Flæskesteg og brun sovs


Flæskesteg og brun sovs hører sig jo til på julebordet, og her er opskriften, du skal bruge, hvis du vil have perfekt flæskesteg med sprøde svær.

Som jeg har nævnt flere gange før, er flæskesteg en alvorlig sag i den familie, jeg har giftet mig ind i.

Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang

Flæskesteg og brun sovs

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
6
|
2 timer

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1,5 kg kamsteg eller ribbensteg, beregn ca 250 gram pr person
  • 1-1,5 spsk salt
  • 4 laurbærblade

Brun sovs

  • 4 spsk stegefedt og/eller smør
  • 2 spsk mel eller kartoffelmel/Maizena*
  • 8 dl fond  (fx ande eller vildtfond) eller stegesky**
  • 2 tsk salt
  • 1-2 dråber kulør
  • 1 spsk ribsgele eller 2 spsk SukrinSirup og 1 tsk æblecidereddike
  • Lidt frisk timian

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Gå sværene igennem med en skarp kniv og tjek, om de er skåret igennem, helt ned til kødet.
  • Gnid en god håndfuld havsalt ned mellem alle svær og giv den evt. et par laurbærblade.
  • Kom stegen i en bradepande og sørg for, at den ligger helt lige, ret den evt. med lidt stanniol eller en halv kartoffel eller gulerod.
  • Opvarm ovnen til 150 grader og steg stegen, til den når 60 grader. Dvs. ca. 1 – 1,5 time.
  • Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile lidt, så den køler lidt af.
  • Sæt ovnen på grill og skru op på 250 grader. Lad den blive godt varm.
  • Kom stegen ind igen, indtil sværene er sprøde.
  • Hold godt øje, så julestegen ikke bliver sort!

Brun sovs

  • Kom stegefedt fra fadet med flæskesteg i en gryde og rør melet ud deri. Hvis der ikke er nok fedt kan du supplere med smør.
  • Hæld fond på og kog op.
  • Rør godt, så alle klumper er væk.
  • Smag til med salt, peber, ribsgele eller fibersirup/eddike.
  • Tilsæt evt. frisk timian og lad det simre med.
  • Kom et par dråber kulør i og lad saucen simre i 15-30 minutter.
  • Server med den varme steg.

Noter

*Maizena indeholder stadig stivelse men er glutenfrit. Opløs det her i en smule koldt vand og rør det i sovsen til sidst. I stedet for mel/Maizena kan du også bruge Arrowroot.
** Hvis du ønsker at bruge stegesky til sovsen i stedet for fond kan du tilføje vand til fadet med flæskestegen. Tilføj 2-3 cm vand i fadet og sørg for at der hele tiden er vand, så der er sky til sovsen når stegen er færdig. Hvis du bruger sky, skal du evt. skumme stegetfedtet fra skyen og så bruge det til opbagningen eller bruge smør. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Stegefedt og stegesky

Hvis du ønsker at bruge stegesky til sovsen i stedet for fond, kan du tilføje vand til fadet med flæskestegen. Tilføj 2-3 cm vand i fadet og sørg for at der hele tiden er vand, så der er sky til sovsen når stegen er færdig.

Hvis du bruger stegesky, skal du enten skumme stegetfedtet fra skyen og så bruge det til opbagningen med mel/maiazena eller bruge smør. 

Flæskesteg af svigermors hemmelige opskrift

Opskriften, vi bruger hvert år, er derfor også svigermors hemmelige opskrift, og den er bestemt rigtig glimrende. Andre år har vi grillet flæskestegen. Det er jo også uhørt godt! Godt nok gik der ild i vores flæskesteg, da vi grillede den i lørdags som en slags test, men så kunne vi jo glæde os over, at det ikke var juleaften, det skete ;-)

Jeg har dog ikke lavet flæskesteg nok gange til at have så meget at sammenligne med, så her har jeg ændret fremgangsmåden en smule. Resultatet blev også rigtigt glimrende, så der er frit valg på hylderne for dig.

Tilbehør til flæskesteg

Jeg har også lavet en brun sovs, som du kan bruge til jul. Du kan bruge den både til andesteg og flæskesteg. En god brun sovs kræver en smule stivelse, så det har jeg set igennem fingre med her. Det er jo jul ;-)

Husk at servere flæskestegen med en lun rødkålssalat. Jeg anbefaler disse to: Lun, klassisk rødkålssalat uden sukker eller lun rødkålssalat med ingefær og granatæble

Jeg har samlet de bedste af mine juleopskrifter i e-bogen Madbandittens juleopskrifter. Juleopskriften er samlet i et fint hæfte som du får tilsendt på mail i et lækkert printvenligt design. E-bogen er lige til at tage med i køkkenet, når der skal laves julemad eller søde sager.

Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang
Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

8 kommentarer til “Flæskesteg og brun sovs”

  1. Hej

    Jeg lever kun efter dine opskrifter, og jeg er helt vild med det, men for første gang siden jeg er startet skal jeg lave flæskesteg og brunsovs, så minus mel hvad anbefaler du så jeg bruger??

    Anette

    Svar
    • Hej Anette
      Du udelader det bare og accepterer en tyndere sovs. Lad den evt. koge ind lidt længere, så den reducerer.

      Jeg har talt melet med i energiberegningen, så som du kan se, lander kulhydratindholdet stadig pænt lavt :)

      Svar
  2. 5 stars
    Det var helt suverænt, jeg fik grønkål med olivenolie salt og citron. fruen lidt kartofler.
    Det var afslutning på uge 4 så er det vejedag i morgen 😊

    Svar
  3. Der er noget galt med layout’et.. men kun på selve teksten under fremgangsmåderne, når man ser på mb og ipad? hele teksten kommer ikke med, sætningerne fortsætter ud af billedet -hvis det giver mening?
    Jeg håber det kan rettes, så en flæskestegs novice som mig også kan brillere med lækker julemad?

    Svar
    • Tak Louise, det kan jeg da godt se nu. Jeg har kun kigget på desktop og det har set fint ud. Jeg har straks fået min udvikler til at kigge på det. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det!

      Svar