Hvordan går man fra at være blogger til forfatter, og har man automatisk succes som forfatter, hvis man har en blog først? Og hvad er egentlig forskellen på at skrive daglige blogindlæg og at skrive en bog?
Flere og flere bloggere udgiver bøger, og det forstår jeg så fint. En bog kan være en super forlængelse af en blog. Desuden kan en bog og en blog to vidt forskellige ting, men synergieffekten mellem dem kan være rigtig stor.
Men hvordan kommer man i gang, hvis man går rundt med en spirende bogdrøm i maven? Her er, hvad jeg gjorde:
Fra blog til bog
Da jeg i sin tid ville give mig i kast med at lave en bog, startede jeg med at lave en synopsis, som beskrev den bog, jeg gerne ville lave.
I synopsen beskrev jeg bogens indhold, hvad den skulle handle om, hvem den henvendte sig til og hvilken “retorisk situation”, der “kaldte på bogen”.
‘Retorisk situation’ er sådan et levn fra mine retorikstudier, hvor man svarer på, hvad det er for en situation eller spørgsmål, som bogen/teksten svarer på. I mit tilfælde var den retoriske situation noget med, at alt for mange kvinder mislykkedes med at spise sig mætte og glade (og slanke) på en fedtfattig kost med mange kulhydrater, og bogen her gav løsningen til, hvordan man kunne vende det hele på hovedet og komme i mål.
En del af den retoriske situation var også, at LCHF allerede tilbage i 2012-2013 var en bragende succes i Sverige, og det var mærkeligt, at Danmark haltede sådan efter.
Jeg beskrev også mig selv, min historie, min baggrund, og hvorfor jeg mente, jeg var den rette til at være afsender på den bog. Jeg beskrev også min blog, mine besøgstal og mine læseres engagement. At have en velbesøgt blog i ryggen giver en slags sikkerhed til forlagene, når de skal tage risikoen og udgive din bog.
Den retoriske situation på min bog var utrolig stærk, og jeg endte med at få to forlagskontrakter. Jeg kiggede dem begge igennem, forhandlede lidt på begge sider og gik med det bedste tilbud, som var Politikens Forlag.
Forskellen på at blogge og skrive bøger
Der er stor forskel på at skrive en blog og på at skrive en bog. Bloggen er hurtig og lidt fragmenteret, og feedbacken får du øjeblikkeligt. Det er det fede ved at blogge.
At skrive et større værk som en bog kræver en større og mere kontinuerlig indsats. Hvis jeg er kommet for tidligt til en kaffeaftale på café, kan jeg fx nemt lige finde computeren frem og skrive på et blogindlæg. Men jeg kan ikke skrive en god bog ved at bruge 20 minutter her, 30 minutter der og 20 minutter igen en anden dag. Jeg har brug for fordybelse til at finde frem til den røde tråd i bogen og sikre, at den bliver overholdt hele vejen igennem.
Jeg har også brug for utroligt mange flere gennemskrivninger. Både for at fremstå flydende i sproget men også for at sikre, at de rette emner behandles på rette tid og sted i bogen.
Den slags har man også en redaktør til at hjælpe med. Nu er jeg jo så heldig at have haft en dygtig redaktør på mine bøger, men redaktørers tid til hver udgivelse er knap, og jo skarpere dit eget udkast er, jo bedre bliver det endelige resultat.
Ofte læser jeg bøger, danske som udenlandske, hvor jeg spekulerer over, om den overhovedet er gennemlæst af en redaktør.
Det vigtigste for at skrive en god bog er, at du har noget på hjerte. Har du ikke det, har du ingen bog.
Bliver man så millionær og world famous af at skrive en bog?
Nej. Eller måske. Hvis man er heldig.
Min første bog Spis dig mæt & glad har solgt i over 100.000 eksemplarer og er udkommet i Norge, Tyskland, Island, Holland og Belgien er vist på vej.
Kan jeg så lægge mig på skjoldet og fede den resten af mine dage? Nej. Men jeg har tjent mange penge på den bog. Penge, som har givet mig mulighed for i mit eget tempo at bygge min lille forretning op og (næsten) kun beskæftige mig med ting, jeg holder af.
Men at ramme ned i den situation og være på rette sted i rette tid med det rette produkt er jo en unik situation. Og selvom mine øvrige bøger også har solgt godt, er ingen af dem kommet på højde med den første. Så selvom jeg også anerkender, at jeg er dygtig og har skabt et fint værk, er der også utroligt meget held eller måske rettere timing indblandet.
Det første Politikens Forlag sagde til mig på vores første møde var: Jane, du skal vide, at man ikke kan leve af skrive bøger i Danmark. Og selvom det gik anderledes for mig, er det rigtigt nok. Jeg ville aldrig basere min forretning på et bogsalg.
Men en bog kan føre andre spændende ting og opgaver med sig. Og en bog kan præstere i kanaler, hvor bloggen ikke har en chance, så jeg synes stadig, det kan være en superfin idé at supplere sin blog med en bog.
Vil du høre mere?
Vil du høre mere om vejen fra blogger til forfatter, så taler jeg om det på Bogforum ude i Bella Centret på søndag kl. 13.00. Det foregår på Saxos Skriv-Selv-scene.
Herudover er jeg også på Scenen Under Uret kl. 11.00, hvor jeg skal interviewes om MADGLAD af Karen-Helene Hjorth. Og lad mig bare allerede afsløre, at hun var pænt begejstret for bogen og kaldte den “pligtlæsning for alle forældre”. Yes!
Kom rigtig gerne hen og sig hej, hvis du møder mig derude!
Kommer du slet ikke på Bogforum, kan du fornøje dig med at læse mere om min vej fra blog til forretning og hvordan man kan tjene penge på at bloggen.
Så kom du lige igen med lidt om dig selv spændende læsning (som altid).
Som aktiv glad bruger af din blog og dine bøger må jeg sige at jeg syntes det er en rigtig god combo. Jeg har snuden i en/begge dele hver evig eneste dag. Dine bøger er så lækre, både indhold,størrelsen på bøgerne, materialet de er lavet af og de smækre lækre billeder. Det er alt det der skal være i en god kogebog som man hiver frem igen og igen. Dine ligger dog fremme på sofabordet ALTID i fornemt selskab af Hugh fra River Cottage. Rigtig mange af hans opskrifter er super at oversætte til lchf.
Den eneste bog jeg ikke har liggende er faktisk Madglad, nok fordi den er “solgt” som bogen man køber hvis man har børn der skal inspireres. Hvilket er skønt for rigtig mange børn i dag bliver ikke inspireret. Mine unger på 23 og 16 spiser alt og kommer gerne med både ris og ros til kokken.
Håber du skriver/laver flere bøger for de er lige til at gå til og super lækre.
Udover det syntes jeg faktisk ikke det er dyrt mad. Jeg køber gode råvarer og gerne økologisk, ost i mange varianter holder fast plads i mit køleskab. Men hvis jeg tænker på hvad heg har brugt af penge på ulødige madvarer, slik, kager, cola m.m. så lever jeg faktisk billigere i dag, det er tankevækkende.
Jane du fortjener succes og jeg er så ganske sikker på du ikke kommer til noget af det sovende. Keep it up, vi er mange der er er vilde med det du laver ?