Farvel (igen) til mælkeprodukterne


Så blev jeg igen overmodig med mælkeprodukterne. Spiste en stor skål fromage frais til morgenmad i går og synes, at det var i toppen, at jeg havde det helt fantastisk. Juhuu, alt er godt. Indtil i dag hvor murstenen ramte min mave. Nøj, hvor har jeg haft det elendigt i dag. Pokkers!

For 1½ år siden da jeg, den store brødelsker, fik at vide, at jeg ikke kunne tåle gluten, troede jeg, verden skulle gå under. Men det gjorde den ikke. Og det viste sig at være ret nemt at undvære brød og pasta stik imod alle mine bange anelser. Hvorfor er det sværere med mælk? Jeg ved jo, jeg ikke tåler mælkeprodukter så godt. Jeg har lavet eliminationstest, hvor jeg har været mælkefri i 5-6 mdr. for herefter at indføre mælkeprodukterne et efter et. Det blev et klart nej til mælk og yoghurt og et forsigtigt ok til fløde, ost og smør.  Men hvorfor er det så, at jeg bliver ved med at forsøge at introducere det igen og igen, og hvorfor er det i øvrigt, at jeg ikke bare kan holde mig til ganske små mængder, så jeg letter hverdagen uden at få mærkbare gener? Dybest set er det nok, fordi jeg synes, det er synd for mig, at jeg ikke kan spise mælkeprodukter. Ligesom jeg synes, det er synd for mig, at jeg får det elendigt af sukker. Og det kræver ikke nogen doktorgrad at se, at offerrollen ikke er særlig konstruktiv i en kostomlægning. Men hvorfor synes jeg så ikke, at det er synd for mig, at jeg ikke kan spise gluten? Hvorfor er det okay?

Mælkeprodukter er jo søde og bløde og pleasende og nemt tilgængelige. Man kan lave lækre desserter og cremede saucer. Jeg er børnefornærmet over, at det skal være no-go, hvilket i øvrigt heller ikke er særligt konstruktivt.

Nå… Hrmf!…

Men jeg gider jo altså heller ikke gå rundt og have ondt i maven hver dag. Det er bare sooo last year, det der med mavepine. Så det betyder altså (endnu) et farvel til mælkeprodukterne. I det mindste indtil jeg kan finde ud af at omgås dem varsomt.

I dag skulle lillepigen med en veninde hjem, og manden var i Stockholm, og jeg skulle lave mad og syntes, at 600 g kullerfilet var lige i overkanten til mig og drengebarnet. Og egentlig havde jeg ikke lyst til at skulle have noget ned i min stakkels mave, så jeg lavede et (mærkeligt) skånemåltid. Lidt krebsehaler med limesaft og avokado, lidt grøntsager sauteret i kokosolie og en grøn juice med lidt olie i.

Det var god og nænsom behandling til patienten som efter al erfaring at dømme har det fint igen i morgen.

PS: Måske skal jeg bare sidestille mælkeprodukter med alkohol. Det er sjovt imens det står på, men dagen efter betaler man prisen. Og nogle gange er det altså bare prisen værd. Men på daglig basis er det ikke så smart.

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

14 kommentarer til “Farvel (igen) til mælkeprodukterne”

Skriv en kommentar

 1. Hvis du nogensinde har mod på at prøve igen – mælkeprodukter – så overvej at prøve produkter af mælk fra: Får, ged, bøffel eller kamel.

  De har en sammensætning, som mere skulle ligne modermælk. Og folk, som ikke tåler/tolererer komælk, kan ofte godt tåle får, ged, bøffel og kamel.

  Jeg er sat på minimum-komælkefri, så jeg spiser kun fåre- og gedeost. Har til gode at prøve bøffelmozzarrella. Og kamelen har jeg ikke lige mødt endnu ;-)

  Min kinesiolog priser disse fødevarer høje toner. Ud over den anderledes proteinsammensætning – som er den, som gør, at man bedre tåler dem – så er disse antiinflammatoriske (i modsætning til “ko”, som er inflammatorisk). Win-win.

  Desværre er fåre- og gedeost dyrt og nærmest aldrig på tilbud. I Grækenland (oktober) var der bare oceaner af ost, yoghurt og alskens produkter af får og ged.

  Og så er kaffen med kokosolie + lidt æggeblomme (ikke blendet, bare klasket ned i) jo en kæmpe fornøjelse og ser så smuk ud :-)

  Svar
  • Indlægget her er fra 2011 og de mælkeprodukter har været inde og ude mange hundrede gange siden😅

   Men med al respekt for din kinesiolog, skal du godt nok cherrypicke meget i litteraturen for at fastholde at mælkeprodukter er inflammatoriske. Faktisk ser det modsatte overvejende ud til at være tilfældet.

   Svar
 2. Hej Jane, nu kan jeg godt se indlægget er en del år gammelt, men jeg kan ikke som i overhovedet slet ikke tåle nogen form for mælkeprodukter. Hvad er din mening om de veganske oste fra Violife : https://violifefoods.com/product/original-flavour-slices/ – ville de være ok på en LCHF kost – og hvad med det “smør” der hedder Smørbar: http://naturli-foods.dk/sortiment/naturli-smoerbar-225g.aspx Er disse ting jeg “må” bruge på LCHF – jeg er nystartet på denne livsstil, men er allerede ved at gå lidt død grundet de mælkeprodukter problemer – hjælp please ;-)

  Svar
  • Hvis du gerne vil spise de produkter, spørger du den forkerte person ;-)

   Min holdning til de veganske ‘mælkeprodukter’ er, at det er det er meget, meget, meget langt fra et naturligt produkt og aldrig ville jeg spise noget med den ingrediensliste.

   LCHF handler om at holde kulhydratindtaget lavt og en falsk ost lavet af modificeret stivelse og 20 g kulhydrat pr. 100 g falder langt udenfor. I stedet for den ‘tvivlsomme’ smørbar, kan du bruge kokosolie. Det vil være et langt bedre valg

   Mælkeprodukter på LCHF helt frivillige. Du spiser grøntsager, kød og fedt. Det kunne fx være kød, salat og olivenolie. Nemt :)

   Svar
 3. Hej Maria,
  Godt at du bliver taget alvorligt!
  Det hører med til min historie, at jeg har endometriose og en smule PCO, som begge kan give symptomer som mavesmerter, oppustethed, fordøjelsesproblemer,etc., og derfor var min læge måske lige lovlig hurtig til at affærdige mig, da jeg foreslog at det kunne være en fødevareproblematik.

  Håber ikke de finder noget alt for ubehageligt :(

  Svar
 4. Hej Janne.

  Jeg har for nylig fået en henvisning af min læge til en gynækolog, fordi jeg ikke har haft menstrution i et år. Gynækologen har heldigvis taget mig meget alvorlig. Hun lage straks mærke til min meget oppustet mave, og har givet mig en henvisning til det lokale hospital. Jeg har været til indledende prøve og skal tilbage i starten af næste måned. Selv om giver mange ubehanglige tanker lige nu, er jeg glad for endelig at få min fordøjelse (og underliv) undersøgt nærmere :-)

  Læser forsat ivrigt med på din blog,
  Maria

  Svar
 5. Hej Maria. Tak for de pæne ord :)

  Min læge var ikke velvilligt stillet, da jeg præsenterede mine symptomer for hende. Hun afviste, at det var fødevarerelateret, da reaktionen ikke kom umiddelbart efter jeg havde spist. Jeg havde det meget skidt på det tidspunkt og betalte derfor selv for et udredningsforløb på Nordic Clinic, og deres test viste bl.a., at jeg ikke kunne tåle gluten. Og det er ærligt talt de bedste penge, jeg nogensinde har givet ud. I forlængelse af det forløb, testede jeg selv for mælkeprodukter ved hjælp af elimination-provokation.
  Hvordan griber du det an?

  Hej fra Jane

  Svar
 6. Hej Jane.

  Jeg har det også meget svært med at undvære mælke produkter. gluten er ikke sååå svært :-)
  Må jeg spørge om du har fået nogen form for læge udtagelse om at du ikke kan tåle mælk og gluten ? (jeg er selv gang med et test forløb)

  Jeg kan rigtig godt lide din blog, har fuldt den et par måneder nu :-)
  Maria.

  Svar
 7. Tak for den fine beskrivelse, Charlotte, det er helt sikkert at fysiologien også er på spil her. Og tak, Inger, for det inspirerende link!

  Svar
 8. Kære Jane

  Ja hvorfor er det så svært med mælken?
  Måske fordi mælk er blødt, mætter godt og skønt til små desserter eller måske på grund af en mere fysiologisk årsag?

  Når vi har udviklet en intolerance overfor bestemte fødevarer så som mælk, kan det fremkalde forskellige reaktioner i kroppen og psykeen. I det øjeblik en allergisk reaktion/intolerance går i gang frigives histamin fra immunsystemets mastceller. Det kan blandt andet mærkes ved, at man begynder at nyse eller huden klør, man får åndedrætsbesvær eller i mildnere form oppustethed, ondt i maven og forstoppelse.
  Histamin findes også i forskellige dele af hjernen, og er med til at styre søvnen, følelserne, humøret og appetitten.
  Når du spiser mælkeprodukter får du via histamin en smertestillende rus i kroppen, en indre glæde, og det er mit bud på, at det er årsagen til, at du har særlig svært ved at holde dig fra mælken.

  Kærlig hilsen
  Charlotte

  Svar
 9. Tak, Henriette. Det er helt sikkert laktosen, der er det største problem, mens kasseinet slet ikke giver ballade i samme omfang. Men når jeg tænker over det. så har jeg klart haft det bedst i de perioder, hvor jeg har undgået alle mælkeprodukter 100%. Ghee havde jeg helt glemt igen. Har vist oven i købet noget i køleskabet. Tak for reminderen. Jeg tror bare lige jeg skal sunde mig og så skal det nok blive ok. Gevinsten indfinder sig jo heldigvis hurtigt. Og så skal jeg lige trave nogle kogebøger igennem efter inspiration.

  Svar
 10. STORT kram – jeg kan godt forstå du synes det er hårdt:)
  Mælk er også noget af det jeg vil ha det svært ved slet ikke at bruge.

  Jeg har lidt samme problemstilling med tomat – jeg elsker det og bruger det hyppigt men min krop kan ikke lide det. Jeg får virkelig store mavesmerte- især kombineret med gryn:( men bliver jeg klogere …..

  jeg tror ikke at smør er problematisk ( det er det virkelig sjældent)
  og næsten sikkert er ghee( da det ikke inderholder andet en meget små spor af kassein og laktose)- jeg har en opskrift på det super enkelt.
  I lange perioder når jeg skulle lave mælkefri mad var ghee det der reddede mig fordi det fik maden til at smage mere mælket feks når man bruger rismælk( nu er rismælk ikke så smart i LCHF regi ;)

  Ved du om det er kasseinet eller laktosen der er problemet????
  Det lyder mest som laktose umiddelbart.

  Svar