Fordøjelsesproblemer og kost


Hvis der er én ting, jeg har hørt mig selv sige igennem mit liv, så er det ‘jeg har ondt i maven’. Nogle gange kan jeg blive så træt af at høre mig selv sige det.

Som barn havde jeg altid ondt i maven. Som 5 årig blev akut opereret for blindtarmsbetændelse og et par uger senere for tarmslyng. Først efter tarmslyngsoperationen husker jeg at jeg tænkte: hmm… jeg har ikke ondt i maven lige nu. Jeg ved ikke hvordan jeg kan huske det, når jeg var så lille, men det står ret tydeligt.

Som ung og voksen fortsatte problemet dog. Jeg havde bare altid ondt i maven og led af ekstrem oppustethed. Min læge sendte mig hjem med beskeden om at spise noget mere HUSK, men det virkede ærligt talt kun til at gøre det hele værre.

Første skridt: Glutenfri og mælkefri diæt

Lang historie kort: I 2010 blev jeg udredt via Nordic Clinic og sat på en diæt, som bl.a. var mælkefri og glutenfri. Det gjorde en VERDEN til forskel og der startede min livslange kærlighed til at spise Low Carb.

Glutenfri har jeg været siden, mælkeprodukterne tager jeg lidt ind og ud. De fungerer ikke super for mig, men af forskellige grunde vil jeg gerne have lidt af dem i min kost.

Maveproblemer og problemer med fordøjelsen er almindeligt

Når jeg fortæller om mine maveproblemer, sidder folk tit bare og nikker. Så utroligt mange lever med ondt i maven, diverse fordøjelsesproblemer og bakser rundt med, hvad de skal spise for at lindre det.

Hvad enten problemet er forstoppelse, diarré, oppustet mave, ubehageligt luft i maven, smerter, kramper, ubehag eller refluks, så er maveproblemer noget, der nærmest kan overtage hele dit liv. Jeg plejer at sige: at når min mave er glad, er alt godt.

Men når min mave er i oprør, påvirker det ALT i mit liv (mit velbefindende, mit udseende (maven der puster sig op), mit humør, min søvn, min lyst til mad, mine madvalg, min lyst til at være sammen med andre mennesker, osv.). Det er virkelig så altomgribende.

IBS & SIBO

Mine læger gennem tiden har blevet kaldt det IBS (irritabel tyktarm), som er sådan en skraldespandsdiagnose, de deler ud, når de har udelukket de inflammatoriske tarmsygdomme (Colitis og Morbus Crohn) og ikke rigtigt har noget at tilbyde. Nogle gange også IBD, som er IBS men med diarré som primært symptom.

Kost til IBS er ofte Low FODMAP-diæten. Low FODMAP er en diæt, der udelukker eller minimerer en række særligt fermenterbare typer kulhydrater, der ofte driller. Den har vist sig effektiv i studier hos 70% med IBS.

Desværre har den ingen nævneværdig effekt på mig, men har du mod på at prøve har jeg lavet en hjælpeartikel, hvor du også kan udskrive gratis madlister.

For nogle år siden blev jeg så testet for SIBO, og det er nok det største gennembrud, jeg personligt har haft med min mave. Læs hele min artikel om test, diagnosticering og behandling for SIBO her. SIBO kan bl.a. give ekstrem oppustethed – eller udspilet mave er faktisk et bedre ord – og det er netop det, jeg oplever (se selv billederne her)

Fordøjelse og kost – hvad skal jeg spise?

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har forstoppelse? Hvad jeg skal spise ved diarré? Hvorfor bliver min mave så oppustet? Disse er spørgsmål, der tit lander hos mig, på trods af at jeg er langt fra en ekspert på dette område.

Min erfaring er derimod, at alle tilfælde af fordøjelsesproblemer er sin egen, og at de ofte kræver en individuel handlingsplan. Mad til diarre og mad til forstoppelse er selvsagt ikke det samme og lider man af oppustethed kan løsningen være en helt tredje og er det refluks (sure opstød), der driller, kan det være helt andre greb, vi skal tage fat i.

Det gør det så forvirrende og at prøve at finde ud af om man reagerer på det ene, andet eller tredje er bare et detektivarbejde uden lige. Kan jeg spise denne grøntsag? Og hvad med frugt? Hvilken slags er gode, mindre gode? Og hvad med mængder? Ughh!!

Men hvad skal jeg spise for bedre fordøjelse?

Men lider du af fordøjelsesproblemer og er du fuldstændig overvældet ved alle de ting, du pludselig skal forholde dig til, så forstår jeg dig 100%. Og netop derfor har jeg lavet bogen FIX din fordøjelse sammen med Danmarks ukronede Tarm-dronning Tine Jørgensen (vi kalder hende Tarm-Tine😅), som har klinikken Roots Clinic.

På trods af sin poppede titel er bogen en uundværlig ressource i din jagt på at finde årsagen til dine maveproblemer og løse dem.

Bogen gennemgår de fem hyppigste fordøjelsesproblemer (forstoppelse, diarré, oppustethed, refluks og de inflammatoriske tarmsygdomme) og så får du en 3-trins plan til hver af dem, inkl. en komplet kostplan, der passer til netop dit problem.

Opskrifter og kostplan er lavet af mig, mens Tine har skrevet selve bogen.

Læs mere om bogen her >>

Hvad med Low Carb og fordøjelsesproblemer?

Mange, inkl. mig selv, har igennem årene brugt både Low Carb og Keto til at afhjælpe maveproblemer og det er ganske effektivt også. Grunden til at det er det, er dog formentlig, at det lave kulhydratindtag i sig selv udelukker eller minimerer de typer kulhydrater, der kan genere tarmen.

Mange oplever derfor at få normal fordøjelse og ro i maven på Low Carb og Keto. Min erfaring er at jo færre kulhydrater, jeg spiser, jo bedre har jeg det i maven, men målet er jo at kunne spise flest mulige forskellige madvarer uden at få ondt i maven.

Derfor har man brug for en mere specialiseret eksperttilgang og her kommer Tine og vores bog ind i billedet.

Vil du læse flere artikler om fordøjelsesproblemer, kan du gøre det her

Vil du læse mere om bogen FIX din fordøjelse kan du gøre det her

Fordøjelsesproblemer og kost

Står der Keto og vægttab på dit 2023?

Keto har den unikke egenskab, at det nedsætter din appetit, hvilket giver mulighed for at gå ned i vægt uden sulten som den konstante og klæbrige makker.

Men det er ikke helt uden betydning, hvordan du griber Keto an. Lad Keto kostplanen guide dig eller overvej, om du ikke skal tage 6 uger med mig som din guide på mit Keto kursus. Kurset starter på mandag.

Vil du have mere ud af Madbanditten?

Se alle de fordele du kan få for bare 1 krone om dagen!

>> MadbandittenPLUS <<

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Fordøjelsesproblemer og kost”

Skriv en kommentar