Free the Mind – Kan vi omprogrammere hjernen blot ved at trække vejret?


I aftes var jeg til fremvisning af den danske dokumentar “Free the Mind” hos Sattva Yoga i St. Kongensgade. Filmen handler om, hvordan man ved at anvende teknikker fra meditation, mindfullness og yoga gør en målbar forskel på børn med ADHD og krigsveteraner med posttraumatisk stresssyndrom.

I filmen møder vi en af verdens førende hjerneforskere, Richard Davidson, som sætter sig for at undersøge, om man kan ændre et menneskes hjerne alene ved tanken. Vi følger drengen Will, som er 5 år, og som er diagnosticeret med ADHD. Han skader sig selv ved at slå sig i hovedet og lider af tydelige angstanfald. Gennem et grundigt arbejde med mindfullness og i samarbejde med nogle knalddygtige pædagoger ser vi, hvordan Wills angst fortager sig, så han til sidst tør konfrontere sin største skræk.

Sideløbende med hans historie møder vi en gruppe soldater, som lider af PTSD efter at have kæmpet i Irak og Afghanistan. Soldaterne kæmper med at komme overens med de gerninger, de har udført i krigen, og plages af tanker, drømme og billeder derfra. I stedet for medicin tilbydes de et indledende forløb på bare syv dage, hvor de undervises i intensiv meditation, vejrtrækning og yoga. Her ser vi, hvordan der sker en tydelig glidning i deres mindset mod det mere positive og empatiske, samtidig med at deres fysiske symptomer på PTSD reduceres med hele 40 %. Det er som at se mennesker få et nyt liv. Det er helt utroligt bevægende.

Se traileren til filmen her:

Free the Mind trailer. A documentary film by Phie Ambo. from Danish Documentary on Vimeo.

Det smukke i filmen består i den måde, 5-årige Wills angst sidestilles med de hjemvendte soldaters. Angst har et udtryk i hjernen, og det kan derfor udbedres ved hjælp af de samme teknikker.

Se et andet rørende klip fra filmen her:

‘Plants need love!’ from Danish Documentary on Vimeo.

Instruktøren, Phie Ambo, holdt et oplæg efter filmen, hvor hun fortalte om sit arbejde med den. Phie Ambo er ikke imod medicin, men hun er imod, at der ikke tilbydes noget alternativ. Og hvis man kan skabe så markante resultater på bare syv dage, er der jo ingen grænser for, hvad man kan opnå ved langvarig træning. Dog er det sådan med meditation og mindfullness, at det kun virker, så længe det udføres.

Filmen har verdenspremiere til november og udkommer til den tid også på DVD. Jeg håber, du vil tage dig tid til at se den, hvis du får lejlighed til det. Det er 1 time og 22 min i virkelig interessant og tankevækkende selskab. Filmen har fået ualmindeligt flotte anmeldelser. Her kan du læse anmeldelserne fra Politiken, MetroXpress eller den spændende artikel fra videnskab.dk

Her er det instruktør, Phie Ambo, der svarer på spørgsmål i Sattva Yogas smukke sal.

Er du frisk på en lille (vægt)udfordring?

Det er nu, du skal i gang, hvis du skal opnå et ansvarligt vægttab før sommerferien. Jo tættere på sommerferien, vi kommer, jo mere uansvarlige (og uholdbare) bliver strategierne.

Min vægttabsprotokol, Sommerklar med Madbanditten, hitter helt vildt i øjeblikket – skal du prøve den?

Læs om den her: Sommerklar med Madbanditten

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Free the Mind – Kan vi omprogrammere hjernen blot ved at trække vejret?”

Skriv en kommentar

  1. Jeg tror på det. Jeg var meget optaget af Alice Domars mind/body program dengang vi var under fertilitetsbehandling. Jeg ved ikke om det ultimativt var med at til gøre mig gravid, men det gjorde ihvert fald vejen langt mere udholdelig.

    Svar
    • Jeg tror også på det! Den enorme forskel man mærker i kroppen ved at lave vejrtrækningsmeditation eller være til yoga er jo svær at ignorere :-)

      Svar