Sauerkraut – trin for trin


Har du prøvet at lave din egen sauerkraut? Eller surkål, som det vel hedder på dansk. Ellers kan du nemt gøre det efter denne opskrift, som viser dig hvordan, trin for trin, i billeder og ord.

Sauerkraut med hvidkål eller spidskål

Normalt vil man lave sauerkraut med hvidkål, men jeg havde kun lige spidskål, og det gik lige så fint.

Den fermenterede spidskål her (det lyder lidt lækrere end surkål, ikke?) kan spises til alting.

På grøntsagsretter, til kødretter, ovenpå morgenomeletten, i suppe etc. Den giver et stærkt og syrligt modspil til det meste mad. Jeg kaster som regel bare en spiseske eller to på, hvad jeg nu spiser.

Styrk din fordøjelse med sauerkraut

En anden god grund til at fermentere grøntsager er, at fermenteringen danner mælkesyre, som gavner fordøjelsen og samtidig øger optaget af vitaminer og mineraler derfra.

Du er hvad du optager er mere rigtigt end den gode gamle ‘du er hvad du spiser’. Og en god og velfungerende fordøjelse er en vigtig sundhedsmarkør.

Vil du i gang med at lave sauerkraut, finder du opskrift herunder. Under opskriften guider jeg dig også igennem i billeder.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Sauerkraut

Føj til favoritter Udskriv Pin
Sådan laver du din egen sauerkraut – trin for trin
10 personer
|
7 days

Ingredienser

  • 500 g spidskål eller hvidkål, rødkål etc.
  • 0,5 spsk salt* ikke bordsalt – jeg brugte Himalayasalt

Sådan gør du

  • Snit spidskål fint og hæld i en skål (ikke af metal) sammen med salt. Ælt nu kålen med hænderne. Jep, grapperne ned i kålen og ælt, som du ville ælte en dej.
  • Nu kan du mærke, at saften forlader kålen, og den bliver mere slatten i det. Det er lige, som det skal være.
  • Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.
  • Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin.
  • Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.
  • Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni (se billede længere nede)
  • Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere.
  • Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.
  • Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?

Noter

*ca. 1 spsk salt pr. 1 kg snittet kål er en fin tommelfingerregel

Egne noter som Plus medlem

Som MadbandittenPLUS medlem, kan du skrive dine egne noter

Energiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlemEnergiberegning - Bliv Madbanditten PLUS medlem
Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Sauerkraut opskrift – trin for trin

Men lad os se på det. Jeg lavede her en meget lille portion og jeg vil anbefale dig som minimum at fordoble portionen. Det kan jo holde sig i månedsvist!

Snit kålen og kom den i plastikskål med saltet. Ælt eller vrid kålen med hænderne til den bliver blød og våd.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.

Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin. Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Det er vigtigt, at væsken dækker.

Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Væsken kan risikere at flyde over, og det er derfor en god idé at sætte den ovenpå en tallerken. Jeg dækkede denne fine sag med en ren stofserviet, som jeg satte fast med en elastik. Jeg vil hverken have støv eller fluer i min surkål. Bruger du patentglas, kan du evt. lufte ud i den de første dage. Evt. bare ved at rykke lidt ved gummiringen.

Tid til fermentering

Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere. Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.

Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?

Se flere opskrifter på fermenterede madvarer her >>

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Fuld gang i fermenteringen

I hvert fald har jeg pt. gang i vandkefir, fermenteret kål (sauerkraut) og fermenteret tomatsalsa. De gode bakteriers hus, kan vi jo kalde det, selvom det ikke helt slår duften af rent vasketøj.

Jeg er helt ny ud i fermentering, hvilket er pudsigt, for det er simpelthen så nemt, og så er det en genial måde at få øget holdbarheden på grøntsager, man ikke kan nå at spise.

Mangler du inspiration til morgenmad og frokost?

… og har du en airfryer? Så er min nye e-bog lige noget for dig. Her får du 30 nye Keto-opskrifter på morgenmad og frokost, du kan lave i din airfryer. Nemt, hurtigt, lækkert og sundt.

Du sparer 20% lige her >>

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

  • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
  • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
  • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
  • færdige madplaner, jeg laver
  • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
  • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
  • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

48 kommentarer til “Sauerkraut – trin for trin”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Jeg har prøvet at gå efter din opskrift.
    Det virkede ikke!
    Det er så ikke din skyld! Men jeg tænkte under vejs, at lidt farve vil ikke skade. Så der kom også peberfrugt og løg i !
    Fermenteringen gik rigtig godt. Jeg brugte et sylteglas, og rev i elastikken ind imellem.
    Og det smager bare godt!
    Så nu er jeg i gang med næste portion.
    Jeg tro det bliver sådan en ting, der bare skal være i køleskabet i fremtiden.
    Og inspireret af dig, så tænkte jeg, jeg kan sgu da også lave min egen panchetta! Og det er bare lækkert!
    Og nu er det jo “æbletid” , så hvorfor ikke også lave æblemost selv!?

    Svar