Forloren hare


Med en opskrift på forloren hare er vi vel næsten så langt tilbage i 70’erne, vi kan komme, ikke? Eller sikkert endnu længere tilbage endnu. Men jeg er jo barn af 70’erne og har spist min fair share af diverse farsretter. Jeg var et kræsent barn, men kød har jeg altid kunne lide. Kød, sovs og rå grøntsager. Hvilket pudsigt nok er det, størstedelen af min kost består af i dag.

Mine unger elsker de klassiske danske retter som boller i karry, brændende kærlighed, stegt flæsk med persillesovs etc. Også selvom jeg laver dem med et lille twist.

Forloren hare - lækker glutenfri opskrift uden hvedemel på den klassiske danske ret

Forloren hare

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
5
|
30 minutter

Ingredienser

  • 600 g hakket kalv og flæsk
  • 2 æg
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk pofiber reklamelink
  • 150 g bacon i skiver
  • salt og friskkværnet peber

Sovs

Tilbehør

  • 500 g Aspargesbroccoli eller almindelig broccoli

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 230 grader.
  • Rør først kødet sammen med salt og peber og tilsæt herefter æg, fløde og Pofiber og rør det godt sammen. Farsen skal være fast nok til, at den kan formes.
  • Form farsen til et aflangt “brød” og pak det ind i bacon, så den er helt dækket
  • Kom den i et smurt ovnfast fad og steg den i den forvarmede ovn i ca. 20 minutter.
  • Skru ned til 200 grader og hæld fløden (til sovsen) ned i fadet, krydr med salt, peber og frisk timian
  • Bag i yderligere ca. 15-20 minutter til baconen er sprød og farsen gennemstegt.
  • Hæld fløden op i en gryde (si den evt. for klumper inden), giv den et opkog og smag til med timian, salt og peber og evt. lidt citronsaft og sukrin.

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Forloren hare

Lige forloren hare bliver nok aldrig min favorit, men jeg kan godt lide et godt farsbrød, hvis det skal være. Men ellers vil jeg faktisk hellere have noget kød, der skal tygges lidt mere.

Og hvorfor hedder det egentlig forloren hare? Det er jo ikke ligefrem et navn, der sælger aftensmaden til dyreelskende børn, vel?

Forloren hare - lækker glutenfri opskrift uden hvedemel på den klassiske danske ret
Forloren hare - lækker glutenfri opskrift uden hvedemel på den klassiske danske ret

Server med dampede aspargesbroccoli eller almindeligt dampede broccolibuketter.

Gør hverdagen nemmere med personlige madplaner

Madplaner er geniale til at holde fast i den sunde livsstil, også når hverdagen rammer. Vi kender alle situationen med at stå med snuden i Nettos køledisk kl. 17.10 og i stedet ende med dyr takeout.

Med et MadbandittenPLUS-medlemskab kan du lave et ubegrænset antal madplaner og få indkøbsliste til at tage med ud og handle.

Du kan simpelthen med få klik lave madplaner med de retter, som du (eller din familie) kan lide. Slut med at smide ud, fordi der altid er ret i planen, man ikke bryder sig om. For du vælger selv retterne!

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Herudover får du også:

  • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • færdige madplaner, jeg laver
  • madlister og visuelle tabeller og grafikker til Low Carb og Keto (perfekt til køleskabet)
  • adgang til eksklusive sundhedsartikler og guides (fx min store guide til protein, min guide til fedt og guiden til at tælle kulhydrat)
  • adgang til at lytte til min podcast

Prøv MadbandittenPLUS her

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Følg med på Instagram

Ved du, at du kan følge Madbanditten.dk på Instagram? Her deler jeg alle nye opskrifter, jeg udgiver.

Du er også velkommen til at følge min private Jane Faerber-profil. Her er mindre mad men mere hverdag, rejser og træning❤️

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

19 kommentarer til “Forloren hare”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane, når du ofte i opskrifterne skrive “ovn” er det så standard over- og undervarme?
    Spørger da vi har varmluft og jeg mener den skal være lavere i graderne, sammenlignet med alm. ovn :)
    Tak på forhånd.

    Svar
    • Altid almindelig ovn medmindre der specifikt står varmluft.
      Alle ovne er forskellige, så uanset er det altid en god idé at lade stegetider være vejledende. Der kan være store forskelle fra den ene ovn til den anden.

      Svar
  2. Hej Jane
    Jeg er rigtig glad for dine opskrifter, og har også din bog “madglad”…men jeg har et spørgsmål: du bruger ofte det som hedder pofiber. Og det kan jeg altså ikke lige opdrive lokalt, så er der noget som kan erstatte denne ingrediens?
    På forhånd tak
    /Marie

    Svar
    • Er det sandt? Det fås i virkelig mange helt almindelige supermarkeder, hvor det står på glutenfri hylden. Ellers vil jeg sige online.
      Vil du erstatte det med noget, er kokosfibermel bedste bud men det bliver ikke lige så godt – og så er det formentlig lige så svært at skaffe :)

      Svar
  3. Ikke bacon i skiver på en forloren hare, det skal være spæk som stikkes ned i “haren”, det bliver dejlig sprøde knasere.

    Svar
  4. Mit bud er, at det hedder forloren efter tyske “Verloren” – altså “Forsvundet”. Og så har man måtte erstatte med andet kød.
    Men de andre bud er også gode…

    Svar
  5. Det hedder forloren hare, fordi det laves som en hare – med spæk (bacon) og ribsgele. Hvid du laver det med æbler og svesker, hedder det forloren and. Hilsen Laila

    Svar
  6. Det er åbenbart fordi man former stegen som en hareryg.
    Fandt dette på madhistoriker.dk
    Forloren hare
    En af de første retter skabt til denne blanding af flæske- og oksekød er forloren hare. Retten optræder i en dansk kogebog i begyndelsen af 1800-tallet (C.Jacobsens fra 1815), men den finder først sin form o. 1900. I Frk. Jensens Kogebog 1901 bringes den opskrift, som dannede skole. Her laves haren af en okse-og flæskefars, der røres med rasp og æg og lidt fløde. Den formes som en hareryg, spækkes med røget flæsk og steges derefter som vildt. Det vil sige, at haren først brunes, og derefter steges i ovnen ved dæmpet varme, mens dem med passende mellemrum dryppes med mælk eller med en sauce bagt op af mælk/fløde evt. smagt til med lidt gelé. Denne metode, der er særegen for dansk køkken, stammer fra anden halvdel af 1800-tallet, den er skabt til stegning i komfuret, og det at fuglen, haren eller dyret under stegningen efterhånden blev dækket af saucen, sikrede en meget saftig steg. Fra og med 1970’erne, hvor vildtet helst skulle serveres halvråt, har denne gamle komfurmetode været totalt yt, men den er nu ikke helt tosset; den er værd at genoplive Haren blev serveret med kogte kartofler, saucen fra haren og halve kogte æbler fyldt med gelé. Fra 1960’erne forenkles den forlorne hare, og den mister de sidste mindelser om den haresteg, den oprindeligt efterlignede. Man undlader således at dryppe med mælk eller jævnet mælkesovs under stegningen. En anden forenkling kom fra slutningen af 1950’rne, hvor sliced bacon i vakuumpakning kom på markedet. Da blev det almindeligt at dække haren med baconskiver i stedet for at spække den. Forloren hare er stadig en almindelig hverdagsret i Danmark. Den spises i hjemmene, serveres i kantiner og cafeterier og fås som halvfabrikata hos slagtere og i supermarkeder. Dagens forlorne hare er en stor pølse af kødfars – enten flæske- og oksefars eller oksefars alene – dækket med skiver af bacon og drysset med rasp bages den i ovnen og serveres varm med brun sovs og kogte – undertiden sukkerbrunede – kartofler og rødkål.

    Svar