Hvad afgør om man lykkes med at ændre vaner eller ej?


Noget af det, der interesserer mig allermest, er hvad, der afgør, om man lykkes med at ændre vaner eller ej. Jeg hører fra masser, der lægger kosten om til LCHF (eller noget andet, men nu er det jo mest dem med LCHF, der skriver til mig), hvorefter kiloene stødt rasler nedad, energien kommer tilbage, der er glæde ved den gode mad, humøret bliver bedre, udsynet lysnes, det hele spiller bare. De er glade, føler ingen afsavn, og det virker lidt som om indsatsen er minimal, og de føler, de har fundet en livsstil for livet.

På den anden side er der dem, der kæmper. Der er ikke noget, der fungerer, de gør alt “det rigtige”, men resultaterne udebliver eller går stik den modsatte vej. Hvorfor denne forskel? Hvad er det, de to gør forskelligt? Eller er det bare, fordi de er forskellige mennesker? Jeg ved det ikke med sikkerhed, men jeg kan godt komme med mange forslag til det, men det er ikke det, jeg har på hjerte i dag.

I stedet vil jeg tale lidt om en af de fejlslutninger i den indre sundhedsdialog, jeg ind imellem ser, som jeg opfatter som mest… skal vi kalde det destruktiv. Det er den, hvor mere af det gode = bedre.

Læs mere her: Sådan ændrer du vaner

Lad mig give et par eksempler:

 • Du læser, at det er sundt at træne fire gange om ugen, og derfor vælger du at træne otte gange om ugen. Dobbelt op på det gode, ikke?
 • Du hører, at low carb er effektivt til vægtnedgang og derfor beslutter du at udelukke ALLE kulhydrater. No-carb må være bedre end low carb, ikke?
 • Du hører om vellykkede vægttab ved hjælp af 5:2 (spise fem dage – faste i to), så du laver da lige din egen 4:3-kur.
 • Du hører, at fedt feder og undgår derfor alt fedt (hello magert kyllingebryst og salat)
 • Hvis smør pludselig er sundt, må mere smør være endnu sundere.

Du forstår godt, hvor jeg vil hen, ikke?

Men sådan hænger tingene ikke sammen. For det første fordi der ikke er noget, der er så absolut. Kulhydrater/fedt/protein/træning er ikke kun godt eller kun skidt. Alting har sin berettigelse men mængder, hyppighed og varighed spiller ind også.

For det andet fordi det er megahårdt hele tiden at skulle turbooptimere på alting, for hvem kan lige holde til at faste tre dage i ugen, samtidig med at man træner 8 gange. Altså på den lange bane? Det tror jeg ikke, der er mange, der kan.

Det er ikke metoderne, jeg anfægter her, det er tankerne.

Tankerne om, at mere af det gode nødvendigvis må være bedre.

Men mere af det gode er ikke altid bedre. Ofte vil du have at gøre med en U-formet kurve, hvor ‘for meget’ faktisk er lige så skidt som ‘for lidt’.

UTÅLMODIGHED OG ANGST FOR AT FEJLE

Jeg tror, at fejlslutningen her stammer fra to ting:

1) Utålmodighed

2) Angst for at fejle.

Hvis du gerne vil ændre noget i dit liv eller din livsstil, er tålmodighed og vedholdenhed de to vigtigste allierede.

Du kan ikke rette op på et livs misbrug fra dag til dag. Den slags tager tid. Og det er det, du gør hver dag, der har betydning og ikke det, du gør engang imellem. Det er vigtigt at huske, synes jeg. Hverdagsvanerne på plads og så pyt med bumpene på vejen.

Det er smertefuldt at fejle. Det er det for alle mennesker. Og ønsket om at ville undgå den smerte, tror jeg driver mange til yderlighederne.

Men det er sværere at lykkes ude i yderlighederne, for der er ikke plads til slinger i valsen, og på den måde bliver angsten for at fejle til en slags selvopfyldende profeti.

Start med vanerne i hverdagen

Jeg vil altid foreslå at starte med finpudse vanerne i hverdagen.

Start med at få styr på søvnen. Sigt efter at sove 7-8 timer hver nat. Dette punkt vil gøre de andre punkter meget nemmere. Når det er på plads, kan du kigge på kosten.

Jeg er fortaler for, at man fokuserer på at spise tre gode hovedmåltider om dagen og minimerer eller dropper snacks og mellemmåltider. Når søvnen er på plads, og der er hældt tilpas mængde brændstof på motoren, er der energi til træning, motion eller bevægelse. Men jeg ville prioritere dem i den retning. Søvn først, herefter kost og til sidst træning.

Jeg ville også gerne have et punkt, der hed nedbring stress.

Jeg tror, det placereres bedst efter søvn men før kost, men på den anden side vil det, at søvn og kost er regelmæssig automatisk nedbringe noget stress.

Nedbringelse af stress kunne dog også godt være første punkt, for enhver, der nogensinde har været rigtigt stresset ved, hvor umuligt det er at sove nok og ordentligt, når man er stresset. Så er du meget stresset, ville det give mening at se på det først.

Det handler altså om at have fundamentet på plads, før vi lægger ovenpå. Og det kræver – igen – tålmodighed og tillid til processen.

Læs mere om mine hverdagsvaner her: 4 gode vaner til at komme “tilbage på sporet”
Du kan ikke bygge sikkert på et ustabilt fundament

Lad mig gøre dit sunde liv ENDNU nemmere!

Med MadbandittenPLUS får du:

 • energiberegninger på alle mine 1.900 opskrifter
 • din egen favoritside, hvor du kan gemme dine yndlingsopskrifter
 • adgang til værktøj, hvor du kan lave egne madplaner og få indkøbsliste
 • færdige madplaner, jeg laver
 • velkomst e-bog Den Store Keto-guide (værdi 149,-)
 • adgang til at læse eksklusive sundhedsartikler og guides
 • adgang til at lytte til min podcast

OG jeg fjerner alle reklamer fra siden🥳

Det koster 1 krone om dagen – men du kan prøve det GRATIS i 7 dage først.

>> MadbandittenPLUS <<

Kom med ombord og lad mig hjælpe dig. Det har aldrig været nemmere at spise sundt.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

16 kommentarer til “Hvad afgør om man lykkes med at ændre vaner eller ej?”

Skriv en kommentar

 1. Øj, du rammer lige ned i mit problem: tendens til overtræning. Jeg har denne uge trænet 5 timer. HÅRD holdtræning, hvor mit tøj var gennemblødt (og ikke pga dårlig form, ikke kun i hvert fald, for den er blevet meget bedre), hvor jeg var godt øm rundt omkring dagen efter, og hvor jeg fik ros fra holdinstruktøren.
  Og alligevel er der en lille stemme inde i hovedet, der synes, det er alt for lidt. At 8-10 timers træning om ugen er den rette mængde.
  Oveni en bachelorskrivning på fuld tid, to studiejob, et igangværende vægttab og en ADHD-diagnose… Muligvis burde jeg prøve den der mindfullnessapp jeg har liggende og forsøge at minimere mit stressniveau, så jeg kan acceptere, at 5 timers hård træning om ugen faktisk er ok.

  Svar
 2. Hej Jane
  Hvor er det både velskrevet og meget vedkommende dit indlæg :) Jeg kunne ikke være mere enig. Det er jo egentlig såre simpelt det der med sundhed – eller hvad ? Når jeg tænker på hvordan jeg selv har kæmpet med de der balancer bliver jeg helt forundret over hvordan noget så simpelt alligevl kan være SÅ svært. Jeg oplevet i stor stil med de klienter jeg kostrådgiver hvilken kamp det er at få balance i regnskabet. Vi er blevet så forrykkede i vores virkelighedsopfattelse af hvad der er sundt. Det kan tage både måneder eller måske år at komme back on track og mærke sig selv igen. Ingen tvivl om at rigtig mad hjælper på den proces :)
  God Søndag herfra

  Svar
  • Tal Louise <3 Lige præcis det, du siger med at noget så simpelt virker så svært synes jeg er så rigtigt. Medierne (herunder denne blog) bidrager i stor stil den forvirring, tror jeg.
   I helikopterperspektiv, tror jeg desuden, det handler om, at mange fortaber sig i enkeltdele og glemmer helheden. Og så tror jeg, at ønsket (eller håbet) om et quick fix spænder ben for mange. Sund fornuft og gode daglige rutiner sælger meget dårligere end “tab 10 kilo på 10 minutter”. :-/

   Svar
 3. Mange tak Jane :), nu gælder det som sagt bare at holde vægten stabil de næste 6mdr, har været til forundersøgelse omk en opration af alt det hud som desvære er ulempen ved at tabe sig så meget, jeg opfylder alle de andre krav men de vil se stabil vægt i 6mdr hvad jeg synes er et fair krav, så min læge holder øje med mig de næste mdr hehe :) men han fortalte de var meget positive på sygehuset, de skrev jo til min læge efter jeg havde været til undersøgelsen, så jeg krydser finger og tær for den endelig godkendelse, nu må jeg se hvad de siger til februar for jeg skal derind igen :)

  Svar
 4. Kære Jane
  Det er så kloge ord der kommer fra dig og du er skisme også min helt.
  Jeg har skiftet rul lchf for 6 1\2 måned siden og det kører bare. Der er ikke rigtigt noget jeg savner, for alt det jeg får er så fantastisk. Tænk at kunne spise skindet på kyllingen uden dårlig samvittighed. I det hele taget at have sluppet den skyld der nærmest altid var forbundet med mine måltider førhen, ja det er bare så befriende!
  Jeg lever liberalt dog uden rodfrugter og der er røget omkring 20 kg nu. Med minimalt motion, da jeg har en del fysiske skavanker. For mig er lchf for livet…..med mindre der dukker noget uforudset op.
  Tak for alle dine skønne ord og lækre opskrifter..både her og i bøgerne :-)
  Knus fra Nanne

  Svar
   • Ja det tænkte jeg også da jeg læste det. For mig er LCHF så enkelt at gå til (var det ikke lige i starten skal jeg retfærdigvis sige, men dine bøger hjalp mig godt på vej og øvelse gør mester), og selvom jeg synes jeg bruger meget tid i køkkenet, så er fordelene og tilfredsheden ved denne kost så meget større end tidligere :-)

    Svar
 5. Kunne ikke være mere enig…

  Jeg måtte os erfare på den hårde måde at no cab i stedet for low cab altså ikke fungere, man kan jo ikke spise ret meget og bliver hurtig kedeligt..

  Det jeg gjorde var at tage skeen i anden hånd og ændret alle mine madvaner, slik blev udskiftet med Cherry tomater, brød blev udskiftet med æg osv, og kg raslede af uden jeg gjorde mere, men så kom tiden hvor man stod stille, det gik hverken frem eller tilbage og her er mit råd at man bare skal holde fast i sin liv stil, ikke noget med at opgive fordi intet sker, for lige pludselig bevæger det sig igen og her hvor vejret så var til at cykle,cyklede jeg 3 gange om dagen(går hjemme så har tiden til det) og så røg kiloerne ellers bare af og hurtigere end jeg selv havde regnet med, for havde bare sat målet at ville ned på de 70kg inden vejret blev skidt igen og ja i dag kan jeg så glæde mig over et vægttab på 52kg, mangler så et kg igen men det er jo ingenting :)

  folk spørg mig os tit jamen hvordan har du båret dig af at tabe så meget, jeg fortæller om mine madvaner men understreger os altid at det ikke er sikkert det virker for dem, ingen er ens og derfor virker bestemte kure ikke altid, jeg siger gerne at folk skal lege med forskellige ting og se hvad der fungere bedst for dem, jeg har os tilpasset min kur så den passer til mig..
  Nu hvor det bare gælder at holde vægten+min cykling er blevet mere seriøst(ja forærede mig selv en MTB i 50kgs gave) så er jeg glad for at havde fundet din blog, for ingen tivl om det mad jeg spiste under selve kuren ikke holder nu hvor vægten skal holdes+ jeg cykler meget mere, så er dine retter altså rigtig gode fordi man får det mere fedt osv i kosten :D så tak fordi du deler dine opskrifter med os :D

  Svar
 6. Det er bare spot-on det der.
  For nogle år siden gik jeg på slankekur, som i VIRKELIG på slankekur. INGEN fedt, for så taber man sig jo! Og jeg gik så ekstremt til værks at jeg efter halvanden måned bla. begyndte at få sår i mundvigerne fordi jeg ikke længere kunne optage de fedtopløselige vitaminer! Og ved du så hvad jeg gjorde? Jeg begyndte at spise to mandler om dagen, for så fik de skide vitaminer jo deres fedt! Jo, jo, hele TO store fedtfyldte mandler!? -jeg ville nok have hængt mig i det nærmeste træ, hvis nogen dengang havde fortalt mig at jeg idag båd spiser piskefløde, smør og masser af mandler! ?

  Svar
  • Jeg har også været med på idéen om at jo mindre fedt, jeg spiste, jo bedre var det. Med en verden af problemer til følge… :-/

   Svar