Sundhedsforvirret – hvad er sund mad?


Hvad er sund mad? Og hvad er usundt? Det kan virke som om det ændrer sig hele tiden. Det er nemt at fare vild i sundhedsjunglen og jeg forstår virkelig godt, hvis man bliver forvirret over alle de modstridende råd, man kan møde derude.

Det, man kan læse den ene dag er sundt, er dødsens-usundt den næste. Frustrerende!

Her er nogle eksempler:

Hvad skal man snart tro?

Jeg forstår virkelig godt, hvis man rammer et punkt med en slags overvældelse, hvor det virker, som om man ikke kan gøre noget, uden at nogen står klar til at udråbe det som forkert, usundt eller skadeligt. Det fører nemt til en slags handlingslammelse, hvor det at lade være med at gøre noget, bliver det nemme valg. 

Hvad er sundt for dig? Du er eksperten!

Det, jeg gerne vil sige til dig i dag, er, at det er komplet ligegyldigt, hvad nogen mener om din kost. Den eneste, der kan mærke, hvad der er mest rigtigt for dig, er DIG. Jeg kan ikke mærke det, de officielle kostråd kan ikke mærke det og tidens hotteste sundhedsguru kan heller ikke.

Men du kan mærke, hvordan du har det, og du kan mærke, hvad der føles mest rigtigt for dig. Hvis du tør mærke efter, vel at mærke…

Undgå sundhedsforvirring

Sundhed er faktisk meget enklere, end man skulle tro, når man skræller alt det øredøvende støj fra. Men at undgå sundhedsforvirring kan kræve, at man løfter snuden lidt op fra de mange kosttrends og i stedet kigger på det hele lidt foroven.

Giver det mening? er et spørgsmål, jeg selv bruger for at finde min egen vej.

For mig lyder min tankerække cirka sådan her:

★ Det giver mening for mig, at vi skal spise en så naturlig og uforarbejdet kost som muligt. Kød, grøntsager og fedt er mad, vi som art har spist i titusindevis af år (millioner, hvis vi tæller de tidligere menneskearter med). Selvom det er en lidt naturromantisk tanke og meningen selvfølgelig ikke er at genskabe stenaldermenneskets livsstil i en moderne verden, synes jeg, det giver mening at skele til, hvad vi som art kommer fra. 

★ Vores gener tilpasser sig det omkringliggende miljø utroligt langsomt. Det betyder, at vores gener stadig er i en tid, hvor adgangen til mad var knap, og hvor det gjaldt om at overspise, når maden var til stede. Overspisning, når muligheden bød sig, øgede ens overlevelseschancer i den kommende lange periode uden føde. Problemet i vores tid er bare, at vi stadig er programmerede til at overspise, når maden er der, men maden er der bare hele tiden nu. Den lange vinter med begrænset føde kommer aldrig. Så evolutionært spiser vi stadig for overlevelse. Det ironiske er bare, at hvor den adfærd engang holdt os i live, betyder den i dag, at vi spiser os (halvt) ihjel. 

★Det giver absolut ikke mening for mig, at vi skal lade fødevareindustrien diktere, hvad vi skal spise. Men det kan være enormt svært for den menige forbruger at skelne mellem, hvornår noget er markedsføring og hvornår noget er sundhedsformidling. Der er absolut ingen tvivl om, at vores opfattelse af hvad der er mad er blevet manipuleret igennem årtier. Mad (“mad” i anførselstegn) i bokse og æsker og designet til at kunne holde sig på supermarkedets hylder i måneder og år er måske nok energi, men det er ikke ‘mad’.

★ Det giver mening for mig, at vi skal spise for optimal trivsel, ikke bare for ren og skær overlevelse. Når vi ser på vores officielle kostråd for proteinindtag er de sat i det leje, vi ved, er det absolutte minimum for at undgå mangelsygdomme. Men at undgå mangelsygdomme og at opnå optimal trivsel er så sørme to forskellige ting og optimal trivsel bør være målet.

★ Det giver ikke mening for mig, at vi skal løse klimakrisen på bekostning af vores sundhed (faktisk tror jeg slet ikke på, at et så kompleks problem som klima skal løses på tallerkenen, men det er en anden snak). Man kan godt leve sundt uden kød, men det er så sørme nemmere med. Og fravælger man det, skal man sikre sig, at man har den fornødne viden til at hente de næringsstoffer et andet sted fra.

★ Narrativet om, at vi skal udskifte kød med planter, giver overhovedet ingen mening for mig. Kød og planter tilhører to forskellige kategorier og kan ikke byttes med hinanden hverken makro- eller mikronæringsstofmæssigt. Det svarer til at sige, at vi fremover skal bygge huse af blomster i stedet for af beton. Men du kan ikke bygge et solidt hus af blomster. Desværre ved de fleste mennesker for lidt om ernæring til at forstå dette, og det kommer til at give os (endnu flere) sundhedsproblemer i fremtiden.

★ Det giver ikke mening for mig, at vi skal spise 5-6 gange om dagen for at “holde blodsukkeret stabilt”, når vi i stedet kan spise en kost, der holder blodsukkeret stabilt helt af sig selv.

★ At spise noget hele tiden og aldrig give kroppen ro, betyder, at man konstant forbrænder den indkommende energi. Man kommer derfor aldrig til at mobilisere energi fra kroppens egne lagre. Og den konstante påfyldning giver problemer. For menneskekroppen trives bedst med en vekselvirkning mellem at fylde energi på lager og fjerne energi fra lager. Og hvad sker der med et lager, der aldrig bliver tømt? Det bliver propfyldt en dag. Det siger sig selv.

Og sådan kunne jeg blive ved. Men det her er bare mine punkter og nogle af de tanker, der ligger bag mine personlige sundhedsvalg. Måske er dine anderledes. Men min pointe med at stille det sådan op, er, at det kan hjælpe dig til at afklare, hvad du opfatter som sundt for dig.

Og når du begynder at følge de ting, der faktisk giver mening for dig, så bliver ting som fastholdelse og vedholdenhed over tid meget nemmere. For du handler (spiser) nu i overensstemmelse med det, du tror på og ikke med, hvad en eller anden sundhedsguru har sagt til dig. 

Og det er forskellen på indre motivation og ydre motivation. Gæt selv, hvilken der er mest effektiv ;-)

Nemt og realistisk oplæg til sund kost

Har du brug for et fleksibelt oplæg til sund kost, hvor du får vejledning til mængder og portionsstørrelser, men hvor der samtidig er rig mulighed for, at du tilpasser det til dig, dine præferencer og din hverdag, så tag et kig på Sommerklar med Madbanditten. Den kan – trods sit sommerlige navn – bruges hele året og er et glimrende oplæg til sund livsstil livet igennem.

Tre fordele ved Sommerklar-protokollen

 1. Den giver dig anbefalede mængder på protein, grøntsager, fedt, frugt og nødder, men du kan frit vælge de typer, du trives bedst med at spise
 2. Du får både en protokol til mænd og til kvinder, og det gør den populær at følge sammen som par
 3. Der er gjort plads til både frie måltider og alkohol, for selvom det er superfint at spise sundt for det meste, så lever vi jo nu engang et liv, hvor der helst skal være plads til den slags også

Sommerklar koster 99,- og sendes til dig på mail øjeblikkeligt efter køb.

Hvad er sundt? og hvad er sund mad? Læs mere her

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

79 kommentarer til “Sundhedsforvirret – hvad er sund mad?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane .

  Det giver rigtig meget mening. Jeg er meget inspireret. :-)
  Jeg nyder din fornuftige, rationelle, down to earth og ikke fordømmende focon.

  Hilsen Heidi

  Svar
 2. Tak for en solid og særdeles fornuftig udmelding. Glæder mig allerede til part to.
  Er selv nybegynder i forhold til LCHF, og har også meldt mig ind i en gruppe på facebook. Der læste jeg så om den berømte æggefaste. Meldte mig straks ind i den gruppe også. Tænkte at DET måtte jeg da prøve. Men ak. Stødte konstant panden mod en mur. Intet i mig ville. Syntes det var trist at læse hvor skidt de forskellige gik og havde det pga kvalme osv. Og det virkede som om det kun handlede om at tabe sig mest muligt.
  Bevares – jeg vil også gerne tabe mig. Helst 20 – 30 kg. Men jeg har jo lovet mig selv – aldrig kur igen. Aldrig!!!! Nu, så snart jeg har trykket “send”, går jeg ind og melder mig ud.
  Tilbage til fokus på hvad der gør mig godt og glad. Nemlig en kost hvor tomme kulhydrater får sparket, men – som du selv er inde på – et æble er ok.
  Slut med at få dårlig samvittighed over lysten til et saftigt æble, jeg selv kam plukke fra mit træ. Det er da bedre en en pose Matadormix.

  Svar
 3. Fantastisk indlæg :)
  Det giver mening for mig, at jeg nu kan holde mig mæt i rigtig lang tid, så jeg ikke ender med at stresse over, hvor og hvornår jeg igen kan få noget at spise.
  Det giver mening for mig, at mit blodsukker nu er stabilt, så jeg ikke bliver sur og tvær over ingenting og får rysteture, når blodsukkeret er lavt.
  Det giver mening for mig, at jeg kan mærke på kroppen, hvor godt den har det, når jeg spiser masser af grønt og fedt og holder mig fra brød og sukker – uanset, hvad de generelle anbefalinger ellers går på.
  Og så giver det mening for mig, når der ikke er fanatisme indblandet i forhold til mad ;)

  Svar
 4. 1000 tak for endnu et dejligt pragmatisk indlæg, der kan få os alle ned på jorden. Jeg kan selv have en tendens til at blive lidt fanatisk f.eks. mht frugt og rodfrugter. Og så er det bare så godt at læse dine antireligiøse indlæg. For selvfølgelig er det ikke et par gode danske æbler eller gulerødder, som jeg bliver tyk af. Det vil jeg huske – og så nyde det med måde alligevel ;-)
  Rigtig god weekend.
  Mange hilsner Kathe

  Svar
 5. Det giver mening for mig, at elske dig for dette indlæg! ;-D Jeg bliver simpelthen så glad i låget over sådan et indlæg! <3

  Svar
 6. Kære Jane
  Du fik endnu engang bekræftet mig i, hvorfor jeg er vild med din blog. Det er så vigtig en debat, og i øvrigt super interessant at følge med i kommentarfeltet her også.
  Jeg har aldrig selv spist LCHF, men fordi din tilgang netop ikke er religiøs ift. LCHF, men i stedet handler om naturlig mad, rigtig mad, så synes jeg din blog er så interessant at følge med i.
  Og jeg er helt enig. Det giver mening for mig at spise naturlig, uforarbejdet mad, gerne økologisk. Jeg lever selv af en hovedsageligt vegetarisk kost, fordi det er det, jeg har det bedst med. De sidste par måneder har jeg stort set skåret mælkeprodukter ud af min kost pga. tilbagevendende bihulebetændelse, og indtil videre tegner det godt.
  Derfor består min kost af meget grønt, også frugt, hjemmebagt rugbrød, vegetariske gryderetter med masser af grøntsager og linser og selvfølgelig en del andre ting. Og ja, der kommer også chokolade og kage på bordet engang imellem. :)
  Jeg har i øvrigt også eksperimenteret lidt med fermenterede grøntsager, og skal snart lave en portion igen. Og jeg glæder mig allerede til at læse om fordøjelse. Det er måske usexet, men huleme et vigtigt emne, for det er jo her, maden virkelig kommer i spil.
  Bedste hilsner
  Luna

  Svar
  • Hvor dejligt at høre, luna. Tak <3

   Og ja, tarmsundhed er nok usexet, men det er jo SÅ vigtigt. Måske det vigtigste af alt. Alting starter der. Jeg glæder mig allerede til min vandkefir, der lige nu står og brygger og i næste uge kaster jeg mig ud i de fermenterede grøntsager! nu skal det være!

   Svar
 7. Fantastisk indlæg! Mere af det!
  Jeg synes heller ikke kød med smør og fløde giver mening bare fordi det så er LCHF.
  Men jeg har langsomt overgivet mig til fløden. For det giver bare ikke mening at tage den fedtfattige variant med 10 forskellige ingredienser i! Men det var svært at komme frem til den kloge beslutning når nu fedt er så farligt ;)

  Svar
 8. Skønt indlæg! Jeg bliver nogle gange så træt indeni af at læse diverse “gode råd” alle steder og frygter virkelig at det er med til at skabe en kløft imellem de “sunde” og de “usunde” i samfundet. Det lader nogle gange til at man enten er 100% fanatisk med sin kost (i den ene eller den anden kostretning) eller også kan man slet ikke overskue sundhedsræset, giver op og lever af junk. Hvad blev der af alle nuancerne og de individuelle forskelle?
  Frugt i store mængder hver dag er sikkert ikke sundt for nogen, men derfor skal bananer vel ikke bandlyses som syndigt onde på lige fod med marsbarer? (som i øvrigt heller ikke bør bandlyses 100% efter min mening :P). Jeg lever selv glutenfrit, proteinrigt og med masser af grønt fordi det passer min krop godt. Jeg bliver inspireret af lowcarb opskrifter, men fungerer personligt ikke særlig godt på et lavt kulhydratindtag kombineret med hård styrketræning 6 gange om ugen. I need carbs ;)

  Tak for en dejligt inspirerende og uhøjtidelig blog om sundhed – det sætter tanker igang!

  Anna

  Svar
  • Ja, det er er ikke et godt mønster, når vi skiftevis lever restriktivt og med overspisning. Det handler min nye bog faktisk om, hvordan man kommer væk fra :)

   Svar
 9. JA! Det giver skide god mening!
  Bortset fra at min kæreste er en lille chips- og sukkergris, så går det faktisk også meget godt, med at få proppet grøntsager og fedt i ham.. Han er allermest til “æg og bacon”, og knap så meget til chiagrød, hvilket er helt forståeligt! Faktisk har jeg først nu, efter laaaang tid, fundet en variant af chiagrøden, som ikke får mig til at få kvalme… Lime og revet ingefær! Det kan klart anbefales, hvis man ikke helt kan holde den søde grød ud, men gerne vil spise den, fordi den er så nem at det er til at tude over ;)

  Forresten Jane – du har sikkert skrevet side op og side ned om det, men jeg kan ikke helt finde det nogen steder. Hvordan er det nu med laktosefri produkter?
  Jeg spørger, da jeg idag har bagt Oopsies, og skulle bruge philadelphia. Den billigste variant var faktisk den laktosefri fra Arla, så den købte jeg. Når nu man gerne skal holde sig fra mælkeprodukter, vil det så (i nogle tilfælde) give mening at købe de laktosefri produkter for så at kunne drikke evt mælk i kaffen osv? Du har sikkert skrevet om det før, så du kan evt bare linke :)

  Svar
 10. Ha ha – forleden kom min 22-årige datter og spurgte mig, om jeg kunne fortælle hende, hvad hun skulle spise for at være sund og samtidig tabe lidt i vægt. Hun var samtidig på vej ud af døren for at handle og havde lige 10 min til moderens visdomsord ang. kost. Jeg startede min sætning med : Øhhhhh, det kommer jo an på så meget. Hvis du spiser kulhydrater, må du ikke spise for meget fedt. Hvis du ikke spise kulhydrater, skal du spise mere fedt og så er der alle mellemløsningerne. Forståeligt nok, så hun meget forvirret ud og spurgte : Jamen , hvad skal jeg så handle ind ????
  Jeg endte med at foreslå at hun købte ordentlige råvarer, masser af grønt og derudover mærkede efter hvordan hun havde det bedst. Det var lige før det spørgsmål var sværere, end dengang jeg skulle forklare om blomsterne og bierne :-) Rigtig godt og relevant indlæg, Jane

  Svar
  • Åh, den snaks gruer jeg også for.
   Mine børn (snart 9 år) er jo miljøskadede i det omfang, at sundhed jo er på dagsordenen hjemme hos os. Selvom vi prøver at nedtone det, er det svært at undgå helt. Vi drejer tit snakken over på “naturlig mad”. Og hvad er det så? Jo, har det haft en mor eller kan du spise det direkte fra naturen, så er det naturlig mad. Det kan selv en snart 9-årig forstå :)

   Svar
   • Åh altså. Jamen jeg vil lade det være helt op til den enkelte at afgøre, om det er vejen frem, men spørger man mig (hvilket nogle jo gør), er svaret nej. Bare nej. Og det gør mig ked af det, at nogen kan tro, at æggefaste, fedtfaste og andre ekstremiteter hjælper til at løse et vægtproblem permanent. Søde, løsningen findes jo et helt andet sted. You know, I know :-)

    Svar
 11. Enig enig, eneste problem er bare at lige så snart jeg lemper en smule på reglerne kan jeg ikke stoppe. I hvert fald ikke for 3 uger siden, hvor jeg startede på LCHF. Jeg går helt amok ( sukker/brød) som en alkoholiker. Skjuler det for min mand for jeg synes det er pinligt. Jeg er ikke decideret overvægtig egentlig helt normal, men mit blodsukker er så ufatteligt ustabilt. Efter at have spist LCHF i 3 uger ca kan jeg sagtens mærke forskel. Tænker ikke engang på sukker, men jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan nogen kan holde sig mæt i så lang tid. Synes virkelig jeg spiser meget fedt. Hvis jeg drikker en æglatte til morgenmad er jeg sulten halvanden time efter samme gælder hvis jeg spiser skyr med masser (to spsk) hørfrøolie og en halv dl. Fløde plus mandler i. Jeg træner yoga to dage og løber maks 20 min med en smule styrke efter 3 dage om ugen. Måske får jeg for lidt protein eller skal jeg skrue endnu mere op for fedtet. Spiser naturligvis masser af grønt også☺️ Har lige spist frokost 3 spsk Mayo, creme fraiche, hel rød peber og 4 lidt små fiskedeller efterfulgt af kaffe med 2 spsk kokosolie og fløde. Er det fedt nok…..??!!??
  Lige købt mæt og slank så god inspiration.
  Vh Sille

  Svar
  • Det lyder helt bestemt som rigelige fedt.
   Er du sikker på at det er sult, du føler? Sult og mæthed på LCHF føles jo lidt anderledes end på traditionel kost og der er nogen, der kommer til at spise på en “forkert” sultfølelse.
   Prøv at starte med at spise æg og/eller kød, grønt og fedt til morgen i stede for drikkemorgenmad og yoghurt.
   I Mæt & Slank er der også en afsnit med netop det med sult og mæthed. Det kan være, du vil have glæde af det :)

   Svar
   • Tak for svar !!! Ha Ha ja tålmodighed er så sandelig en dyd. Spiste røræg med æble og kanel fra din bog til morgenmad samt kaffe med fløde og kokosolie. Har arbejdet på mit hus hele dagen og er først nu for alvor sulten. Har dog drukket en kaffe med fløde og k.f. Forstår pludselig det med mætheden og værdien af at få lavet noget ordentligt mad. Jeg er hel høj i dag og samtidig dybt taknemlig. Det er mange år siden jeg har haft sådan en ro i min krop. Tak Tak Tak Jane for al din inspiration. ☺️☺️☺️

    Svar