Kan man tale om, at man spiser Low Carb forkert? Handler det ikke bare om at spise få kulhydrater og så er det det? Jo både og, men der er stadig smarte og mindre smarte måder at gribe det an på.
5 LOW CARB FEJLTAGELSER
1. Du spiser for mange kulhydrater
Low Carb er et spektrum og kan både dække over at spise 20 g kulhydrat (Keto) og helt op til 100 g kulhydrat. Der er selvsagt stor forskel på de to.
Generelt sagt kan man sige, at jo færre kulhydrater, des mere effektivt. De få kulhydrater giver bedre appetitregulering, mere stabilt blodsukker og hjælper kroppen til at skifte mere over på det fedtforbrændende system (ketose)
2. Du bruger ketostix til at måle, om du er i ketose
Nogle går meget metodisk til værks og begynder at måle for ketose med ketostix (reklamelink). De kan såmænd også give en fin nok indikation af om du spiser få nok kulhydrater til at din krop er skiftet til fedtforbrænding, men problemet med dem er, at de kun rigtigt virker i starten.
I takt med at din krop begynder at udnytte ketonstofferne mere effektivt til energi, stopper du nemlig med at slippe dem ud i urinen. Det er et godt tegn, ikke et dårligt tegn. Men det giver mindre udslag på din tissepind.
Læs mere her: Måling for ketose
3. Du spiser for lidt ELLER for meget fedt
Denne deler vandene, fordi hvordan kan det både være et problem, at man spiser for lidt OG for meget fedt?
Det er i fedtet, vi finder vores mæthed, vores energi, den indre ro, det stabile blodsukker og vægttabet ikke mindst. Hvor paradoksalt det end kan lyde. Men det skyldes, at det øgede fedtindtag gør dig mæt længe, så du faktisk ender med at spise mindre (dvs. færre kalorier) end du ville, hvis du havde spist mindre fedt.
Hvis du spiser for lidt fedt (Low Carb Low Fat), så vil du føle dig sulten, træt og energiløs. Det gider du formentlig ikke særligt længe og derfor konkluderer du snart, at Low Carb ikke var noget for dig. Spiser du derimod for meget fedt, er du i energibalance og så går vægten ikke ned.
Så hele humlen er i virkeligheden at finde det sweet spot, hvor du spiser nok fedt til at du er mæt og har fin energi men uden at kalorieindtaget bliver så højt, at vægttabet stopper.
Brug Keto kostplanen til at få afstemt portionsstørrelser og mængder.
4. Du spiser for lidt, for ofte eller for meget
Det her er et punkt, hvor vi fungerer utroligt forskelligt. Nogle bliver så mætte af den fede kost, at de kommer til at underspise, mens andre slet ikke kan mærke mæthedsfølelsen og derfor kommer til at spise for meget.
Mange af os er vanespisere, og vi spiser den mængde mad eller med de intervaller, som vi er vant til, og som vi altid har gjort uden egentlig at mærke efter, om det nu også stadig er nødvendigt.
Hvis kroppen er i ketose, dæmpes appetitten dog ofte så kraftigt, at man kan foranlediges til at tro, at kroppen slet ikke har behov for ny næring. Det er selvfølgelig ikke tilfældet, så her skal man lige bruge sin sunde fornuft samtidig.
At underspise er dumt på den lange bane, da det vil betyde, at du vil føle dig træt og energiløs, opleve dårligere søvn og dårligere velbefindende. Altsammen ting, der gør det sværere at holde ved på den lange bane.
Spiser du for meget, kan det være svært at gå ned i vægt. Hvis du har været på gentagne sultekure, kan det være, du oplever, at din krop nu siger et stort JA TAK til al den næringsrige mad, du nu byder den, men at den glemmer at melde ind med mætheden, fordi den tror, den skal skynde sig at få fyldt depoterne op, nu hvor der endelig er mad.
Måske er du bare et sted midt imellem og har lidt svært ved at regne portionsstørrelser ud og tør ikke helt stole på kroppen endnu. Der er ingen hurtig genvej her. Det tager tid at lære at mærke kroppens signaler. Start med at overveje, om du virkelig er sulten, når du laver dit mellemmåltid. Er du ikke sulten, så lad være med at spise.
5. Du kommer aldrig over overgangsperioden
Det svære ved Low Carb er, at det tit bliver skidt før det bliver godt. Det er det, vi også kalder Keto flu. Det er værd at vide og værd at forstå, for der er nemlig masser af ting, du kan gøre for at gøre overgangen nemmere for dig.
Hvor lang overgangsperioden er, er meget forskelligt men de fleste har mest bøvl den første uge og enkelte skal kæmpe ekstra i op til tre uger. For langt de fleste er der lys forude, når de er nået til uge 4.
Andre hyppige begynderfejl på LCHF
1. Du spiser for mange Low Carb brød og kager
Da du fandt ud af, at LCHF betød farvel til brød og kager, overvejede du, om du ikke skulle vælge et andet system, hvor den slags var tilladt.
Men så fandt du ud af at man sagtens kan bage både lækre brød med nødder og kerner og kagerne! Mand, nogle lækre kager, man kan lave, når smør og chokolade pludselig er endt på pluslisten! Dette er en overordentlig hyppig begynderfejl.
Men sagen er, at hverken kagerne eller brødet bør spille en særlig stor rolle (om nogen overhovedet) i din nye kost, hvis du gerne vil gå ned i vægt. Det bør til gengæld store mængder ovenjordsgrøntsager, kød af god kvalitet, fede mejeriprodukter (primært fløde og ost) og naturligt fedt som smør, kokosolie eller olivenolie.
2. Du spiser for få grøntsager
At dæmonisere grøntsagerne, fordi de indeholder kulhydrater, er i mine øjne en stor misforståelse. Selv hvis du gerne vil i ketose, kan du spise rigtig, rigtig mange ovenjordsgrøntsager, før det bliver et problem. Sandsynligvis flere end du kan tygge dig igennem.
Jeg tror heller ikke, der er nogen, der er blevet hverken tykke eller syge af at spise en gulerod ind imellem, selvom den vokser under jorden, men det er klart, at gulerødderne ikke skal udgøre størstedelen af grøntsagsindtaget, hvis kulhydraterne skal holdes på et helt lavt niveau.
Når du fylder halvdelen af din tallerken med ovenjordsgrøntsager (og her mener jeg ikke et salatblad med fire skiver agurk) men en god stor salat, råkost eller tilsvarende, så sikrer du samtidig, at du får bunkevis af vitaminer og mineraler. Og det har betydning for dit velvære og din energi og i sidste ende for, hvor meget lyst du har til at fortsætte med din nye kost.
3. Du er utålmodig
For du er stadig i slankekursmode, og hvis LCHF ikke giver hurtige resultater, så skal du skynde dig videre til den næste kur. Det er jo januar, og der er ingen tid at spilde! Du hopper derfor på vægten dagligt og bliver frustreret, når vægtpilen ikke peger ned ad. Måske glider bukserne ned, imens du står der på vægten, men det betyder ingenting, når tallet på vægten er uændret.
Hvad kan jeg sige? Giv det tid! Tallet på din badevægt fortæller intet om, hvad der sker inde i dig. Utålmodigheden kan også handle om, at du ikke har været helt opmærksom på det her, der kaldes “overgangsbesvær” eller Keto flu. Altså denne her periode, hvor din krop er ved at skifte fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding og derfor er lidt i undtagelsestilstand. Læs godt op på det, så du er rustet til at komme hurtigere igennem det.
Hej Jane
Jeg har købt 3 af dine bøger
Er lige startet op og er helt ny på dette Keto område. Jeg har prøvet at finde ud af om ren lakrids er no go på Keto?
Hej Lis
Åh jeg kender ikke lige kulhydratindholdet på ren lakrids heller men generelt lyder det ikke som noget, du skal spise. Du skal hellere tænke i kød/protein-grøntsager-fedt og ikke slik og slikerstatninger. Det er langt mere effektivt.
Hejsa
Taber man fedt på LCHF eller “kun” vand?
Vh Linda
Det spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at få uddybet? Eller endnu hellere vide, hvor den tanke er opstået fra?
Skulle disse personer have tabt 20-60 kg vand? ? Vægttabsresultater
Man taber fedt i kalorieunderskud. Uanset hvilken kost man spiser. Dvs. også hvis man spiser LCHF.
Hej Jane, jeg har købt begge din bøger og de første 2 uger, prøvede vi forskellige opskrifter af, inden vi startede på 4 ugers kuren. Den har vi nu fulgt, med enkelte afvigelser. Min mand har i alt tabt 4,6 kg og jeg har tabt 1,8 kg. Jeg skal fra 63 kg ned på 55 kg. Det går fint med vanerne og vi har ingen sukkertrang. Jeg skriver alt jeg spiser ind i “Madlog”, for at holde øje med kulhydraterne og vi holder indtaget nede. Jeg kommer bare ikke i Ketose!!! Først tjekkede jeg med sticks, intet resultat, nu har jeg så købt en bloddråbe måler og den viser 0,1. Hvad gør jeg galt??
Hej Maibritt
Mit bedste forslag vil egentlig være at lade være med at måle. Hvad vil du gerne opnå med målingen? Målinger kan være super men kun hvis man ved hvad man rent faktisk forventer, at de kan gøre for en og ketonmålinger kan ærligt talt ikke fortælle os meget. Læs evt. mere her.
Og ellers vil jeg sige at svaret er at du skal sænke dit kulhydratindtag. Skær 5-10 g kulhydrat fra dit nuværende indtag og mål igen om 3-4 dage. Og drop afvigelserne, hvad de end består af.
Du kan også vælge at fedtbombe. Dvs. spise enorme mængder fedt. Det vil give dig en høj blodketonmåling men vil selvfølgelig føre til enten vægtstilstand eller vægtøgning og på den måde kan man være nødt til lige at være afklaret med, hvad ens mål egentlig er.
Jeg vil nemlig ikke bruge flere penge på olie og Udos choice har jeg i forvejen :-)
Hej Jane. Udos choice olie, er den tillad på keto kur? Jeg kan ikke finde noget i din bog angående denne olie
Hmm… ja men den er også 100% unødvendig og du betaler dyrt for nogle typer fedtstoffer, du får så rigeligt af at du ikke behøver tage dem i tilskud.
Hvis du vil bruge penge på et olietilskud, vil dine penge være langt bedre brugt på en kvalitetsfiskeolie som fx Cod Liver Oil fra Nordic Naturals.
Hej Jane.
Tak for en super nem og lige til at gå til bog ?
Jeg er på min 4 uge og syntes egentlig ikke der er sket/ sker noget. andet end at min appetit har stabiliseret sig og jeg egentlig kun har brug for 2 hovedmåltider. (Og til tider et lille mellemmåltid)
Jeg er vandt til at drikke te med lidt mælk i (som jeg nu er igang med at afvende mig).
Jeg har 2 spørgsmål til dig.
1. Jeg drikker en del grøn te som jeg kan se det bliver anbefalet, men hvis det er med frugt smag, hvad så? Er det tilpas lidt til at det ikke er nødvendigt at tælle med?
2. Jeg har fundet en app (Carb manager) hvor jeg har udregnet mit daglige indtag. Det er ofte jeg ikke får opbrugt netCarb, protein og fedt. Er det skidt? Skal jeg op på det udregnede mål?
Kh
Camilla
Hej Camilla
Jeg ved ikke med te med frugtsmag. Mit gæt er at det falder under bagatelgrænsen men jeg ved det ikke.
Jeg kender ikke Carb manager, men du skal se kulhydrater som et max, der ikke må overskrides, protein (iflg. retningslinjerne fra Keto-bogen og IKKE de proteinfattige retningslinjer fra lifesum og diverse apps) som et minimum, du helst skal nå og fedt som en variabel, hvorved du styrer dit kalorieindtag. Genlæs gerne kapitel 6 i Keto-bogen, hvor jeg uddyber dette.
Nu gjorde jeg det og er spændt på om jeg er modig nok til at stikke mig selv i fingeren. Har levet moderat Lchf ON and OFF det sidste års tid og fornemmet tørhed i munden, træthed og en lidt speedet energi indeni og tænkt mon det er ? Har prøvet urinsticks men ikke helt kunnet se en sammenhæng med hvordan jeg spiser. Nu gør jeg det sgu for har lige brug for et lidt nørdet skub for at gå all in ??
Tænkte på om der er noget med det der koncentrerede kokosolie ??? Har hørt at det skal tages varsomt i starten da det kan være hårdt for maven ??
Er det et produkt du har prøvet og kender du forskellen på hvor man bør købe det fra ??
Og da jeg står i butik og jo nødigt skal skræmme mine kunder væk med drage ånde what to do ??
Er det ikke noget med at tyggegummi er no go og hvorfor ??
Er mundskylle ok eller er det bedre at skylle i kokosolie ??
Tak for dig dejlige Jane. Dig og ham Kostdoktorn fortjener den største anerkendelse for at lede os tilbage til rødderne og et bedre og sundere liv.
Hilsen Charlotte
Hej Charlotte
Det er jo også lidt skørt at skulle rende rundt og stikke sig i fingeren, og det er jo altså heller ikke nødvendigt. Men vælger man at gøre det, synes jeg faktisk, det er meget lærerigt.
Med koncentreret kokosolie tænker jeg, du mener MCT-olie. Det kan du sagtens bruge men kokosolie er i mine øjne et mere naturligt produkt. Jeg har købt det nogle gange fra Amazon-uk. Jeg har valgt den af Bulletproof-mærket. Det er rigtigt, den giver mavepine og mange toiletbesøg, hvis man tager for meget af gangen. Men den er dyr og den byder ikke på noget magisk, så kokosolie vil være lige så fint.
For meget tyggegummi kan hindre ketose. Et stykke her og der gør dog næppe nogen forskel. Jeg tror ikke, at mundskyldning i dette tilfælde vil gøre hverken til eller fra, da det ikke er bakterier, der giver den dårlige ånde men overskudsketoner, som du udånder. Nogle taler om at zinktabletter kan hjælpe men jeg ved det ikke. Jeg har aldrig været så plaget af problemet eller også er det bare en overgangsting. Drageånde skyldes som regel for meget protein og for lidt fedt mens ketose-ånden er mere diskret og sødlig.
Rigtig god fornøjelse med det hele. Håber, du bliver klogere på dig selv og din egen krop :)
Hej Jane
Jeg er nu 1 uge inde i LCHF og det virker bare for mig! :D masser af energi og nærmest ingen sult. Mange tak fordi du deler din viden og erfaring med os. :D
Nu vil jeg gerne prøve på at komme i ketose, men kan ikke helt se hvordan jeg skal inkorporere mere fedt i min mad, så jeg håber du har lidt fif :)
Jeg starter dagen med en af dine lækre kaffe med æg og 3 spsk kokosolie til morgenmad, 2 oopsies med fx. makrel og mayonaise til frokost og så noget kød med en god sovs og fx broccoli til aftensmad.
Spørgsmål:
Må jeg spise oopsies når jeg vil i ketose, eller er der for mange kulhydrater i? Hvad er din erfaring her
Har du nogle fif til mere fedt i hverdagen?
Venlig hilsen Rie
Hej Rie
Jeg synes, din kost lyder ret ketogen i forvejen. Og god energi og ingen sult er også hyppige tegn på ketose.
Hvorfor synes du, du har behov for mere fedt?
Oopsies er helt fint – også i ketose.
Læs evt. mere om ketose her: https://www.madbanditten.dk/tab-dig-med-lchf/lchf-og-ketose/
Jeg tror ikke helt jeg kommer op på 75-85 procent fedt, men jeg har selvfølgelig ikke indtastet min mad ind i et system:-)
Det er slet ikke sikkert, du behøver så højt op. Jeg kan fx fint være i ketose helt fra 65-70%, og det skal du nok ramme med den kost, du har beskrevet der. :)
Hvis du trives og har det godt med din kost, er der ingen grund til at justere yderligere, synes jeg.
Det lyder rigtig godt :-) og mange tak for de hurtige svar :-)
Hej Jane
Allerførst tak for de mange fine indlæg om LCHF, dine artikler har været mig en stor hjælp i min startfase af LCHF.
Jeg har et spørgsmål, som jeg simpelthen ikke kan finde svar på nogen steder;
Når jeg ønsker at tabe mig, men ikke kan leve 100% LCHF (er ikke til for meget æg+kød), men konceptet om ikke at være sulten konstant tiltaler mig.
Hvis jeg kører LCHF, lad os sige 1/2 af ugen og blot Low Carb-kur de resterende dage, vil jeg kunne opnå det samme vægttab, eller vil jeg blot være status quo?
Jeg glæder til at høre fra dig:)
Mange hilsner Louise
Hej Louise
Jeg forstår ikke helt hvad du mener med at køre LCHF halvdelen af tiden og Low carb den anden halvdel. Hvad er low carb i denne forbindelse? low carb low fat? Det forstår jeg ikke hvorfor nogen ville gøre :) Hvorfor ikke hellere finde en model, som passer til dig, og som du kan leve godt med på den lange bane? Ellers tror jeg, du får svært ved at få varig succes…
Hej Jane
Jeg er vild med billedet og tænker at den kunne være fed som plakat til køkkenet.
Er der en kilde? Jeg kan umiddelbart hverken gemme billedet eller “pinne” den.
Tak for en informativ og inspirerende blog ?
Ehreem.. nej, det er bare et billede jeg har nappet! rap over nallerne til mig! Hvorfor kan du ikke pinne det? jeg kan sagtens pinne det ved hjælp af pinterest ikonet øverst i indlægget?
Hej Jane.
Jeg har nu været på LCHF siden 17/1. Og er i hvert fald faldet i en af fejlene (3!). Tænkte det ville gå hurtigere med 0 % græsk yoghurt, 9 % cremefraiche og madlavnings-fløde fremfor piskefløde. Men må nok gå tilbage til mere fede produkter.
Første uge til halvanden røg ca. 1,5 kg. Siden har jeg stået fuldstændigt stille på vægten. Spiser praktisk kun 2 gange om dagen (morgen og sen eftermiddag/aften). Har den sidste uge brugt app’en myfitnesspal til at prøve at tælle kalorier for en periode. Har holdt mig under de 1330 kcal/dg, med undtagelse af 2 dage med hhv. 159 og 124 over). Har holdt mig til 30-60 g/kulhydrat. Undtagen lørdag (124 g) da jeg et sted læste at hvis ikke der ikke rigtigt skete noget kunne man “kick-starte” ved at spise en stor portion kulhydrater. Nogle umiddelbare tricks eller fejl jeg begår (andet end for lidt fedt)?
En anden ting, du nævnte der er forskel på kulhydrater. Hvilken forskellen er der? Har fundet ud af at en del grøntsager (ikke rodfrugter og frugt) indeholder en del kulhydrater, men jo ikke særligt mange “sukkerarter”. Er det forskellen?
Vil fremover følge bloggen mere :) Tak
Jeg tror, du bare skal væbne dig med tålmodighed (og muligvis tillægge badevægten lidt mindre værdi).
Forskel på kulhydrater… tjah… det er der vel. Jeg ved ikke lige i hvilken forbindelse, jeg har sagt det. Men det, jeg synes, kan være relevant er, at man, hvis man gerne vil spise kulhydratfattigt, vælger ovenjordsgrøntsagerne fremfor andre kulhydratkilder, simpelthen fordi du her får virkelig mange grøntsager for ganske få kulhydrater.
hi Jane,
can you do juices in LCHF or does this hinder to get into ketose. I was thinking of avocado, carrot, beetroot with ginger – of course freshly pressed.
Thanks so much for ur reply
I would say juicing is alright on a liberal LCHF diet. For a ketogenic version juices, even the purely green ones, will give you too many carbohydrates… :-/
Jeg startede for ca 1 1/2 da vejede jeg ca 113,5 kg
Cuttede alt sukker ud og levede på striks LCHF , især kokosolie i kaffen var godt , føler ingen sult så længe der ikke er involveret sukker, se evt thr skinny on obesity på youtube
Nåede ned på 85 kg, da det gik galt
Kloge åge på mit hold på arbejde oprettede et slikudsalg fra et fællesskab hvor jeg også har nøgle
Man er vel sukkerafhængig, så endte ud på 98,5 kg, er kommet op på hesten igen, er pt 92 kg, tabt 6 kg på under 4 uger med faste 36 timer 3 gange om ugen, ellers striks LCHF resten af tiden, lidt rødvin toleres åbenbart.
Første delmål er 85 kg inden juleaften
Jeg er 61, har det godt på faste
Nu har jeg ikke lige orket at læse om mit spørgsmål er stillet længere oppe, men jeg er VILD med proteinrig kost, og forholder mig lidt skeptisk overfor din påstand om at kroppen nedbryder protein og bruger det til glukoneogenese. Så vidt jeg har forstået, er det en af de sidste substratreserver som kroppen mobiliserer. At bruge triacylglycerol er da langt mere foreliggende når man skal lave glukoneogenese, eller hvad? Og med det argument kan man jo bare sige at ALT bliver til sukker når det kommer ind i kroppen? Eftersom at dét (og ketonstoffer) er det eneste cellerne reelt kan forbrænde?
Jamen, det lyder det da til at du er mere inde i end jeg. Jeg refererer jo blot den gode Jimmy Mores opdagelser af at en kost med for meget protein hev ham ud af ketosetilstanden, og det var den, han anså som eftertragtet i forbindelse med vægttabet. Ketonstofferne omdannes vel ikke til sukker men bruges som energi direkte. Dog skal hjernen jo bruge en anelse glukose og den kommer så via glukoneogenesen, når kulhydratmængden er for lav. Tror jeg…