Har du prøvet at lave din egen sauerkraut? Eller surkål, som det vel hedder på dansk. Ellers kan du nemt gøre det efter denne opskrift, som viser dig hvordan, trin for trin, i billeder og ord.
Sauerkraut med hvidkål eller spidskål
Normalt vil man lave sauerkraut med hvidkål, men jeg havde kun lige spidskål, og det gik lige så fint.
Den fermenterede spidskål her (det lyder lidt lækrere end surkål, ikke?) kan spises til alting.
På grøntsagsretter, til kødretter, ovenpå morgenomeletten, i suppe etc. Den giver et stærkt og syrligt modspil til det meste mad. Jeg kaster som regel bare en spiseske eller to på, hvad jeg nu spiser.
Styrk din fordøjelse med sauerkraut
En anden god grund til at fermentere grøntsager er, at fermenteringen danner mælkesyre, som gavner fordøjelsen og samtidig øger optaget af vitaminer og mineraler derfra.
Du er hvad du optager er mere rigtigt end den gode gamle ‘du er hvad du spiser’. Og en god og velfungerende fordøjelse er en vigtig sundhedsmarkør.
Vil du i gang med at lave sauerkraut, finder du opskrift herunder. Under opskriften guider jeg dig også igennem i billeder.
Sauerkraut
Føj til favoritter Udskriv PinIngredienser
- 500 g spidskål eller hvidkål, rødkål etc.
- 0,5 spsk salt* ikke bordsalt – jeg brugte Himalayasalt
Sådan gør du
- Snit spidskål fint og hæld i en skål (ikke af metal) sammen med salt. Ælt nu kålen med hænderne. Jep, grapperne ned i kålen og ælt, som du ville ælte en dej.
- Nu kan du mærke, at saften forlader kålen, og den bliver mere slatten i det. Det er lige, som det skal være.
- Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.
- Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin.
- Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.
- Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni (se billede længere nede)
- Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere.
- Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.
- Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?
Noter
Egne noter som Plus medlem
Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter
Sauerkraut opskrift – trin for trin
Men lad os se på det. Jeg lavede her en meget lille portion og jeg vil anbefale dig som minimum at fordoble portionen. Det kan jo holde sig i månedsvist!
Snit kålen og kom den i plastikskål med saltet. Ælt eller vrid kålen med hænderne til den bliver blød og våd.
Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.
Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin. Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Det er vigtigt, at væsken dækker.
Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.
Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni.
Væsken kan risikere at flyde over, og det er derfor en god idé at sætte den ovenpå en tallerken. Jeg dækkede denne fine sag med en ren stofserviet, som jeg satte fast med en elastik. Jeg vil hverken have støv eller fluer i min surkål. Bruger du patentglas, kan du evt. lufte ud i den de første dage. Evt. bare ved at rykke lidt ved gummiringen.
Tid til fermentering
Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere. Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.
Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?
Se flere opskrifter på fermenterede madvarer her >>
Fuld gang i fermenteringen
I hvert fald har jeg pt. gang i vandkefir, fermenteret kål (sauerkraut) og fermenteret tomatsalsa. De gode bakteriers hus, kan vi jo kalde det, selvom det ikke helt slår duften af rent vasketøj.
Jeg er helt ny ud i fermentering, hvilket er pudsigt, for det er simpelthen så nemt, og så er det en genial måde at få øget holdbarheden på grøntsager, man ikke kan nå at spise.
Hej Jane
Jeg har prøvet at gå efter din opskrift.
Det virkede ikke!
Det er så ikke din skyld! Men jeg tænkte under vejs, at lidt farve vil ikke skade. Så der kom også peberfrugt og løg i !
Fermenteringen gik rigtig godt. Jeg brugte et sylteglas, og rev i elastikken ind imellem.
Og det smager bare godt!
Så nu er jeg i gang med næste portion.
Jeg tro det bliver sådan en ting, der bare skal være i køleskabet i fremtiden.
Og inspireret af dig, så tænkte jeg, jeg kan sgu da også lave min egen panchetta! Og det er bare lækkert!
Og nu er det jo “æbletid” , så hvorfor ikke også lave æblemost selv!?
Ej hvor godt! Lækre sager, du får lavet!