Frugt og grønt i sæson


Det giver god mening at købe både frugt og grøntsager i sæson. Så får du det både mens det er bedst og billigst. Måske er du endda så heldig at kunne købe det lokalt?

Det kan i dag være svært at se ud fra supermarkedets udvalg, hvad der er i sæson, da mange grøntsager og frugter blot bliver importeret fra varmere himmelstrøg. Der er det nemmest at navigere efter det der er dansk eller en sæsonkalender, som den jeg har lavet her.

Hvis du gerne vil købe frugt og grønt i sæson, giver jeg dig her en grov oversigt over hvornår forskellige frugter og grøntsager er i sæson. Jeg har opdelt året i forår, sommer, efterår og vinter, det synes jeg var mere enkelt og overskueligt. Det betyder også at nogle af grøntsager eller frugterne kun er i sæson i noget af perioden eller måske overlapper flere sæsoner.

Hvis du vil læse mere om de forskellige frugter og grøntsager, også i relation til Low Carb og Keto, kan du slå dem op i mit råvareindeks lige her. Der har jeg svaret på de oftest stillede spørgsmål.

Hvad er i sæson om foråret? (marts, april og maj)

Om foråret er følgende frugt og grønt i sæson: Agurk, asparges, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, purløg, rabarber, radiser, ramsløg, rosenkål, rødbede, salat, selleri, spinat, tang, tomat, vindrue, østershat.

Hvad er i sæson om sommeren? (juni, juli og august)

Om sommeren er følgende i sæson: Agurk, aubergine, asier, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, broccoli, bær, bønner, fennikel, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hvidkål, hyben, hyldebær, jordskok, kartoffel, kantarel, kinakål, løg, majs, persille, (sommer)porre, pære, rabarber, radiser, rødbede, rødkål, rørhat, salat, skorzonerod, spidskål, spinat, squash, tomat, vindrue, æble, ærte.

Hvad er i sæson om efteråret? (september, oktober og november)

Om efteråret er følgende frugt og grønt i sæson: Agurk, asier, bladbede, bladselleri, blomkål, broccoli, grønkål, gulerod, græskar, hvidkål, hyldebær,  jordskokker, julesalat, kartoffel, kastanje, kinakål, knoldselleri, kvæde, kål, løg, majs, pastinak, persille, persillerod, porre, pære, radiser, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, spidskål, spinat, skorzonerod, svampe, squash, tomat, pærer, vindrue, æble.

Hvad er i sæson om vinteren? (december, januar og februar)

Om vinteren er følgende frugt og grønt i sæson: Appelsin, blodappelsin, glaskål, granatæble, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, mandarin, pastinak, persillerod, vinterporre, palmekål, pære, radicchio, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, selleri, østershat, æbler.

Hvorfor er det bedst at købe årstidens frugter og grøntsager?

Udover at de frugter og grøntsager der er i sæson, oftest er billigst på det tidspunkt hvor de er i overflod, smager de ofte også bedst. Har du fx spist importerede jordbær om vinteren? De smager ofte blot af vand og kan på ingen måde sammenlignes med de lækre søde modne jordbær der kan plukkes om sommeren på de danske marker.

Når du køber dansk og lokalt bliver noget af transporten også sparet. Rigtig mange frugter og grøntsager bliver importeret, og modnes derfor under transporten. Derudover bliver mange bær fløjet ind da de har kort holdbarhed.

Årstidens lokale frugter og grøntsager plukkes når de er modne, og da det ikke skal transporteres så langt er det mere friskt og indeholder derfor flere vitaminer og mineraler.

Plakat med frugt og grønt i sæson

Herunder finder du en PDF / plakat med årstidens frugt og grønt, som du kan downloade, printe og hænge op. Du trykker blot på billedet, så åbner PDFen / sæsonplakaten i en ny fane.

Står der Keto og vægttab på dit 2023?

Keto har den unikke egenskab, at det nedsætter din appetit, hvilket giver mulighed for at gå ned i vægt uden sulten som den konstante og klæbrige makker.

Men det er ikke helt uden betydning, hvordan du griber Keto an. Lad Keto kostplanen guide dig eller overvej, om du ikke skal tage 6 uger med mig som din guide på mit Keto kursus. Kurset starter på mandag.

Vil du have mere ud af Madbanditten?

Se alle de fordele du kan få for bare 1 krone om dagen!

>> MadbandittenPLUS <<

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Frugt og grønt i sæson”

Skriv en kommentar

    • Den bedste måde at finde ud af det er at kigge på kulhydratindholdet og se om det passer ind i den kost, du spiser👍🏼

      Svar