egentlig giver mening, for hvor er vi henne, hvis hver enkelt ansat prædiker sin egen holdning. At det så er et tungt og stift apparat er en anden ting. Og skønt er det jo, når man møder nogen der kan finde ud af, at formidle begge dele og man ikke er i tvivl om forskellen og man selv vælger hvilken vej man går. Oplysning giver mening for mig, og fanatisme giver ingen mening. Derfor er din blog super, også for os der ikke følger LCHF. Der er jo masser af god og sund mad for alle.;-)
Kh.
Anne-Marie
True. En anden gang kan vi diskuterer om ikke vi burde have anbefalinger, der var forskellige til forskellige grupper. Min oplevelse er at kostråd til raske mennesker og kostråd til fx diabetikere og folk med andre livsstilsudfordringer ikke adskiller sig så forfærdeligt meget, og det burde de nok…
Så bil jeg väre dem förste for dig. Guleröder giver mig höjt sukker og höljt sukker gör at insulin löslades i min krop. Insulin som ‘putter in stärkelsen på lageret …. Dvs på maven. (tror stärkelse heder stivelse på dansk)
Så ja, jeg bliver tyk af guleröder.
Så skal jeg måske modificere til, at jeg aldrig har mødt et rask menneske, der er blevet tyk eller syg af at spise gulerødder :)
Såvidt jeg ved, påvirker rå gulerødder ikke blodsukkeret, mens kogte/bagte gør. Der er også forskelligt glykæmisk indeks, hvis jeg husker rigtigt. Og jeg kender en diabetiker med type 1, der i årevis har suppleret fx eftermiddagsmad med et par rå gulerødder for at undgå store udsving i sit blodsukker.
Fantastisk side og bøger, Jane.
Åååh, HØRT for pokker da. Bliver sgu så glad, når du lige træder frem i skoen og sætter tingene lidt på kanten, haha :-D
Flere af mine bekendte er efterhånden begyndt på LCHF og er blevet medlemmer af den meget populære LCHF Facebookgruppe. Og kors hvor får jeg (som efterhånden smågarvet LCHF’er) mange spørgsmål om ting, der nemlig bare giver NUL mening. Der er jeg nok heldig, at jeg startede ud, før LCHF blev en videnskab – men mens det nemlig stadig handlede om naturlig, lækker mad uden alle mulige dikkedarer og regnetabeller.
Hav en dejlig dag sødeste Jane <3 Tror sgu, at jeg skal bage mig en æbletærte i weekenden! ;-)
Jeg er med vilje ikke medlem af nogen af de grupper. Når jeg ser hvordan det hele går op i tælling og måling og makronæringsstoffordeling så får jeg en knude i maven og tænker: F***, hvad er det, jeg har startet? Men så er jeg nødt til at minde mig om at jeg kun kan tage ansvar for, hvad jeg har sagt/skrevet og ikke hvordan det bliver brugt derude…
I øvrigt fylder de positive historier med folk, der lykkes med at gøre det til en helt almindelig livsstil, jo altid mindre. Men det betyder jo ikke, at de ikke findes…
Amen!
Jeg bor jo i et bofællesskab, hvor der er masser af hjemmedyrkede løg og rødbeder lige nu – tidligere på året var det friske ærter og små søde gulerødder. Nu er der æbler og moreller over det hele. Jeg fik den vildeste craving for rå gulerødder for en måned siden – og selvom jeg spiste godt til i gulerødder, er jeg hverken blevet tykkere eller sygere af det. Tværtimod – det var min favoritsnack, selv over chokolade (!!!!)!
Maria.
Jeg havde nøjagtig det samme med gulerødder her tidligere på sommeren! Nøj, hvor smagte de godt! Søde og sprøde og dejlige!
Det du skriver her, giver mening for mig! Jeg er fuldstændig enig. Kriterie nr 1 for mig er, at min mad er lavet af rigtig mad, og derefter ser jeg på de individuelle behov.
Og det betyder ikke, at jeg foretaget tåbelige valg på den konto, men det handler om noget helt andet.
Jeg ønsker mig et supermarked, der er reduceret med 90%, for det er kun de 10% der giver mening for mig.
Og hvis man vælger et low carb isis produkt frem for et knoldselleri, så giver det ikke, og kommer aldrig til, at give mening for mig!
Don’t get me started on ISIS ;-)
Og jeg ønsker mig det samme supermarked som dig!
Det med en forretning med ene ting der giver mening, tænker jeg også tit på. Selvfølgelig er det rart at kunne vælge, men det meste kunne undværes. For den sags skyld også på vaskepulverhylden og alt det der ikke er mad. En nem lille bix, med lille varelager, færre ansatte, en aktiv bestyrelse der valgte, hvad der skulle kunne købes. noget skulle måske bestilles?
Kære navnesøster
….. se det gav jo masser af mening !
Tak for det !
Mvh
Jane
Jeg synes det giver knaldgod mening!
Jeg ser hele det her mad paradigme, og snak om mad, kostplaner, diæter, slankekure, sundhedsforeskrifter, ja fortsæt selv. Som en inhibering af vores egen sunde fornuft! Jeg tror mange forventer at andre har facitlisten på hvad man skal spise, hvad er korrekt osv. uden overhovedet at skele til eller mærke efter hvad der føles godt for én selv. Bi er jo alle sammen forskellige, og det der virker for dig virker ikke nødvendigvis for mig. Jeg startede med LCHF sidste år sommer, og fik det bare rigtig godt med det! Så blev jeg hravid i feb. Og lysten til maden forsvandt som kvalmen tiltog…. I et par mdr. handlede det udelukkende om at bare at få noget at spise. Langsomt henover foråret prøvede jeg at grave lchf konceptet lidt frem igen! Og det var dejligt. Skæbnen ville så at jeg fik konstateret graviditetsbetinget diabetes ( ja lægerne er ikke sikre, mit fasteblodsukker er for højt ift. værdierne de dømmer efter, men ellers ligger det perfekt resten af dagen) ja oag nåar man får den diagnose, så ruller lavinen med diætist osv. jeg skulle lave madplan over 3 dage, og spiste mine spejlæg med skinke ost og tomat, salat til frokost. Stort set kulhydrat fri kost! Diætisten synes godtnok det var noget fed mad, men måtte medgive ar den jo ingen kulhydrater indeholdt! Alligevel ville han have mig til at ændre kosten til en diæt baseret på fuldkornsprodukter og magre mælkeprodukter, og maks 2 stk. Frugt om dagen! Han kunne jo ikke garantere at lchf ikke var sundhedssakdeligt! Nej det kan du da ikke, men du kan da heller ikke garantere ar en kost på fuldkornsprodukter og magre mejeriprodukter heller ikke er det! Ja ja jeg holder fast i min kost! Der jeg har det godt med, det som mætter mig og det JEG finder fornuftigt!
Nå det var en længere smøre, lidt ude på er sidespor. Min pointe er, at jeg fornemmer at vi som individer ikke har lov til at være selektive og stille spørgsmålstegn ved det som sundhedsstyrrelsen udstikker som “sund kost” og hvis vi ændrer kurs er vi rebeller og ufornuftige/uansvarlige og det gør mange usikre og i tvivl i stedet for at lytte til ens egen krop og finde ud af af hvad der er bedst netop den og den livsstil man har! Giver det mening?
Du er en modig dame:) Godt gået!
Det er rigtigt at der ikke er plads til at stille spørgsmålstegn ved det officielt anbefalede, men jeg tolker det som den ramme, som de folk nu engang arbejder under. Min læge er fx meget skeptisk overfor min kost, men hun kan jo konstatere at jeg er normalvægtig, sund og rask med utroligt flotte blodværdier :)
Vildt godt indlæg!
Jeg er enig på rigtig mange punkter, men faktisk giver det mening for mig, at frugt er noget man skal passe på med. For det påvirker blodsukkeret. MEN, måske er det knap så “farligt”, hvis man ikke også spiser en kornbaseret kost. Men det ved jeg ikke noget om.
Det giver mening for mig, at vi alle er forskellige og at det derfor er forskelligt hvilken form for mad, vi trives bedst med. Det giver ikke mening, at hvis man siger man ikke vil have kage/slik fordi man prøver at tabe sig, så siger folk at et enkelt stykke, skader da ikke.
Det giver mening for mig, at sukker ikke er godt. Det giver også mening, at jeg bliver afhængig af det. Derfor giver det også mening, at det er svært, ikke at spise det. Og så giver det pludselig ikke mening, at jeg slår mig selv oven i hovedet, hver gang jeg så falder i.
Det giver heller ikke mening for mig at vi skal spise store mængder frugt, for det er jo stadig sukker. Og så elsker jeg dit sidste ræsonnement med sukker. :)
Tak for indlæg :-) Det giver et godt overblik, og jeg er enig, trods jeg ikke spiser LCHF, men netop spiser det, som min krop har det bedst med.
Det er ikke så super relateret, men hvis man er vild med det gode og sunde, så prøv dette site – men det er meget sjovt at hygge sig med, når man ‘keder’ sig… http://foodpornindex.com – min yndlings er granatæblet, tror jeg (slå til det ved at klikke med musen).
God dag!
/Pernille
Det er så sjovt, at det her indlæg lige kom idag. Jeg stod lige i Brugsen for 15 minutter siden og tænkte det samme. Der var rødbeder på tilbud, og så kørte jeg den der indre dialog “nej, jeg burde jo også være striks og det er jo strengt taget ikke..” og så kunne jeg bare mærke, hvor sur jeg blev. Jeg gider simpelthen ikke leve i en verden, hvor rødbeder regnes for usundt, fordi man kun inddrager ét enkelt parameter. Verden er simpelthen mere kompliceret end det og JEG er mere kompliceret end det, og det må man acceptere.
Jeg er så inderligt træt af at forsøge at gøre det hele “rigtigt” og jeg tror virkelig man skal passe på med den slags. Hele tiden opstiller vi (okay jeg gør i hvert fald) regler, som vi grundlæggende ikke trives med og derfor bliver enormt stødte, når andre tillader sig at bryde. Så lægger der sådan en underliggende “du skal saftsuseme ikke sige, at du spiser LCHF (eller hvad det måtte være) og så spise æbler. For det nægter jeg mig selv, for at leve op til stemplet” og så bliver man sådan et lille surt menneske. Og det er spild af liv!
Så godt indlæg! Som altid, fristes man til at sige.
Så enig, pernille. Det er spild af liv! Men at acceptere mindre end 100% er jo ikke det samme som dagligt at vælte sig rundt i bland-selv-slik og det er den nuance, jeg nogle gange synes glipper i debatten…
Superfornuftigt, gennempragmatisk og brugbart indlæg for alle – uanset hvilken kost de så måtte sværge til.
Netop din evige modstand mod alt, hvad der lugter af “madreligiøs fanatisme” er en lettelse i et miljø der bliver mere og mere forgiftet af skyttegravskrige.
Du starter dine udsagn med “det giver mening for mig” og netop dette, at du understreger at dette her er dine holdninger, og det du mærker er rigtigt – istedet for at starte ud med “Det er rigtigt” eller “Det er forkert”. Jeg lever ikke selv LCHF – da jeg har fundet ud af, at en mere moderat tilgang til mad passer mig og min krop bedre – men jeg er stor fan af din blog – for mig repræsenterer du “a voice of reason” i en mad-verden der nogle gange giver mig lyst til at sukker-binge i ren frustration! Tak for det.
Line
Hvor er det dejligt at høre. Tak for det, Line. Personligt er jeg ligeglad med LCHF som koncept. Den kost, som passer bedst til mig, ligger bare tæt derop ad. Men nogle gange oplever jeg, at der sættes lighedstegn mellem mig og LCHF – og det forstår jeg såmænd godt – men jeg oplever det bare som en spændetrøje, når tingene bliver for firkantede. Sådan fungerer mit liv bare ikke. :)
Hej Jane
Jeg var lidt i tvivl om hvor jeg skulle lægge mit indlæg, men du skrev at du ser alle kommentarer, så jeg lægger det her.
Først tak for en rigtig god blog og gode bøger, jeg er en stor tilhænger.
Jeg fik i dag et nyhedsbrev fra sportsmaster, hvor der stod at det indeholdt LCHF opskrifter. Jeg blev jo straks nysgerrig, men blev skuffet da jeg med det samme genkendte opskrifterne og billederne fra din bog/blog (altså skuffet fordi de derfor ikke var nye for mig).
Men jeg undrede mig derfor også at forfatteren til artiklen ikke nævner dit navn. Det er muligt at opskrifterne sagtens kan deles, men også dine billeder?
Artiklen nævner kun forfatterens navn, Frederikke Hornung fra sportsmaster.
De bedste hilsener fra Anne-Mette
Link til artiklen:
http://sportmaster.dk/artikel/2882014-kolde-og-varme-lchf-drikke?utm_source=exacttarget&utm_medium=email&utm_term=AD71725704DE4F908FE5550C2BD3462D&utm_campaign=Uge+38_womens+kampagne&utm_content=http%3a%2f%2fsportmaster.dk%2fartikel%2f2882014-kolde-og-varme-lchf-drikke
Det er rigtig pænt af dig, Anne-Mette, tak. Sportmaster har ikke fået lov til at bruge mit indhold og derved bryder de loven om ophavsret. Vi er i dialog om at finde en løsning :)