Disse grovkiks er lige sagen, hvis man savner rugbrød. De er spækfulde af fibre, de har den lidt seje konsistens og smagen er også lidt derhen ad. Dog uden surdejssmagen.
Okay, indrømmet, det er 2½ siden, jeg sidst spiste en skive rugbrød, så måske tager jeg munden lidt for fuld her.
Men de er virkelig gode, nemme at lave og geniale til både morgenmad, mellemmåltid, frokost, eller hvornår man nu lige føler behov for at lægge sit pålæg på noget.
Fiberrige grovkiks – god erstatning for rugbrød
De er sådan en slags hybrid mellem et stykke brød, en knækbrød og en grovkiks. Men sidstnævnte er nok mest passende.
Hvis man vil endnu tættere på rugbrødet, kan jeg varmt anbefale det lækre wannabe rugbrød.
Men opskriften på disse fiberrige grovkiks skal I selvfølgelig have:
Fiberrige grovkiks med chiafrø og birkes
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
Sådan gør du
- Mal alle frø (bortset fra birkes) til mel i en kaffemølle og bland melet sammen med resten af ingredienserne.
- Lad dejen hvile et øjeblik, så fibrene suger væsken til sig, og dejen bliver lidt sejere.
- Rul dejen ud på en bageplade ved at lægge et stykke bagepapir over dejen og bruge kagerullen ovenpå bagepapiret. Så slipper du for at de klistrer.
- Bag i min. 2 timer ved 125 grader.
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Tip til de fiberrige grovkiks
Hvis du vil have nogle fine firkantede kiks, kan du skære dejen i firkanter med en pizzaskærer, inden du putter den i ovnen. På den måde kan du let knække de små firkanter ud.
De sprøde kanter kan serveres som snack.
Prøv også chiaknækbrød
En endnu nemmere (og måske også bedre) opskrift på knækbrød, er de populære chiaknækbrød. Prøv dem en dag også og se hvilken du foretrækker.
Hej Jane,
Hvordan kan/skal de her kiks opbevares og hvordan med holdbarheden?
Mvh Rikke
Puha, indlægget er jo 100 år gammelt. Mit bud vil være at de enten skal opbevares i lufttæt beholder eller fryses ned. Jeg fryser det meste brød, jeg laver, ned, for jeg spiser sjældent en hel portion af gangen.
Hej Jane,
Hvordan opbevarer du dem? Bare i en dåse – eller kan se fryses?
Anne
Sikke en dejlig opskrift! Og bare lige til info, så har jeg lavet en energiberegning på dem med tilgængelige kulhydrat, protein og fedt der lyder: 6/17/28 pr 100 gram og dermed er disse jo faktisk et rigtigt godt lavkarbo alternativ til brød :) Nårh, men jeg kan ikke helt lade være med at eksperimentere med dine skønne opskrifter, og til denne prøvede jeg at kværne halvdelen af frøene og lade resten være hele, samt tilsætte finthakket porre og to små revne gulerødder – og så fik herligheden 1 time ved 125 grader. Og det giver virkelig en rigtig lækker rugbrødsfornemmelse! De er ikke æggede, og heller ikke kiksede :P (selvom gulerødder/porer bidrager med lidt flere kulhydrater).. Nårh, men du skal have mange tak for alle dine opskrifter – du er jo en fornøjelse at følge :) Rigtig god dag..
Super tip! Jeg skal da prøve din version næste gang :)
Hej kan jeg undgå alle de æg der skal i de forskellige opskrifter, jeg kæmper med mit kolesterol tal….jeg spiser meget rugbrød, som jeg selv bager….sunde! og jeg tager ikke på, tværtimod
knus Kitti
De værste syndere ift. kolesterol er sukker, hurtige kulhydrater og stress. Læs mere her:
https://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/
https://www.madbanditten.dk/kolesterol-for-dummies/
det lyder så kanon lækkert, alle dine opskrifter…tak
så vil jeg gerne høre om der er chance for at undgå for mange æg, har problemer med mit kolesterol tal? har hørt at hørfrø kan bruges, men de er tit i opskrifterne i forvejen? jeg elsker rugbrød så meget, og laver mange sunde brød, og skal ikke tabe mig,jeg tager heller ikke på.
knus Kitti
Når man som mig ikke kan undvære brød hvordan er det så med LCHF og stenalderbrød?
Hvis det er som kernebrødet, kan det være fint. Særligt hvis du ikke er ude efter vægttab: https://www.madbanditten.dk/kernebrod-og-knaekbrod/
Hvis jeg gerne vil tabe mig, skal jeg så helt droppe det eller er der en begrænsning = hvor mange skiver (gram)?
Det er umuligt for mig at sige. Det afhænger jo af mange ting. Hvis vægten ikke arter sig, vil det være oplagt at skrue ned her..
Åh. Ser nu det kun er 125 grader (jeg læste 225). Så er det jo nok ok :)
Har kigget lidt rundt hos dig et par dage, skøn inspiration! Tænker dog at det med først at kværne hørfrø og så udsætte dem for høj varme er en dårlig idé – har du nogle overvejelser i den retning? Kan massen hænge sammen uden at man kværner dem?
– så er de i ovnen… glæder mig til resultatet :)
Det ser godt ud og skal da vist snart prøves herhjemme :) Tak for opskrift.
uhm, de ser gode ud – de skal afprøves meget snart.
Uhm! De skal vist afprøves snarest. Skønt med nye knækbrød/kiks uden korn ;-)
Ha’ en dejlig tirsdag.
KH
– frk. sveske