Gammeldags æblekage med nødderasp er en virkelig skøn dessert i den sukkerfattige ende af skalaen. De dejlige danske æbler står for sødmen og nødderaspen gav lidt dejligt crunch i bunden.
Som prikken over i’et fik de en klat vaniljeflødeskum på toppen. Serveret i små portionsglas var det en skøn og nem dessert.
Ingredienser
Æblemos
- 1 kg æbler vægt uden skræl og kernehus
- 1 tsk vaniljepulver
- evt. en smule sødning se noter nederst
Nødderasp
- 75 g mandler
- 75 g pekannødder
- 10 g smør
- 1 spsk Sukrin Gold
- 2 tsk kanel
Vaniljeflødeskum
- 2 dl fløde
- 0,5 tsk vaniljepulver
Sådan gør du
Æblemos
- Skræl æbler og fjern kernehuset. Skær æblekødet i tern.
- Hæld æbleternene i en stor gryde sammen med vaniljepulver.
- Kog op og lad dem simre, til de er helt bløde. Det tager ca. 20-25 minutter.
- Rør æblemosen godt igennem med en gaffel. Hvis du synes, den er for grov i strukturen, kan du blende den med stavblender.
- Smag til og lad afkøle. Gerne i køleskab.
Nødderasp
- Hak nødderne groft.
- Opvarm smør på en pande til middel varme og rist nødderne heri sammen med Sukrin Gold og kanel.
- Lad dem riste, til det dufter og sluk herefter for varmen. Lad dem afkøle på panden.
- Skal du ikke bruge dem med det samme, putter du den afkølede nødderasp i en tætsluttende beholder.
Vaniljeflødeskum
- Pisk fløden til et let fast skum med vaniljepulver
Samling
- Hæld ca. 1 spsk nødderasp i bunden af serveringsglassene.
- Hæld herefter æblemos (ca. 2 – 2,5 spsk) ovenpå æblemosen.
- Top med 1 lille spsk vaniljeflødeskum og drys lidt ekstra nødderasp ovenpå som drys.
- Du kan både samle dem lige før servering eller længe før. Står de længe, bliver nødderne lidt bløde i det og det er faktisk forbavsende lækkert også.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Gammeldags æblekage uden sukker
Vi havde disse på bordet, da vi fejrede Silas og Vegas 16 års fødselsdag med familien. De små serveringsglas med gammeldags æblekage skulle give lidt frisk og let modvægt til de to andre lidt tungere kager, vi havde på bordet, nemlig Snickerstykker med dadler og chokolademoussekage.
Jeg lavede den gammeldags æblekage i miniature, i nogle helt små serveringsglas med låg, jeg har. Jeg bliver gladere og gladere for at lave desserter i miniature. Jeg synes, det er dejligt, at der er et lille sødt punktum i stedet for en betonbombe i maven.
Men hav lige det i baghovedet, hvis du prøver opskriften. Vil du have en ‘normal portion’, skal du fordoble ift. min.
Lækker og sukkerfattig dessert
Det har jo i årevis delt vandene, at jeg foretrækker desserter, der er naturligt sødet med frugt som her, over desserter sødet med sødemiddel. Og det er selvfølgelig også et helt personligt valg.
Da Silas og Vega var små, var en af deres yndlingsdesserter æblebåde med vaniljeflødeskum og havregryn og mandler stegt i smør med kanel og lidt sødning. Og i denne opskrift på den gammeldags æblekage var det de helt samme smage, der var i spil. En lille nostalgi, som jeg tror, jeg var den eneste, der bemærkede.
Gammeldags æblekage med nødderasp eller makroner
Jeg lavede faktisk halvdelen af mine med knuste makroner og den anden halvdel med nødderasp. Så var der lidt for enhver smag. Selv spiste jeg en med nødderasp og jeg synes virkelig, det var en skøn løsning. På ingen måde savnede jeg makronerne. I opskriften har jeg dog lavet fuld portion med nødderaspen.
Hej Jane. Kan man fryse din æblemos ned?
Jeg har haven fuld af æbler, men jeg kan/må ikke bare spise løs af dem da jeg har diabetes 2.
Lone
Ja du kan sagtens fryse æblemosen. Og god idé når du er så heldig at have æbler i haven❤️
Jeg er enig med Jane, men jeg fryser faktisk selv æblerne ukogte, bare skåret i stykker. Det gør det nemmere, hurtigt at få æblerne frosset, synes jeg, frem for at de skal koges først.
Tak for svaret. 🙂 jeg har kogt og frosset ned i portioner.
Men jeg har haven fuld af æbler så jeg gør nok som dig, det store arbejde er dog at skrælle. 😉☺️
En lækker opskrift, der skal glæde vores ene hvedeallergiker og to diabetikere 😋
Dejligt med noget alle kan spise. Håber, den falder i god jord hele vejen rundt om bordet❤️
Jeg laver også tit æblegrød med forskellige krydder tema- brunkagesmag, pebernøddesmag eller bare kanelsmag..
Altid et hit herhjemme
Ååh så lækkert – og namme med brunkage og pebernøddekrydderi❤️❤️👏🏼