Maveproblemer og fordøjelse


Maveproblemer er et meget usexet emne og noget, vi helst ikke taler om. Men at have problemer med maven og fordøjelsen, påvirker alt fra vores velbefindende, vores humør, vores appetit, til vores næringsoptag fra den mad, vi spiser.

Man kan sige, at al sundhed starter i tarmen. Men det ved du sikkert godt og grunden til, at du er landet her, er, at der er noget i din mave, der ikke fungerer helt optimalt. Om maveproblemerne handler om forstoppelse, diarré eller en glædelig kombination er egentlig underordnet. Begge dele er ubehageligt.

Jeg har taget min fair share af maveproblemer. Jeg er opereret tre gange i maven og har en verden af arvæv og sammenvoksninger. En “rodebutik” kaldte den sidste læge, der opererede mig det.  Samtidig har jeg spist gluten i mange år uden at vide, at jeg ikke kunne tåle det. Og hvis der er noget, jeg har sagt mange gange i mit liv, er det sætningen: Jeg har ondt i maven. 

Nok om mig. Jeg er ikke mave-ekspert, men jeg har prøvet en hulens masse ting og har fundet frem til både levevis og tilskud, som kan hjælpe til en rolig mave og en bedre fordøjelse. Dem vil jeg dele med jer her.

Du kan finde alle mine artikler om fordøjelsesproblemer her.

Tal med din læge om maveproblemer

Inden du begiver dig ud i kost-interventioner for at fixe dine maveproblemer, er det en rigtig god idé at have været et smut forbi lægen. Lægen kan nemlig hjælpe med at udelukke, at der ikke er alvorlige ting på spil, som fx cøliaki (glutenallergi) eller inflammatoriske tarmsygdomme som Colitis eller Morbus Crohns.

Udelukker du fx selv gluten i en periode, kan testen for cøliaki ikke bruges, medmindre du går tilbage og spiser gluten i et par måneder op til testen.

Så lægen først. Får du intet tilfredsstillende svar der, starter selveksperimenterne.

Kosten

At lægge kosten om til LCHF/Keto har hjulpet på mange af mavegenerne.

Gluten giver fordøjelsesbesvær hos mange og mange vil derfor opleve forbedring i maven af at undlade kornprodukter. Mange, som har denne sensitivitet er samtidig sensitive overfor laktose og at tage en eliminationsperiode med begge, kan være et fint startsted. Selv startede jeg med en 6-ugers eliminationsdiæt uden gluten og mælkeprodukter.

Læs også: Fra livslang forstoppelse til normal fordøjelse

Skånsom mad for maven

Men lider du af maveproblemer og er du fuldstændig forvirret og overvælget ved alle de ting, du pludselig skal forholde dig til, så forstår jeg dig godt. Netop derfor har jeg lavet bogen FIX din fordøjelse sammen med Tine Jørgensen, som har klinikken Roots Clinic.

Bogen er en uundværlig ressource i jagten på at finde årsagen til dine maveproblemer og løse dem.

Den gennemgår de fem hyppigste fordøjelsesproblemer (forstoppelse, diarré, oppustethed, refluks og de inflammatoriske tarmsygdomme) og så får du en 3-trins plan til hver af dem, inkl. en komplet kostplan, med mad der passer til netop dit maveproblem.

Opskrifter og kostplaner er lavet af mig, mens Tine har skrevet selve bogen.

Få styr på saltindtaget

Den hyppigste årsag til forstoppelse på LCHF/Keto er utilstrækkeligt saltindtag. Mange døjer med at anerkende, at de skal spise mere salt, når de spiser LCHF/KETO.

Dit salt-supplement afhænger af hvad du rent faktisk spiser (og en række andre faktorer). Det ligger dog oftest mellem 1-2 tsk salt om dagen – foruden at du salter din mad godt. Start gerne dagen med et glas vand med 0,5 tsk salt og fordel resten af saltet over dagen.

For meget salt på én gang kan give diarré, så afstem dit indtag til din situation.

Læs gerne KETO-bogen for mere info eller her: Keto og salt

Drikke nok vand

Det gode gamle råd med at drikke nok vand holder også stadig. Det gælder dog kun i kombination med et tilstrækkeligt saltindtag. For meget væske uden tilstrækkeligt salt får dig til at skille dig af med salte og mineraler og det er det sidste, du ønsker, hvis du gerne vil opnå normal fordøjelse.

Dit væskeindtag skal dog også afstemmes til dit fiberindtag, da fibertilskud uden tilstrækkeligt væske kan give forstoppelse.

Fibertilskud eller ej

I starten troede jeg, at jeg så var nødt til at tage et fibertilskud, som fx loppefrøskaller/huskfibre (reklamelink), men min mave faldt faktisk først til ro, da den slap for fibrene.

Siden hen har jeg opdaget at min mave er ekstremt sart overfor fibre og at fibre er min fjende nr. 1, når det kommer til ekstrem oppustethed.

Fibre er et tveægget svær, når vi taler fordøjelse. Nogle har glæde af tilskud af fibre mens fibertilskud hos andre giver årsag til forstoppelse. Som at tilføre ekstra biler for at løse en trafikprop, er et kendt udsagn.

Mit bedste råd er at være nysgerrig omkring fibre. Tager du fibertilskud og er forstoppet, så stop med fibrene og se, hvad der sker. Og omvendt: Spiser du fiberfattigt og mener du, din mave savner fibre, så prøv et tilskud af dem (eller øg dit indtag af salat, kål, nødder og kerner).

Pas på med æg om morgenen

Nogle får mavebesvær (enten diarré eller forstoppelse) af æg, når de spises som første måltid efter en “faste” (eller nattesøvn) så prøv evt. at teste lidt med at flytte retterne med æg til senere på dagen.

Dette punkt har hjulpet mig – og hundredevis af andre – afsindigt meget.

Kokosolie eller MCT-olie

Kokosolie kan virkelig hjælpe maven på gled, hvis du lider af forstoppelse. Det samme kan MCT-olie, som er virkelig hård for maven. Start med kokosolien og arbejd dig langsomt i gang.

Omvendt: Lider du af diarré og tager enten kokosolie eller MCT-olie, er det det første, du stopper med.

Vær opmærksom på mejeriprodukterne

Mange oplever bedring i maven ved at skrue ned for mejeriprodukterne eller udelade dem helt.

Andre oplever at mælkeprodukterne er gode for maven og tarmen. Vær nysgerrig og prøv dig lidt frem.

Minimer stress

Et punkt, der er næsten vigtigere end kosten, er stress.

Stress enten nedsætter tarmfunktionen eller gør, at transitten bliver for hurtig.

Rolige morgener, hvor jeg har tid til at sidde og spise min morgenmad og drikke min morgente i fred og ro er afgørende for min mave. Stresser jeg rundt og skal tidligt ud ad døren, reagerer min mave prompte, og jeg har ondt i maven resten af dagen.

Lidt irriterende med sådan et barometer, men måske meget sundt, hvis man tør lytte efter det.

Drik et glas grøn te (eller kaffe) eller to før morgenmaden

Jeg starter dagen med et lille glas (ca. 1/2 dl) Vita Biosa  (reklamelink) sammen med ca. 1-2 tsk Cod Liver Oil/fiskeolie (reklamelink)  og et krus grøn te eller to. Grøn te på tom mave synes jeg gør underværker.

Mange oplever kaffe som meget afførende. Det kan være værd at vide, hvis man døjer med forstoppelse.

Probiotiske bakterier

Probiotiske bakterier hjælper til en sund tarmflora. Jeg er jo meget glad for urtedrikken Vita Biosa (reklamelink), som jeg synes giver en dejlig ro i maven.

Ind imellem supplerer jeg – eller bytter jeg – med fx Multidophilus fra Solaray (reklamelink), som jeg også synes er et godt produkt. Her tager jeg 3 tabletter, inden jeg går i seng om aftenen.

NDS laver også gode produkter i denne kategori, de har bl.a. en til Leaky Gut/Utæt tarm (reklamelink)

Der kan være idé i at prøve sig frem med de probiotiske bakterier, da alle produkter indeholder forskellige bakteriestammer. Det kan være en hjælp at samarbejde med en kvalificeret behandler også.

C-vitamin og Magnesium

Tilskud af C-vitamin og Magnesium kan også virke på fordøjelsen. Især hvis du lider af forstoppelse. Begge dele giver dog diarré ved for høje doser, så for nogle er det ikke en mulighed. Magnesium virker muskelafslappende og er godt, hvis du døjer med lægkramper.

Jeg har bedst erfaring med Magnesium Citrat fra fx Solaray (reklamelink) til forstoppelse. Og C-vitamin (reklamelink) fra samme producent.

For lidt eller for meget mavesyre?

Mange tror fejlagtigt, at de har for meget mavesyre, fordi de oplever en brændende fornemmelse i maven efter at have spist.

De forsøger måske endda at dæmpe problemet med syreneutraliserende medicin.

Men hvis problemet i virkeligheden er, at de har for lidt mavesyre, gør de bare problemet værre. Heldigvis er der en nem test, man kan lave derhjemme for at teste, om man har for lidt eller for meget mavesyre, nemlig natrontesten.

Vurder din mavesyre med natrontesten går i alt sin enkelthed ud på, at du tager 1 lille tsk natron  i et lille glas vand og drikker det på fastende mave om morgenen. Herefter venter du. Natron er basisk, og det man gør her er at tilsætte lidt base til (mave)syren. Kroppen vil straks kompensere for det basiske ved at øge produktionen af mavesyre.

Hvis du begynder at bøvse eller føle ubehag øjeblikkeligt, kan det tyde på for meget mavesyre.

Bøvser du inden der er gået 2-3 minutters tid, er din mavesyre normal.

Udebliver bøvserne helt, eller går der mere end 3 minutter, mangler du sandsynligvis mavesyre.

Det er ikke nogen eksakt test, og tidsintervallerne er vejledende. Men det kan give en indikation på, hvor du befinder dig. Især tydeligt er det, hvis du ikke bøvser overhovedet. Så kan det være tegn på for lidt mavesyre. For lidt mavesyre nedsætter næringsoptaget fra maden og gør det svært at nedbryde protein.

Du kan stimulere mavesyren ved at tage lidt citronsaft eller æblecidereddike (reklamelink) i et glas vand før et måltid. Ellers skal du have fat i nogle syretabletter indeholdende HCL, men de fås desværre ikke i Danmark. I Sverige kan du købe dem i helsekosten.

Nødløsning

Hvis din fordøjelse ikke fungerer, kan man blive helt stresset af det. Især hvis man døjer med forstoppelse. Det øgede fokus på hvor længe det er siden, man har været på toilettet og bevidstheden om den tunge, fyldte følelse i maven, kan forværre problemet yderligere. Derfor kan det være en hjælp at have en nødløsning i baghånden.

Det kan fx være Magnesia-tabletter (reklamelink), som virker afførende. Magnesia-tabletter er symptombehandling og regulerer ikke årsagen til problemet, men for mange kan det have en afstressende effekt at vide, at der er hjælp og lindring forude, hvis det hele går i hårdknude.

Der findes også naturlige produkter til at sætte skub i tingene som fx Thea Go (reklamelink)

Livsstil før kosttilskud

At finde ret livsstil er mere afgørende for en sund fordøjelse end at tage de rette kosttilskud. Det kan tage tid at finde sin egen hylde og at føre maddagbog over mad og symptomer kan være en stor hjælp der.

Læs også:

IBS – mine triggere og ‘safe foods’
SIBO – bakterieovervækst i tyndtarmen
maveproblemer - livsstil, kost og kosttilskud til en sund fordøjelse - problemer med maven

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

243 kommentarer til “Maveproblemer og fordøjelse”

Skriv en kommentar

 1. Hej
  I nogle år nu har jeg taget lidt på, ikke meget men det er noget jeg ikke bryder mig om. Derfor har jeg besluttet mig for at prøve keto på 4 uger. Jeg har lavt stofskifte, sjøgrens og slemme migræner, i overgangsalderen så vægttab har været svært. Men det skulle så ændres med keto.
  Første ugen havde jeg migræne hver dag men jeg gjorde mit bedste at følge madplaner og drikke vand.
  Jeg købte din bog, som er bara så god, tak.
  Nu når jeg er færdig med uge 2, har jeg næsten ikke tabt mig, men det er ikke det værste. Det værste er forstoppelse, i næsten en uge har der ikke sket noget (at jeg skriver og deler det med hele internettet er et tegn om hvor slemt det er ?)
  Jeg er ved at finde frem bukserne jeg brugte når jeg var gravid, så har du nogle gode råd?

  Svar
  • Ja masser. Jeg tror, jeg behandler det i mine keto-bøger også under keto flu.

   Først og fremmest er det ikke unormalt. Tarmen skal jo lige vænne sig til den nye kost. Med det sagt, skyldes forstoppelse ofte ubalance i elektrolytbalancen fordi man har negligeret at følge saltanbefalingerne. Så få styr på salt og væske er første skridt.

   At ikke spise for fedtfattigt er også vigtigt. Især fedttyper som kokosolie kan hjælpe maven på gled.

   Og en sidste ting, som lyder skørt men som jeg har set hundredevis af gange, inkl. hos mig selv: drop æggene om morgenen.

   Herudover er der masser af andre ting, man også kan gøre men disse tre er i toppen, synes jeg.

   Svar
 2. Hej.
  Jeg oplever at min mave “snakker” meget. Ingen mavesmerter, men den larmer utroligt meget. Super irriterende, og i visse situationer ret så pinligt :D Jeg kan godt have tendens til forstoppelse, har det mon noget med det at gøre? Det plejer kun at være sådan når jeg spiser “normal” kost. Som regel når jeg spiser keto eller LCHF falder den til ro, men ikke denne gang. Skal siges at jeg kun har været i gang i små to uger. Har du nogle gode råd til mig? :)

  Svar
  • Det ved jeg desværre ikke. Jeg tror, det er meget individuelt. Hyppige årsager til maveproblemer på Keto er rå grøntsager, mælkeprodukter og æg.

   Svar
 3. Må man tage magnesia ved for lav mavesyre? Har lidt problemer med at levere nok afføring…
  Men det er jo et syre neutralt produkt…
  Men gælder også til forstoppelse…

  Svar
  • Det ved jeg desværre ingenting om. Det tror jeg, de er bedre rustet til at svare på på apoteket (eller hos lægen).

   Svar
 4. Hej Jane.
  Jeg har spist LCHF siden januar nu – hørte om det første gang for ca. 10 år siden og har altid haft lyst til at prøve det (men aldrig rigtig en grund, da både mave og vægt har det godt). Min mand har dog haft lidt problemer med gluten, så jeg fik lokket ham med til at prøve LCHF:-). Og jeg elsker det – ret og slet rigtig mad, der smager godt. Og fantastisk følelse i kroppen. Så jeg kan næsten ikke få hænderne ned.
  Så var der en bekendt af mig der spurgte om ikke jeg var bange for at få mavesår når jeg spiste så fed mad -og det er jeg jo egentlig ikke, for jeg er mægtig gode venner med min krop – men burde jeg være det? Er der nogen sammenhæng?
  Jeg ved at du ikke er læge – men du har alligevel snakket med pænt mange med mavebøvl
  På forhånd tak for svar.
  Mvh Mette

  Svar
  • Ej hvor godt??

   Og mavesår? Nej. Det ved jeg slet ikke hvad sammenhængen skulle være. Mavesår skyldes en infektion med bakterien Helicobacter pylori, og i nogle tilfælde forbrug af visse typer medicin :)

   Svar
 5. Hej. Har læst din artikel om maveproblemer med ondt i maven og oppustethed. Nu prøver jeg helt at ungå mælkeprodukter samt at tage BioVita og Multidophilus. Jeg er samtidig er stoppet med HUSK frøskaller som jeg ellers har taget i flere år hver dag. Jeg synes allerede jeg har det bedre med og jeg har fået et bedre humør. Tak for dit gode råd. Det også vigtigt finde ud af om ens mavesyre er et problem eller ej.

  Venlig hilsen
  Kurt, Odense

  Svar
 6. Kære Jane,
  Hvordan var dine symptomer på arvæv i maven, og hvordan opdagede lægerne at det var årsagen?
  Jeg har født 2 børn med kejsersnit, og har efterfølgende fået syet mine ligeforløbende mavemuskler sammen. Med årerne har jeg fået flere og flere symptomer på skjult forstoppelse. Måske arvæv er “proppen”?
  Kh Susanne

  Svar
  • Hej Susanne

   Ingen ved om det er årsagen. Men det er formentlig en medvirkende faktor.

   Jeg er opereret i maven tre gange. Først blindtarmsbetændelse (kæmpe ar, dels fordi det var akut og fordi det var i 1982) og efterfølgende tarmslyng (også kæmpe ar). I 2003 eller deromkring fandt man en cyste på min æggestok, som man normalt ville fjerne med kikkert men som man pga. arvævet ikke turde og derfor åbnede helt op. Her lavede lægen, der opererede mig, ‘et kort over mit indre, som lå hulter til pulter’ og med en masse arvæv. Det var vigtigt at vide, hvis jeg siden hen skulle føde ved kejsersnit (hvilket jeg ikke gjorde).

   Mine maveproblemer er jo mere relateret til for mange toiletbesøg end for få og hvilken rolle arvævet og rodet i maven spiller ved jeg ikke. Det påvirker dog næppe positivt… :-/

   Svar
 7. Hej Jane
  Hjælp. Er starte op igen på LCHF igen for 3 mdr siden og det går rigtig godt men for 14 dage siden begyndte jeg at få ondt i maven. Når jeg spiste æg.. som scrambel egg. Jeg spiser normalt ikke mange æg. Nu valgte jeg så at prøve ikke at spise æg i en uge. Jeg har lige bagt boller med æg i. Og jeg får ondt i maven igen 2 dage i træk.. Det skulle jo afprøves dog ikke lige så slemt som ved scrambel egg.
  Nogle gode idéer?
  Christina

  Svar
  • Hej Christina

   Æg er et velkendt allergen og det giver problemer hos mange (allergi eller ej). Selv kan jeg ikke spise æg om morgenen uden mavepine mens det går lidt bedre senere på dagen.

   Mit bedste tip er bare at lade være med at spise æg eller spise dem sjældnere. Det fungerer super for mig sådan.

   Svar
 8. Hej Jane.
  Jeg har netop læst det indlæg du linkede til, og nu giver det god mening, med en kombination ar for lidt salt og for meget væske så jeg nærmest bliver “skyllet igennem”. Tak for svar. Jeg har også din bog men er ikke nået langt grundet hovedpine og svimmelheden har taget til.
  Knus Sofie

  Svar
 9. Hej Jane!
  I forhold til LCHF/Keto er der så noget man som stomi-patient skal være ekstra opmærksom på? (jeg har ileostomi (faktisk loop-ileostomi) altså ingen tyktarm tilbage og to “huller”).
  Efter 22 dage med at tælle kalorier, og holde mig til lchf/Keto opskrifter har mit smerteniveau i kroppen ikke været lavere end siden flere år før jeg fik stomi, så noget tyder på min krop elsker denne livsstils-ændring (vægten siger -7 kg så det er fantastisk, men der er lang vej endnu). Men jeg synes at jeg de sidste par dage har virket svimmel. Jeg er blevet en god væske-drikker siden jeg fik stomi, så jeg tror ikke væske er et problem. Har du med din viden nogen idé om hvad det kan skyldes eller hvad der eventuelt kan hjælpe?
  De bedste hilsner Sofie

  Svar
 10. mit spørgsmål er: hvor længe vil der gå før man kan mærke bedring når man indtager æblecider eddike før måltid i forbindelse med at man danner for lidt mave syre. Jeg har de sidste 3 dage drukket det og synes at mærke forskel på fordøjelsen men den svien og ubehag / kvalme har jeg stadig ?

  Svar
  • Det ved jeg desværre ikke. Hvis jeg har oplevet det som noget hjælp, har jeg syntes, at det har lettet nærmest øjeblikkeligt, tror jeg, men jeg har aldrig haft det problem nok til at det er noget, jeg har gjort regelmæssigt.

   Svar
 11. Jeg spiser 100 g jordskokker rå med skræl, endelig med skræl. De er fyldt med probiotikum, som er gødning til tarmene. start med en om dagen indtil maven har vænnet sig til dem.

  Svar
 12. Hej,
  Jeg har et lille spørgsmål til mave-problemer. Jeg har nu kørt med striks LCHF i ca 3½ uge, men min mave giver mig lidt problemer. Jeg er rimeligt sikker på at jeg enten er forstoppet længere oppe, eller at jeg har for meget vand i tyktarmen, som der ikke er nok fibre til at suge op, da det der kommer ud er ret tyndt, men med små-klumper. (rigtig lækker beskrivelse, og jeg undskylder)

  Tror du at det kommer til at udligne sig, eller skal jeg gøre et eller andet?

  P.S: Det skal siges at jeg af andre årsager også spiser en masse medicin, men det har jeg fået i meget længere tid, uden at have disse gener, så jeg tror ikke det er det.

  Svar
  • Hej Cecilia
   Det er utroligt svært for mig at sige.

   Mine bedste redskaber til en fin fordøjelse handler primært om:
   – godt med grønne grøntsager
   – nok salt og væske
   – forsigtighed med æg om morgenen
   – nok fedt men ikke for meget

   fedt er lidt svært. Mange oplever at fedt, især kokosolie, virkelig får maven på gled mens andre med tendens til tynd mave oplever at det er bedst at skrue lidt ned.

   Svar
 13. Jeg har cøliaki, men undrer mig over, at jeg på en totalt korn-fri kost stadig har for høje tal, når jeg får lavet en blodprøve. Jeg spiser så vidt jeg ved overhovedet ingen produkter, der kan indeholde gluten, men har stadig dage med meget urolig mave og hyppige toiletbesøg. Kan det være kokosolien eller fløden?

  Svar
  • Er det sandt?
   Løs mave kan sagtens skyldes især kokosolie. Det er velkendt at maven lige skal vænne sig til den type fedtsyrer. Men de høje tal kan vel næppe stamme derfra. Kan det være nødder/kerner eller andre lignende ting, der kan indeholde spor af gluten måske…?

   Svar
  • Marianne, det tager lang tid, før tallene falder, hvis de var forhøjede inden glutenfri diæt. Jeg mener at have hørt en halveringstid for glutenantistoffer på et halvt år på glutenfri diæt. For nogle tager det endnu længere tid.

   Urolig mave kan også skyldes mælkeprodukter og fibre – to ting mange med cøliaki ofte har problemer med. For visse personer bliver kroppen bedre til at håndtere mælkeprodukter med tiden i takt med at tarmen læges.

   Mvh. en anden med cøliaki.(der trives på en mælkefri og kornfri diæt såsom paleo)

   Svar
 14. Hej Jane,

  Hvordan er LCHF sammen med divertikulitis? (fik det konstateret i går)…
  Har været væk fra LCHF fordi jeg har rygrad som en regnorm.

  Kan man købe rygrad nogen steder?

  Det værste er om aftenen, så kommer min mund til at kede sig helt vildt.. og så craver den sukker.

  Jeg vil så gerne tilbage på ren LCHF – keto, men har brug for et spark i ..v..

  Har du nogle ideer, og tænker du LCHF er det jeg skal?

  ……..og hvorfor føler man ikke rigtig tørst om efteråret? Svært at få drukket alt det vand.

  Sorry mine mange spørgsmål.

  Elsker din blok, læser og bruger den jævnligt :)

  kh
  Dorte

  Svar
  • Hej Dorte
   Jeg har desværre ikke den store erfaring med divertikulitis og kan heller ikke rådgive ved sygdom. Jeg er jo ikke læge :)

   Anekdotisk er jeg stødt på at fibre ofte er et tveægget svær ift. divertikulitis. I hvert fald at for mange fibre kan være et lige så stort problem som for få.

   Om du kan have gavn af LCHF har jeg derfor ikke rigtig nogen forudsætninger for at sige.

   Hvis det er det, du gerne vil, er mit bedste råd at lægge dig fast på den beslutning og så gøre det. Det kræver 4-6 uger sammenhængende med kulhydratrestriktion at få kroppen til at omstille sig til fedtforbrænding og når først det skifte er gjort, beskriver mange det, som at de har fået en ‘rygrad’ foræret.
   Følg guiden her for de mest effektive retningslinjer: Begynderguide til KETO

   Jeg ved ikke lige med tørst og efterår. Det er ikke noget, jeg har studset over. Føler du mindre tørst, skyldes det formentlig at du ikke sveder så meget som om sommeren og derfor ikke har brug for samme mængde væske.

   God bedring med det hele.

   Svar
 15. Hej, og tak for fine opskrifter og læsning :) Jeg faldt lige over det her med mave problemer. Jeg har i lang tid døjet med maven, egentlig for mange besøg på wc og ondt. De troede det var irritable tyktarm. det var det ikke. Så blev det til gluten allergi og igen en kikkert undersøgelse. Heller ikke. Men der fandt de så et mavesår. Jeg føler selv det kommer af nogle ting jeg spiser, feks sukker og hvede pasta osv. Der går min krop og mave igang. Men det kan lige så vel være at det er mavesåret der driller der siger de. Men har svært ved at finde ud af hvad vej jeg skal gå med kosten med mavesår ? Det ikke blødende. Er den der LCHF god der ? har det helt sikkert bedst når jeg spiser kylling/fisk og grøntsager. Så går jeg fra 8 wc besøg om dagen til 1 :)

  Svar
  • Det har jeg desværre ikke rigtig nogen erfaring med, må jeg indrømme. Men jeg synes, at din egen oplevelse taler for, at det godt kunne være en vej at gå. Mange med mavetarmproblemer har det vanskeligt med sukker og kornprodukter, nogle gange især hvede, andre gange især fibrene.

   Maddagbog synes jeg er et rigtig glimrende værktøj til at identificere hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Jeg ved godt det er lidt irriterende at skulle notere sig alting men det er tid, der er givet godt ud, er min erfaring.

   Rigtig god bedring :)

   Svar
 16. Hej Jane,

  Jeg har så længe jeg kan huske, haft maveproblemer.
  Alt fra forstoppelse til svien, og bøvl med mavesyre.
  Lægen konstaterede tidligt ”irritabel tyktarm”.
  Det har påvirket min vægt, jeg er undervægtig. Og dét påvirker min psyke.
  Jeg spiser meget og varieret. Og konstant. Jeg er meget styret af mad.

  Nu har jeg så fundet ud af, at jeg måske har gluten allergi.
  Vil jeg kunne spise LCHF, er det helt gluten-frit?

  Mvh
  Helena

  Svar
  • Åh stakkels dig, det lyder ikke rart.

   Og ja, LCHF er helt glutenfrit. Der indgår ingen kornprodukter overhovedet, så det er helt sikkert for glutenallergikere.

   Håber, du oplever snarlig bedring. Det er så hårdt med de maveproblemer.

   Svar
 17. Hej Jane

  Jeg døjer med svien og smerter i maven. Min læge konstaterede uden særlig grundig undersøgelse at jeg måtte have for meget mavesyre. Men det gik ikke rigtig i sig selv, nu døjer jeg med slemme mavesmerter, så jeg næsten ikke kan holde ud at være i mig selv når det står på. Har prøvet natron-testen (med 1/4 teske natron i vand på tom mave) og den ene dag gik der 2 minutter før jeg bøvsede, den anden dag gik der lidt over et og 3 dagen gik der over 3 minutter.
  Så jeg er lidt forvirret og frusreret over hvordan jeg skal tolke det.
  Hvis jeg nu døjer af for lav mavesyre, er Vita Biosa så en god eller dårlig ide?
  Og er der noget man kan gøre for at lindre smerterne når de står på? Og har du erfaring mdd HCL tabletter?

  Mvh. Michelle

  Svar
  • Åh det tør jeg ikke sige. Jeg tror, jeg ville gå tilbage til lægen og insistere på en bedre udredning. Måske er det slet ikke relateret til mavesyre men noget helt andet…

   Jeg har prøvet HcL tabletterne for mange år siden. Jeg fik hurtigt en sviende fornemmelse af dem, hvilket her tyder på, at man har fint med mavesyre i forvejen og så skyndte jeg mig at stoppe med dem.

   Svar
 18. Hej Jane ?

  Tænk, at jeg bruger madbanditten.dk og dine bøger så meget, at jeg alligevel aldrig er stødt på dette kapitel om maveproblemer…?! ?

  Måske er det først nu, at brikkerne endelig falder på plads, for min mave har i lang tid (læs; lang tid) opført sig underligt. Jeg har så ekstremt hård mave, at det er smertefuldt at gå på toilettet, og at jeg oftes får små revner i endetarmen (ja, undskyld mit direkte ordvalg) Det er mildest talt forfærdelig, men det kender du sikkert alt til. I samme perioder som jeg har problemer med maven (meget sjældent ondt) får jeg ofte et udslæt omkring munden?! Umiddelbart virker det som om det skyldes fødevarer?! Jeg troede egentlig det var gluten ikke kunne tåle, men nu er jeg kommet i tvivl.

  Jeg er lige kommet hjem fra en måned i Thailand, hvor jeg ikke har fået mælk i kaffen som jeg bla. plejer… og min mave har haft det fantastisk og udslættet har været væk. Så kom jeg hjem, og nu er den gal med min mave igen. Kan det være noget med mælkeprodukter ?

  Høre gerne hvad du tænker ??

  Svar
  • Uj det lyder heller ikke rart. Og tankevækkende med udslettet.

   Og ja, mælkeprodukter giver problemer hos mange, så det er bestemt en mulighed. Min egen erfaring er at jeg de første mange år på LCHF også havde det svært med mælkeprodukterne. Min egen teori er at mit tarmsystem var så belastet efter årevis med gluten, som det viste sig at jeg ikke kunne tåle.

   I dag kan jeg fint spise mælkeprodukter helt uden problemer (men stadig ikke gluten). Så min anbefaling vil være at se det som en midlertidig helingsperiode. Det kan selvfølgelig sagtens være, at det skal være permanent, min pointe er bare at det er en idé at udfordre de ting, vi tror, vi reagerer negativt på. Det tror jeg faktisk, jeg vil skrive et indlæg om :)

   Svar
 19. Nu har jeg snart været på LCHF i 3 måneder, og med diabetes type 2 har det virkeligt hjulpet med at stabilisere blodsukker.

  Til gengæld oplever jeg desværre problemer med først forstoppelse som efterfølges af diarré cirka en halv time efter at jeg endelig har været på toilettet. Diarréen er meget voldsom, ofte går det så stærkt at jeg dårligt kan nå hen på et toilet, hvilket naturligvis er ret angstprovokerende. Jeg har prøvet at drikke mere, men synes ikke rigtigt at jeg har fundet den røde tråd i en optimal mave endnu.

  Nogen gode ideer til hvad kan gøre?

  Svar
  • Øj det lyder ikke spor rart. Måske en tur omkring lægen? Jeg tænker, at der jo kan være en uopdaget tarmsygdom?
   Og ellers vil jeg sige husk salt. Meget salt. Tag gerne 0,5 – 1 tsk i et glas vand to gange om dagen hver eneste dag. Det gælder altid men det gælder især ved diarré, hvor du har endnu mere tendens til dehydrering.

   Mest normaliserende for min mave har været at undgå æg om morgenen. Det er selvfølgelig rent anekdotisk men spiser jeg æg om morgenen, løber jeg også på toilettet. Spiser jeg derimod aftensmadsrester (kød, grønt, fedt) spiller min mave fuldstændig, som den skal. Det er værd at prøve, hvis du endnu ikke har prøvet det.

   Rigtig god bedring!

   Svar
 20. Tusind tak for fine informationer og gode retningslinjer.

  Har været gluten og mælkefri i godt et år(kan spise øko smør og fløde) pga auto immunsygdomme på stofskiftet samt alapecia. Har desuden lappet en utæt Tarm med prophiotica NLD produkter
  Måtte pga flåtbid tage en skrap penecillin kur og kunne efterfølgende ikke rigtig tåle mine mælkesyreprodukter for at restituere tarmen igen….vågnede altid hovedpine, kvalme og ømhed og meget meget tørstig. Så droppede det on and of. Ventede vel på et mirakel!

  Eksperimenterede med bønne og linseretter og har pludselig spist retter indeholdende disse både frokost og middage i tre dag og bum jeg har det sååå skidt med hovedpine, kvalme, svimmelhed og øm stiv krop. Måtte blive hjemme fra arbejde. Har nu drukket vand, vand og vand. Jeg har spist æg, lidt hokkaidosuppe og dampet spidskål
  Vågner nu op på 2 dagen og har det stadig herredårligt. Kan ingenting!
  Hvad anbefaler du når der går ” madforgiftning i den? Ikke fordi jeg ikke har prøvet disse reaktioner før, men jeg har det lidt opgivende over at have været så standhaftig og sund og bliver mere og mere sart!
  Har lidt ondt af mig selv efterhånden.

  Hvad anbefaler du for at rense systemet og få maven på gled igen?

  PS min voldsomme og langstrakte høfeber allergi har nærmest været ikke eksisterende efter 40 års trælse somre ;)

  ??

  Svar
  • Åh jeg føler virkelig med dig og jeg genkender din frustration over at gøre “alting rigtigt” og så alligevel blive ramt af de symptomer.

   Jeg har desværre ikke de vises sten. Når min mave spasser helt ud, drikker jeg en masse bone broth (kyllingbouillon som her: https://www.madbanditten.dk/kyllingebouillon-i-crock-pot/). Og så holder jeg mig til mine “sikre madvarer” som i mit tilfælde er grøntsager, især salatgrønt, kød og fedt fra fx smør, olivenolie etc.

   Har du prøvet at føre maddagbog? Jeg synes, det er en total pine men det har alligevel hjulpet mig til at identificere nogle sunde madvarer som min mave slet ikke kunne have… Det synes jeg godt kan være umagen værd.

   Rigtig god bedring. Håber, du kommer dig hurtigt.

   Svar