Fra hobbyblog til forretning – et tilbageblik


Har du nogle gange tænkt på, hvordan det lykkes at gå fra fritidsblog til noget, man skaber en forretning omkring, så læs med her. I dag vil jeg nemlig tage dig med tilbage til Madbandittens spæde start og dele den historie med dig.

Madbanditten fylder nemlig 5 år i dag.

Hele mit liv har jeg elsket at skrive. Som barn skrev jeg historier og noveller og fyldte den ene dagbog ud efter den anden. I de år jeg gik på gymnasiet og på universitetet, skrev jeg mest opgaver, men selv der flød ordene let for mig. Da jeg var færdig fra universitetet, efterlod det mig et tomrum. Hvad skulle jeg nu skrive? Så jeg startede en blog – eller en weblog, som man kaldte det dengang. Det var i 2004, og ingen (i DK) kendte blogmediet på det tidspunkt. Og så skrev jeg ellers ud i intetheden.

FRA MOMMY-BLOGGER TIL MADBLOGGER

I årene, der fulgte bloggede jeg om fertilitetsproblemer, graviditet og udfordringerne med at have babytvillinger. Men babyerne voksede op, og udfordringerne blev færre, og jeg oplevede et stigende behov for at lave noget for mig selv, som ikke handlede om min rolle som mor. Jeg var – for at være ærlig – træt af, at min mor-identitet fyldte så meget, og jeg trængte til at lave noget – kun for mig!

Jeg ville gerne skrive. Så på en ferie i Thailand i 2011 spekulerede jeg på, hvad pokker jeg kunne skrive om, og valget faldt på mad. Interessen for mad var på det tidspunkt ny for mig. Et lille års tid forinden havde jeg fundet ud af, at jeg ikke kunne tåle gluten, og jeg spiste derfor glutenfrit og flirtede lidt med noget, der hed LCHF, som jeg havde læst om på svenske blogs. Jeg tænkte, at jeg kunne skrive om mit liv og min hverdag og lokke læsere til med lidt opskrifter og madinspiration.

Så da jeg kom hjem fra ferie, oprettede jeg bloggen her. Det er 5 år siden i dag.

Aldrig i min vildeste fantasi havde jeg forestillet mig, at mange og atter mange tusinde mennesker hver dag ville klikke sig ind på min side, og at det derved skulle ende med at blive min levevej, min karriere og min forretning. Det var aldrig i tankerne. Aldrig nogensinde.

No sugar armbånd LCHF – GLUTENFRI, KORNFRI OG SUKKERFRI

Men bloggen tiltrak læsere helt fra starten, og jeg fornemmede, at der var stor interesse for mad, der var uden kornprodukter og uden sukker.

Jeg begyndte at bruge bogstaverne LCHF om den mad, jeg lavede og spiste. Ikke fordi jeg var låst i de principper (langt fra i virkeligheden), men fordi det blev en hurtig måde at sige, at jeg spiste sukkerfrit, kornfrit og ikke var fedtforskrækket. Mere betød det sådan set ikke for mig.

Udover udfordringerne ved at leve glutenfrit (og de udfordringer var altså nogle helt andre for 5 år siden), var min store udfordring, at jeg bøvlede med sukker. Med en LCHF-inspireret kost mærkede jeg, hvordan jeg kunne sparke sukkertrangen til hjørne, og det blev et centralt emne her på bloggen. Mange – virkelig mange viste det sig – havde de samme kvaler med sukker, som jeg havde. Det fik mig til at finde fred i, at det måske alligevel ikke var mig, der var tosset.

STRESSET OG PÅ KOALITIONSKURS

Jeg arbejdede på det tidspunkt som Presales Manager i en medievirksomhed. Og jeg var vildt stresset. Som i helbredstruende stresset. Og jeg havde en nagende følelse af, at mit liv var på fuldstændig gal kurs. I sommeren 2012 skrev jeg indlægget Hvad ville du gøre hvis du ikke var bange? Mit svar på det, var (bl.a.), at jeg ville sige mit job op. Så det gjorde jeg. Og så sad jeg nogle måneder og kiggede ind i væggen herhjemme.

Søren var forstående nok men syntes måske også, at jeg godt kunne begynde at spekulere lidt på at tjene nogle penge, men det sidste, jeg havde lyst til var at få et nyt fast job, så jeg begyndte at lege lidt med affiliate marketing her på bloggen.

Samtidig legede jeg med tanken om at udgive en bog. Men jeg vaklede fra side til side og vidste ikke, om jeg havde lyst. En del af mig var bange for den offentlige ydmygelse og skam. Ville jeg virkelig være den, der kom og sagde, at mættet fedt måske var ok at spise alligevel? Flere velmenende fagpersoner skrev til mig, imens jeg arbejdede med bogen og ville forberede mig på, at “rigtige ernæringsprofessionelle ville grine af mig, når bogen kom ud”.

Men en stor del af mig var i virkeligheden vildt bange for, at bogen ville blive en kæmpe succes. Jeg bloggede på det tidspunkt stadig anonymt, og mine venner og familie kendte ingenting til den del af mit liv. At skulle give afkald på min anonymitet, syntes jeg (og synes stadig) var et kæmpe offer.

LCHF - spis dig mæt & gladFRA BLOG TIL BOG

Men altså… jeg skrev en synopsis og sendte den til et forlag, som takkede pænt nej til bogen. Jeg blev helt lettet og tænkte, at nu behøvede jeg heldigvis ikke skrive den bog alligevel. Men en forfatter-sparringspartner, jeg havde, tvang mig til at sende synopsen til flere forlag, og denne gang var der to, der bed på. Og så gik det ligesom slag og slag, og vi fik lavet SPIS DIG MÆT & GLAD, som udkom i april 2013.

Og den blev bare revet ned af hylderne!

Den lå i toppen på bestsellerlisterne i… jamen jeg kan ikke huske det, men et halvt eller et helt år. Og den har vel solgt et sted mellem 80-100.000 eksemplarer. Det havde ingen af os set komme!

Pludselig fik jeg vildt travlt, for der var nu rift om mig og de ting, jeg kunne, og jeg knoklede på livet løs. Dels med bloggen her, som forsatte med at være mit hjerteblod, men også med at få lavet en række bøger mere.

I årene, der gik, har bloggen vokset sig rigtig stor og er i dag den, jeg ser som kernen i min forretning. For bloggen er min og min alene. Og her bestemmer jeg 100%. Og det elsker jeg.

Og jeg bliver hele tiden bedre til at prioritere min tid og mine opgaver, så jeg nu både kan have et arbejdsliv med et indhold, som jeg er glad for og passioneret omkring, og samtidig også et arbejdsliv, der tillader mig at holde fri og have den eftertragtede work-life-balance (okay, ikke altid helt, men det hjælper på det).

TAKNEMMELIG

Jeg er så utroligt taknemmelig for, at det har været muligt for mig at bygge en forretning op omkring det, jeg holder allermest af. Nemlig at skrive – og også at lave mad. Og at mine skriverier, min mad og mine tanker om sundhed kan være med til at inspirere andre til at lave nogle ændringer i deres liv, føler jeg som et kæmpe privilegium. Og alt det er kun muligt, fordi I er så mange, der hver dag klikker jer forbi bloggen her for at se, hvad jeg nu har fundet på.

Og selvom jeg nogle gange kan synes, det er hårdt at arbejde med sociale medier, fordi det også til tider er steder, hvor negativiteten flyder frit, og hvor jeg skal stå model til helt utroligt mange ting, så er der også øjeblikke som i går, hvor jeg glad og stolt kan dele forsiden på min nye bog med jer, og hvor opbakningen fra jer er helt enorm. Og det er den følelse, der giver mig lyst til at stå op hver morgen og fortsætte mit arbejde.

Så TAK. Helt vildt meget tak!

Om lykke og taknemmelighed --> Madbanditten.dk

Mere blogging? Læs også:

SÅDAN TJENER DU PENGE PÅ DIN BLOG!

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

24 kommentarer til “Fra hobbyblog til forretning – et tilbageblik”

Skriv en kommentar

 1. Jeg følger trofast din blog, selv om jeg ikke er lchf. Jeg kan lide, at du ikke er dogmatisk eller missionerende, men at du samtidigt står ved dine meninger.
  Så 5 år mere – mindst

  Svar
  • Hvor er det sødt af dig at sige, Jenny. Tak. Jeg er glad for at du læser bloggen sådan og at du har lyst til at læse med :)

   Svar
 2. Hvad hed den blog du skrev på i 2005/2006 ? Jeg tænker på, om det var en af dem jeg fulgte? Jeg blev blogger i 2006 (og har blogget siden, dog ikke kommercielt) og læste mange blogs dengang. Dengang, hvor det endnu var nyt at blogge, husker jeg blogverdnen som et sted, hvor alle kom til at kende alle.

  Svar
  • Det tror jeg faktisk ikke, jeg har lyst til at afsløre. Det var en… skal vi kalde det, sort periode i mit liv… :)

   Svar
 3. Det er skam alle os læsere, der takker, Jane. Udover, at du skriver på en måde, man misundelsesværdigt bare fornemmer er legende let for dig, så elsker jeg din blog, fordi den er nærværende, personlig og relevant. Jeg er fuld af beundring over, hvor gavmild du er med alverdens information, tanker og ikke mindst opskrifter, og hvordan du samtidig tackler den negativitet, der desværre følger med, så snart man stikker hovedet ud af busken og siger noget, der ikke er den fremherskende sandhed.

  Så jeg siger bare tusind tak for det hele. Sidder for eksempel p.t. og spiser fastelavnsboller efter din opskrift. Og tænk, at det er så længe siden, du udgav din første bog! Jeg bliver nærmest helt nostalgisk. Kæmpe stort tillykke med fødselsdagen :)

  Svar
  • Tusind tak for de fine ord, Stinna. Det gør mig virkelig glad at læse.

   Og fastelavnsboller, siger du! Dem vil jeg lave i weekenden :)

   Svar
 4. Totalt flot projekt du har fået sat i søen. Du er da megasej. Respekt til dig for at forfølge dine drømme og lykkes med det.
  Tillykke med fødselsdagen også
  Mange hilsner
  Gitte

  Svar
  • Tak Gitte. Når jeg tænker sådan rigtig tilbage, stod jeg med ryggen mod muren og kunne ikke andet end at tage chancen. Jeg kunne i hvert fald ikke blive, hvor jeg var (med mit helbred i behold). Og på den måde bliver beslutningen jo nogle gange taget for en :)

   Svar
  • Tak Piske. Det er også skægt at se på udviklingen i blogverdenen på de fem år, ikke? Der er dælme sket meget også!

   Svar
 5. Stort selv tak. Fordi du inspirerer mig til at gøre det bedre. Og har vist at man slet ikke skal sulte sig for at få det godt med sig selv. Kærlig hilsen Mette

  Svar
 6. Tillykke med blog fødselsdagen. Jeg sætter meget stor pris på det arbejde du ligger i bloggen, hvor jeg altid kan finde ny inspiration, det er virkelig dejligt ❤

  Svar
 7. Jeg har fulgt dig siden bogen kom i 2013, og lige nu står jeg med præcis de samme valg: amatørblogger med masser af lyst til at skrive om mit stofområde, på vej ud af en længere sygdomsperiode der bl.a. inkluderede helbredsødelæggende stress, ikke lyst til at søge et nyt 9-17 job… Det er guld værd at læse om, hvilke overvejelser du gjorde dig, og det giver mig mere mod på at stå ved, hvad jeg gerne vil med min blog, og vove at kaste mig ud i det.
  Så helt vildt meget tak tilbage til dig, Jane :). For alle de madfaglige input jeg har kunnet bruge, og fordi du også deler ud af dine personlige erfaringer!

  Svar
  • Uh hvor spændende, Jette! Jamen jeg kan jo varmt anbefale at man tager chancen.
   Rigtig god vind med det hele!

   Svar
 8. Har fulgt dig siden oktober 2011, hvor jeg startede mit LCHF-liv. Jeg elsker dine skriverier, dine overvejelser omkring valg og din insisteren på at alle vælger for sig selv og at ingen skal dømmes ud fra det eller er dårlige mennesker. Jeg glæder mig til at følge dig mange år frem:)

  Svar
 9. Mod og arbejdsomhed er to meget beundringsværdige kvaliteter! Du har æren for dit arbejde og for det du har skabt. Stort tillykke og god vind fremover. De bedste hilsner Camilla

  Svar