Food prep


Food prep betyder, at man forbereder mad i større portioner, så man har til flere dage, og det gør det nemt at spise sundt, selvom man har en travl hverdag. Igennem årene er jeg blevet bedre og bedre til at food preppe, og det letter min hverdag helt gevaldigt nu. I dag vil jeg dele mine tip til food prepping med dig.

Food prep hos mig

Jeg understreger lige, at det her er de ting, som JEG foodprepper. Det er kun inspiration. For det vigtigste med food prep er nemlig, at du gør det med udgangspunkt i de ting, du/I holder af at spise tit, for hele idéens kerne er jo, at du spiser det samme i flere dage.

Så hvis jeg kan lide spidskål og du ikke kan, jamen så skal vi ikke foodpreppe det samme der.

Men her er, hvad jeg oftest laver:

Grøntsager, jeg food prepper

Jeg snitter et par spidskål og opbevarer den snittet i pose. Vi spiser tit spidskålsalat som tilbehør til aftensmaden og ved at have snittet det på forhånd, sparer jeg tid – og svineri ikke mindst. Jeg hader simpelthen at rydde op efter at have snittet kål og her gør jeg det én gang.

Jeg hiver simpelthen bare mandolinjernet (reklamelink) frem, snitter 2-3 spidskål, rydder op og jeg er færdig.

food prep

Nogle gange har jeg også revede gulerødder, men jeg må indrømme, at jeg tit køber dem revede, hvilket jo er super dovent.

Suppe prep

At preppe til suppe er virkelig også et genialt trick. Her gør jeg grøntsagerne klar til den suppe-opskrift, jeg gerne vil lave i den kommende uge, og når dagen så kommer, skal jeg nærmest bare hælde hele balladen i gryden. Det gør grøntsagssuppe til sådan en nem hverdagsret.

Jeg opbevarer grøntsagerne i en pose eller anden beholder i køleskabet og har jeg en masse grøntsager, jeg skal have brugt, fryser jeg dem nogle gange.

Kød i store portioner – genialt til travle dage

Især hvis vi tager en periode med Keto Udfordringen eller med Sommerklar-protokollen, hvor maden helst skal være enkel, proteinrig og mættende, er det en kæmpe hjælp at have kød klargjort og tilberedt.

Pulled pork er nok det kød, jeg bruger mest til foodprep, men det gør jeg til gengæld også tit. I weekenden laver jeg 2 kg pulled pork, river det og opbevarer det i en boks i køleskab.

Når jeg skal bruge det i løbet af ugen, varmer jeg det på en bageplade i ovnen og slutter det af under grillen, så det bliver sprødt (carnitas).

Jeg laver også ind imellem et par svinemørbrad eller jeg langtidssteger en roastbeef. Begge dele smager glimrende koldt og er godt til morgenmad og frokost. De gode kyllingefrikadeller laver jeg også ind imellem en stak af . De er gode både til morgenmad og i madpakken.

Mine airfryer kebabs med bacon har også fået sikret sig en plads på food prep listen. Dem spiser jeg tit til morgenmad eller frokost.

Det hænder også at jeg laver en ordentlig røvfuld kødsovs eller en kæmpe omgang karamelliseret hvidkål. I perioder er min hakket-kød-favorit den lækre thailandske larb.

Meal prep: Hele måltider, der egner sig til food prep

Som hele måltider er shepherd pie/cottage pie en af mine favorit meal prep-retter. Jeg laver helt enkelt en portion, og så fryser jeg den ned i små enkelbeholdere, der svarer til 1 portion.

Idet den både indeholder protein og grønt (kød og blomkål), skal jeg bare tø den op og varme den i ovn, og så har et komplet måltid der. Genialt til frokost i de kolde måneder.

Kyllingepizzaen er også en favorit der. Den smager fortrinligt koldt men kan også hurtigt varmes. Den kan også bruges i den mættende proteinrige pizzasandwich.

Vafler & wraps

Jeg har tit en portion chaffler eller kyllingevafler i køleskab eller fryser. Søren spiser tit chafflerne og for mig er kyllingevaflerne en glimrende back up.

Hvis jeg er tjekket, har jeg også produceret lidt pizzabunde, fx kyllingepizzabunden (uden ost) til fryseren. Så kan jeg lynhurtigt lave en pizza.

Vi har altid chiaknækbrød, men det er mest Søren, der spiser dem.

Smagsgivere

De sojaristede mandler, som jo smager som englene synger, laver jeg tit i stor portion. De smager dejligt at hakke og bruge på salat. Andre gange laver jeg den tilsvarende med sojaristede kerner eller en god portion dukkah.

Knasende og spicy kernedrys - genial topping til salater og råkost --> Madbanditten.dk
Sojaristet salatdrys

Jeg prøver at have en slags drys/knas i huset hele tiden.

Vi spiser ikke så mange mælkeprodukter, og jeg er ikke så vild med mayonnaise, men i stedet har vi næsten altid et glas shawarmachili i køleskabet til at dryppe over maden eller et glas hjemmelavet pesto.

Andre gange laver jeg en portion blomkålsbearnaise, som også smager glimrende kold.

Food prep og meal prep bokse

Jeg bruger typisk almindelige ziplock poser særligt til alt det snittede såsom kål, gulerødder, broccoli osv. Du kan finde genbrugelige ziplockposer lige her (reklamelink).

Derudover bruger jeg Weck glas og almindelige bokse i glas med låg. Du kan fx bruge disse vacuumbeholder som både kan komme i ovnen og i fryseren (reklamelink).

Meal prep opskrifter

Hvis du gerne vil finde flere opskrifter til foodprepping kan du se disse forskellige kategorier igennem:

Det var min food prep

You fail to plan – you plan to fail. Hvis vi to kender hinanden godt, ved du, at det er et af mine favoritcitater.

Ved at bruge 1 time på food prep i weekenden, sparer jeg mange timer i løbet af ugen. Sådan føles det i hvert fald, når jeg skal tælle oprydning og opvask med.

Hvad med dig? Foodprepper du, og har du nogle favoritter du altid laver, som gør dit liv nemmere?

Fit efter 40 starter på mandag

Det er ved at være sidste chance for tilmelding til Fit efter 40. Mit nye, store livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Læs alt om kurset her
(og benyt dig af intro-rabatten)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

27 kommentarer til “Food prep”

Skriv en kommentar

  1. Jeg foodprepper også helt vildt og et af mine vigtigste lifehacks er, at have en stor fryser:-) Både fordi at der kan være en masse færdiglavede måltider til travle dage OG fordi at jeg så ofte kan slå til, når der er tilbuds på mine yndlingsvarer;-) Og så kan jeg 1 – 2 gange om året nyde nogle ekstremt billige måneder på madbudgettet, når jeg kører fryseren i bund for at være sikker på at intet bliver for gammelt… Men jeg har inddelt hylderne efter kategorier, så der er nu ret let at holde overblik!
    Men jeg prepper mere løbende, altså jeg laver også ofte alt for store portioner i hverdagene, når vi skal have noget hvor det er oplagt at lave til flere dage, for sådan kan jeg bedst få det til at passe…
    Og så er der retter jeg aldrig ville få, hvis jeg ikke jeg gjorde dette… Jeg kan i hvert fald ikke i selv min vildeste fantasi forestille mig, at lave f.eks. boller i karry til kun en aften, men når jeg laver til 4-5 aftener, så bliver det fint besværet værd og sådan har jeg det faktisk med mange retter… -Det skræmmende er faktisk hvor mange der snyder sig selv for denne lette genvej, for vi er ikke så mange der bruger det bevidst, i hvert fald ikke blandt dem jeg kender og de fleste er travle mennesker der kunne profitere big time;-)

    Svar
    • Hvor er du bare tjekket, Mette!

      Og enig, så mange ville have glæde af dette. Det letter virkelig hverdagen ikke at skulle starte helt forfra hver gang❤️

      Svar
  2. Hov! Der er sneget sig en,(undskyld men ret sjov), trykfejl ind. I afsnittet “Meal Prep opskrifter” i punktet mellem “Basisopskrifter” og “Dips” mangler der et “r” der giver en helt anden association… 🤭😉 Men for den rene er alting rent, og jeg ved godt, hvad du mener…😁

    Svar
  3. Et par portionsæggekager med ristede champignon og skinke er også godt at have på lager, så skal der bare suppleres med grønt.

    Svar
  4. Tusind tak for de lækre input, Jane.

    Jeg skal i gang med at food-preppe til min ældste datter og hendes mand, og søn på 3 år, da lillebror så småt er ved at være klar til at møde Verden (termin 4.11.). De har bl.a. bestilt din Sheppards pie til fryseren, og jeg vil høre om du vil løfte sløret for, hvad du fryser ned i så det kan komme i ovnen i den samme beholder? Min fantasi rækker kun til foliebakker, som jeg hader som pesten, selvom jeg faktisk ikke ved, om folie stadigvæk afgiver skadelige stoffer 😄

    Bedste hilsener
    Saga 🤗

    Svar
    • Hej Saga
      Sikke en fantastisk barselsgave!
      Jeg har sådan nogle glasbeholdere, som jeg bruger. De går direkte i ovnen (efter optøning og uden låg selvfølgelig :))

      Svar
      • Tak Jane 🙏 Har selv glasfade m. låg, som jeg bruger i ovnen, men har aldrig turde komme dem i fryseren 😄 Det skal jeg have tjekket nærmere🤘🏼

        Svar
  5. Jeg er begyndt at foodpreppe en “version” af kyllingpizza. Det startede med for meget hk kyllingekød til pizza. Så jeg blandede resten til bunden af kyllingtærte med svampefyld, og ville så handle til fyldet senere… det skete dog aldrig, og det endte med at jeg bare skar bunden i slices og spiste til en frokost salat… De bliver faste ligesom din kylling pizza, og kylling vafler – men kan laves uden ost og vaffeljern… :-)

    Svar
  6. Jeg bager vafler. Mange vafler. En opskrift jeg har modificeret lidt ud fra dine protein-vafler. Så er der til madpakken hele ugen – sandwich med masser af skinke og ost.

    Svar
    • Salat enten køber jeg skyllet, eller skyller først før brug. Med kål piller jeg de yderste beskidte blade af og sidder der lidt snavs, skyller jeg det, inden jeg snitter. Når det er snittet, er det klar til brug👍🏼

      Svar
  7. Yep – foodprepper også meget. Er solo i husholdningen og forsøger at leve både sundt og LCHF-agtig. Og så er jeg bare ikke tosset med at lave mad. Ca hver 14. Dag handler jeg stort ind til weekenden og laver to store omgange mad, der portionsanrettes og fryses, de varmes i mic på hverdage.
    Billigt – jeg bor i et selvbygget Tiny House og ønsker økonomisk frihed og mere tid.
    Det er også fint i forhold til mindre brug af strøm, mindre emballage, oprydning og en mere stress fri hverdag. Tak for dine tip, jeg nupper et par af de gode råd med 😍👍

    Svar
  8. Hold da op!!! Jeg sidder jo her og har mundvandet løbende ved forestillingen om alle de lækre ting, du beskriver :-)))

    Tusind tak for fantastisk inspiration!!

    Svar
  9. ja, jeg food prepper også….fra NU af;-) Tak for super inspiration også til dét, her på sitet.

    Svar
  10. Jeg har lige lært et “nyt” prep. Steg oksefars og frys i portioner. Så kan man lave en kødsovs på 10 min, selv når man ikke har taget kød op af fryseren inden. Det frosne kød er nemt at smuldre ned i den varme sovs, og tør lynhurtigt. Det smager ikke så godt som en kødsovs der har simret i 3 timer, men helt fint til en tirsdag med to trætte og utålmodige børn om benene 😅

    Svar
    • Gud hvor genialt! Jeg havde godt set tippet med at fryse i portioner i ‘neutral smag’ men ikke det med at bruge det direkte fra frost. Det er dælme genialt!

      Svar
  11. Da jeg gik på barsel preppede jeg helt vildt til fryseren for at være sikker på at få noget ordentlig mad efter jeg havde født. Sheppards og cottage pie er fryser favoritter herhjemme! Jeg forsøger stadig at lave ekstra til fryseren når tiden er til det. Det er jo så nemt, når tiden er presset.

    Svar
  12. Hej Jane,
    Jeg kan ikke lade være med at tænke på om alle næringstofferne i grøntsager ikke forsvinder når man snitter og hakker dem og lader dem ligge i nogle dage?
    kh
    Berit

    Svar
    • Du kan være forsikret om, at alle næringsstofferne ikke forsvinder af hakning og af at ligge. Det er ikke sådan at de går fra 100-0 ved at blive snittet og opbevaret.

      Men der er et tab (ligesom der også er ved tilberedning, nedfrysning osv.). Vi opererer under mantraet, at man får flere næringsstoffer fra grøntsager, der bliver spist end fra dem, der ikke bliver spist.

      Svar
  13. Jeg elsker food prep! Jeg skræller og skærer gulerødder i stave og opbevarer i boks med vand. Renser peberfrugter, dem bevarer jeg gerne i store stykker, ellers syntes jeg de bliver kedelige. Broccoli og blomkål i buketter og stokken i små tern.
    Så laver jeg altid en kæmpe portion kyllingebrystfilter af gangen, krydret godt, og steges i ovnen. Jeg skærer dem i store tern, pakker i én portioner og fryser, disse bruger jeg til en kyllingesalat rørt med mayo el.lig, sammen med lidt stegte grøntsager på panden med lidt pesto, eller til den hurtige frokost:en kyllinge pakke og en omgang snittet kål. Lidt olie eller ristede nødder.
    Når jeg steger frikadeller (stor portion self) tager jeg en teske og laver et par mini undervejs, så er der til en hyggelig snak til madpakken til børnene, evt. sat på et lille flag.

    Svar
  14. Tak, prepper også!
    ALTID alle grøntsagerne og nogen gange også kød. Kødet laver jeg dog oftest altid i rigelige mængder i hverdagen, så kommer det med i en madpakke :-)
    Prepper porrer i morgen , så kan jeg lave Kylling i pancetta i tirsdag 😏

    Svar