Det er snart jul, og måske står du lige og mangler en nem opskrift på flæskesteg. Altså den opskrift på flæskesteg med sprøde svær, som aldrig slår fejl. Du er kommet til det rette sted. Her får du nemlig den bedste opskrift på flæskesteg!
Ingredienser
- 1,5-2 kg flæskesteg uden ben
- 1 spsk salt
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 160 grader.
- Gnid stegen godt og grundigt med salt. Rids evt. de svær som ikke er ridset helt dybt nok, undgå dog at skære ned i kødet.
- Sæt den ind ind i den forvarmede ovn på en rist med en bradepande under, hvori du har hældt ½ liter vand.
- Lad stegen passe sig selv i 2 timer. Hold dog øje med, om der er vand nok i bradepanden og spæd op, hvis den løber tør.
- Når de to timer er gået, tager du bradepanden ud, og skruer ovnen op på 250 grader.
- Stegen skal nu stege uden væske i 20-30 min. Læg lidt sølvpapir eller en tør bradepande i bunden af ovnen af hensyn til det dryppende fedt.
- Tjek sværene efter 20 min. og giv dem evt. 2-3 min. på grill, hvis det er nødvendigt.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Nem opskrift på flæskesteg med sprøde svær
Heldigvis har Søren taget svigermors opskrift på flæskesteg med sprøde svær med ind i vores ægteskab, og det er en formildende omstændighed – for det er en flæskestegsopskrift med garanterede sprøde svær. Hver gang!
Og så er der da lidt ved det. Det er jo vigtigt at den sidder lige i skabet juleaften. Så skal man ikke sidde der og tygge i bløde gummiagtige svær (ja, vi har nok desværre alle været der).
Opskriften på flæskesteg som jeg deler her er nemmere end du tror! Personligt er det dog alligevel en af de ting, jeg overlader til manden i huset. Jeg har efterhånden mange opskrifter på flæskesteg her på siden, men det er alligevel denne her opskrift vi vender tilbage til – eller som jeg refererer til.
Prøv den af og del gerne resultatet med mig! Har I mon også en særlig opskrift på flæskesteg i jeres familie?
Hvad skal kernetemperatur være på flæskesteg?
Kernetemperaturen på flæskesteg skal være over 62 grader men helst under 68 grader. Udover de sprøde svær, er det nemlig vigtigt at stegen ikke er for tør. Stegetiden kan derfor afhænge af hvor stor en flæskesteg du har med at gøre. Tjek evt. løbende med et stegetermometer. Stegen må gerne være rosa, kernetemperaturen skal bare være over 62 grader for at alle bakterier er slået ihjel.
Bliver kernetemperaturen højere end 65-68 grader, kan du godt ende med en tør steg. Derfor kan den sidste tur ved de 250 grader evt. forkortes hvis stegen allerede har nået en god kernetemperatur. Så giver du den bare en gang på grillen, så sværene lige popper. Men hold øje, svedne svær smager altså heller ikke godt!
Tilbehør til flæskesteg
Formentlig skal der andet på bordet end flæskesteg. Udover det klassiske juletilbehør såsom lun rødkål og brun sovs kan du også vælge at lave en flæskestegssandwich. Vi plejer som regel også at have en frisk rødkålssalat på bordet fx kålsalat til julebordet.
Flæskestegssandwichen kan naturligvis også godt indeholde en frisk rødkålssalat eller både lun rødkålssalat og brun sovs, det vil jo nærmest blive en slags bøfsandwich med flæskesteg? Uhm!
Rester af flæskesteg
Ofte er der jo også de gode rester dagen efter. Herhjemme bliver de naturligvis brugt i fx flæskestegssandwich eller som tilbehør til en god salat. Men det er dog svært at få sværrene til at forblive sprøde – også dagen efter.
Hvis du har et godt fif til sprøde svær dagen efter, skal du ikke holde dig tilbage. Måske en tur under grillen vil gøre underværker?
Flæskesteg til juleaften
Flæskesteg har godt nok aldrig interesseret mig synderligt. Men jeg skal love for, at det er noget, der interesserer de to mænd i min familie. Den store af dem har altid haft et livslangt kærlighedsforhold til flæskesteg, som i hans familie bare omtales “steg”.
Den lille af dem har flæskesteg på guld eller sølv. Det er et udtryk for, hvilken plads på livret-ranglisten, den har pt. De to kan sætte uanede mængder “steg” til livs. Du kan altså regne ud, at det ikke kun er til jul vi får flæskesteg… Datteren og jeg er mere moderate på det her punkt. Vi vil hellere have and til jul.
Ja tak?
Jeg fulgte denne opskridt på flæskesteg til aften. Wow :-D Det er den bedste flæskesteg jeg nogensinde har fået. Mør og saftig med meget sprøde sværd. Tak for en god opskrift til dig og sviger mor :-)
Ej det bliver hun SÅ glad for at høre :)
Vi skal have flæskesteg i dag, men vi er helt blanke nybegyndere og kan ikke lige finde på hvilket tilbehør der ville være godt – kan du hjælpe Jane?
Hvad med et par lækre rødkålssalater. Fx disse:
https://www.madbanditten.dk/den-bedste-lune-rodkal-til-julebordet-uden-sukker/
https://www.madbanditten.dk/lun-roedkaalssalat-med-mandler-og-urter/
De er begge favoritter her!
Tak for de gode forslag, som jeg dog ikke kunne nå at få klar til stegen lige den aften – men næste gang skal det HELT sikkert prøves :-)
Hej Jane,
Jeg kan se at det er et opslag af ældre dato, men prøver alligevel med et par små spørgsmål, da jeg skal lave flæskesteg juleaften i år – wow ;)
Er det varmluft ovn eller alm. ovn du bruger her..??
Hvor stor er din steg til denne opskrift..??
God dag fra Vibeke
Helt i orden :) Almindelig ovn og stegen er vel 1,5-2 kg??
Som en lille ekstra hjælp, så kan jeg, som erfaren flæskestegsansvarlig juleaften, sige at man skal gå sværene efter og sikre at de er skåret ordenligt – specielt i kanten. Ellers risikerer man at fedtet ikke kan løbe væk og så bliver der områder med bløde svær :(
Sikke et fantastisk tip! Tak Søren!
– og så skal man passe på ikke, at skære igennem til kødet, for så kommer kødsaften op, og giver bløde svær ;)
Et tip jeg lige har fået :)
Husk stegetermometer til omkring 58 C, hvis sværene ikke er sprede, så skær dem af og giv dem grill, det er synd at ødelægge kødet pga sværene.
Hej Jane,
Tak for gode bøger og inspirerede blog. Jeg har fulgt LCHF i en måned og har det fantastisk.
Hey!
Jeg søger et lille råd.. I går kom jeg til at falde i… big time! Der var familiejulehygge og pludselig gik min fornuft helt væk og jeg sad som for 1 år siden med hænderne begravet i juleslikket. Mens filmen kørte havde jeg ingen kontrol over mine hænder og jeg endte med at spise aaaalt for meget syntetisk slik. Konsekvensen kom prompte; søvnløs nat, hjertebanken, mavepine og det hele. Har du nogle gode råd til hvordan jeg hurtigt stabiliserer mit stakkels blodsukker og kommer i balance igen???
Mange juleknus fra Anna :)
Og ps. Mange tak for denne skønne blog! Jeg introducerede hele familien til din snickers fudge i sidste uge og alle elskede det!
Kære Anna, mit bedste råd er bare at acceptere, at det skete og komme videre. Spis godt med fedt (og protein og grøntsager selvfølgelig) og lad være mere at tro, at du nu skal “spare” på kalorier/fedt/kulhydrater, for at kompensere. Det vil bare øge risikoen for, at du falder i igen. Spis almindeligt og nok og så er du tilbage i no time. Rådene her er også gode : https://www.madbanditten.dk/bliv-sukkerfri/
Vær god ved dig selv. Du fortjener det. Og så bare sig pyt med det! Det betyder ingenting i det store billede. Ingen selvbebrejdelse og ingen dårlig samvittighed. :-)
Mange tak for dit hurtige svar! Jeg har besluttet at droppe min første indskydelse om ekstra træning og mindre mad i dag, og har i stedet mediteret og spist en dejlig stor frokost med salat, kød og kerner. Mange tak for opsangen om at være sød ved mig selv, ellers falder jeg jo bare i igen og udsætter min arme krop for endnu et sukkerchok ;)
Præcist og godt for dig, Anna! Det er jo den dummeste fælde at falde i. Just move on ;-)
Herhjemme er det også Bedre Halvdel der laver flæskestegen. Han kan nærmest ikke koge et æg – men flæskesteg, dét kan han lave ;-)
Nøjagtigt det samme her! Hvor er det sært, egentligt! :-)