Fedt – sundt eller usundt?


At man skal spise mere fedt på Low Carb og Keto fortsætter med at være kontroversielt. Fedtforskrækkelsen, som jeg troede, vi havde lagt i graven for årtier siden, lever nemlig i bedste velgående. Og måske er det i virkeligheden ikke så mærkeligt. Vi er jo trods alt vokset op med det entydige og meget tydelige budskab om, at fedt er farligt og fedende.

Læs også: Hvor meget fedt skal jeg spise på KETO / LCHF?

Lad os prøve at se nærmere på det.

Et kort historisk tilbageblik 

Angsten for fedtet og især for det mættede fedt stammer fra det, man kalder lipidhypotesen ( = fedthypotesen).

Lipidhypotesen stammer helt tilbage fra 50’erne. Du kender den sikkert godt. Den er nemlig hele grundstenen i vores fedtfattige kostråd. Den går sådan her:

Når vi spiser fedt, stiger kolesteroltallet. Forhøjet kolesterol giver åreforkalkninger og åreforkalkninger er en risikofaktor for hjertekarsygdomme.

Man havde sådan et billede af, at fedtet, man spiste, simpelthen størknede i blodårene og blokerede for gennemstrømning. 

I dag ved vi, at det ikke hænger sådan sammen, og at udviklingen af hjertekarsygdom handler om en række forskellige faktorer, som vi under en samlet betegnelse kalder ‘det metaboliske syndrom’.

Det metaboliske syndrom er en paraplybetegnelse for det at have overvægt, især med fedtlagring i maveregionen, for højt blodsukker, for højt blodtryk, forhøjede inflammationsmarkører og skæv kolesterolprofil (lavt HDL og høje triglycerider).

Disse faktorer til sammen er en risikofaktor for udvikling af hjertekarsygdom.

Den politiske situation

Den politiske situation tilbage i 60’erne og 70’erne var meget præget af snakken om fattigdom i udviklingslandene og om, hvordan vi skulle kunne brødføde verden ved at producere mest mad på den billigste måde.

Hvor mange af os er ikke vokset op med beskeden om, at vi skulle spise op, fordi de sultede i Afrika? Jeg er!

Kød og fedt blev med de briller på anset for umoralsk (noget, der jo i øvrigt stadig hænger ved også). I stedet skulle der produceres en masse billige kalorier, så vi kunne lykkes med at mætte alle verdens munde.

Disse to ting lå også til grund for, at vi i Danmark og i de fleste andre vestlige lande fik de første fedtfattige kostråd i slutningen af 70’erne/starten af 80’erne. 

Og hvad kunne gå galt, kan man tænke? At spise mindre fedt er nok ikke det dummeste. Og havde hele verden erstattet fedtet med mere broccoli, var der helt sikkert mange af de udfordringer, vi står med i dag, vi kunne have undgået.

Men sådan gik det som bekendt ikke…

Fødevareindustriens nye opgave

Fødevareindustrien kom nemlig på en gedigen opgave, for nu skulle fedt fjernes fra madvarerne. Desværre er det sådan, at mad uden fedt mangler både smag og konsistens, så det var de nødt til at kompensere for. Løsningen blev at tilsætte ekstra sukker og stivelse.

Mere sukker og stivelse og mindre fedt og protein betød højere blodsukkerstigninger og mindre mæthed. Det var ikke længere realistisk at gå fra hovedmåltid til hovedmåltid, som man hidtil havde gjort, og og det åbnede op for et kæmpe marked af snackfoods (Low Fat selvfølgelig) med flere kulhydrater, lavt proteinindhold, ringe næringsværdi og højt kalorieindhold.

Samtidig fik vi at vide, at det var bedst at spise hver 2.-3. time, og at ‘forbrændingen ville gå i stå, hvis der gik for længe mellem måltiderne’ (noget, vi i dag ved, er lodret forkert).

I de +40 år, vi nu har haft fedtfattige kostråd, er det kun gået én vej med vægten. Opad.

Til illustration er der herunder en strand i 70’erne. Er der noget særligt, der falder dig i øjnene med menneskene på den?

Mennesker på stranden før fedmeepidemiens indtog

Er kostrådene ansvarlige for fedmeepidemien?

Teorien om, at de fedtfattige kostråd er årsagen til fedmeepidemien, er ikke en, jeg abonnerer på. Mest af alt fordi de jo ikke er blevet fulgt. Hvis man rent faktisk fulgte kostrådene, ville det aldrig komme dertil, hvor vi er i dag.

Men jeg giver dem en del af det indirekte ansvar. Særligt at fødevareindustrien har fået lov at sidde med til bords, så det ikke længere er muligt at skelne, hvad der er lobbyisme, hvad der er politik og hvad der er sundhedsvidenskab.

Og i takt med at flere bliver overvægtige og insulinresistente, bliver de officielle kostråd mere og mere nyttesløse. Fødevarestyrelsen siger det selv og er begyndt at skrive det som disclaimer på deres opslag på Facebook. ‘Kostrådene her henvender sig til raske mennesker…’

Raske mennesker udgør mindre end 50% af den danske befolkning.

Er du overvægtig, insulinresistent eller fejler du noget andet, er de ikke tænkt til dig.

Problemet er kalorierne

Men den kedelige sandhed midt i alt det her er, at det er kalorierne, der er vores største problem. Overkonsumeringen af kalorier for at være mere specifik. 

Low Carb-folket vil ellers gerne give skylden på kulhydraterne og Low Fat-folket på fedtindtaget, men sagen er, at vi spiser for meget. 

Det i sig selv er dog ikke nogen hjælp at få at vide, og derfor interesserer jeg mig mere for, HVORFOR folk spiser for meget. 

Og hvis vi to har kendt hinanden længe, ved du, at en grundsten i forståelsen her hos mig er, at HVAD vi spiser, afgør, HVOR MEGET, vi spiser.

Fedt og Low Carb/Keto

Det, vi ser, når folk fokuserer på at skære ned i kulhydraterne er, at de spontant begynder at spise MINDRE. Det sker, fordi maden mætter mere, fordi blodsukkeret er stabilt i fravær af kulhydraterne og måske også fordi maden, der nu består af kød/protein, grøntsager og fedt, er meget næringsrig.

Samtidig sker der et skifte i kroppens forbrænding i fravær af kulhydraterne, der gør, at kroppen forbrænder fedt fremfor at lagre fedt.

Er kulhydratindtaget lavt nok (Keto), går kroppen i det, man kalder ‘ernæringsmæssig ketose’. Ketose er en metabolisk tilstand, hvor kroppen forsyner sig med energi fra fedt (og såkaldte ketonstoffer, som er et biprodukt af fedtforbrændingen).

At tale om fedt i en kontekst af mange kulhydrater og fedt i en kontekst af få kulhydrater, er altså to forskellige ting. Det håber jeg virkelig, du forstår. 

Er fedt så usundt eller sundt?

Fedt er altså ikke isoleret set enten sundt eller usundt. Det er kontekstafhængigt.

At tale om, at fedt skulle være usundt eller farligt uden at sætte det i kontekst, udviser mangel på forståelse. Og at tale om, at fedt skulle være usundt og farligt og samtidig fuldstændig lukke øjnene for det enorme indtag af sodavand, slik, chips, kager, kiks og junkfood, er direkte useriøst.

Og er der nogle fedttyper, der gør dig utryg, så kan du fint undgå dem. Læs om de mange forskellige måder at spise Keto på her.

Low Carb i den videnskabelige litteratur

Low Carb er grundigt undersøgt i kontrollerede studier i op til 2 år varighed. Måske synes du ikke 2 år lyder af meget, men det er det, når vi taler kontrollerede studier. Resultaterne er enslydende over hele banen.

At spise Low Carb er associeret med:

  • Lavere kropsvægt
  • Bedre blodsukkerkontrol
  • Lavere insulinniveau
  • Lavere blodtryk
  • Bedre kolesterolprofil (HDL/triglycerid-ratio)
  • Lavere inflammationsmarkører

Og disse resultater er på trods af et øget indtag af fedt og mættet fedt.

Læs også: Keto og kolesterol

Kostrådene er til raske mennesker

Når du læser dette, undrer du dig måske over, hvorfor Low Carb slet ikke er repræsenteret i vores officielle kostråd, og det skyldes, at studier på Low Carb ofte ekskluderes, når der skal laves officielle kostråd med begrundelsen om, at de er lavet på syge mennesker.

Og det er sandt. De fleste Low Carb-studier er lavet på enten overvægtige eller på folk med diabetes 2.

Og da kostrådene skal henvende sig til raske mennesker, skal studierne, der lægger til grund, være lavet på raske mennesker. Sådan lyder rationalet.

Men hvorfor man bruger millioner af kroner på at udarbejde kostråd til raske mennesker, når det er ikke-raske mennesker, der har brug for dem, er et kors for min forstand.

Mit ydmyge ønske er, at vi en dag får differentierede kostråd. Her kan Low Carb være en del af anbefalingerne til dem, der lider af enten overvægt, eller som har problemer med blodsukkereguleringen.

Ja, man har vel lov at drømme…

Så fedt er bare fuldstændig inde i varmen igen…?

Ja, for os, der spiser få kulhydrater, er det. Men det kræver også en nuancering.

For her er det så, at der opstår uhensigtsmæssige strømninger, hvor det at spise fedt er et mål i sig selv, og hvor ting som bulletproof Coffee og fatbombs dominerer. 

Her tror jeg, vi skal holde fast i, at Low Carb er sundt pga. fraværet af de raffinerede kulhydrater og ikke fordi vi formår at presse mest muligt fedt i os.

Særligt når det kommer til vægttab, bør vi have for øje, at ønsket jo er at forbrænde KROPSFEDT og ikke bare det fedt, vi spiser. Og det er her, hvor kalorierne spiller ind.

Og det er nok også den største forskel, du vil opleve her hos mig ift. andre steder. Her hos mig bruger vi fedt som et redskab til mæthed og energi, men vi jagter ikke en bestemt mængde fedt om dagen, eller at en bestemt procentdel af vores energiindtag skal komme fra fedt.

Til gengæld skaber vi jo så fuldstændig vilde resultater, hvilket jeg er overordentligt stolt af.

Jeg håber, denne lille historietime hjalp på eventuel tvivl eller misforståelse.

Low Carb er helt frivilligt

En ting, jeg måske lige skal nævne her på falderebet er, at det er 100% frivilligt at spise Low Carb eller Keto. Det er et helt frivilligt tilvalg, som kan give en sund og mættende grundkost for dem, som har lyst til at spise sådan.

Men succes med Low Carb kræver, at man til en eller anden grad accepterer præmissen. Du kan ikke spise Low Carb og følge kostrådene med mange kulhydrater samtidig, for de to er på mange måder hinandens modsætninger. Og er du nervøs for, om Low Carb er farligt eller usundt, er det bedst at du bare springer det over. Man skal aldrig vælge en kost eller livsstil, som man i virkeligheden tror er farlig eller usund.

Har man hele tiden i baghovedet, at det er de fedtfattige kostråd, der er de rigtige, og Low Carb, der er det forkerte, vil den tvivl gnave som en sten i skoen, og man vil før eller siden vende tilbage til sin gamle kost.

Lyder Low Carb/Keto som noget for dig?

Vil du derimod gerne lære mere om Low Carb og Keto og om, hvordan du får succes med at bruge kostomlægning til vægttab, så er mit Kickstart-kursus en uundværlig ressource. Her starter du hver dag i 6 uger med 10 minutter med mig i ørerne og lærer alt, hvad du skal vide for at få succes med livsstil og vægttab.

Jeg vil lære mere om Low Carb, Keto og vægttab >>

Fit efter 40 starter på mandag

8 ugers online kursus med gennemprøvede strategier til at få dit bedste helbred i anden halvdel af livet.

Her er de 8 moduler, vi skal igennem startende fra mandag d. 5. maj:

👉 Maden
👉 Vægten
👉 Søvnen
👉 Træningen
👉 Mindsettet
👉 Specifikke strategier til særlige situationer
👉 Faste
👉 Metabolisk sundhed

Lyder det spændende? Så læs meget mere om kurset her:
Fit efter 40

Vi lukker for tilmelding søndag aften⏰

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Fedt – sundt eller usundt?”

Skriv en kommentar