Forskellen på Keto og vægttab


Jeg forstår godt, at Keto kan virke forvirrende og uoverskueligt, når man støder på det for første gang. Det er jo stik modsat det, vi har lært altid, og det kræver en eller anden form for kamelslugning pludselig at skulle gøre ting, man i årevis har gjort modsat. Jeg nævner i flæng: Undgå brød, pasta, ris, ikke spise fuldkorn, spise æg, spise mere kød/protein, spise mere salt, ikke spare på fedt. Osv. osv…

Det kræver mod at kaste sine gamle overbevisninger over bords. Et lille trick til det er at prøve at se nøgternt på, hvor de gamle overbevisninger har bragt en hen… 

Forskellen på Keto og vægttab

Men en anden ting, der er forvirrende i starten er også, at der er forskel på Keto i generel forstand og Keto til vægttab.

For sagen er, at Keto slet ikke handler om vægttab. Det handler overhovedet ikke om vægttab. Det er en kost, som man tilbage i 1920’erne opdagede var effektiv til at stoppe epileptiske anfald hos epileptikere, og som i nyere tid også er blevet brugt til epileptikere, der responderer dårligt på medicin. 

Men de færreste, der prøver Keto i dag, har epilepsi. Og derfor skal vi jo selvfølgelig heller ikke træffe de samme forholdsregler som en, der har.

Er den her madvare Keto? Må jeg spise det her på Keto?

Må jeg spise dit og dat på Keto? Er den her madvare Keto? Er den her opskrift Keto? 

Det er spørgsmål, jeg svarer på hver eneste dag. Hver. Eneste. Dag. 

Mit svar er altid:

Keto er ikke en madliste med tilladte og forbudte madvarer. Det er en metabolisk tilstand, der indtræffer, når du i længere tid spiser max 20 g kulhydrat om dagen. 

For det er det, Keto er. En metabolisk tilstand, hvor kroppen skifter fra sin vante kulhydratforbrænding over på et fint og velfungerende system, hvor den forbrænder fedt og såkaldte ketonstoffer i stedet.

I denne kontekst er det uden betydning, hvad du bruger dine 20 g kulhydrat på, så længe du holder dig under den grænse.

Men… og nu kommer det rigtig trælse (for at holde fast i mine jyske rødder)

Det er ikke uden betydning, hvad du spiser, hvis du vil bruge Keto til VÆGTTAB. Ikke al kost, der er Keto (dvs. indeholder max 20 g kulhydrat om dagen) vil være effektivt til vægttab, og det kan SAGTENS lade sig gøre at spise Keto uden at opnå vægttab.

Nå for katten, hva?

Kulhydrater eller kalorier?

For som vi har talt om til næsten døde, handler vægttab om kalorier og ikke om kulhydrater. At skære ned i kulhydraterne, som vi gør på Keto, er bare en fin måde at skære ned i kalorierne.

Hertil kommer, at Keto, sammensat på den rette måde, er en glimrende vej til at nedsætte appetitten – endda selvom vi spiser i kalorieunderskud.

For nogle er denne effekt meget udtalt, og de mister fuldstændig lysten til at spise. Hos andre (mig selv fx) betyder det bare, at appetitreguleringen føles normal, og det gør det nemmere at takke nej til fristelser og nemmere at gå forbi iskiosken uden at gå derind. 

Vægttab kræver en vaneændring

De fleste vil gerne have resultaterne men vil helst ikke ændre for meget. Derfor ændrer de ingredienser i stedet for at ændre vaner. De spiser stadig brød, nu bare bagt af mandelmel. De spiser skyr og yoghurt, nu bare med nødder og bær på i stedet for normal mysli. De drikker stadig kaffe latte, nu bare med laktosefri mælk, som de tror betyder kulhydratfri (hvilket er forkert). De spiser stadig desserter og kager, bare lavet med sødemidler og ‘godkendte ingredienser’. 

Og det kan altsammen være helt fint, men her kommer en upopulær holdning: De fleste, der tror, de spiser Keto, spiser slet ikke Keto. De spiser Low Carb. Og det kan også være fint nok, men det giver bare ikke samme effekt.

Kun at spise 20 g kulhydrat om dagen er faktisk svært

Det kræver en indsats at lykkes med at nedbringe kulhydratindtaget til under 20 g. Og på mange måder er det ikke en særligt tiltalende kost😅

Altså, forstå mig ret, jeg elsker Keto, og jeg elsker maden. Men ved siden af skyr og smoothies, kager, cookies og bagværk kan det godt være lidt svært at sælge kød, fisk, fjerkræ, æg og grøntsager. 

Men sagen er, at hvis du skal lykkes med at tabe fedt, uden at de kommende måneder skal være en konstant kamp mod sult og sukkertrang, og hvis vi samtidig skal sikre os, at vi holder din muskelmasse intakt og din forbrænding høj, så er det det, du skal have på tallerken til de aller-allerfleste måltider.

Gør det på den rigtige måde fra start

Jeg kan både give dig den nødvendige viden om Keto og vægttab, og jeg kan vise dig, hvordan du omsætter det til praktiske leveregler, der fungerer i et helt almindeligt liv.

Samtidig kan jeg lære dig at undgå at springe på hovedet i bland-selv-slik-skålen, næste gang livet går dig imod, og jeg kan lære dig, hvordan du lynhurtigt rejser dig, når det sker alligevel (for lad os være ærlige, det kommer til at ske). Og det er vigtigt. For det eneste, der forhindrer dig i at komme videre er, at du bliver liggende, når du falder.  

Se her om du er en af dem, jeg har succes med at hjælpe

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

2 kommentarer til “Forskellen på Keto og vægttab”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane,
    Har du mon skrevet noget om, hvad et stort vægttab gør ved huden, og hvordan nan undgår overskudshud ved store vægttab?

    Svar
    • Hej Cheanette
      Jeg har faktisk kun denne podcast, hvor det er et af emnerne.

      En kort opsummering lyder nogenlunde sådan her:
      – spis nok protein under vægttab
      – tab dig langsomt
      – styrketræn
      – vær ung og hav gode gener

      Det sidste ved jeg selvfølgelig godt at vi ikke har indflydelse på, men det spiller (desværre) en rolle i dette også.

      Svar