Frugt og grønt i sæson


Det giver god mening at købe både frugt og grøntsager i sæson. Så får du nemlig både råvaren, mens den er bedst og billigst. Måske er du endda så heldig at kunne købe det lokalt?

Det kan i dag være svært at se ud fra supermarkedets udvalg, hvad der er i sæson, da mange grøntsager og frugter bliver importeret fra varmere himmelstrøg og derfor er til salg hele året. Her er det nemmest at navigere efter de råvarer, der er danske eller en sæsonkalender, som den jeg har lavet her nederst på siden. Du kan også gå på opdagelse og læse mere om de forskellige råvarer i mit store råvareindeks.

Oversigt over frugter og grøntsager i sæson

Hvis du gerne vil købe frugt og grønt i sæson, giver jeg dig her en grov oversigt over, hvornår forskellige frugter og grøntsager er i sæson. Jeg har opdelt året i forår, sommer, efterår og vinter, det synes jeg var mere enkelt og overskueligt. Det betyder også, at nogle af grøntsager eller frugterne kun er i sæson i noget af perioden eller måske overlapper flere sæsoner.

Hvis du vil læse mere om de forskellige frugter og grøntsager, også i relation til Low Carb og Keto, kan du slå dem op i mit råvareindeks lige her. Der har jeg svaret på de oftest stillede spørgsmål.

Hvad er i sæson om foråret? (marts, april og maj)

Om foråret er følgende frugt og grønt i sæson:

Agurk, asparges, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, purløg, rabarber, radiser, ramsløg, rosenkål, rødbede, salat, selleri, spinat, tang, tomat, vindrue, østershat.

Hvad er i sæson om sommeren? (juni, juli og august)

Om sommeren er følgende frugter og grøntsager i sæson:

Agurk, aubergine, asier, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, broccoli, bær, bønner, fennikel, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hvidkål, hyben, hyldebær, jordskok, kartoffel, kantarel, kinakål, løg, majs, persille, (sommer)porre, pære, rabarber, radiser, rødbede, rødkål, rørhat, salat, skorzonerod, spidskål, spinat, squash, tomat, vindrue, æble, ærte.

Hvad er i sæson om efteråret? (september, oktober og november)

Om efteråret er følgende frugt og grønt i sæson:

Agurk, asier, bladbede, bladselleri, blomkål, broccoli, grønkål, gulerod, græskar, hvidkål, hyldebær,  jordskokker, julesalat, kartoffel, kastanje, kinakål, knoldselleri, kvæde, kål, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porre, pære, radiser, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, spidskål, spinat, skorzonerod, svampe, squash, tomat, pærer, vindrue, æble.

Hvad er i sæson om vinteren? (december, januar og februar)

Om vinteren er følgende frugt og grønt i sæson:

Appelsin, blodappelsin, glaskål, granatæble, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, mandarin, pastinak, persillerod, vinterporre, palmekål, pære, radicchio, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, selleri, østershat, æbler.

Hvorfor er det bedst at købe årstidens råvarer?

Udover at de frugter og grøntsager, der er i sæson, oftest er billigst på det tidspunkt, hvor de er i overflod, smager de tit også bedst. Har du fx spist importerede jordbær om vinteren? De smager tit bare af vand og kan på ingen måde sammenlignes med de lækre søde modne jordbær, der kan plukkes om sommeren på de danske marker.

Når du køber dansk og lokalt bliver noget af transporten også sparet. Rigtig mange frugter og grøntsager bliver importeret, og modnes derfor under transporten. Derudover bliver mange bær fløjet ind, da de har kort holdbarhed.

Årstidens lokale frugter og grøntsager plukkes, når de er modne, og da det ikke skal transporteres så langt, er det mere friskt og indeholder derfor flere vitaminer og mineraler.

Plakat med råvarer i sæson

Herunder finder du en PDF / plakat med årstidens frugt og grønt. En helt gratis sæsonkalender som du kan downloade, printe og hænge op. Du trykker bare på billedet, så åbner PDFen / sæsonplakaten i en ny fane og du kan gemme den på din computer eller printe den ud.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Frugt og grønt i sæson”

    • Den bedste måde at finde ud af det er at kigge på kulhydratindholdet og se om det passer ind i den kost, du spiser👍🏼

      Svar