Maveproblemer og fordøjelse


Maveproblemer er et meget usexet emne og noget, vi helst ikke taler om. Men at have problemer med maven og fordøjelsen, påvirker alt fra vores velbefindende, vores humør, vores appetit, til vores næringsoptag fra den mad, vi spiser.

Man kan sige, at al sundhed starter i tarmen. Men det ved du sikkert godt og grunden til, at du er landet her, er, at der er noget i din mave, der ikke fungerer helt optimalt. Om maveproblemerne handler om forstoppelse, diarré eller en glædelig kombination er egentlig underordnet. Begge dele er ubehageligt.

Jeg har taget min fair share af maveproblemer. Jeg er opereret tre gange i maven og har en verden af arvæv og sammenvoksninger. En “rodebutik” kaldte den sidste læge, der opererede mig det.  Samtidig har jeg spist gluten i mange år uden at vide, at jeg ikke kunne tåle det. Og hvis der er noget, jeg har sagt mange gange i mit liv, er det sætningen: Jeg har ondt i maven. 

Nok om mig. Jeg er ikke mave-ekspert, men jeg har prøvet en hulens masse ting og har fundet frem til både levevis og tilskud, som kan hjælpe til en rolig mave og en bedre fordøjelse. Dem vil jeg dele med jer her.

Du kan finde alle mine artikler om fordøjelsesproblemer her.

Tal med din læge om maveproblemer

Inden du begiver dig ud i kost-interventioner for at fixe dine maveproblemer, er det en rigtig god idé at have været et smut forbi lægen. Lægen kan nemlig hjælpe med at udelukke, at der ikke er alvorlige ting på spil, som fx cøliaki (glutenallergi) eller inflammatoriske tarmsygdomme som Colitis eller Morbus Crohns.

Udelukker du fx selv gluten i en periode, kan testen for cøliaki ikke bruges, medmindre du går tilbage og spiser gluten i et par måneder op til testen.

Så lægen først. Får du intet tilfredsstillende svar der, starter selveksperimenterne.

Kosten

At lægge kosten om til LCHF/Keto har hjulpet på mange af mavegenerne.

Gluten giver fordøjelsesbesvær hos mange og mange vil derfor opleve forbedring i maven af at undlade kornprodukter. Mange, som har denne sensitivitet er samtidig sensitive overfor laktose og at tage en eliminationsperiode med begge, kan være et fint startsted. Selv startede jeg med en 6-ugers eliminationsdiæt uden gluten og mælkeprodukter.

Læs også: Fra livslang forstoppelse til normal fordøjelse

Skånsom mad for maven

Men lider du af maveproblemer og er du fuldstændig forvirret og overvælget ved alle de ting, du pludselig skal forholde dig til, så forstår jeg dig godt. Netop derfor har jeg lavet bogen FIX din fordøjelse sammen med Tine Jørgensen, som har klinikken Gut Life Clinic.

Bogen er en uundværlig ressource i jagten på at finde årsagen til dine maveproblemer og løse dem.

Den gennemgår de fem hyppigste fordøjelsesproblemer (forstoppelse, diarré, oppustethed, refluks og de inflammatoriske tarmsygdomme) og så får du en 3-trins plan til hver af dem, inkl. en komplet kostplan, med mad der passer til netop dit maveproblem.

Opskrifter og kostplaner er lavet af mig, mens Tine har skrevet selve bogen.

Få styr på saltindtaget

Den hyppigste årsag til forstoppelse på LCHF/Keto er utilstrækkeligt saltindtag. Mange døjer med at anerkende, at de skal spise mere salt, når de spiser LCHF/KETO.

Dit salt-supplement afhænger af hvad du rent faktisk spiser (og en række andre faktorer). Det ligger dog oftest mellem 1-2 tsk salt om dagen – foruden at du salter din mad godt. Start gerne dagen med et glas vand med 0,5 tsk salt og fordel resten af saltet over dagen.

For meget salt på én gang kan give diarré, så afstem dit indtag til din situation.

Læs gerne KETO-bogen for mere info eller her: Keto og salt

Drikke nok vand

Det gode gamle råd med at drikke nok vand holder også stadig. Det gælder dog kun i kombination med et tilstrækkeligt saltindtag. For meget væske uden tilstrækkeligt salt får dig til at skille dig af med salte og mineraler og det er det sidste, du ønsker, hvis du gerne vil opnå normal fordøjelse.

Dit væskeindtag skal dog også afstemmes til dit fiberindtag, da fibertilskud uden tilstrækkeligt væske kan give forstoppelse.

Fibertilskud eller ej

I starten troede jeg, at jeg så var nødt til at tage et fibertilskud, som fx loppefrøskaller/huskfibre (reklamelink), men min mave faldt faktisk først til ro, da den slap for fibrene.

Siden hen har jeg opdaget at min mave er ekstremt sart overfor fibre og at fibre er min fjende nr. 1, når det kommer til ekstrem oppustethed.

Fibre er et tveægget svær, når vi taler fordøjelse. Nogle har glæde af tilskud af fibre mens fibertilskud hos andre giver årsag til forstoppelse. Som at tilføre ekstra biler for at løse en trafikprop, er et kendt udsagn.

Mit bedste råd er at være nysgerrig omkring fibre. Tager du fibertilskud og er forstoppet, så stop med fibrene og se, hvad der sker. Og omvendt: Spiser du fiberfattigt og mener du, din mave savner fibre, så prøv et tilskud af dem (eller øg dit indtag af salat, kål, nødder og kerner).

Pas på med æg om morgenen

Nogle får mavebesvær (enten diarré eller forstoppelse) af æg, når de spises som første måltid efter en “faste” (eller nattesøvn) så prøv evt. at teste lidt med at flytte retterne med æg til senere på dagen.

Dette punkt har hjulpet mig – og hundredevis af andre – afsindigt meget.

Kokosolie eller MCT-olie

Kokosolie kan virkelig hjælpe maven på gled, hvis du lider af forstoppelse. Det samme kan MCT-olie, som er virkelig hård for maven. Start med kokosolien og arbejd dig langsomt i gang.

Omvendt: Lider du af diarré og tager enten kokosolie eller MCT-olie, er det det første, du stopper med.

Vær opmærksom på mejeriprodukterne

Mange oplever bedring i maven ved at skrue ned for mejeriprodukterne eller udelade dem helt.

Andre oplever at mælkeprodukterne er gode for maven og tarmen. Vær nysgerrig og prøv dig lidt frem.

Minimer stress

Et punkt, der er næsten vigtigere end kosten, er stress.

Stress enten nedsætter tarmfunktionen eller gør, at transitten bliver for hurtig.

Rolige morgener, hvor jeg har tid til at sidde og spise min morgenmad og drikke min morgente i fred og ro er afgørende for min mave. Stresser jeg rundt og skal tidligt ud ad døren, reagerer min mave prompte, og jeg har ondt i maven resten af dagen.

Lidt irriterende med sådan et barometer, men måske meget sundt, hvis man tør lytte efter det.

Drik et glas grøn te (eller kaffe) eller to før morgenmaden

Jeg starter dagen med et lille glas (ca. 1/2 dl) Vita Biosa  (reklamelink) sammen med ca. 1-2 tsk Cod Liver Oil/fiskeolie (reklamelink)  og et krus grøn te eller to. Grøn te på tom mave synes jeg gør underværker.

Mange oplever kaffe som meget afførende. Det kan være værd at vide, hvis man døjer med forstoppelse.

Probiotiske bakterier

Probiotiske bakterier hjælper til en sund tarmflora. Jeg er jo meget glad for urtedrikken Vita Biosa (reklamelink), som jeg synes giver en dejlig ro i maven.

Ind imellem supplerer jeg – eller bytter jeg – med fx Multidophilus fra Solaray (reklamelink), som jeg også synes er et godt produkt. Her tager jeg 3 tabletter, inden jeg går i seng om aftenen.

NDS laver også gode produkter i denne kategori, de har bl.a. en til Leaky Gut/Utæt tarm (reklamelink)

Der kan være idé i at prøve sig frem med de probiotiske bakterier, da alle produkter indeholder forskellige bakteriestammer. Det kan være en hjælp at samarbejde med en kvalificeret behandler også.

C-vitamin og Magnesium

Tilskud af C-vitamin og Magnesium kan også virke på fordøjelsen. Især hvis du lider af forstoppelse. Begge dele giver dog diarré ved for høje doser, så for nogle er det ikke en mulighed. Magnesium virker muskelafslappende og er godt, hvis du døjer med lægkramper.

Jeg har bedst erfaring med Magnesium Citrat fra fx Solaray (reklamelink) til forstoppelse. Og C-vitamin (reklamelink) fra samme producent.

For lidt eller for meget mavesyre?

Mange tror fejlagtigt, at de har for meget mavesyre, fordi de oplever en brændende fornemmelse i maven efter at have spist.

De forsøger måske endda at dæmpe problemet med syreneutraliserende medicin.

Men hvis problemet i virkeligheden er, at de har for lidt mavesyre, gør de bare problemet værre. Heldigvis er der en nem test, man kan lave derhjemme for at teste, om man har for lidt eller for meget mavesyre, nemlig natrontesten.

Vurder din mavesyre med natrontesten går i alt sin enkelthed ud på, at du tager 1 lille tsk natron  i et lille glas vand og drikker det på fastende mave om morgenen. Herefter venter du. Natron er basisk, og det man gør her er at tilsætte lidt base til (mave)syren. Kroppen vil straks kompensere for det basiske ved at øge produktionen af mavesyre.

Hvis du begynder at bøvse eller føle ubehag øjeblikkeligt, kan det tyde på for meget mavesyre.

Bøvser du inden der er gået 2-3 minutters tid, er din mavesyre normal.

Udebliver bøvserne helt, eller går der mere end 3 minutter, mangler du sandsynligvis mavesyre.

Det er ikke nogen eksakt test, og tidsintervallerne er vejledende. Men det kan give en indikation på, hvor du befinder dig. Især tydeligt er det, hvis du ikke bøvser overhovedet. Så kan det være tegn på for lidt mavesyre. For lidt mavesyre nedsætter næringsoptaget fra maden og gør det svært at nedbryde protein.

Du kan stimulere mavesyren ved at tage lidt citronsaft eller æblecidereddike (reklamelink) i et glas vand før et måltid. Ellers skal du have fat i nogle syretabletter indeholdende HCL, men de fås desværre ikke i Danmark. I Sverige kan du købe dem i helsekosten.

Nødløsning

Hvis din fordøjelse ikke fungerer, kan man blive helt stresset af det. Især hvis man døjer med forstoppelse. Det øgede fokus på hvor længe det er siden, man har været på toilettet og bevidstheden om den tunge, fyldte følelse i maven, kan forværre problemet yderligere. Derfor kan det være en hjælp at have en nødløsning i baghånden.

Det kan fx være Magnesia-tabletter (reklamelink), som virker afførende. Magnesia-tabletter er symptombehandling og regulerer ikke årsagen til problemet, men for mange kan det have en afstressende effekt at vide, at der er hjælp og lindring forude, hvis det hele går i hårdknude.

Der findes også naturlige produkter til at sætte skub i tingene som fx Thea Go (reklamelink)

Livsstil før kosttilskud

At finde ret livsstil er mere afgørende for en sund fordøjelse end at tage de rette kosttilskud. Det kan tage tid at finde sin egen hylde og at føre maddagbog over mad og symptomer kan være en stor hjælp der.

Læs også:

IBS – mine triggere og ‘safe foods’
SIBO – bakterieovervækst i tyndtarmen
maveproblemer - livsstil, kost og kosttilskud til en sund fordøjelse - problemer med maven

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

243 kommentarer til “Maveproblemer og fordøjelse”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane

    Jeg vil så gerne have de grønne smoothies til at virke for mig, og prøver dem derfor med jævne mellemrum, men jeg får hver gang SÅ ondt i den øverste del af maven. Og det varer flere timer!
    I min smoothie i dag var der:
    – frossen grønkål
    – frossen broccoli
    – kvart øko citron
    – et stykke ingefær
    – vand

    Er der noget i den hvor du tænker; av, den ville også ramme mig?
    Min mave er sart, men jeg har svært ved at finde mine triggere.

    Svar
    • Åh jeg er jo helt på linje med dig der. Grønne smoothies fungerer OVERHOVEDET ikke for mig. Jeg får såååå ondt i maven og ligner en, der er gravid i 8. måned. Den smoothie, du beskriver, ville slå mig helt i gulvet. Fibre, desværre også fibre fra grøntsager, er en af mine største triggere.

      Men det er jo så individuelt så der er ikke rigtigt andet at gøre end at teste det, evaluere, justere og se om det går bedre.

      Noget af det er givet vis tilvænning så en langsom optrapning kan måske være en idé. Men det er bare dødsvært med de sarte maver…

      Svar
  2. Kan jeg se mit skriv og svar
    Føler lidt jeg drukner i det her

    Jeg er startet på lchf igen efter en lang pause på cirka 1 år

    Nu for jeg ondt i tyktarmen
    Spiser kun kød grønt og fedt i form af oste creme franske olie flere oste

    Jeg spiser ikke idet jeg er træt af det for tiden.

    Svar
    • Hej Maria
      Jeg har lidt svært ved at afkode dit spørgsmål men har du styr på saltindtaget? Og kunne en periode uden mælkeprodukter være en idé at teste?

      Svar
  3. Hej Jane.
    Dette er min tredje “ketoperiode” – de første to gange på hhv 5 og 3 mdr. sidste år. Er 12 dage inde i denne periode.

    Jeg følger dine opskrifter ret nøje med fokus på kål her om vinteren.
    Jeg faster i 16-18 timer i døgnet (ind imellem bliver det mere, fordi jeg bare ikke er sulten), og har det super med fasten.
    Drikker helt sikkert RIGELIGT, måske endda lidt for meget vand og the.
    Får også minimum 2 tsk salt “rent” fordelt på et par gange – om morgenen altid med 3 tsk Husk uden problemer.

    Min lille udfordring består i, at det fastebrydende måltid (frokost eller aftensmad, ikke rene æggeretter) ofte fører til en masse rumleri i maven efterfulgt af tynde “afleveringer” inden for 1 time efter måltidet. Dette problem er velkendt for mig fra de andre omgange keto, også efter flere uger/måneder.

    Min krop er ellers glad på keto – dette er bare irriterende!

    Skal jeg skrue op for fibrene? Eller tilføje/fjerne noget andet?
    Har prøvet med et shot VitaBiosa hver dag i månedsvis uden den store effekt.

    Måske er det bare en sidegevinst ved de lidt længere daglige faster?

    Mange hilsner
    Stine

    Svar
    • Hej Stine
      Åh ja, det er så svært og jeg tror, du bliver nødt til at prøve dig lidt frem. At droppe fasten i en periode synes jeg er et forsøg værd men du kan også prøve at starte med et lille for-måltid. Fx spise en lillesmule (lidt kød, lidt oliven eller andet) en times tid før det reelle måltid for ligesom at forberede fordøjelsen på at skulle i gang igen efter den lange spisepause. Og måske have et max på fx 16 timer.

      Jeg tror jeg også ville teste at skrue ned for fibre. Fibre er den direkte vej til diarre for mig😑 Også rå kålretter kan være et problem i den forbindelse.

      Der er så mange veje at gå at det virkelig er svært. Måske fordøjelsesenzymer også kan være en hjælp. Måske en anelse højere kulhydratindtag (fx rodfrugter i stedet for kål), måske kalorieindtaget spiller ind (hvis det bliver for lavt, mener jeg).

      Det er nogle af de ting, jeg ville teste. Håber du finder noget, der hjælper. Det er jo så irriterende😩

      Svar
  4. Hej Jane.
    I forbindelse med opstart på keto syne jeg min mave er gået helt i stå. Jeg har prøvet med at øge saltindtaget, men bliver bekymret for om man kan indtage for meget salt? Jeg er nemlig også begyndt at få væske i kroppen igen og tænker det måske kan stamme derfra
    Har også prøvet med et tilskud af loppefrøskaller, men det giver ingen effekt. Jeg kommer stadig ikke rigtig af med noget .
    Hvis man skal prøve med kokosolie, hvordan tager man det så? I fast form eller flydende i fx kaffen? Og hvor meget
    Mvh Rebekka

    Svar
    • Hej Rebekka
      Det er ikke unormalt i starten. Du spiser mindre ‘affald’ og derfor skiller du dig også af med mindre affald. Keto er en ‘low waste’ kost, kan man sige. Saltindtaget er den største faktor og det vigtigste, du får på plads. Man kan jo spise for meget af alting men det er usandsynligt, at du gør det med salt, men er du nervøs, så mål fx 15 g salt op i en skål ved dagens start. Overskrider du dette i løbet af en dag, har du nok nået toppen.

      Fibre sammen med forstoppelse giver oftest mere forstoppelse, er min erfaring.

      Mit gæt vil være at væskeophobninger har mere med forstoppelsen at gøre end med saltindtaget.

      Kokosolie og MCT olie kan hjælpe maven på gled. Ikke som en løsning men som en nødløsning. Varmt i kaffe/te er nemmest. Fx 2 tsk-1 spsk. Start fx dagen med et stort glas vand med 0,5 tsk salt og evt. lidt citronsaft og drik herefter en kop kaffe med kokosolie eller MCT olie hvis du virkelig gerne vil på toilettet🙈

      Æg og mælkeprodukter er det værd at have et øje på også. Særligt ved første måltid.

      Som regel ordner det helt sig selv i løbet af en uge eller to.

      Svar
  5. Hej. Jeg er på 3. dagen på LCHF. Jeg har døjet med for meget mavesyre i rigtig mange år, og har fået konstateret refluks. Jeg har derudover børneleddegigt, så er blevet behandlet meget med NSAID smertestillede, som jeg ikke får længere da det har givet skader i spiserøret.
    Jeg har derfor fået syrehæmmende i rigtig mange år, og i alt for lang tid. Så jeg er selv igang med at trappe ud, og det var fint. Så er nede på 20 mg nu, istedet for 40. Planen var, at når min bøtte var færdig, så skulle jeg tage dem i hver anden dag, for at stoppe helt til sidst.

    Men nu er jeg startet på LCHF, og har vanvittig meget brændende fornemmelse i maven. Prøvede natriumtesten, og jeg bøvsede flere gange inden der var gået 6 sekunder.

    Jeg er udemærket godt klar over, at det er grundet den fede mad. Men ønsker mig at spise sådan her, og tabe mig. Så har du nogle råd?
    Jeg har spist æg, ost, smør, kød, grønt, low carb lasagne, low carbonara og græske frikadeller.

    Har lidt tænkt på at dele mine måltider ud i 6 måltider som jeg havde før, da jeg så ikke fik så meget mad ad gangen.

    Svar
    • Hej Ida
      Du kan fint spise flere mindre måltider.

      Jeg ved ikke rigtigt hvad der trigger det, for der er lige så mange, der oplever at problemet helt forsvinder med LCHF/keto. Jeg tror, at det tit ikke er fedtet, der driller men fedtet sammen med kulhydrater. Så sørg for at dit kulhydratindtag er helt lavt. Og du kan også fint skære ned i fedt, så du spiser det fedt, der følger med din proteinkilde men ikke lægger så meget til ved siden af. Og hold evt. lidt igen med mælkeprodukterne.

      Orienter dig mod Keto. Det vil være mest effektivt, tror jeg. Også for vægten. Tjek fx denne Keto Kostplan, hvor kulhydratindtaget er holdt helt lavt og fedtindtaget moderat for at sikre at fedtet, der forbrændes kommer fra kroppen, ikke fra maden.

      Håber det kan hjælpe❤️

      Svar
  6. Hej Jane

    Jeg har skiftet fra at spise meget til at gå i diet kost og her på 3 dagen kan har jeg simpelthen mave kramper sidst på dagen er det normalt ?

    Svar
    • Hej Walle
      Det er svært at sige. Jeg synes ikke umiddelbart at kramper er normalt men der sker jo mange ting der i starten. Hvad spiser du på sådan en dag?

      Svar
  7. Hej Jane
    Jeg har rigtig mange problemer med maven. (Jeg er ikke, hverken laktose intollerant og er heller ikke gluten allergiker.)
    Lang historie.

    Jeg synes ikke rigtig, at jeg kan finde noget på nettet omkring hvilken slags kost der er “blid” for maven.

    Jeg har brug for en periode med let kost og, om nødvendigt, er jeg med på, at spise flydende for en tid.

    Jeg spiser Kefir ind imellem og har nu købt A-38.

    Har du nogle tips til kost der skåner maven?

    Mange hilsner / Tine

    Svar
    • Hej Tine
      Det er også dødsvært. Både fordi det er meget individuelt og fordi der er så mange forskellige ting, der kan virke.

      Et rigtigt godt sted at starte er at fjerne alle mælkeprodukter og alle kornprodukter fra kosten. For rigtig mange giver det en stor lettelse i maven næsten øjeblikkeligt. Dette uanset om du mener at tåle laktose og gluten.

      Du kan måske finde inspiration i mine skriverier her: IBS – triggere, symptomer, kosten og safe foods

      Svar
    • Hej Annette
      Jeg har fået lavet en personlig protokol målrettet min unikke situation. Jeg er ikke engang sikker på, jeg helt kan genfortælle hvad den består af. Der var et urtebaseret bakteriedræbende præparat i kombination med Berberine og noget immunoglobulin. Plus nogle bestemte strenge af probiotika. Vi har justeret protokollen en smule fra gang til gang, så vi hele tiden tilpasser det symptomerne. Har du problemer med SIBO, kan jeg varmt anbefale en konsultation hos Tine Jørgensen fra Roots Clinic.

      Svar
    • Hvor mærkeligt – og foruroligende. Bare det ikke betyder at vi har opdateret det nye site på en gammel version af databasen😑

      Måske skulle jeg bare slette det helt. Jeg har det i forvejen stramt med at der står sådan noget pseudovidenskabeligt noget på mit site.

      Svar
  8. Hej Jane –
    Jeg snublede lige over at du skriver “Natron (eller bagepulver)” i natron-testen. Det hedder NATRON-testen fordi der skal bruges natron og IKKE bagepulver – der i sig selv indeholder både syre- og base-komponent og derfor ikke behøver en syre i dejen for at hæve. Om der i en dej ‘med surt i’ bruges natron eller den dobbelte mængde bagepulver giver ca. samme hæve-resultat – men i natron-testen vil bagepulveret give en “falsk hurtig-start” af luft-udviklingen (CO2) og de angivne tider er så ikke anvendelige.

    Ved skiftende fordøjelses-besvær kan en ellers velfungerende krop hjælpes godt med et tilskud af B-vitaminer (B-Kombi/-Complex/-Mega/-Multi), idet at flere af B-vitaminerne har væsentlig betydning for regulering af mavesyre-dannelse og adskillelse af madens komponenter i øvrigt.

    Ved noget “snusen på nettet” kan man finde at:
    Magnesium-OXID er primært “afførings-middel” ved at blive i mave/tarm og tiltrække væske/vand – medførende lind afføring – og kun en meget lille del magnesium optages i kroppen. Modsat bliver magnesium-CITRAT primært optaget i kroppen og en lille del efterlades i tarmen.

    Svar
    • Superfint, jeg har slettet bagepulverparantesen.

      Jeg er lidt usikker på hvad du vil sige med Magnesium. Det er jo nøjagtigt, som jeg skriver. Magnesium Oxid, som jeg beskriver under nødløsningen, er et afføringsmiddel mens Magnesium Citrat er letoptageligt Magnesiumtilskud, som dog kan have en mild afførende virkning.

      Svar
      • Ved lavt magnesium er nogle af de første steder kroppen henter reserver fra glatte muskulaturer, altså automatiske muskler som i nogle blodårer, tarmen, maven og andre steder med automatisk tvungen transport af væske. Let underskud på magnesium blokerer for ca ioner som oftest fører det til at musklen ikke kan slappe af så transporten begrænses dels ved konstriktion, dels ved reduceret moment.

        Det er derfor man har tendens til mælkesyre i læggene ved magnesium mangel (manglende tilbageløb/konstriktion giver tendens til underforsyning af ilt mm.) og ligeledes har tarmene sværere ved at sørge for et passende fremløb. DVS. det er en god idé at sørge for at maven er velforsynet med magnesium den kan optage (citrat) før man bruger magnesium den ikke kan optage (oxid) til at skylle systemet igennem med osmotisk tryk.

        Svar
  9. Jeg har døjet med forstoppelse siden jeg var 7 år. De kaldte de IBS..i 1988.
    Har prøvet flere gange at få min læge til at teste mig for fødevareintolerancer, men nej vi prøver lige noget medicin og lidt kostændringer. Men virker hver gang en uges tid og så går der kludder i systemet igen. Jeg prøvede lidt keto inden jeg besøgte en klinisk diætist, som også har været med til at lave low fodmap bøgerne – Mette borre. Hun mente jeg måske var laktoseintolerant pga gener. Min farfar er estlænder. Og ville have mig på flere fibre fra frugt og grønt.
    jeg havde energi på keto, men kom ikke altid af med noget. men er også kommet på magnesia og laxoberal nu. Så sker der noget, bare ikke altid i den foretrukne konsistens. Men vil gerne henvises til specialketo diæt med low fodmap og laktosefri.

    Svar
  10. Kan man spisende mange frø/kerner?
    Jeg spiser 2-3 stk stenalderbrød og 2-3 stk knækbrød (din opskrift) dagligt.

    Svar
    • Ja det synes jeg godt man kan. At basere sin kost på nødde-kernebrød synes jeg hverken er velvalgt ift. sundhed eller vægttab.

      Svar
  11. Jeg har Morbus Crohn siden slut 2014, og blevet opereret 2 gange hvor de har fjernet noget af tarmen. I marts 2021 fik jeg fjernet galdesten og galdeblære, samt sten i galdegangen. Jeg skal ikke tabe mig, da jeg er lige på grænsen til undervægtig. Har du et godt råd til kost ? Drikker laktose fri mælk. Jeg er 77 år.

    Venlig hilsen Sonja Steen

    Svar
    • Hej Sonja
      Jeg tror desværre, det ligger udenfor mine kompetencer. Det lyder mere som om du kunne have brug for noget individuel rådgivning❤️

      Svar
    • Hvis du gerne vil indtage det, kan jeg ikke se at det skulle være et problem. Hørfrøene skal dog være hele for at passere ufordøjede igennem.

      Svar
      • Kære Jane.
        Tak for super god inspiration.
        Jeg er ny på keto kost og døjer med forstoppelse.

        Jeg har hørt, at for at man kan få den gavnlige virkning af hørfrø, hvor de virker mod forstoppelse, så skal de IKKE være hele, når man spiser dem. Sååå hvordan skal jeg forstå det, sammen med det du skriver, om at de skal være hele for at passere ufordøjede igennem??

        Mvh Camilla

        Svar
        • Hej Camilla

          Når du kværner hørfrø, får du gavn af fibrene i dem (og fedtsyrerne) og der er ikke længere tale om at de passerer ufordøjet igennem. Hele hørfrø skaber en slags gelerende masse, som passerer ufordøjet igennem.

          Mere sandsynligt er det at din forstoppelse skyldes for lidt salt og det at dit tarmsystem skal vænne sig til den nye kostsammensætning end at den skyldes fraværet af hørfrø. I min ydmyge mening. Hørfrø kan du dog sagtens bruge/tage, hvis du synes, men det er vigtigt at det fundementale er på plads først, synes jeg.

          Test også punktet med æggene, som har hjulpet hundredevis af mennesker også.

          Svar
        • Hørfrø-olie er kendt gennem historien som linolie. Man har brugt den til at behandle træ med da den er meget reaktiv (PUFA+) hvor ved den danner komplekse fedtsyrer og en række andre produkter alt efter hvad den er i nærheden af.

          De afledte produkter er som hovedregel at regne som cellegift hvilket er praktisk når man ikke er interesseret i at bænkebidere spiser flagstangen. Men det er mindre praktisk når man er interesseret i at have en sund mave der ikke bliver slået i smadder. Du er ikke nogen flagstang, og dine bakterier i maven har ikke godt af cellegift, det ved din mave godt hvilket er årsagen til at tingene begynder at bevæge sig hvis du spiser det alligevel, altså med mindre giften er for stærk og mave/tarm cellerne dør for hurtigt.

          Man har tidligere spist (brugt) motorolie, kviksølv, arsenik og meget andet for at opnå samme resultat, men generelt er der nu en enighed om at det er en dårlig idé at slå maveceller ihjel indtil den spytter giften ud. Det gælder bare ikke alle “naturmidler” Når du ofte slår store dele af tarmfloraen ihjel vil der være tendens til at der dannes svamp eller andet, og evt. at der sker skade på din mavemuskulatur.

          Som test prøv at få en eller anden bakterie til at fortære din sunde maveolie uden at dø.

          Svar
  12. Hej Jane,
    Jeg har læst at hørfrø meget ofte er angrebet af svampen Aspergillus. Det faktum at jeg i mange mange år har taget en skefuld hørfrø overhældt med kogende vand og står til næste morgen, og at jeg konstant har candida i maven fører mig til den slutning af jeg nok må holde op med at tage hørfrø. Jeg spiser meget sundt og tager probiotika.
    Har du hørt om dette ?
    Mvh
    Mona

    Svar
  13. Hej Jane, du skriver ifb med ‘natrontesten’, at man skal tage en lille teske natron (eller bagepulver) i et glas vand. Vil bare gøre opmærksom på, at der er en væsentlig forskel på disse to produkter, så måske er bagepulver ikke særlig egnet til denne test… :)
    En god beskrivelse af de to produkter har jeg fundet her: https://da.wikipedia.org/wiki/Bagepulver

    Svar
  14. Kære Jane.

    Jeg var to måneder på keto i vinters, og det gik som ønsket med vægttab. Til gengæld fik jeg desværre slem forstoppelse, men det fik jeg heldigvis løst med noget afføringsmiddel, macrogol.

    Grundet en rigtig presset eksamensperiode faldt jeg i løbet af foråret desværre væk fra keto, og nu vil jeg enormt gerne tilbage på sporet igen. Jeg kan dog mærke at jeg frygter hvordan min mave vil reagere på endnu en kostomlægning, og har derfor fundet frem til at jeg vil tage afføringsmiddel dagligt de første 2-3 uger af diæten (har også fået anbefalet dette af apoteket).

    Nu er min bekymring imidlertid, om selve afføringsmidlet kan være problematisk for ketose. Jeg har nemlig læst, at nogle laxatives indeholder sukker/kulhydrater, men ved du om dette gælder for macrogol? Specifikt drejer det sig om produktet Moxalole, som har følgende på indholdslisten:

    Macrogol 3350, natriumchlorid 350, natriumhydrogencarbonat 178, kaliumchlorid 46, acesulfamkalium (E950), citronaroma.

    Ved du, om jeg kan bruge dette lægemiddel uden at det vil påvirke mit blodsukker? Jeg har spurgt apoteket om pågældende, men de har desværre ikke kunnet give mig noget svar. Jeg håber meget, at du kan hjælpe mig.

    Mvh Clara.

    Svar
    • Hej Clara
      Det ved jeg ikke men mit gæt er, at det ikke vil have betydning. Men din idé om at tage afføringsmiddel hver dag i 2-3 uger synes jeg godt nok er lidt speciel og det ville godt nok ikke være mit førstevalg. I stedet synes jeg, du denne gang skal have styr på det basale som fx de kostråd, der står på siden her med tilstrækkeligt saltindtag som det vigtigste (og den med æg den næstvigtigste). Hvis du stadig herefter oplever at du har brug for ekstra hjælp, er Magnesia DAK et bedre valg synes jeg.

      Svar
      • Hej Jane,

        Tak for dit svar – jeg har lige endnu et spørgsmål.

        Under forstoppelsen i vinters havde jeg, selvom det stod ret slemt til, faktisk ikke de store gener og smerter, så det er ikke dét, der er min største bekymring. Til gengæld er jeg begyndt at spekulere på, om fordøjelsesproblemerne kan stå i vejen for vægttab. I vinters tabte jeg 20 kg, samtidig med at jeg var forstoppet, hvilket jo tyder på at de to ting ikke hænger sammen – alligevel har læst på nettet, at forstoppelse kan forhindre vægttab. Kan du sige, hvad der er op og ned her? Jeg vil gerne løse mine fordøjelsesproblemer stille og roligt hen ad vejen, men jeg kan virkelig mærke hvordan det har påvirket min motivation, det jeg læste på nettet.

        Vh Clara.

        Svar
        • Godt spørgsmål, jeg ved det faktisk ikke.

          Min tanke vil være, at den rolle forstoppelse spiller er, at den ‘fyldte tarm’ kamuflerer fedttabet på vægten, hvorfor den så står stille, hvilket demotiverer og fører til uhensigtsmæssige valg. Jeg vil have svært ved at argumentere for, hvordan kalorieunderskud + forstoppelse ikke skulle føre til vægttab. Det virker uvidenskabeligt.

          En interessant observation er i øvrigt, at du beskriver ikke at have nævneværdige gener. Min oplevelse er, at mange tolker deres manglende toiletbesøg som forstoppelse uden at det reelt er det, fordi de sammenligner toiletbesøgene med deres tidligere liv. Når man spiser en kost som Keto, er maden ekstrem næringsrig, hvilket betyder at maden optages og at der er mindre affald. Samtidig spiser man mindre (kalorieunderskud), hvilket også betyder mindre affald. I en traditionel kost er ‘affaldet’ større + at det højere indtag af ufordøjelige fibre betyder større volumen på det, man skiller sig af med. Volumen og at spise noget ufordøjeligt og skille sig af med det er med de briller et lidt sært mål.

          I hvert fald et perspektiv. Med det sagt kan man selvfølgelig sagtens lide af ægte forstoppelse på Keto også. Det er sammenligningen, der helst ikke skal give anledning til den tro.

          Svar
  15. Jeg spiser omelet med ost hver morgen, og er begyndt at få diarré cirka en time efter jeg har spist. Så render jeg en time eller halvanden, og så stopper det igen.
    Jeg er dog lidt undrende over hvorfor? Og hvad pokker skifter man sin omelet ud med, som stadig er lav i både kulhydrat og kalorie? Meget frustrerende.

    Svar
    • Uj I HEAR YOU!Det samme sker for mig, hvis jeg spiser æg om morgenen. Det tog mig 5 år at lave den kobling men det løste så meget for mig, da jeg stoppede med at spise æg til morgenmad. I de sidste 4 år har jeg derfor spist kød, aftensmadsrester eller ingenting. Det er en vanesag, selvom det kan føles irriterende.

      Jeg kan godt spise æggene senere på dagen uden de store problemer. Bare for at sige, at det ikke er sikkert, du behøver give dem helt op.

      Jeg har i øvrigt en masse morgenmadsidéer, hvoraf de fleste er uden æg, her: Keto morgenmad

      Svar
  16. Jeg er startet på KETO for 14 dage siden.
    Inden jeg startede havde jeg helt alm afføring en gang dagl.
    Nu er det gået helt i stå og når jeg skal, ca hver 3-5 dag, er det tyndere end diarre?
    Det forstår jeg ikke og kan hindre mig i at komme videre, da det ikke er rart at der løber noget ud, når man tror det er en uskyldig vind og heller ikke at vide hvornår man skal.
    Har ikke ondt i maven. De sidste to dage har jeg været noget oppustet, ellers har det ikke været et problem.
    Jeg drikker 2-3 liter vand om dagen og får 1 tsk salt i et glas om morgenen.
    Min kost tidligere minder noget om den her, udover denne er mere fed, men tilgengæld spiste jeg slik og pepsimax tidligere.
    Hvad kan jeg gøre for at maven kommer i orden igen?
    Hilsen Mille

    Svar
    • Hej Vibeke

      Av, det lyder ikke rart. Det er dog ikke uvant i starten på Keto men da du er to uger inde ville jeg synes, at det gerne måtte normalisere sig nu.

      Maveproblemer er så utroligt individuelle at det er tæt på umuligt for mig at sige, hvad de skyldes. Men jeg ville starte med at øge saltindtaget. Det er vigtigt for produktionen af mavesyre og nedbrydningen af maden.

      Hvis det tilfældigvis er Keto med meget fedt/bulletproof coffee og den slags, ville jeg give det årsagen. Især kokosolie kan give diarré. Fokus skal være på kød og grøntsager, ikke på fedt.

      Fibre er det også værd at eksperimentere med. Og det samme er eventuelle intolerancer. Mange (inkl. mig selv) får fx diarré af æg. Mælkeprodukter kan være en synder også.

      Så ingen komplet løsning andet end en opfordring til selveksperimenteren for at finde ud af, hvad der trigger det.

      Svar