Forsvarlig faste – en guide til sikker faste


Faste har de sidste år udviklet sig til at være en af de største sundhedstrends. Faste er populært på tværs af kostretninger og sundhedsoverbevisninger, for du behøver ikke spise på en bestemt måde for at faste. Faste handler jo om at ikke spise. Det er gratis, det er effektivt og det er nemt at implementere i et travlt hverdagsliv. 

Det er svært at ændre kost, og mange oplever det som nemmere at kontrollere, hvornår de spiser, end hvad de spiser. Ved at nedsætte antallet af timer, man spiser i, nedsætter man spontant antallet af madvalg, der skal tages. Og for rigtig mange bliver det derved nemmere at opnå kalorieunderskuddet og vægttabet.

Samtidig tilbyder faste en sympatisk pause fra det overflodssamfund, vi lever i. Når man afstår fra at spise i en periode, bliver det pludselig meget tydeligt, hvor meget mad og spisning fylder i vores liv i dag. Fasten tydeliggør hvor meget mad, der er allevegne, hele tiden og hvor mange eksterne spisesignaler, vi udsættes for hele tiden. At faste kan føles som en måde at distancere sig fra den fedme- og sygdomsfremkaldende madkultur, vi lever i.

Faldgruber i fastelandskabet

Men samtidig med at faste er en trend, som kan give fuldstændig fantastiske resultater, er faste også en trend, som jeg desværre ser mange komme i problemer med. Muskeltab, hårtab, skøre negle, tør og skællende hud, øget fedtlagring i maveregionen, energiløshed, overspisning, cyklusproblemer, lav libido, stofskifteproblemer. Listen er alenlang. Og fastefortalerne føler tit meget stærkt for deres fastepraksis og bliver vrede på mig, hvis jeg foreslår, at deres problemer kunne have rod deri🫣

Og af den grund har jeg været meget forsigtig med at tale om faste. Og det er synd, for faste kan virkelig være et genialt værktøj og disse problemer kunne have været afværget ved at faste forsvarligt.

Forsvarlig faste

Så det har jeg nu skrevet en bog om, og den har jeg kaldt Forsvarlig faste. Det er en bog, som klæder dig på til at implementere den grad af faste, du synes passer ind i dit liv, samtidig med at du sikres imod at ende med at være en af dem, der skriver til mig om 3 mdr. med en lang liste af opståede problemer.

I mit arbejde med bogen har jeg læst en stor andel af de fastebøger, der findes på markedet, og jeg er ærligt talt i chok over nogle af de råd og protokoller, der var deri. De positive sidegevinster tales op og de potentielle negative sidegevinster negligeres eller nævnes slet ikke. 

Og det er både synd og uansvarligt, synes jeg. 

Så i Forsvarlig faste får du begge dele. For og imod. Og du får samtidig mit bud på, hvordan du kan faste forsvarligt. 

Mit arbejde er lige godt gjort, hvis du efter endt læsning beslutter at prøve faste, som hvis du beslutter at skrue ned for din nuværende fastepraksis eller beslutter, at faste slet ikke er for dig. 

For faste kan være superfint, men det er ikke det rigtige for alle, og det er bestemt ikke den eneste måde at opnå de positive sidegevinster.

Dette kan du læse om

Bogen har været virkelig længe undervejs, for mit mål med den er at klæde dig på til at tage et kvalificeret valg hvad angår faste.

I bogen gennemgår jeg bl.a.:

 • Tidslinje over faste
 • Fastens fordele
 • Populære fastemønstre (og hvilke du bør undgå)
 • Hvem bør faste (og ikke faste)
 • Fastens bagside
 • Sådan faster du forsvarligt
 • Hvad må man spise og drikke under fasteperioderne?
 • Faste og sult
 • Hvordan og hvornår skal faste afbrydes?
 • Faste og Keto
 • Faste og vægttab
 • Faste og træning
 • Faste og muskelmasse
 • Faste og søvn
 • Kvinder og faste
 • Myter om faste
 • Sådan faster jeg selv

Bogen er til både til dig, der er ny til faste og til dig, som har masser af erfaring med det, men som er interesseret i et andet perspektiv på faste, end at det bare gælder om at faste mere, længere og hårdere.

Bogen er en e-bog, der leveres til dig på mail øjeblikkeligt efter køb.

Find Forsvarlig faste her 

Forsvarlig faste

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Forsvarlig faste – en guide til sikker faste”

 1. Hej Jane.
  Jeg overvejer at købe din ebog, da jeg har lavet stofskifte (får eltroxin) og kan læse at så er faste ikke helt simpelt for mig. Men det giver jo ikke mening, hvis jeg hører under gruppen ‘bør ikke faste’ i bogen :)
  Er der noget i bogen jeg kan bruge til at komme igang, eller bør jeg bare lade være med at faste?

  Svar
  • Hej Marina
   Godt du spørger. Jeg synes, du skal spørge lægen. Det er min anbefaling til alle som tager medicin. Måske er det overforsigtigt men jeg synes, det er værd at have med. Forklar lægen at du har lyst til at teste at indskrænke dit spisevindue til fx 14-16 timer og spørg om han/hun ser nogle problemer med det i forbindelse med din medicin. Så er du på den sikre side❤️

   Svar