Frugt og LCHF


Frugt og LCHF – må man egentlig spise frugt på LCHF?

Frugt er i princippet ikke LCHF.  Ind imellem får jeg spørgsmålet om, hvorfor man ikke spiser frugt på LCHF. Frugt er jo så sundt og fyldt med vitaminer. Og det er også rigtigt.

Der er dog ikke noget i frugt, som ikke også findes i grøntsager, men jeg er klar over, at det både er nemmere og sjovere at spise 600 g frugt end 600 g broccoli. Det sidste skal man altså ville!

Læs også: Keto og frugt – Må man spise frugt på Keto?

Frugt er naturens dessert

Jeg plejer derfor at svare, at det kan være en idé at se på frugt som dessert på LCHF. Dvs. noget man spiser ind imellem – med flødeskum til.

Og hvis man ikke er så nøjeregnende med kulhydraterne, er der i min verden heller ikke noget i vejen for, at man spiser en smule frugt ellers.

Frugt er jo rigtigt nok ganske nyttigt.

Selv bruger jeg mest frugt som den føromtalte dessert, som smagsgiver i salater, eller jeg putter et par bananskiver i en grøntsagssmoothie.

Mere skal der faktisk ikke til for at give tilpas sødme.

Men det her med at spise et par stykker frugt som mellemmåltid formiddag og eftermiddag er ikke hensigten på LCHF.

Frugt og LCHF – med abemad

Da jeg havde fødselsdag for noget tid siden, fik jeg lyst til at lave en ordentlig omgang abemad. Masser af frisk frugt skåret i mundrette bidder, et bjerg af flødeskum blandet med vaniljepulver og så en masse hakket mørk chokolade og hakkede nødder.

Jeg kan næsten ikke komme på noget, der smager bedre!

Vi spiste det om eftermiddagen, og vi fyldte godt på tallerkenerne (flere gange).

Jeg er jo ikke vant til at spise store mængder sukker, heller ikke fra frugt. Så der gik ikke længe, før jeg havde det, som om jeg havde spist en pose bland-selv slik.

Jeg følte mig speedet, hjertet slog lidt hurtigt, min vejrtrækning blev overfladisk, og jeg havde den der dirrende, urolige fornemmelse indeni.

Men jeg havde jo ikke spist bland-selv slik men kun frugt! Endda i selskab med rigelige mængder fedt fra flødeskum, hvilket burde have dæmpet blodsukkerpåvirkningen lidt. Jeg blev ærligt talt lidt fornærmet!

Til sidst snørede jeg vandreskoene, ringede til en ex-kollega, og så travede vi en lang tur. Det hjalp lidt. Men jeg må indrømme, at jeg var overrasket over den stærke reaktion, for jeg spiser jo ikke superstriks til daglig.

Så det var lærerigt. Og helt ærligt! Hvis jeg skal have speedet fornemmelse, hjertebanken og urolig fornemmelser indeni, så jeg vil jeg sguda have det, fordi jeg har valgt at spise bland-selv-slik og ikke fordi jeg har spist frugtsalat.

Men det er altså derfor, jeg ikke spiser store mængder frugt.

Frugtsukker er også sukker

Kroppen er jo ligeglad med, om sukkeret kommer fra frugt eller fra bland-selv-slik, og for mig var dette bare for stor en portion sukker på en gang.

Når man spiser LCHF og ikke får hverken sukker, kornprodukter eller store mængder kulhydrater dagligt, nedregulerer kroppen de enzymer og hormoner, der hjælper til kulhydrathåndtering (ligesom den opregulerer dem, der har med fedtforbrænding at gøre).

Kroppen tilpasser sig jo. Så klog er den.

Spiser man så pludselig en ordentligt skovlfuld sukker, kan den have lidt svært ved at følge med, og jeg forestiller mig, at det er det, der gav den stærke reaktion hos mig.

Fremover holder jeg mig derfor til min anden yndlingsdessert, som heldigvis er på vej i sæson lige om lidt: Friske jordbær med fløde pisket med vaniljepulver og hakket chokolade. Den kan jeg nemlig spise helt uden ovenstående problemer og så er jeg glad!

FRUGT OG LCHF Abemad - frugtsalat med flødeskum

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

42 kommentarer til “Frugt og LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Jeg har levet lidt efter Keto principperne i en periode nu og er yderst tilfreds med det :)
  Jeg har dog et par spørgsmål…
  Jeg er Gastrick Bypass opereret tilbage i 2011. Jeg kan godt have lidt udfordringer med fedtstofferne, altså den fuldfede fløde og smør m.m. Kan jeg bare bruge lidt mindre uden at det laver helt rav i kostplanen?
  Jeg bruger laktosefri produkter, da jeg også har det lidt svært med mælkeprodukter.
  Sidst men ikke mindst, er Keto egentlig en ok livsstil når man er Gastrick Bypass opereret?
  God dag :)

  Svar
  • Ja jeg synes bestemt det er fint at skære ned i fedtstofferne.

   Jeg er ikke læge og jeg kan derfor ikke svare på om Keto og gastric bypass er et fint match. Jeg kan dog ikke tænke på en eneste grund til hvorfor det skulle være anderledes end at spise alle mulige andre typer kost. Det er jo sund og meget næringsrig kost sammenlignet med fx kost med mange kulhydrater.

   Svar
 2. Hejsa
  Hvis jeg starter på keto og taber mig tilfredsstillende og derefter vælger, at indføre lidt mere frugt og måske en dag om ugen, hvor jeg spiser kulhydrat, vil man så typisk tage det hele på igen? Eller er det muligt at bruge dette som en effektiv slankekur og derefter blot være sund og fornuftig uden så mange forbud? Ved jeg vil savne bær og frugt på sigt…
  Mange hilsner og tak for mange spændende blog-indlæg :-)

  Svar
  • Hej Christel

   Din vægt vil altid afhænge af balancen mellem dit energiindtag og dit energiforbrug og ikke om hvorvidt du spiser frugt/kulhydrater eller ej.

   Det, Keto kan hjælpe med vægttabsmæssigt, er, at du slipper for at være sulten hele tiden. Men vægttabet kommer stadig af det kalorieunderskud, der skabes af at du spiser mindre.

   Alle studier viser at slankekure kun virker, så længe du holder dem så et generelt råd er at se det som en livsstilsændring og finde en vej, du føler du kan leve med forevigt.

   Svar
 3. Hej Jane,
  Min kæreste og jeg er lige startet på lchf kuren for at få mere energi i hverdagen og vi er utroligt glade for dine fine opskrifter ?
  Hver morgen laver jeg en smoothie til to med broccoli, spinat, avocado, sødmælk, lidt fløde OG en halv banan. Det er det eneste frugt vi spiser på hele dagen. Hvis jeg nu har interesse i at tabe mig lidt, skal jeg så helt undgå at spise frugt? Jeg dyrker også mig sport ved siden af ☺️
  Mvh Anna

  Svar
  • Hej Anna
   Vægttabet vil altid handle om kalorier og ikke kulhydrater. Med de briller på kan du fint spise frugt som indeholder få kalorier.

   Strategimæssigt ser jeg bedre resultater med vægttab på LCHF ved overvejende at spise mad, der skal tygges (grøntsager, kød og fedt)) og undgå flydende kalorier – og samtidig holde kulhydratindtaget lavt, i hvert fald i starten. Brug evt. denne begynderguide indtil I er kommet godt i gang: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Svar