Fyldt græskar med mexicansk kødsovs à la chili con carne og godt med gratineret ost på toppen er bare vildt lækkert og virkelig indbegrebet af rart og varmende efterårsmad. Butternut squash, som jeg har brugt her, bliver dejlige søde og bløde, når de bliver bagt og sammen med den salte og lidt stærke mexicanske kødsovs, har vi et superlækkert match.
Fyldt græskar med mexicansk kødsovs
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 1 kg butternut squash helst øko, beregn 0,5 pr person
Mexicansk kødsovs
- 500 g hakket oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chili udstenet og finthakket
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1,5 tsk stødt koriander
- 1 tsk røget paprika
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 spsk koncentreret tomatpuré
- 2 dl vand eller bouillon grøntsagsbouillon, kyllingebouillon eller oksebouillon
- evt. en smule sødning det giver en god afrunding i kødsovsen
- 100 g revet cheddar
- smør eller kokosolie til stegning
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Halver græskarrene på langs og fjern kernerne.
- Bag dem i ovnen i 30-45 minutter, til de er akkurat møre.
Mexicansk kødsovs
- Svits løg og hvidløg i lidt olie, til de er klare i farven.
- Tilsæt krydderier og svits et øjeblik.
- Kom kødet i og brun det godt.
- Hæld hakkede tomater, vand/bouillon og tomatpuré på.
- Lad det simre i mindst 15 minutter, gerne længere og smag til med salt og peber.
Fyldt græskar
- Skrab noget af græskarkødet ud men lad ca 1 cm blive tilbage hele vejen rundt i kanten. (Gem græskarkødet og prøv at bruge det i en græskarsmoothie)
- Fyld græskarrene med kødsaucen og drys med revet ost og bag i yderligere 10-15 minutter, til osten er gylden.
- Spis og vær glad – husk at du sagtens kan spise skrællen – særligt hvis du har købt øko-butternut.
- Server evt. med en grønkålssalat.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Efterår – I love you!
Jeg er vild med efterår. Jeg elsker farverne, det begyndende mørke, stearinlysene, uldsokkerne, ild i pejsen, de tykke trøjer og det at vikle sig ind i et kæmpe tørklæde.
Som du måske ved, er jeg ikke vinter-fan. Som i slet ikke.
Jeg har tidligere haft tendens til vinterdepression og selvom det nu bare er gået over til at være et let nedsat stemningsleje i de mørke måneder, så har jeg altid troet, at forår og sommer var mine favoritårstider. Men det er faktisk nok efterår, hvis jeg skal vælge.
Mind mig evt. om min kærlighed til uldsokker og tykke trøjer, når vi kommer hen i februar/marts og jeg begynder at bande over den endeløse vinter.
Tak for jeres modige indspark i går
Imens jeg husker det, vil jeg lige skynde mig at sige tak for jeres modige indspark i går til dilemmaet “hvad ville du gøre, hvis dit barn var overvægtigt?”.
Jeg undlod jo elegant selv at svare, og det er, fordi jeg ganske enkelt ikke aner, hvad jeg ville gøre i den situation.
En ting er jo ligesom at tage hånd om sin egen sundhed og vægt, og det kan såmænd da være svært nok, men man kan jo ikke kontrollere andre mennesker eller træffe alle valg på deres vegne. Sådan fungerer det bare ikke.
Missede du indlægget og har du lyst til at byde ind, kan du gøre det her: Hvad ville du gøre, hvis dit barn var overvægtigt?
Men lad os nu tage hul på denne lækre opskrift på fyldt græskar med mexicansk kødsovs. Jeg synes virkelig, du skal prøve den. Så lækker og meganem at lave også!
Lavet til aftensmad – hold nu op, det var lækkert! Serveret med sprøde grønkålsblade, vendt i hvidløgsolie. Ikke sidste gang, og tiltrængt langt fra det lidt mere tunge hokkaido græskar.
Hej Jane. Jeg synes jeg kan se andre steder at butternutspuash indeholder mange kulhydrater og bliver sammenlignet med frugt. Er det overhovedet Low Carb? Har lige lavet flere af dine butternutsquash opskrifter i sent ro at det var lchf.
Butternut squash er ret kulhydratholdig sammenlignet med fx salatgrønt og kål men stadig kulhydratfattig ift. fx kartoffel, brød, ris, pasta. Hvorvidt den passer ind i din low carb livsstil afhænger af helheden af din kost, dvs. hvad du i øvrigt har spist den dag og dit mål med din kost, fx hvor mange kulhydrater, du ønsker at spise. Der er kæmpe forskel på, hvad man kan spise med ønske om at ligge på 20 g kulhydrat om dagen eller 50 g kulhydrat om dagen. Begge dele er low carb. Til sammenligning indeholder en almindelig dansk kost omkring 300 g kulhydrat om dagen.
Så kontekst, kontekst, kontekst. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-din-kontekst/
Hvis du er i tvivl om kulhydratindholdet i diverse madvarer, har DTU fødevareinstituttet en database, hvor du kan slå alting op gratis. Den finder du her: https://frida.fooddata.dk/
Er det mig der har misforstået noget, men dette minder meget om en “normal” opskrift. Hvori ligger “HF” delen???
LCHF er helt almindelig mad lavet med fuldfede produkter. Du kan lægge ekstra fedt til men det behøves ikke altid, hvis fx kødet du bruger har højt fedtindhold. Fordi fedt er så energirigt sammenlignet med protein og kulhydrater, vil andelen af kalorier, du får fra fedt være høj.
Har du brug for at lægge ekstra fedt til for at blive mæt, kan du også gøre det ved at bruge fx olivenolie over en salat, der serveres sammen med.
Men idéen om, at man skal hælde store mængder fedt i sig for at maden er “LCHF” synes jeg er misforstået.