Gammeldags fastelavnsboller med marcipan er en slags Low Carb bolle med fyld og chokolade på toppen. Selvom den er et lidt tungere bekendtskab end en traditionel fastelavnsbolle, gør kombien af kardemomme og marcipan, at man alligevel får den der fastelavnsbolle-feeling.
Gammeldags fastelavnsboller
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
Fastelavnsbolle-dej
- 1 æg
- 200 g cremefraiche 38% 18 eller 38%
- 100 g revet mozzarella
- 50 g blødt smør
- 1 dl fløde
- 2 dl pofiber
- 1 dl fedtreduceret mandelmel fra Funktionel Mad
- 2 spsk loppefrøskaller
- 0,5 tsk stødt kardemomme
- 0,5 tsk vaniljepulver
- 2 tsk bagepulver
- 3 æggehvider ca. 60 gram
- 2 spsk Sukrin Gold
Fyld
- 150 g Hjemmelavet marcipan eller remonce
- 80 g mørk chokolade 70-85% til glasur evt. også som fyld
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Kom det hele æg, cremefraiche, fløde, revet mozzarella og blødt smør i en skål og blend det sammen med en stavblender.
- I en anden skål blander du de tørre ingredienser; pofiber, mandelmel, loppefrøskaller, vaniljepulver, kardemomme og bagepulver sammen.
- Bland det våde sammen med det tørre.
- I en ny ren skål, pisker du æggehviderne stive sammen med sukrin. Det er mest for at få opløst sukrinen.
- Bland æggehviderne ned i dejen. Jeg brugte hænderne til det, da dejen er ret fast.
- Lav 12 runde boller af dejen og læg dem til side.
- Tag en af gangen, lav dem flade og kom det fyld du foretrækker ind i midten. Form bollen rundt om fyldet. Jeg forsøgte med kagecreme, men det fungerede ikke. Det er bedst med fyld der er er fast såsom marcipan og/eller et stykke chokolade. Eller måske nougat… uuh…
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og pensl med æg.
- Bag bollerne i ca. 20 minutter, til de er gyldne.
- Da de havde kølet lidt af, toppede jeg dem med smeltet chokolade. Du kan også lave en glasur ud af SukrinMelis og vand/æggehvide, hvis du foretrækker det.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Da jeg fornyeligt gennemgik alle min fastelavnsbolleopskrifter opdagede jeg, at der manglede en opskrift på gammeldags fastelavnsboller. Her kommer den derfor i en Low Carb udgave med hjemmelavet marcipan (leftover fra jul).
Gammeldags fastelavnsboller med fyld
Faktisk forsøgte jeg i første omgang at komme kagecreme i midten, men det virkede overhovedet ikke. Dejen var for tør, og der kom creme ud af alle sprækker… Derfor tyede jeg til marcipanen, som er mere fast og derfor nemmere at forme fastelavnsbollen rundt om.
Jeg lavede derfor de åbne fastelavnsboller med creme og syltetøj og det gik noget bedre.
Du kan også lave en remonce af blødt smør, Sukrin Gold og marcipan pisket sammen – men jeg synes, marcipanen var sød nok i sig selv. Den var dog også mere fast end remoncefyld nok vil være, og jeg turde ikke eksperimentere mere efter floppet med cremen. Hvis du forsøger med andet fyld, så del endelig dit resultat nede i kommentarfeltet!
Åbne og lukkede fastelavnsboller
Jeg lavede den ene halvdel til disse lukkede fastelavnsboller med fyld. Den anden halvdel brugte jeg til åbne fastelavnsboller med kagecreme (det lykkedes!) og syltetøj med jordbær.
Fastelavnsbolledejen kan også bruges som almindelige boller fx fødselsdagsboller hvis du bare udelader fyldet og chokoladen på toppen. Jeg spiste en til frokost, og de mættede forbavsende godt.
… intet mindre :-)
Hej Jane
Har netop forsøgt mig med disse. Mine ser sådan mere grynede ud hvor dine på billedet ser super flotte og glatte ud. Har du en idé til årsagen?
Uhm nej ikke umiddelbart. Blendede du de våde dele sammen? Og formede med sådan lidt halvvåde hænder? Jeg har ikke lige fantasi til at gætte på andet…
Hejsa
Jeg har lige prøvet at lave disse gammeldags fastelavnsboller. Min dej var meget våd, og ret vanskelig at forme omkring fyldet. Alle 12 boller er flydt ud i ovnen til een stor kage :(
Kan det have noget med det at gøre, at jeg kom den dl fløde i, som der står i ingredienslisten, men som ikke nævnes i fremgangsmåden?
Har du et godt råd, hvis jeg engang får samlet mod sammen til at prøve igen?
Mit gæt vil mere være, at du brugte almindeligt mandelmel og ikke det fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad. Det er jo to helt forskellige meltyper og når man bruger det almindelige, flyder det helt sammen. Kan det mon være det?
Ja, det kan det. Jeg brugte almindeligt mandelmel. Vidste ikke at der var forskel. Så blev jeg så klog 😅 Hvor får man fat i det?
Tak for tilbagemeldingen
Det fås i helsekosten. Jeg tror, der er et link i opskriften også, så du kan se, hvordan det ser ud👍🏼
Hvor mange grad skalnovnen stå på?
Det står i første punkt…😅
Jeg lavede remonce med marcipanen og tilføjede lidt chokolade.
Lavede chokolade ganache til at komme oven på, da det er lidt “blødere” end smeltet chokolade.
Åh sikke dog en lækker idé! Det må jeg prøve næste gang :)
Ser lækkert ud! Hvilken kagecreme brugte du? Er mest til de åbne fastelavnsboller, så ville helst prøve dem :)
Jeg linker til kagecremen – det er denne her. Den fungerer helt sikkert bedst i de åbne :))
Ser lækkert ud!!