Hvad er forskellen på airfryer og ovn?


Den største forskel på en airfryer og en ovn er naturligvis størrelsen og kapaciteten. En airfryer kan typisk indeholde fra omkring 2-3 liter til 7-8 liter i de helt store airfryers. En ovn kan typisk indeholde 40-70 liter.

Derudover bruger en airfryer mindre strøm til tilbedredningen end en almindelig ovn. Det skyldes både, at airfryeren hurtigere tilbereder maden – ofte ved lavere temperatur – men også at ovnen tager meget længere tid om at varme op og være klar, før maden kan tilberedes. Denne opvarmning kræver airfryeren ikke.

De fleste airfryers på markedet har, i stedet for en låge, en skuffe hvori maden placeres og opvarmes. Denne skuffe består som regel af både en skuffe og en “kurv” med håndtag, som sidder i skuffen og kan tages ud. Nogle af de helt store airfryers ligner små ovne og har også en låge, rist og bageplader.

Er airfryer billigere i strøm end ovn?

Ja, en airfyer er billigere i strøm end en ovn. Airfryeren bruger nemlig meget mindre strøm end en ovn. Forskellen ligger både i selve opvarmningen og at rummet der skal opvarmes er langt mindre i airfryeren end i ovnen. Derudover er tilberedningstiden ofte også kortere.

Selve watteffekten (hvor meget energi der bruges hvert sekund) er nemlig ikke så forskellig fra airfryer til ovn. De fleste nyere ovne bruger mellem 1500-2000 watt i timen og de fleste airfryers ligger på mellem 1400-2000 watt i timen. Altså stort set det samme energiforbrug som udgangspunkt. Forskellen og besparelsen ligger altså i det reelle forbrug, som er langt mindre ved airfryeren når den bruges fremfor ovnen.

Du kan læse mere om strømforbrug og udregning af strømforbruget på din egen airfryer lige her. Her kan du også læse mere om hvilken airfryer jeg har.

Hvad kan en airfryer som en ovn ikke kan?

En airfryer kan bruges til fuldstændig det samme som en ovn. Derudover kan den faktisk i nogle tilfælde også erstatte en gryde. Det vil sige at du faktisk både kan bage, grille, stege og fritere – og også koge. Mange bruger nemlig ikke kun deres airfryer til at stege kød, bage grøntsager eller bage muffins. De bruger den også til gryderetter og til at koge æg.

Dog har jeg endnu ikke forsøgt mig med sidstnævnte. Udover at det kræver ekstra udstyr at lave en gryderet eller andet flydende i min airfryer, har jeg også læst mig frem til, at airfryeren umiddelbart vil bruge mere strøm end induktionskomfuret. Det afhænger nok igen af hvad der bliver tilberedt. Indtil videre koger jeg stadig mit æg i en kasserolle.

Du kan finde alle mine airfryer opskrifter lige her.

Hvad er forskellen på en airfryer og en ovn?

Er du klar til (Low Carb) jul?

Indrømmet, min jul er ikke 100% Low Carb. Men den er ret Low Carb. Jeg har enkelte ting, jeg ikke vil gå på kompromis med og så spiser jeg Low Carb julemad og -godter for resten. Det gode ved den model er, at jeg slipper for at december bliver én lang sukkerfest, hvor jeg hele tiden har en sukkerdjævel siddende på skulderen. Det er så udmattende!!

Har du brug for Low Carb juleopskrifter på både al den traditionelle julemad og på de lækre julegodter, kan du lade Madbandittens Juleopskrifter hjælpe dig🌲

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

4 kommentarer til “Hvad er forskellen på airfryer og ovn?”

Skriv en kommentar

  1. Hej Madbanditten.-
    Vi er netop blevet indehaver af en airfryer ovn, og står lidt tvivlende overfor nogle ting håber du kan hjælpe os.
    Det drejer sig om,- kan man stege et stykke kød med ben i, evt. et stykke bov.
    Må der komme en glaskål (ovnfast) i freyeren?? i brochyen står der ikke må komme andre ting ovnen end dem der er med.??
    Kan man stege en hel kylling (hvis der er plads) i ovnen.
    Bør den evt. steges med papir (bagepapir) imellem og kan papiret bruges til næsten alt i ovnen?

    Svar
    • Hej Karl
      Jeg vil tro, man sagtens kan stege kød med ben i. Airfryeren er jo bare en lille miniovn, så alt, du kan tilberede i ovn, kan du tilberede i airfryeren.

      Jeg tror godt du må komme et ovnfast fad deri, men tanken er mere at man bare lægger sit kød direkte i airfryerens skuffe. Hvis jeg skal lave noget, der er vådt, har jeg købt en særlig metalgryde/bageform, der passer deri.

      Man skal som udgangspunkt ikke bruge bagepapir deri. Det risikerer at blæse op i varmelegemet og brænde.

      God fornøjelse med den :)

      Svar