4 Keto-morgenmad under lup – Fedtkaffe vs. rigtig mad


Hvad er vigtigst på Keto – makronæringsstoffer eller mikronæringsstoffer? Se analysen af 4 forskellige populære Keto morgenmad og afgør selv.

Keto og kaffe vækker stærke følelser

I weekenden opstod der en heftig debat på Madbandittens Facebookside om kaffe og Keto. Folk føler meget stærkt for deres kaffe, og det forstår jeg sagtens, for det gør jeg såmænd også selv.

Men mange føler også utroligt stærkt for deres Bullet Proof kaffe, og den er jeg ikke helt ubetinget begejstret for, selvom mange automatisk tænker, at det må jeg nødvendigvis være, for den er jo bare totalt meget Keto.

I dag vil jeg gerne illustrere, hvorfor mine anbefalinger indebærer at spise rigtig mad og ikke sultundertrykke med fedt og kaffe. Du kan læse mere her om hvor meget fedt du skal spise på KETO / LCHF.

Mikro – Makro – hvad er nu det for noget?

Det, vi skal tale om, er makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer.

Makronæringsstoffer er kulhydrat, protein og fedt, og mikronæringsstoffer er vitaminer og mineraler.

Keto-entusiaster har tendens til at interessere sig mere for makronæringsstoffer end for mikronæringsstoffer. I mange tilfælde bliver det to sider af samme mønt, og alt er godt, men det, jeg vil illustrere her i dag er, hvordan et fokus på makronæringsstoffer alene kan blive en risikabel strategi på sigt.

For at illustrere hvorfor har jeg kørt fire populære Keto-morgenmad igennem Cronometer og lavet en lille analyse af, hvad de hver især bidrager med.

Morgenmad nr. 1: Bulletproof Coffee

Ca. 400 kalorier – 0 g kulhydrat, 0 g protein og 44 g fedt.

Du får energi men meget få næringstoffer. Definitionen på næsten tomme kalorier.

Fun fact: To skiver hvidt hvedebrød ville bidrage med mere flere vitaminer og mineraler end denne.

Morgenmad nr. 2: Æg og bacon

 • 3 æg
 • 3 skiver bacon
 • 50 g smørstegt spinat
 • smør til stegning

Ca. 430 kcal –  3 g kulhydrat, 30 g protein og 33 g fedt

Morgenmad nr. 3: Bøf, ost og avokado

 • 150 g bøf af okse
 • 30 g ost
 • 50 g avokado
 • smør til stegning

Ca. 450 kcal – 3 g kulhydrat, 42 g protein og 30 g fedt

Morgenmad nr. 4: Røget laks med røræg og avokado

 • 100 g røget laks
 • 3 æg
 • smør til stegning
 • 50 g avokado

Ca. 450 kcal – 3 g kulhydrat, 36 g protein og 32 g fedt

Hvad betyder det?

Jeg håber, at dette illustrerer, hvordan rigtig mad med fokus på protein MED LÆNGDER slår måltider bestående af næringsfattigt fedt.

Det er også en illustration af, at en veltilrettelagt Keto-kost er ekstremt næringsrig. Og det er den, fordi animalske proteinkilder er noget af det mest næringsrige, vi kan spise.

Mange tror fejlagtigt, at frugt og grøntsager er vores eneste kilde til vitaminer og mineraler og tænker slet ikke proteinkilderne ind som noget, der indeholder næringsstoffer.

Men nogle af de mest næringsrige og næringstætte, du kan spise, er faktisk kød, fisk og æg. 

Grøntsager er selvfølgelig også superfint, men bemærk hvor få grøntsager, der faktisk er i mine morgenmadsforslag. Og tænk hvor næringsrige, måltiderne ville være, hvis man tænkte lidt grøntsager ind oveni.

Læs også: Hvad du spiser, afgør hvor meget du spiser

Ketose < sundhed

For ketose er det udelukkende makronæringsstofferne, der spiller en rolle. Du kan spise nul kulhydrater og fedtbombe dagen lang, og du ville være i den vildeste ketose.

Men du ville være i kraftigt underskud af protein og næringsstoffer, og dette har stor betydning for din sundhed.

Fraværet af kulhydrater alene gør ikke din kost sund. Det gør derimod det, du vælger at spise i din kulhydratfattige livsstil.

Og det er, derfor det ikke er risikofrit at lade sig falde ned i internettets Keto-kaninhul, hvor man kan lære, at Keto handler om at spise 80% fedt, og at man skal spare på protein pga. blodsukker/insulin, eller hvad der nu lige er forklaringen du jour derude.

Det er forkert, og det er ikke helt uvæsentligt for det langvarige perspektiv.

Muskeltab og hårtab

Måske har du også hørt nogle af skræmmehistorierne om folk, der var på Keto i en tid, og som derefter oplevede, at deres hår begyndte at falde af?

Eller at de tabte sig i starten, men taljemålet skrumpede ikke rigtigt ind, og de blev ‘rundere’ og mere udefinerede at se på. Vægten begyndte også at krybe op ad igen, og de oplevede, at de nu skal spise mindre og mindre for at se den gå ned.

Det skyldes tabet af muskelmasse, og det er resultatet af en proteinfattig og næringsfattig kost.

Muskelmasse holder din forbrænding høj. Jo mere muskelmasse, jo flere mitokondrier ( de små kraftværker inde i dine celler, som er ansvarlige for energiproduktion). Med utilstrækkeligt proteinindtag kan op mod en tredjedel af vægttab være muskelmasse.

Mange er først ligeglade. Hvis bare de taber sig på badevægten, er det godt.

Men det er ikke godt at tabe muskelmasse. Og det er et helt vildt kortsigtet perspektiv at tænke sådan.

Især hvis man er over 35, gør man klogt i at holde fast i sin muskelmasse med næb og klør. Det kræver så afsindigt meget arbejde at genopbygge den.

Hårtab kan dog være en kedelig bivirkning af vægttab og kalorieunderskud generelt set. Men en af de bedste ting, man kan gøre for at gardere sig imod det, er at spise rigtig mad med nok protein. 

Derfor er min tilgang til Keto anderledes

Og det er derfor, du vil opleve, at mine Keto-anbefalinger er anderledes end Keto-anbefalinger, du kan læse om andre steder på nettet.

Jeg er interesseret i at hjælpe dig med vægttab, men jeg er så sørme også interesseret i, at det ikke sker på bekostning af dit helbred.

Og det er faktisk en opgave, jeg tager meget alvorligt, når jeg laver bøger og kurser.

Skal jeg hjælpe dig ind på rette spor?

Ja tak til Keto på den sikre og sunde måde >>

Jeg håber, denne artikel efterlader dig med forståelsen af, at Keto-kost kan være lige så sund og usund, som du selv gør den til. Men også at det kan være supersund og næringsrig kost, hvis du sammensætter den med en smule omtanke.

Vil du bare vildt gerne fortsætte med at drikke din Bulletproof Coffee og fedtfaste indtil aftensmaden, så gælder dit liv – dine regler dog stadig.

Du er eksperten i dit liv. Jeg ville bare gerne forklare, hvorfor mine anbefalinger er, som de er.

Analyse: Fedtkaffe vs. rigtig mad - Keto makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer

Er du frisk på en lille (vægt)udfordring?

Det er nu, du skal i gang, hvis du skal opnå et ansvarligt vægttab før sommerferien. Jo tættere på sommerferien, vi kommer, jo mere uansvarlige (og uholdbare) bliver strategierne.

Min vægttabsprotokol, Sommerklar med Madbanditten, hitter helt vildt i øjeblikket – skal du prøve den?

Læs om den her: Sommerklar med Madbanditten

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

22 kommentarer til “4 Keto-morgenmad under lup – Fedtkaffe vs. rigtig mad”

Skriv en kommentar

 1. 5 stjerner
  Super god illustration af forskellene….og ups… jeg fandt så lige ud af, at jeg faktisk får for lidt protein om morgenen….og selv om jeg føler mig prop mæt af mine 2 æg. Og så tror jeg da lige den lakse tallerken skal have en plads i min morgenmad…

  Svar
 2. Jeg fortæller ikke alle, at jeg spiser efter Keto/lchf, Som regel siger bare, at jeg undgår sukker og stivelse, og at det hjælper mig til at styre mit blodsukker – og da jeg stadig har rigtig mange kilo på bagen, er der ingen, der går mig på klingen på grund af det.
  Men når jeg åbner op for debatten ved at siger, at jeg spiser efter Keto/lchf, skynder jeg mig altid at sige at det ikke er på den skøre måde, men på Madbandittens måde – for ellers er de fleste straks af den opfattelse, at jeg fylder mig med fedt og så skal jeg til at argumentere for det😄 Nu kan jeg så i stedet dreje samtalen over på Madbandittens måde😄
  Lige i starten af min kostændring (2019) var der faktisk en på Facebook, der mente at siden jeg ikke drikker kaffe, blev jeg nødt til at vænne mig til at drikke the med fedt – for ellers ville jeg slet ikke kunne få det til at køre – det har jeg så aldrig forsøgt mig med😄

  Svar
  • Hehe nej, det fortæller jeg heller ingen. Selvom det for mig er lidt svært at undgå eftersom mit navn står på en stribe bøger😅

   Svar
 3. 5 stjerner
  Som altid klar og forståeligt svar – det jo derfor jeg hænger ved gennem de mange år og elsker dine ord og opskrifter
  Fortsat min guru👍

  Svar
 4. Hej Jane
  Jeg drikker sort kaffe og spiser alm Keto morgenmad. Salat tomat, forårsløg lidt dressing , 2 spejlæg og 75 gr bacon. Det er vel ok. Det har jeg gjort de sidste mange år. Jeg kan ikke lide noget i min kaffe og det er vel ok.

  Svar
  • Synes du det? Jeg ville ikke synes, det var nok mad til en 5-årig. To æg giver dig max 15 g protein. Det er alt for lidt mad. Hvorfor ikke skippe de tomme kalorier og erstatte dem med et ekstra æg og måske endda lidt skinke og grønt til?

   Svar
   • Giver mig mæthed indtil frokost hvor jeg spiser mange proteiner og grønt. Til aften igen et stort protein og fedtrigt måltid efter dine lækre opskrifter , har tabt mig 3 kg på 3 uger og er nu begyndt at træne lidt.

    Svar
 5. Hej Jane! Tusind tak for denne side og alle dine dejlige opskrifter. Dette fine indlæg vækker eftertanke. Min start på LCHF var, at min læge mente jeg havde diabetes. Det havde jeg ikke, men jeg lærte om insulinresistens og intermitterende faste. Jeg har opfattet bp-kaffe (jeg drikker nu kaffe med piskefløde i stedet for) som en måltidserstatning, der ikke hæver mit blodsukker og som tager sulten, og betyder jeg kan lave OMAD (one meal a day). Det skulle virke godt for insulinresistens at faste🤷‍♀️

  Svar
  • Dejligt at det kunne bruges❤️

   Måske er det ikke den store overraskelse, men OMAD får ingen stjerner herfra. Det eneste gode ved OMAD er, at det nedbringer dit kalorieindtag, hvilket er vigtigt. Teknisk set spiser du dog 2MAD, for alle kalorier bryder fasten.
   Ulempen er, at du vil tabe muskelmasse, hvilket kan synes som ligemeget, men hvilket bestemt ikke er lige meget ift. insulinresistens, hvor muskelmassen netop øger insulinfølsomheden. Mindre muskelmasse betyder mindre metabolisk sundhed.

   Så man kan sige, at mange ting kan virke, men ikke alle ting vil være lige optimale…

   Og således opløftet😆 Men vigtigt synes jeg, fordi det er nemt at blive fanget i at mere pr. definition er bedre. Men mere er ikke altid bedre. Alting er en byttehandel. Og målet er at du skal vinde på flest parametre.

   Svar
 6. 5 stjerner
  Åh Jane tak 🙏
  Det er derfor, at jeg altid anbefaler folk der gerne vil starte LCHF/Keto, at du/Madbanditten er grund-essensen i deres viden 👍❤️

  Svar
 7. Du skriver:
  “Og det er derfor, du vil opleve, at mine Keto-anbefalinger er anderledes end Keto-anbefalinger, du kan læse om andre steder på nettet.”

  Og det er derfor jeg køber dine bøger og følger dig her på Madbanditten.
  Du er så spændende og motiverende at følge!!!
  Tak for det og dig!

  Svar
  • Hehe tusind tak. Jeg er så ærgerlig over det andet. Jeg synes, det frastøder folk fra Keto, som udført på den rigtige måde ville kunne give folk så meget ❤️

   Svar
 8. Hej Jane

  Jeg er fuldstændig enig med dig ingen diskussion om det.

  Det som så undre mig er, at der i de opskrifter jeg fik første gang jeg var på keto 8-9, er der en opskrift på den, dog ikke under morgenmad, men…..
  Jeg er enig i, at der ikke er nogen næring i, men hvad var årsagen til at den står der?

  Er bare nysgerrig, da jeg ved den er der af en årsag?

  Svar
  • Der er ingenting i min verden, der er sort/hvidt. At det måske ikke er det smarteste i verden at tyre 500 kcal ned i fedt, hvis man gerne vil lykkes med kalorieunderskud og vægttab, betyder ikke, at man ikke kan bruge den en gang imellem eller at den kan have en plads, hvis man fx er en person med et stort energibehov og man har brug for at hente ekstra energi.

   Det samme med fatbombs fx. Heller ikke smart, hvis man spiser så mange at man ender i energibalance men et fint redskab, hvis sukkertrangen brager rundt i kroppen og man er i risiko for at spise dem i stedet.

   Kontekst. Altid kontekst.

   Svar
 9. Hej Jane ?
  Jeg har gennem de sidste par år smidt mere end 50-60 kg og det er jeg selvfølgelig glad for. Det har været ret striks og vil gerne ændre kurs.. Jeg har holdt mig meget fra fedt, alkohol og hovedsageligt kulhydrater. Jeg har dog spist en smule fredagsslik med børnene, måske en kage til fødselsdag, pizza, surdejsbrød til morgenmad osv i weekenden. Og efter en weekend kan jeg snildt have taget 4 kg på i væske og kæmpe forstoppelse .. Og jeg kan mærke min krop trives bedste på grøntsager, kød, og fedt. Men for filan. Hvor syntes jeg det er svært at skulle undvære de andre ting bare en gang imellem. Det er på ingen måder pasta, ris, rugbrød, kartofler osv. Det er mere fredags Snoller, surdejsbrød (er lidt nørd), Skyr og havregrød.. Er det alt eller intet agtigt at leve på keto agtigt? Jeg har prøvet at tage husk for forstoppelsen men det er komplet umuligt at komme af med noget ??? håber du kan finde ud af min lidt forvirrende besked. De bedste hilsener

  Svar
  • Hej Sisse

   Keto er jo en meget specifik kost, hvor man spiser så få kulhydrater, at kroppen går i ernæringsmæssig ketose, hvor den forsyner sig med energi fra fedt (og ketonstoffer). Det kan ikke rigtigt gradbøjes. Enten spiser du få nok kulhydrater, ellers gør du ikke. Keto behøver dog ikke være en konstant ting men kan sagtens være noget man gør målrettet nogle gange om året i fx 4 uger. Men to dages Keto og to dages kulhydrater er en dårlig idé.

   I dit tilfælde lyder det som om Keto ikke er det rette, så måske i stedet fokusere på at spise en kost med færre kulhydrater, men uden at det bliver så få at kosten bliver ketogen. Og så holde styr på portioner og mængder, så du holder kalorieunderskuddet og går ned i vægt.

   Jeg forstår godt at det er nemt at blande tingene sammen. Måske vil du have glæde af at læse min e-bog Sådan taber du dig. Den er fri for ‘diæt-religioner’ men beskriver processen med at opnå et vægttab uanset hvilken ‘metode’, man vælger til det.

   Håber, jeg har forstået dig rigtigt – og at mit svar giver mening :)

   Svar
 10. Er næsten igennem kickstart/ online-kurset. De penge er så meget bedre givet ud end på endnu en “dejlig rummelig oversize sweatshirt” der kamouflerer dellerne?. Er vild med din no-nonsense og dejligt faktabaserede tilgang. Har du iø overvejet gå app-vejen? Det ville være godt med nogle der samlede informationer, træning, opskrifter og gerne som abonnement.

  Svar
 11. Hej Jane.
  Proteiner kan man også få i bulet proof kaffe -i pulver form :-) Det vil være meget bedre hvis du har illustreret/taget andre fordeler ( viraminer /mineraler) i den “rigtige” mad, end kun proteiner og fedt. Dette virker ikke overbevisende for mig at jeg skal spise rigtig morgenmad. (specielt når man i sin kaffe får 1 æg ekstra og protein pulver ) :-)

  Svar
  • Jeg forstår ikke hvad du mener. Der er jo netop illustration af vitaminer og mineraler. Det er jo hele pointen med indlægget.

   1 ekstra æg i din bulletproof vil give dig en smule ekstra næringsstoffer. Med proteinpulveret får du makronæringsstoffet protein men ikke de mikronæringsstoffer, som proteinkilder fra rigtig mad giver dig.

   Men you do you. Jeg er ikke ude på at overbevise dig om at gøre noget andet. Jeg vil bare gerne forklare, hvorfor mine anbefalinger er som de er.

   Svar