Fordøjelsesproblemer og kost


Hvis der er én ting, jeg har hørt mig selv sige igennem mit liv, så er det ‘jeg har ondt i maven’. Nogle gange kan jeg blive så træt af at høre mig selv sige det.

Som barn havde jeg altid ondt i maven. Som 5 årig blev akut opereret for blindtarmsbetændelse og et par uger senere for tarmslyng. Først efter tarmslyngsoperationen husker jeg at jeg tænkte: hmm… jeg har ikke ondt i maven lige nu. Jeg ved ikke hvordan jeg kan huske det, når jeg var så lille, men det står ret tydeligt.

Som ung og voksen fortsatte problemet dog. Jeg havde bare altid ondt i maven og led af ekstrem oppustethed. Min læge sendte mig hjem med beskeden om at spise noget mere HUSK, men det virkede ærligt talt kun til at gøre det hele værre.

Første skridt: Glutenfri og mælkefri diæt

Lang historie kort: I 2010 blev jeg udredt via Nordic Clinic og sat på en diæt, som bl.a. var mælkefri og glutenfri. Det gjorde en VERDEN til forskel og der startede min livslange kærlighed til at spise Low Carb.

Glutenfri har jeg været siden, mælkeprodukterne tager jeg lidt ind og ud. De fungerer ikke super for mig, men af forskellige grunde vil jeg gerne have lidt af dem i min kost.

Maveproblemer og problemer med fordøjelsen er almindeligt

Når jeg fortæller om mine maveproblemer, sidder folk tit bare og nikker. Så utroligt mange lever med ondt i maven, diverse fordøjelsesproblemer og bakser rundt med, hvad de skal spise for at lindre det.

Hvad enten problemet er forstoppelse, diarré, oppustet mave, ubehageligt luft i maven, smerter, kramper, ubehag eller refluks, så er maveproblemer noget, der nærmest kan overtage hele dit liv. Jeg plejer at sige: at når min mave er glad, er alt godt.

Men når min mave er i oprør, påvirker det ALT i mit liv (mit velbefindende, mit udseende (maven der puster sig op), mit humør, min søvn, min lyst til mad, mine madvalg, min lyst til at være sammen med andre mennesker, osv.). Det er virkelig så altomgribende.

IBS & SIBO

Mine læger gennem tiden har blevet kaldt det IBS (irritabel tyktarm), som er sådan en skraldespandsdiagnose, de deler ud, når de har udelukket de inflammatoriske tarmsygdomme (Colitis og Morbus Crohn) og ikke rigtigt har noget at tilbyde. Nogle gange også IBD, som er IBS men med diarré som primært symptom.

Kost til IBS er ofte Low FODMAP-diæten. Low FODMAP er en diæt, der udelukker eller minimerer en række særligt fermenterbare typer kulhydrater, der ofte driller. Den har vist sig effektiv i studier hos 70% med IBS.

Desværre har den ingen nævneværdig effekt på mig, men har du mod på at prøve har jeg lavet en hjælpeartikel, hvor du også kan udskrive gratis madlister.

For nogle år siden blev jeg så testet for SIBO, og det er nok det største gennembrud, jeg personligt har haft med min mave. Læs hele min artikel om test, diagnosticering og behandling for SIBO her. SIBO kan bl.a. give ekstrem oppustethed – eller udspilet mave er faktisk et bedre ord – og det er netop det, jeg oplever (se selv billederne her)

Fordøjelse og kost – hvad skal jeg spise?

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har forstoppelse? Hvad jeg skal spise ved diarré? Hvorfor bliver min mave så oppustet? Disse er spørgsmål, der tit lander hos mig, på trods af at jeg er langt fra en ekspert på dette område.

Min erfaring er derimod, at alle tilfælde af fordøjelsesproblemer er sin egen, og at de ofte kræver en individuel handlingsplan. Mad til diarre og mad til forstoppelse er selvsagt ikke det samme og lider man af oppustethed kan løsningen være en helt tredje og er det refluks (sure opstød), der driller, kan det være helt andre greb, vi skal tage fat i.

Det gør det så forvirrende og at prøve at finde ud af om man reagerer på det ene, andet eller tredje er bare et detektivarbejde uden lige. Kan jeg spise denne grøntsag? Og hvad med frugt? Hvilken slags er gode, mindre gode? Og hvad med mængder? Ughh!!

Men hvad skal jeg spise for bedre fordøjelse?

Men lider du af fordøjelsesproblemer og er du fuldstændig overvældet ved alle de ting, du pludselig skal forholde dig til, så forstår jeg dig 100%. Og netop derfor har jeg lavet bogen FIX din fordøjelse sammen med Danmarks ukronede Tarm-dronning Tine Jørgensen (vi kalder hende Tarm-Tine😅), som har klinikken Gut Life Clinic.

På trods af sin poppede titel er bogen en uundværlig ressource i din jagt på at finde årsagen til dine maveproblemer og løse dem.

Bogen gennemgår de fem hyppigste fordøjelsesproblemer (forstoppelse, diarré, oppustethed, refluks og de inflammatoriske tarmsygdomme) og så får du en 3-trins plan til hver af dem, inkl. en komplet kostplan, der passer til netop dit problem.

Opskrifter og kostplan er lavet af mig, mens Tine har skrevet selve bogen.

Læs mere om bogen her >>

Hvad med Low Carb og fordøjelsesproblemer?

Mange, inkl. mig selv, har igennem årene brugt både Low Carb og Keto til at afhjælpe maveproblemer og det er ganske effektivt også. Grunden til at det er det, er dog formentlig, at det lave kulhydratindtag i sig selv udelukker eller minimerer de typer kulhydrater, der kan genere tarmen.

Mange oplever derfor at få normal fordøjelse og ro i maven på Low Carb og Keto. Min erfaring er at jo færre kulhydrater, jeg spiser, jo bedre har jeg det i maven, men målet er jo at kunne spise flest mulige forskellige madvarer uden at få ondt i maven.

Derfor har man brug for en mere specialiseret eksperttilgang og her kommer Tine og vores bog ind i billedet.

Vil du læse flere artikler om fordøjelsesproblemer, kan du gøre det her

Vil du læse mere om bogen FIX din fordøjelse kan du gøre det her

Fordøjelsesproblemer og kost, læs om mælkefri, refluks, sibo og meget mere.

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

5 kommentarer til “Fordøjelsesproblemer og kost”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane
    Tak for de mange fremragende indlæg om fordøjelse. Det er så hjælpsomt, som du kommer hele vejen rundt, og med så meget empati og omsorg udover den fornufitige formidling.
    Når man har IBS-D med akut D, påvirker det kroppens evne til at optage næringsstoffer (både mikro og makro)? P.t. har jeg det som om, maden ryger lige igennem mig. Jeg har fokus især på højt proteinindtag (ca. 2g/kg kropsvægt). I sådan en D periode, skal jeg gå ud fra, at der er ueffektivt optag pga. fordøjelses issues og evt. supplere med ekstra protein?
    På forhånd tak for at dele dine tanker, alt godt
    Xan

    Svar
    • Det er et godt spørgsmål. Jeg tror det er sandsynligt at noget går tabt med den kortere gennemløbstid men jeg ved ikke, om det giver mening at supplere op. Det gør jeg personligt ikke i de perioder…

      Svar
  2. Hej Jane
    Jeg er med på det keto kursus der kører nu.
    Jeg har så længe jeg husker haft problemer med min mave, ondt i maven især efter jeg har spist, oppustet og hård mave, hvor jeg kommer af med en lille smule en del gange om dagen.
    Jeg ville så gerne, at jeg havde en tarm der har det godt, da det jo hænger sammen med meget andet i kroppen både psykisk og fysisk.
    Jeg kan mærke at det der sker når jeg går på keto er, at den smule afføring jeg kommer af med bliver mindre og endnu sværere at komme af med. Jeg ved jo at man får mindre afføring når man spiser keto og at der kan være vanskeligheder med fordøjelsen i starten.
    Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad nu hvis jeg ikke tåler mælkeprodukter, men så læser jeg at symptomer på lactose intolerance er diarre…..
    Jeg overvejer også om jeg skulle få lavet en afføringsprøve hos en der er specialist i funktionel medicin for at finde ud af hvad der er galt.
    Har du et råd til mig?
    Kh. Mette

    Svar
    • Hej Mette
      Jeg synes i hvert fald en periode uden mælkeprodukter er rigtig fint at teste. Det er langt fra kun laktosen, der er et problem og at udelade dem i en periode er en af de helt lavthængende frugter. Jeg reagerer fx med oppustethed og kæmpe rumlen i maven, hvis jeg spiser mælkeprodukter, uanset om jeg vælger laktosefrie eller ej.

      Har du styr på saltindtaget på Keto? Det er jo supervigtigt for utroligt mange ting men jo bl.a. for produktion af nok mavesyre, hvilket er altafgørende for din fordøjelse. Hvis du endnu ikke har taget dette punkt helt alvorligt, vil jeg på det varmeste anbefale dig at gøre det.

      Ift. de der afføringsprøver, så er de dyre og jeg synes ikke, de giver særligt meget indsigt. Vi ved jo ikke endnu hvad det betyder at bakteriesammensætningen fx er det ene eller det andet. Hvis du har råd til at betale for test, vil jeg næsten hellere anbefale dig en test for SIBO (bakterieoverækst i tyndtarmen). Det har gjort en enorm forskel for mig. Du kan læse om testen og om min oplevelse med SIBO her.

      En sidste ting, jeg lige vil anbefale er at være lidt nysgerrig ift. dit grøntsagsindtag. Og her mener jeg at teste både at skrue op og at skrue helt ned. Især det sidste er jo kontroversielt, men hvis min mave er i akut uro, er det det mest effektive, jeg har prøvet.

      Det skød lige i alle retninger. Håber, der er noget af det, du kan bruge❤️

      Svar
      • Hej

        Tak for svar.
        Jeg har altid overspist i sukker, og har stadig dage med cravings efter det, så jeg tør ikke udelukke alt for meget lige nu, er bange for at ryge tilbage i sukkermisbruget, så derfor venter jeg lidt med at udelukke mælkeprodukter.
        Jeg har læst, at du anbefaler helt lav kulhydrat hvis der er cravings, så jeg tænker, at køre med protein og avocado, og så kan jeg jo også se om det gør noget godt for fordøjelsen.

        Vil også øge saltindtaget.

        SIBO test lyder rigtig spændende. Jeg er jo også diagnosticeret med irritabel tyktarm, så kunne jo sagtens være.
        Men ja, det er dyrt, et forløb ved Tine koster jo mange tusinde kroner.

        Jeg må læse jeres bog og se hvad jeg kan gøre der.

        Kh. Mette

        Svar