FED UP! – Filmen, fødevareindustrien ikke glæder sig til!


D. 9. maj har filmen FED UP premiere i USA. Det er en dokumentar eller måske rettere en skræmmekampagne for, hvad der sker med en nation, når den underlægger sig fødevareindustriens nåde. Sukker er udråbt til at være den store skurk, og budskabet serveres med stærk, amerikansk retorik af en række stærke talspersoner.

Jeg ved ikke, hvad vi får af muligheder for at se den herhjemme, men håber det. Den ser spændende ud i hvert fald.

Du kan se traileren her:

Hvad tænker du? Vil den rykke ved noget, eller er det som at råbe under vand?

images

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

 

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

32 kommentarer til “FED UP! – Filmen, fødevareindustrien ikke glæder sig til!”

Skriv en kommentar

 1. Det er så svært at være fortaler for ændringer. Man bliver ofte udskældt for at føle sig frelst og får trukket janteloven ned over ørerne. De af os, som har lagt kosten om, mærker jo tydeligt, når vi bliver “forgiftet”. Der er masser af alternativer.
  Jeg håber folk får øjnene op for, hvor destruktiv sukker er for kroppen. Både for voksne og børn.
  Lad os håbe en film i denne kaliber giver stof til eftertanke. Man kan kun håbe.

  Svar
 2. Jeg håber det vil rykke, og jeg synes også at vi på flere område i Danmark TAR diskussionen, men det er svært….

  I bh. Er der % sukker dvs. Ingen alm kage til mærkedage, men gerne en sund slags, boller, frugt mv.

  Men jeg må sige at jeg i skoleregi, er rystet over børns madvaner, jeg arbejder med mørn der ikke kan rummes i folkeskolen har autisme, ADD, ADHD, Tourettes, OCD mv. Og det er katastrofalt hvad de indtager- det er cocopops, hvidtbrød, pasta, nudler ect. Jo der ER forældre der giver deres børn nærerende og god kost, men generelt er det helt galt- og jo SAFTEVAND! Og så får de lige deres medicin som dessert!

  Jeg ville godt at vi som skole kunne gøre noget men det svært, bare skoleboden er det svært at lave de store ændringer på (tilsyneladende) efter 15 år har jeg stadig ALDRIG handlet der….

  Jeg gør hvad jeg kan for mine børn og dem jeg er i berøring med, men det er som jeg ser det også skidt- og jeg ville gerne jeg sad med en løsning, jeg har lavet underrretninger men det har været om manglende madpakker, det er det eneste jeg som lærer og professionel kan gøre- og ja oplyse om hvad der er sundt, eller i hvertfald IKKE bidrager til noget positivt i kroppen…

  Svar
 3. Hvis man syntes at en film som den der ser interessant ud burde man også tage et kig på “Food Inc” og “Fresh”

  Svar
 4. Jane – kan du hjælpe med hvor jeg kan få fat i filmen Hungry for change? På Amazon.uk kan jeg kun få med region 1, og det er min dvd-afspiller ikke i stand til at klare.

  Ser i øvrigt ud til at være en fed dokumentar, der har premiere i USA om lidt. Det er vildt skræmmende, hvor meget magt sukker har! Jeg har i årevis været stærkt afhængig af sukker, og det er med LCHF-kosten, at jeg har fået styr på blodsukkeret og ikke længere har cravings hele tiden.

  Svar
  • Jeg tror, jeg bestilte min kopi direkte fra dem. Altså fra Food Matters, tror jeg organisationen bag hedder. Jeg kan fint afspille den…

   Svar
 5. Ja det er utrolig svært at gennemskue i hvilke varer der er sukker. Problemet er jo også at hvis vi ikke ved det så bliver vores børn fyldt med varer med skjult sukker i. Så i vores familie har vi begyndt at lave slik og søde sager efter LCHF – det kører vi godt med

  Svar
 6. Hejsa!
  Nu er jeg ikke så meget inde i det her (og kører heller ikke lchf) men gælder det al form for sukker (frugtsukker m.m.) som jeg spiser en del af – eller er der kun tale om bearbejdet (hvidt) sukker?

  Laura

  Svar
  • Hvis vi først og fremmest fokuserer på det tilsatte sukker i forarbejdet mad, synes jeg, vi er nået et godt stykke. Store mængder naturligt forekommende sukker kan selvfølgelig også være et problem for nogen, men lad os starte med at luge ud i det forarbejdede mad.

   Svar
 7. Ting tar´tid – men det skal ikke afholde nogen fra at prøve at komme igennem med deres budskaber. Det er godt, der er nogen, der tager bladet fra munden og prøver at råbe alle os andre op. Største problem er nok mest af alt, at menneskene ikke er på samme side på samme tid, så man når aldrig ud til alle på samme tid…
  Jeg tror, folks største hindring er, at forandringer kræver overblik og indsats og begge dele kan være svært. Men jeg hørte en gang en oplægsholder sige: “Det er muligt at spise en elefant – bare man tager en bid ad gangen – “Ting tar´tid”.
  Jeg er endnu ikke startet med LCHF (venter på bogen i posten), men glæder mig helt vildt. Kan i hvert fald mærke (lidt omvendt de andre beskrivelser) bagsiden af sukkeret, når jeg har spist for meget af det. Jeg bliver trist, ugidelig, oppustet og humørsyg – og det gider jeg ikke, så nu skal det være slut. Vi ses herinde – helt sikkert

  Svar
 8. For et år siden syntes jeg, at folk var hysteriske, når de sammenlignede sukker med kokain. I dag er jeg selv en af dem, der gør det. Efter at have skåret hvidt sukker ud af min daglige kost kan jeg mærke, hvor stor magt sukker har haft over mig hele mit liv. Jeg har altid været sådan en, der kunne festryge 3 uger i træk uden at blive den mindste smule afhængig, og alkohol har heller aldrig bidt på mig. Men sukker… Uha uha… Jeg bliver et manisk vrag, der kravler rundt på væggene efter næste fix efter bare et par dage med sukker! Jeg håber virkelig, at mange mennesker vil få øjnene op for det, selvom filmen her ser måske lige lovligt amerikansk ud til at kunne overvinde et dansk publikum (omend den da fængede mig!). Jeg synes, lchf – herunder særligt din blog, Jane – er en rigtig god måde at formidle en livsstil uden sukker på, fordi folk får et alternativ og ikke bare en skræmmekampagne og en løftet pegefinger. Så tak for det!
  Vh Louise

  Svar
  • Jeg anede heller ikke, jeg havde et problem med sukker, før jeg stoppede med at spise det. Tidligere spiste jeg det jo bare hver dag. Det er tankevækkende.

   Jeg er enig med dig i, at den amerikanske retorik er lige svulstig nok for et dansk publikum, men på trods af det bliver jeg egentlig også påvirket af det. Min normale opfattelse af sukker er, at det er noget, der helst bør undgås. Jeg går normalt ikke i panik-mode og tænker død-og-ødelæggelse, men her kommer jeg lynhurtigt til at tænke i katestrofetanker og åh-nej-hvad-nu-med-ungerne?!. Så det er godt lavet, det må man give dem ;-)

   Og tak for dine pæne ord :)

   Svar
 9. Jeg drømmer om børnevenlige spisesteder med lchf/raw/almindelig sund sukkerfri mad. Det behøver ikke at være med klovne og legetøj, men bare mad børn vil spise. Jeg har prøvet at have min 6-årige søn med på fx Raw 42, og selvom han er vant til masser af grøntsager og krydderier, er meget af maden for stærk eller ‘underlig’ for ham. (Vi spiser en blanding af lchf/raw/vegetarisk/glutenfri herhjemme, da min søn og jeg er gluten- og mælkeallergikere, og jeg har svært ved at fordøje kød…) Det er lidt off topic, men nu kom jeg til at tænke på det pga. McD i traileren, og det kunne bare være skønt hvis lchf/raw-spisesteder blev mere udbredte og børne-/familievenlige… Det kunne måske også hjælpe til at lchf ikke kun var for ressourcestærke, veluddannede segmenter. Hvis sådanne steder findes, så tip mig gerne, for i så fald kender jeg dem ikke.

  Svar
 10. Hejsa.. Desværre jeg tror ikke den rykker nok. De mennesker som virkelig har behov for omlægning af livsstil, tror jeg desværre ikke ser den. Jeg ville ønske der var et fag i skolen som feks kunne hede kost og fysiologi :) fra 2 klasse,
  Når jeg kikke på hvad folk putter i deres indkøbsvogne, tænker jeg at der er lang vej.
  Jeg har lige haft en overnatning på sygehuset, og hold da op , der skal et godt helbred til at ligge der, med det mad man får ( ihvertfald på dette sygehus) hvide rundstykker, frugtyoughurt, øllebrød. Kager osv og meget lidt grøntsager..
  Så hvad gør vi.

  Mvh Karin

  Svar
  • Gode pointer!

   Jeg har været til et arrangement på mine børns skole her til formiddag. Her kunne vi vælge mellem sodavand, kager, flødeboller, skumfiduser, popcorn og slushice. Man kunne ikke engang få et glas vand (jo på skoletoilettet!). Arrangementet startede kl. 9 og jeg havde følelsen af at være den eneste, der ikke syntes, det var det rette tidspunkt til røde sodavand og blå slushice. her blev jeg rigtig trist over, hvad det er, vi lærer vores børn… :(

   Svar
   • Som skoleleder må jeg lige kommentere, at det havde ALDRIG fundet sted på min skole!! Jeg synes det er noget du/man skal tage op med skolelederen. Få skolen til at lave en decideret kostpolitik. Med sådan en kost er der da intet grundlag for læring!

    Og tak for en fantastisk blog!

    Svar
    • Hmm… min mand siger det samme. Åh, jeg er bare så pokkers konfrontationssky (tro det eller ej), når det kommer til den slags. Vil så nødigt stigmatisere mine unger mere end jeg gør i forvejen ;-)
     Det her var jo til en særlig markedsdag og ikke til en almindelig skoledag. Men det er stadig langt ude, synes jeg…

     Svar
  • Det er jeg ikke enig, hvis det betyder undervisning i de nye kostregler. De er helt ude at trit med virkeligheden.

   Svar
 11. Om den enkelte fim rykker noget, det tror jeg ikke. Måske for enkelt personer, men ikke generelt. Men jo flere film der kommer sf den slags, jo sværere bliver det st ignorere budskabet, så på er tidspunkt, så tror jeg, det rykker.

  Svar
 12. Jeg er fortabt, fortsæt uden mig (ralle, ralle). Jeg blev lækkersulten af at se den. “årh, hå, hå, iskold cola og morgenmad med indbygget sukker.”

  Svar
 13. FEEEEEEED video ! (trailer)
  Jeg H Å B E R H Å B E R H Å B E R sådan at den vil komme ud her i DK og at den vil sætte gang i tankerne hos MANGE mennesker. Jeg møder flere og flere der siger de har det FANTASTISK på lchf !!! (Og her sidder jeg og kan mærke jeg får migrænetendender hvis ikke jeg selv får SUKKER nok for tiden.) #hvorerdettypisk ..Jeg er faldet tilbage i en gammel rille og har kun mig selv til at kæmpe videre! yay jeg gør det, fordi jeg VIL det. Men det er svært når man står alene og ingen opbakning har , samt et fælles madbudget og en kæreste der absolut ikke vil hverken rokke sig helt med over, eller interesserer sig for mad overhovedet!. JEG ELSKER MAD! ;D

  Fed blog, Jane!
  Jeg håber inderligt folk får adgang til denne og så vil jeg da gerne selv lige se det hele ;)

  God weekend

  Svar
  • De ord er som taget ud af min mund!
   Nøj, hvor er det besværligt med SU, fællesmadkonto og en kæreste, der ikke vil så meget som overveje LCHF. Oh well, jeg smugler grøntsager i hans kost så meget som muligt, og det er han heldigvis fint tilfreds med.

   Svar
 14. Håber hele filmen kommer rundt i verden og at den ikke drukner som endnu en skræmme kampange.
  Tror helt klart på at fødevareondustrien gør os sukkerafhængige allerede som små, og det er lige så hårdt at quitte sukker, som det er at stoppe med at ryge – skræmmende.
  Vi er gået over til LCHF kost. Vi har det bedre og har tabt os, bare ved at fjerne sukker. Det er både tankevækkende og det bedste vi længe har gjort.

  Svar
 15. Hej Jane

  Har du set filmen ‘Hungry for Change’? Den er i samme stil som ovenstående og virkelig tankevækkende. Den kan kun anbefales.
  I øvrigt skal du have tak for en fantastisk blog! Den er kilde til stor inspiration i min husholdning :)

  Mvh
  Addie

  Svar
 16. Jeg synes, den ser rigtig spændende ud!! Jeg har gennem flere år arbejdet med misbrugere, og jeg har indtil flere gange set, at når de drosler ned på deres stof- eller alkoholmisbrug, erstatter de misbruget med fx mad/sukker. Det er skræmmende, som som der bli’r sagt i filmen, så er det faktisk det samme center i hjernen, der bli’r trigget ved sukker og nogle stoffer. Man ser også indtil flere hashmisbrugere, der flytter misbruget fra hash til øl, da de to ting trigger det samme center i hjernen.

  Jeg tror fuldt og fast på, at det mad, vi indtager, påvirker vores hjerne i større eller mindre omfang. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at fødevareindustrien er fuldt ud bevidste om, hvordan de skal fremkalde vores “indre misbrugere”, for at få os til at indtage deres fødevarer og blive “afhængige” af det!

  Den svære opgave fremadrettet bli’r, hvordan vi får flyttet menneskets “misbrug” af det usunde fastfood og sukker over på grøntsager og andre gode madvarer… se, dér er noget at arbejde med!! Vi kan jo sagtens sidde og pudse glorien her i et LCHF-forum, men det hjælper jo desværre ikke de mange, mange folk (både i DK og udenlands), der lider af fedme, diabetes eller andre livsstilssygdomme. Ingen tvivl om, at du, Jane, gør et stort arbejde i denne kamp, men hvordan overvinder man den “hardcore misbruger”? Her er der ingen medicin, der kan tage abstinenserne (ja, man kan faktisk godt få sukker-abstinenser), ligesom vi kan bruge til at hjælpe stofmisbrugerne. Jeg ser kun muligheden for nedtrapning eller kold tyrker, men har mennesket/mad-misbrugeren viljestyrken til at gennemføre dette?

  Ja, det blev vist et længere oplæg, men jeg synes faktisk, det er et rigtig interessant emne, som der kan komme en rigtig god debat ud af… god weekend :)

  Svar
  • Ja, der følger tunge spørgsmål med i kølvandet. Jeg har ikke svarene på det. Nogle gange bliver jeg helt opgivende og tænker, at det aldrig kommer til at ske… :-/

   Svar