Flæskesteg med sprøde svær – svigermors hemmelige familieopskrift


Det er snart jul, og måske står du lige og mangler en nem opskrift på flæskesteg. Altså den opskrift på langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær, som aldrig slår fejl. Du er kommet til det rette sted. Her får du nemlig den bedste opskrift på flæskesteg!

Flæskesteg - svigermors hemmelige opskrift på flæskesteg med sprøde svær

Flæskesteg med sprøde svær

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
6
|
2 timer 30 minutter

Ingredienser

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 160 grader.
  • Gnid stegen godt og grundigt med salt. Rids evt. de svær som ikke er ridset helt dybt nok, undgå dog at skære ned i kødet.
  • Sæt den ind ind i den forvarmede ovn på en rist med en bradepande under, hvori du har hældt ½ liter vand.
  • Lad stegen passe sig selv i 2 timer. Hold dog øje med, om der er vand nok i bradepanden og spæd op, hvis den løber tør.
  • Når de to timer er gået, tager du bradepanden ud, og skruer ovnen op på 250 grader.
  • Stegen skal nu stege uden væske i 20-30 min. Læg lidt sølvpapir eller en tør bradepande i bunden af ovnen af hensyn til det dryppende fedt.
  • Tjek sværene efter 20 min. og giv dem evt. 2-3 min. på grill, hvis det er nødvendigt. 

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem

Langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

Heldigvis har Søren taget svigermors opskrift på flæskesteg med sprøde svær med ind i vores ægteskab, og det er en formildende omstændighed – for det er en flæskestegsopskrift med garanterede sprøde svær. Hver gang!

Og så er der da lidt ved det. Det er jo vigtigt at den sidder lige i skabet juleaften. Så skal man ikke sidde der og tygge i bløde gummiagtige svær (ja, vi har nok desværre alle været der).

Opskriften på flæskesteg som jeg deler her er nemmere end du tror! Personligt er det dog alligevel en af de ting, jeg overlader til manden i huset. Jeg har efterhånden mange opskrifter på flæskesteg her på siden, men det er alligevel denne her opskrift vi vender tilbage til – eller som jeg refererer til.

Prøv den af og del gerne resultatet med mig! Har I mon også en særlig opskrift på flæskesteg i jeres familie?

Hvad skal kernetemperatur være på flæskesteg?

Kernetemperaturen på flæskesteg skal være over 62 grader men helst under 68 grader. Udover de sprøde svær, er det nemlig vigtigt at stegen ikke er for tør. Stegetiden kan derfor afhænge af hvor stor en flæskesteg du har med at gøre. Tjek evt. løbende med et stegetermometer. Stegen må gerne være rosa, kernetemperaturen skal bare være over 62 grader for at alle bakterier er slået ihjel.

Bliver kernetemperaturen højere end 65-68 grader, kan du godt ende med en tør steg. Derfor kan den sidste tur ved de 250 grader evt. forkortes hvis stegen allerede har nået en god kernetemperatur. Så giver du den bare en gang på grillen, så sværene lige popper. Men hold øje, svedne svær smager altså heller ikke godt!

Tilbehør til flæskesteg

Formentlig skal der andet på bordet end flæskesteg. Udover det klassiske juletilbehør såsom lun rødkål og brun sovs kan du også vælge at lave en flæskestegssandwich. Vi plejer som regel også at have en frisk rødkålssalat på bordet fx kålsalat til julebordet.

Flæskestegssandwichen kan naturligvis også godt indeholde en frisk rødkålssalat eller både lun rødkålssalat og brun sovs, det vil jo nærmest blive en slags bøfsandwich med flæskesteg? Uhm!

Rester af flæskesteg

Ofte er der jo også de gode rester dagen efter. Herhjemme bliver de naturligvis brugt i fx flæskestegssandwich eller som tilbehør til en god salat. Men det er dog svært at få sværrene til at forblive sprøde – også dagen efter.

Hvis du har et godt fif til sprøde svær dagen efter, skal du ikke holde dig tilbage. Måske en tur under grillen vil gøre underværker?

Flæskesteg til juleaften

Flæskesteg har godt nok aldrig interesseret mig synderligt. Men jeg skal love for, at det er noget, der interesserer de to mænd i min familie. Den store af dem har altid haft et livslangt kærlighedsforhold til flæskesteg, som i hans familie bare omtales “steg”.

Den lille af dem har flæskesteg på guld eller sølv. Det er et udtryk for, hvilken plads på livret-ranglisten, den har pt. De to kan sætte uanede mængder “steg” til livs. Du kan altså regne ud, at det ikke kun er til jul vi får flæskesteg… Datteren og jeg er mere moderate på det her punkt. Vi vil hellere have and til jul.

Når far laver mad

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er Søren en noget mere habil flæskestegssteger end mig. Så jeg er helt tryg når han står for det.

Ud af ovnen kommer altid flæskesteg ud med de sprødeste svær ever! Jeg er altid dybt, dybt imponeret!

Og jeg er faktisk ikke så vild med flæskesteg, ikke engang til jul, men jeg må erkende, at denne smager godt. Rigtig godt, faktisk. Den var saftig og smagfuld og langt fra de tørre flæskestege, jeg ofte har siddet og hostet lidt i.

Men nu hvor jeg har givet noget, der ligner stående applaus til flæskestegen, er jeg selvfølgelig også nødt til dele svigermors hellige opskrift med jer :)

Sommerabat på Keto kostplan ‘den fleksible’

Få et superfleksibelt værktøj til at spise Keto med henblik på vægttab.

Læs alt om kostplanen her >>
(og spar 18%)

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

21 kommentarer til “Flæskesteg med sprøde svær – svigermors hemmelige familieopskrift”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 5 stars
    Absolut favorit der aldrig fejler – og selvom det er sommer-feeling så står den altså på flæskestregssandwich i aften.
    Mit bedste tip til at holde de få svær der overlever til dagen efter: Skrab det bløde fedt helt af så det kun er det sprøde svær, pak ind i køkkenrulle og lad dem ligge på køkkenbordet, evt. i en åben plastpose, den må for alt i verden være lukket til. Det plejer at holde dem ok sprøde :-)

    Svar
  2. Jeg fulgte denne opskridt på flæskesteg til aften. Wow :-D Det er den bedste flæskesteg jeg nogensinde har fået. Mør og saftig med meget sprøde sværd. Tak for en god opskrift til dig og sviger mor :-)

    Svar
  3. Vi skal have flæskesteg i dag, men vi er helt blanke nybegyndere og kan ikke lige finde på hvilket tilbehør der ville være godt – kan du hjælpe Jane?

    Svar
  4. Hej Jane,

    Jeg kan se at det er et opslag af ældre dato, men prøver alligevel med et par små spørgsmål, da jeg skal lave flæskesteg juleaften i år – wow ;)

    Er det varmluft ovn eller alm. ovn du bruger her..??

    Hvor stor er din steg til denne opskrift..??

    God dag fra Vibeke

    Svar
    • Som en lille ekstra hjælp, så kan jeg, som erfaren flæskestegsansvarlig juleaften, sige at man skal gå sværene efter og sikre at de er skåret ordenligt – specielt i kanten. Ellers risikerer man at fedtet ikke kan løbe væk og så bliver der områder med bløde svær :(

      Svar
  5. Husk stegetermometer til omkring 58 C, hvis sværene ikke er sprede, så skær dem af og giv dem grill, det er synd at ødelægge kødet pga sværene.

    Svar
  6. Hey!

    Jeg søger et lille råd.. I går kom jeg til at falde i… big time! Der var familiejulehygge og pludselig gik min fornuft helt væk og jeg sad som for 1 år siden med hænderne begravet i juleslikket. Mens filmen kørte havde jeg ingen kontrol over mine hænder og jeg endte med at spise aaaalt for meget syntetisk slik. Konsekvensen kom prompte; søvnløs nat, hjertebanken, mavepine og det hele. Har du nogle gode råd til hvordan jeg hurtigt stabiliserer mit stakkels blodsukker og kommer i balance igen???

    Mange juleknus fra Anna :)
    Og ps. Mange tak for denne skønne blog! Jeg introducerede hele familien til din snickers fudge i sidste uge og alle elskede det!

    Svar
    • Kære Anna, mit bedste råd er bare at acceptere, at det skete og komme videre. Spis godt med fedt (og protein og grøntsager selvfølgelig) og lad være mere at tro, at du nu skal “spare” på kalorier/fedt/kulhydrater, for at kompensere. Det vil bare øge risikoen for, at du falder i igen. Spis almindeligt og nok og så er du tilbage i no time. Rådene her er også gode : https://www.madbanditten.dk/bliv-sukkerfri/

      Vær god ved dig selv. Du fortjener det. Og så bare sig pyt med det! Det betyder ingenting i det store billede. Ingen selvbebrejdelse og ingen dårlig samvittighed. :-)

      Svar
      • Mange tak for dit hurtige svar! Jeg har besluttet at droppe min første indskydelse om ekstra træning og mindre mad i dag, og har i stedet mediteret og spist en dejlig stor frokost med salat, kød og kerner. Mange tak for opsangen om at være sød ved mig selv, ellers falder jeg jo bare i igen og udsætter min arme krop for endnu et sukkerchok ;)

        Svar
  7. Herhjemme er det også Bedre Halvdel der laver flæskestegen. Han kan nærmest ikke koge et æg – men flæskesteg, dét kan han lave ;-)

    Svar