Fermenteret tomatsalsa er en spændende fermenteret opskrift og en god begynderopskrift til dig, der gerne vil i gang med fermentering.
Okay, jeg skal nok snart skrue ned for opskrifter, der indeholder ordet “fermenteret”, men tag lige denne her med. Den er så fuld af farver og smager virkelig godt og er en god begynderopskrift, hvis du er typen, der bliver lidt nervøs ved ordet “sauerkraut”!
Ingredienser
- 1,5 kg tomater
- 1 løg
- 2 rød chili
- 1 frisk koriander eller basilikum
- citronsaft (eller 1-2 limes)
- 1-2 spsk saft fra sauerkraut (kan udelades)
- 1,5-2 spsk salt
Sådan gør du
- Skær tomaterne i tern og snit løg fint eller kør dem i foodprocessoren på pulse-funktion. Du vil helst ikke have suppe, jo!
- Halver chilierne, udsten dem og snit kødet fint.
- Tag en god dusk koriander og snit bladene groft.
- Bland nu det hele i en skål sammen med resten af ingredienserne. Rør saltet godt rundt.
- Hæld herefter det hele i et stort sylteglas, læg låg på og sæt glasset på køkkenhylden i 2-3 dage.
- Når du kigger til den, vil du se, at den er begyndt at boble, og det er bare lige, som det skal være.
- Herefter flytter du den til køleskabet, hvor den angiveligt kan holde sig en halv menneskealder. Du vil dog sandsynligvis spise glassets indhold noget hurtigere end det.
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Fermenteret tomatsalsa eller almindelig tomatsalsa?
Efter opskriften på tomatsalsa kan du læse om de fordele, du opnår ved fermentering, men synes du, det lyder for bøvlet og vil du bare gerne spise en lækker tomatsalsa nu i aften, så hop over og prøv denne opskrift i stedet: Pico de gallo – lækker frisk tomatsalsa
Er du nysgerrig på fermenterede version, kan du prøve den her.
Men hvorfor er det nu, vi skal fermentere?
Jo, det skal vi, fordi det er en smart måde at konservere madvarer på, men især fordi der i fermenteringen danner sig gode mælkesyrebakterier, enzymer og mineraler, som både din mave og fordøjelse har så godt af.
Som vi har været inde på tidligere, er vores tarmflora noget af det vigtigste, vi kan tage os af både ift. at styrke immunforsvaret (og hvem vil ikke det i disse efterårstider?), sikre tilstrækkelig serotoninproduktion (og hvem vil ikke det, nu vi går det mørke halvår i møde?) og blot sikre et bedre næringsoptag fra den mad, vi spiser.
Og så er det måske den nemmeste og den billigste måde at få sig et skud gode probiotiske bakterier.
Giv det gerne et par forsøg og afvis det ikke, hvis din første portion virker for salt og eller for stærk. Prøv dig frem, tag 1 spsk eller to på din tallerken til alle eller de fleste af dine måltider måltider, og du vil før eller siden opleve, at du kommer til at savne det, hvis det pludselig er væk. Det er din krop, der fortæller dig, at det her altså er godt for dig.
Nej jeg er ikke på facebook. Jeg har fulgt opskriften, men den er jo nok ikke så god som den burde være – måske skal jeg prøve at komme en spiseskeful salt mere i- det prøver jeg.
Venlig hilsen
Kirsten