FAQ om LCHF

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

De bedste fra Madbanditten viser dig vejen til langvarig succes med Low Carb og Keto.

120 nemme og lækre energiberegnede opskrifter. Både til vægttab og livsstil.

Bestil bogen nu

Er du usikker på, hvad det her LCHF går ud på, finder du her en masse læsestof med svar på de hyppigst stillede spørgsmål. Tag et kig på siderne herunder:

OFTEST STILLEDE SPØRGSMÅL -LÆS NEDENFOR:

Hvad er LCHF?

LCHF og vægttab

LCHF og ketose

STRIKS LCHF

Derfor taber du dig ikke!

LCHF og overgangsbesvær

LCHF og træning (arbejder på sagen…. virkelig!)

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF – generelle spørgsmål 

Må jeg spise (…) på LCHF? 

LCHF – indkøbsliste

Gode LCHF-produkter

Fordøjelse og maveproblemer

LCHF – udstyr

LCHF – film

 

LCHF-kostpyramiden

 

 

89 kommentarer til “FAQ om LCHF”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane
    Har levet efter keto i snart 3 mdr. og er ved at være ved målstregen på mit vægttab.
    Jeg vil derfor begynde at eksperimentere med mit kulhydratindtag så jeg stadig kan leve uden sukkercravings.
    Jeg synes ikke jeg kan læse noget om det i dine ketobøger… Men måske en af dine LCHF bøger beskriver emnet?
    Ekstra salt… Er det stadig nødvendigt på f.eks. 50g kh? Eller bliver kroppen bedre til at holde på væske og salt når man øger kulhydraterne lidt?
    Har du skrevet mere om det i en af dine LCHF bøger er der så en af dem jeg bør anskaffe mig?

    Jeg har været seriøst dehydrerer og i mineral ubalance i starten fordi jeg har haft det lidt svært ved at spise ekstra rent salt. Så jeg frygter lidt at skulle væk fra keto også ikke få salt nok, men har også i baghovedt at det heller ikke er sundt at spise rent salt.

    Jeg håber du kan hjælpe eller pege mig i en retning hvor jeg kan læse mere om salt på alm LCHF…

    Svar
    • Hej Jeanette
      Jeg skriver vist lidt om det i den første Keto-bog men det er ikke andet end det, du selv beskriver. Du øger dit kulhydratindtag (hvis du vil) for nemmere at kunne spise i energibalance og så prøver du dig lidt frem for at finde det der sweet spot, hvor det stadig fungerer for dig med mæthed, energi, velbefindende osv.

      Jeg har også skrevet om det her: Vægtvedligeholdsfasen

      Det er svært at sige med salt, for dels er det individuelt og dels vil det afhænge af hvad du rent faktisk spiser. Så igen er det noget, du skal prøve dig frem med. Selv tager jeg stort set altid supplerende salt, også ved 50 g kulhydrat. Jeg har det simpelthen bedre sådan og min appetitregulering er tusinde gange bedre, når jeg har styr på det. Men du vil formentlig kunne lade det være lidt mere intuitivt og mærke, hvornår det evt. er tid til at øge indtaget.

      Rigtig god fornøjelse med ‘fase 2’ :)

      Svar
  2. Hej Jane,
    Kan ælder og medicin for forhøjet blodtryk være i vejen for Keto.?
    Jeg har begyndt på den for knap 1 uge siden.
    Har Du nogle råd til mig?
    Mvh
    Kasia

    Svar
  3. Hej Jane. Jeg gik lowcarb i efteråret og fulgte mange af dine dejlige opskrifter. Udover vægttab oplevede jeg at mit syn ændrede sig. Jeg gik fra et højt indtag af alkohol og carbs til et minimum af begge. I nogle måneder kunne jeg lægge mine briller væk når jeg sad ved skærmen. Er det en kendt effekt? Nu spiser jeg igen lidt carbs og drikker alkohol – og nu er briller absolut nødvendige igen.

    Svar
    • Hej Steen
      Ja, hvor underligt det end lyder så er det faktisk en kendt effekt. Det er dog måske nok den effekt, hvor flest vender øjne af mig, når jeg siger det😅

      Jeg ved ikke hvad det skyldes men nogle har peget på at insulinresistens er en del af årsagen. Men jeg ved det ærligt talt ikke..

      Svar
  4. Hej Jane

    Beklager en lidt lang, der kommer et konkret spørgsmål til sidst : )

    Jeg er nu mod slutningen af 3. uge af Kickstart. Gik på vægten for første gang siden intro ugen og har tabt 5,5 kg – og selvom jeg har taget dit råd til mig, og vælger at fokusere mere på hvordan kroppen føles end hvad tallene på vægten siger, så er det jo rart.

    Jeg synes din facon er fuldstændig fantastisk. Dejlig tilgængelig og super troværdig. Jeg er fan!

    Udover at holde kulhydraterne nede, holder jeg igen med at snacke og kører 18-6 (altså spiser sjældent før ca kl 14). Det har jeg gjort før, men synes det er MEGET nemmere i dit forløb. De seneste 4 dage har jeg endda klaret mig med et enkelt måltid om dagen. Kun et par kopper te og sort kaffe om formiddagen.

    Det fungerer altså for mig, med disse klare “regler”. Men jeg er bekymret på den lange bane. Jeg tror jeg kan få brudt nogle (dumme) vaner og lært mig nogle nye (gode) vaner, som jeg kan få glæde af. Men den her følelse med altid at være lidt på vagt, virker skræmmende. I en hverdag med travlhed og små børn, frygter jeg manglende overskud til at holde fast. Og så har jeg bare svært ved at forestille mig et liv helt uden brød (og måske også ris og pasta).

    Så konkret vil jeg spørge dig. Du har ikke meget til overs for de her såkaldte “Keto/Low Carb” produkter, vel?

    Her er link til brød/pasta/ris etc., der “tal-mæssigt” ser ud til at kunne bruges, og som jeg derfor er tiltrukket af.

    Tror du de snyder lidt med tallene?

    Jeg tænker at bruge det sjældent (og selvfølgelig først efter min kickstart periode), men vil du helt fraråde det? Hvis disse produkter kan hjælpe mig med at fastholde en LCHF livsstil er det så ikke en god ting? Eller er det en faldgruppe?

    Kh Rune

    Svar
    • Hej Rune

      Alt det, du spørger til, kommer vi jo selvfølgelig til i kurset. Henimod slutningen skal vi selvfølgelig tale om hvordan det her skal fungere på den lange bane og min holdning er at Keto er en intervention, som man kan bytte (hvis man vil) med en Low Carb kost med flere kulhydrater. Men alt det kommer du til at høre mere om.

      Jeg personligt har ikke meget til overs for de produkter og jeg kunne aldrig drømme om at spise dem selv. Men det er jo lige meget. Det er jo dit liv, det handler om og fungerer de for dig, er jeg helt på linje med det, du skriver med, at det kan være et fint kompromis.

      (jeg har slettet dine links, fordi min spam-filter opfatter kommentarer med links som spam/reklame).

      Og ja, jeg tror, det er sandsynligt at der fifles med tallene men jo ikke i en grad at det ville nærme sig ‘almindelige’ produkter.

      Håber, det giver mening ;)

      Svar
      • Hej Jane.
        Tusind tak for et rigtig godt svar.

        Idag nåede jeg netop til emnet “Alt eller intet vs. alt med måde” (hold op hvor det føles som en afgørende pointe for mig, tak!!), og det fik mig til at tænke på at de her lowcarb/keto produkter lidt kan sammenlignes med at bruge nekotintyggegummi når man vil holde op med at ryge. Det er sikkert godt for nogen, men for mig virker det nok bedre at droppe det helt. Og skulle jeg så “komme til” at spise (rigtig) pasta en dag, så er det en afvigelse – frem for en katastrofe.

        Så det er måske også svaret på om jeg skal bruge de der produkter. I stedet vil jeg forsøge at eksperimentere med dine opskrifter til brød o.lign. Måske først efter kickstarts perioden.

        Og hermed sniger sig så lige et spørgsmål ind igen: Dine opskrifter hvor der f.eks. indgår sukrin eller lignende, er det noget du selv bruger jævnligt som en del af en lowcarb/keto kost eller skal det ses som en sjælden luksus?

        Kan du f.eks. forestille dig at spise et stykke af en af dine lowcarb kager et par gange om ugen, uden at betragte det som afvigelser, der skal rettes op på?

        Nogle af opskrifterne er jeg lidt i tvivl om, overhovedet er inde for noget jeg nogensinde kan tillade mig selv. Lad os som eksempel sige Tærte med chokolademousse og saltkaramel. Skal jeg bare bruge min egen fornuft her?

        Mange glade hilsner
        Rune

        Svar
        • Hej Rune

          Velbekomme – og ja, den abstainer-moderator er virkelig tankevækkende.

          Det er meget svært for mig at forklare hvad jeg selv gør. Jeg tænker aldrig i afvigelser, fejltrin, falde i eller som noget jeg skal tilbage på sporet fra. Det er slet ikke en del af mine tanker. Jeg spiser en kost, som er primært Low Carb og det har jeg gjort i 11-12 år. Om min kost indeholder 20 g kulhydrat eller 100 g kulhydrat er jeg ligeglad med. Hvis jeg oplever fx, at jeg hele tiden er sulten eller at jeg har sukkertrang eller at min søvn lider eller andet bøvl, tolker jeg det som at det er tid at skrue ned for kulhydraterne og så gør jeg det. Det foregår ret intuitivt eller naturligt for mig og jeg har ikke regler for, hvornår jeg gør det ene og det andet. Det gør det lidt svært at forklare.

          Jeg spiser meget sjældent sødemidler og stort set aldrig kage. Det er ikke et afsavn for mig, det er bare ting, jeg ikke har lyst til at spise. Jeg vil anbefale dig at se både sødemidler og Low Carb kager som fuldstændig på linje med sukker og almindelig kage. Spis det lige så ofte eller sjældent, som du ville gøre, hvis du prøvede at gå ned i vægt på ‘almindelig kost’. Kaloriemæssigt er det stort set det samme og når målet er at blive mæt på færrest mulige kalorier vil den slags forlystelser aldrig være optimalt.

          Jeg tror, det bedste på den lange bane er at have så få regler og så få ‘etiketter’ som muligt (men det kommer vi også til senere i kurset:))

          Svar
  5. Hej Jane.
    Når jeg spiser liberal LCHF og derved ikke er fedt adapteret som på Keto (prøvede jeg i 4 måneder) kan jeg så stadig opleve salt mangel, kvalme og hovedpine.. jeg prøver at banke mit kolesteroltal ned efter endt Keto og jeg er ikke overvægtig (59 kg) jeg spiser skyr med frø,kerner og nødder til morgenmad. Gnavegrønt 450 g, et æg og en halv torskerogn til middag og kød og grønt til aften. Ligger på ca 80 kulh. På denne måde og har ingen sukkertrang og har det generelt rigtig godt.. MEN! Hovedpine er et kæmpe problem og er i tvivl om om det kan være salt mangel når jeg jo stadig får en del kulh. Håber inderligt du har et råd da min læge ikke er meget bevendt.

    Svar
    • Hej Helle
      Jeg synes da bestemt det er værd at teste. Den kost, du beskriver er jo stadig temmelig kulhydratfattig sammenlignet med en almindelig kost.

      Jeg ville teste at supplere med op til 2 tsk salt pr. dag foruden det salt, du får fra maden. Særligt fordi ét af dine måltider (skyr) jo er helt saltfrit. Test dette dagligt i en uge og evaluer. Virker det, kan du eksperimentere med at sætte mængden ned og se, hvornår du rammer smertegrænsen.

      Du kan også overveje at teste de andre elektrolytter, især Magnesium og kalium. 1 tsk af det pulver, der hedder Osteo Mag (dette her: https://www.med24.dk/kosttilskud/mineraler/magnesium/plantforce-ionisk-mag-osteo-lemon-160-gr) kunne også være relevant at teste.

      Håber det hjælper – hovedpine er jo så ulideligt.

      Svar
  6. Hej Jane
    Jeg har købt dine bøger og tabt 26 kg. Dog er nogle af dem røget på igen så derfor starter vi op igen nu.
    Mit problem er at mit blodtryk er lavt. Omkring 106/53… er der risiko for det bliver lavere når jeg starter op igen?
    Mvh Christina

    Svar
    • Hej Christina
      Det er et godt spørgsmål og jeg må indrømme, at jeg ikke har nogen erfaring med det. Hvordan gik det med blodtrykket sidst? Altså under vægttabet af de 26 kg?

      Under alle omstændigheder skal du have fokus på dit saltindtag. Det er jo en vigtig del i Keto. Og måske endnu vigtigere for dig.

      Svar
  7. Hej, jeg har i rigtig mange år haft dårlig mave / tarm, været til mange undersøgelser i det offentlig sundhedssystem, hvor jeg fik diagnosen “Irritabel Tyktarm”. Har også været hos mange alternative behandlere og prøvet nærmest alt – også Fodmap – uden resultat.
    Forleden var jeg igen inde i gruppen “Fodmap” og beskrev mine symptomer – oppustethed, luft i maven m.m. , og så var der en kvinde, der skrev til mig, hun i 18 år havde haft de samme problemer som jeg, også havde prøvet “alt”, men da hun begyndte at spise efter LCHF, forsvandt alle hendes symptomer.
    Hun tæller ikke kulhydrater, men spiser bare så få som muligt.
    Jeg skal bestemt ikke tabe mig og mit spørgsmål til dig er, om jeg derfor ikke også “bare” kan spise få kulhydrater uden at tælle, selvfølgelig spise efter LCHF – om man får den samme gode og sunde virkning, selvom man ikke tæller kulhydraterne ?
    Det må jo handle om, at det er kulhydraterne, der laver al balladen ?
    Jeg er gået igang og Madbanditten er en kæmpe hjælp og inspiration.
    Mvh Regitze

    Svar
  8. Min mand og jeg vil holde pause her i julen. Men syntes maden og fløden er lækker. Mit spørgsmål er om fløde og kulhydrater og stivelse kan da kun gi øget vægt? Min veninde påstår det ikke gør
    Vh Githe

    Svar
    • Generelt kan man sige at kombinationen fedt+kulhydrat ikke er særlig smart hverken vægt- eller sundhedsmæssigt, men en stor del af årsagen skal findes i energioverskuddet. Formår du at spise fedt + kulhydrat i energibalance (dvs. ikke flere kalorier end du forbrænder), vil du forblive vægtstabil.

      Problemet er bare at kombinationen fedt + kulhydrat gør det svært at forblive i energibalance, da du får mange kalorier fra især fedt men samtidig ikke får den mættende og selvregulerende funktion, du får ved fraværet af kulhydrater i fx LCHF.

      Svar
  9. Hej. Jeg bruger din plan for striks LCHF, men jeg skifter lidt rundt imellem opskrifterne. Jeg har lige set at du skriver, at hjernen skal bruge ca. 20 gram kulhydrat om dagen, og efter at have regnet på det kan jeg se at det får jeg ikke altid, hvis jeg kombinerer de opskrifter som indeholder meget få. Det handler ofte om hvad jeg har i køleskabet og ift. madspild osv.
    Anbefaler du at man skal “indhente” de sidste kulhydrater op til de 20 gram?
    Hvis ja, har du en god ide til hvordan man kunne gøre det? Fx med peanuts, frugt eller lign?
    Jeg er bekymret for at gøre noget som er usundt for mig selv.

    Mvh Johanne

    Svar
    • Hej Johanne
      Det er et fint spørgsmål men nej, du behøver ikke hente de resterende kulhydrater. Din krop er fint udstyret til selv at producere glukose via en proces, der hedder glukoneogenese ( = nydannelse af glukose fra protein og delvist fedt), så du kan for så vidt spise nul kulhydrater fra nu af og til evig tid og stadig have energi nok til hjernen :)

      Svar
  10. Hej Jane.

    Tusind tak for denne gang, det har været et super fedt forløb og der er sket lidt af hvert med kroppen.
    Men… jeg er løbet ind i problem som jeg håber du kan hjælpe med selvom de 28 dage er gået.

    Jeg spiser jo frokost på arbejde kl 12:00 hver dag, jeg er mæt når det er spist men bliver sulten igen ved 16 tiden.
    Og så er der længe til kl 18-19 stykker til aftensmad. Hvad kan jeg gøre for at holde mig mæt længere end til kl 16?
    Jeg kan ikke spise senere frokost da vi har meget strenge pause tider.

    Jeg vil jo gerne undgå at falde i med at spise hist og pist mellem måltiderne :)

    Har du en god ide eller noget ?

    Mange hilsner fra Rikke Møller

    Svar
    • Hej Rikke
      Skønt at høre at forløbet har givet dig noget godt.

      Et bud er helt enkelt at sætte dine portionsstørrelser op, evt. både morgen og frokost. Det vil formentlig afhjælpe det.

      Tiden vil også gøre noget. Det er almindeligt med et energifald om eftermiddagen og måske er det, du i virkeligheden har brug for et hvil. En kop kaffe med kokosolie kan også give et lille energiløft.

      Er der tale om reel sult, synes jeg, du skal spise et ægte måltid. Du vil da enten kunne springe aftensmaden over eller bare nippe lidt til den.

      Så egentlig kan du prøve forskellige ting af. Jeg ville heller ikke være bekymret for at have et lille måltid om eftermiddagen. Jeg vil kun være bekymret, hvis du spiser det af vane og ikke af reel sult :)

      Rigtig god vind :)

      Svar
  11. Hej Jane
    Overvejer at tilmelde mig dit 4-ugers LCHF forløb. Dels for at tabe 5 – 10 kg, men fortrinsvis for at forsøge at få mit for høje blodtryk på plads uden at skulle tage medicin.
    Hvad er din erfaring? Har du tilbagemeldinger fra tidligere kursister om dette?
    Hilsen
    Marianne

    Svar
    • Hej Marianne

      Ja, ofte falder blodtrykket markant allerede inden for de første 1-2 uger, og det er ikke uvant at mine kursister må nedsætte eller helt stoppe med deres blodtryksænkende medicin.

      Alt, der vedrører vejledning om sygdom og medicin, lader jeg dog lægerne om. Det kan jeg ikke vejlede i. Det vil jeg lige nævne for god ordens skyld :)

      Svar
  12. Hej Jane.
    Jeg har printet kostplan ud til 2 uger, men nu kan jeg ikke finde opskrifterne til de 2 uger. Kan du hjælpe mig?
    Kh Alice

    Svar
    • Hej Alice

      Hvis vi taler Kickstart, finder du dem inde på medlemsskabssiden, hvor alt det andet indhold også er (opskrifterne er under fanen ‘opskrifter’). Giver det ingen mening, kan du spørge i Facebookgruppen eller skrive til support ([email protected])
      Hvis vi taler KETO-madplan, kan du skrive til support.

      Svar
  13. Hej Jane ?Jeg er startet d.1/5 på striks LCHF jeg syntes bare ikke jeg har nok appetit til 3 måltide om dagen. Mvh. Nitta

    Svar
    • Det er helt normalt. Spis når du er sulten og lad din appetit diktere om du spiser 1, 2 eller 3 måltider om dagen.

      Svar
  14. Kære Jane! Jeg er meget lun på KETO :-) Jeg har en del udfordringer helbredsmæssigt, idet jeg har flere autoimmune sygdomme. Derfor er jeg interesseret i at vide, om det giver mening at kombinere antiinflammatorisk kost. Kan du sige lidt om det? Jeg tænker selv, at der er en del ting, der er “fællesnævner”. Jeg er overvægtig og har forsøgt at tabe mig gennem de sidste 27 år. Jeg fik Crohn efter fødsel af ældstebarnet. Jeg lever okay med Crohn og sørger for at spise fornuftigt, så jeg ikke får udbrud. MH Dorte

    Svar
    • Hej Dorte
      KETO er pr. definition anti-inflammatorisk kost. Ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat, som er det energimolekyle, kroppen bruger i ketose har kendt anti-inflammatorisk virkning, så det synes jeg da virker helt oplagt.

      Svar
  15. Kære Jane
    Skal til at igang, og har brugt timer på din fantastiske hjemmeside, og bestilt bogen om KETO. Måske svaret er deri, men jeg er lidt utålmodig… hvor meget fedt, protein, kulhydrater skal man have pr. Dag. Kan se lifesum nævnes til at hjælpe med at holde øje – men hvad skal jeg holde mig under?

    Vejer 85 og har regnet ud at jeg derfor må få 127 g protein men er det pr. dag eller måltid?

    Jeg vil gerne tabe mig 25 kg og vil derfor gerne gøre det rigtigt. Min belønning, hvis jeg holder det de første 3 måneder er et forløb hos dig.

    Men pyyyh skal lige vænne mig til at kunne stole på at jeg taber mig med æg, olie, fløde, mayonaise, fed ost mm. Det vender helt forkert i mit hoved

    Med venlig hilsen
    Christine

    Svar
    • Hej Christine

      Jeg ved det desværre ikke. Jeg er ikke vild med lifesum, da deres proteinanbefalinger plejer at være helt hen i vejret lave og jeg anbefaler den derfor aldrig. Dit bud på protein lyder dog ikke lavt.

      Jeg plejer at sige 1-1,5 g protein pr. kilo kropsvægt. Et passende niveau for dig vil være 100 g protein om dagen. Bemærk dog, at vi taler protein og ikke PROTEINKILDE. Kød indeholder 20 g protein pr. 100 g, ost ca. 30 g pr. 100 g og et æg 7-8 g protein.

      Jeg vil anbefale dig at følge denne guide, som svarer til retningslinjerne i keto-bogen: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

      Svar
  16. Hej Jane
    Min kone og jeg har været på LCHF stilen i en måned og har kun oplevet positive ting som tidligere er nævnt i alle andre indlæg.
    Mine tanker går nu på om der er lavet undersøgelser ang. fedtlever pga. de store mængder af fedt man spiser
    Vh. Ole Skarby

    Svar
  17. Hejsa. Jeg købte, tidligere på året, din 1600 kcal kostplan, og midt i august, efter en (på alle måder) fed tur til USA, startede min kæreste og jeg op på din kostplan. Vi ELSKER den, og har begge smidt 12-13 kilo – helt uden besvær, tvært imod er vi mætte, glade, sover som stene, har fået mere energi og overskud- osv osv :) Så langt, så godt. Nu er vi dér, hvor min kæreste ikke skal tabe mere, men vil gerne blive på LCHF – man bli’r afhængig jo ;) Skal han så bare til at spise liberal LCHF? Jeg har lang vej endnu, så jeg bli’r på den strikse. Kostplanen er lagt i ‘arkivet’, men nu spiser vi bare rimelig striks LCHF. Kostplanen var (ud over et fantastisk vægttabsboost) også en skøn pejlesnor til at fornemme, hvad og hvor meget, man må spise, så alt i alt: Tak for dén :) Jeg var igår hos en Allergi og Lungeklinik i Aarhus, hvor jeg fik at vide, jeg skulle spise glutenfrit fremadrettet (noget med udredning af min allergi). Men spiser jeg ikke allerede næsten glutenfri her på LCHF?? Jeg har ikke forstand på glutenfri kost, men jeg har en fornemmelse af, at den er stærkt i familie med LCHF. Er jeg helt galt på den? Tak for den store inspiration, din side her, er :)
    Mvh Jeannette Hyldahl

    Svar
    • Hej Jeanette

      For lige at starte bagfra, så jo, LCHF er 100% glutenfri idet der ikke indgår nogle kornprodukter. Glutenfri kost er dog ikke pr. definition low carb, da du med glutenfri sigte kan spise ris, majs, boghvede, glutenfri havre og andre glutenfrie (kulhydratrige) kornprodukter.

      Og fedt at I har haft så stor glæde af guiden!

      Når din kæreste ikke skal længere ned i vægt, kan han gøre to ting. Han kan fortsætte den strikse LCHF-kost men øge fedtindtaget så han ikke længere er i kalorieunderskud. Han kan også vælge at øge kulhydratindtaget en smule og se hvordan det går. Han kan også holde fast i den hverdagskost, han har nu, og så nyde at der er plads til flere udskejelser i weekenden fx. Det er forskelligt hvordan folk trives bedst med at hente de resterende kalorier ind igen.

      Rigtig god fornøjelse :)

      Svar
  18. Hej Jane.
    Jeg vil gerne i gang med LCHF, bl.a. fordi jeg har pcos. Jeg har fået fjernet galdeblæren. Ved du om det kan give problemer?
    På forhånd tak.
    Venlig hilsen
    Louise

    Svar
  19. Hej Jane

    Vil du anbefale LCHF når man er glutensensitiv, laktoseintolerant, ikke tåler nødder og avocado samt har svært ved at kapere æg og laktosefrie produkter fra morgenstunden pga. maveproblemer?

    Hilsen Pia

    Svar
    • Ja, det tænker jeg fint kan gå. LCHF er jo først og fremmest grøntsager, kød og fedt. Mælkeprodukter, især de laktoseholdige og nødderne, er ting, vi i forvejen skal spare på for at komme langt nok ned i kulhydrater.

      Gluten spiser vi jo slet ikke og avokado er jo valgfrit ligesom man også kan vælge andre grøntsager til og fra alt efter hvad man kan lide og tåle.

      Jeg kan heller ikke spise æg om morgenen, og det går helt fint uden. :)

      Så det kan være, at du vil finde at der er flere af mine opskrifter, du ikke kan bruge, da jeg både spiser mælkeprodukter, nødder og avokado men det er jo min kost og mine valg. LCHF kan sagtens spises uden.

      Svar
  20. Hej Jane
    Jeg fulgte i januar måned dit forløb. Det var super godt og jeg lærte rigtig meget. Jeg har siden da levet forholdsvis skrap LCHF. Spiser aldrig brød, ris, pasta, kartofler eller søde sager. Det hele virker utroligt naturligt for mig og min organisme har det fint. Men trods det, så vil der bare ikke ske et vægttab overhovedet. Jeg lider af fibromyalgi, så der er desværre ikke megen bevægelse i min hverdag. Forsøger dog at få et par gåture ind et par gange om ugen, samt lidt cirkeltræning. Mine primære fødevarer er græsk yoghurt med hjemmelavet musli (bagte nødder og kerner), kød, grøntsager, stenalderbrød/knækbrød og så spiser jeg som regel dresseng eller aioli, som fedtstof til aftensmaden. Har du et godt råd til mig, eller skal jeg bare være tålmodig?
    Go dag
    Lene

    Svar
    • Hej Lene
      De to ting, der oftest står i vejen for vægttab på LCHF, er mælkeprodukter og nødder/kerner. Prøv i en periode at skære ned på dem og gå i stedet efter grøntsager-kød-fedt. Dvs byt den græske yoghurt til æg/kød+grønt og drop stenalderbrødet til frokost. Grøntsager, kød og fedt. Det er der, magien i LCHF sker.

      Hvis du er meget inaktiv, kan det også være, du skal skele lidt til kalorierne, men ofte er det også her, nødderne og mælkeprodukterne, der får det til at blive uforholdsmæssigt højt. En anden måde at gribe det an på er ved periodisk faste. Hvis du føler dig klar til det, kan du prøve at gå ned til at spise to store måltider om dagen i stedet for 3. Vi havde et punkt med det i slutningen af Kickstart, som du kan finde frem og læse igen :)

      Håber, det hjælper dig lidt videre! Rigtig god vind!

      Svar
  21. Hej Jane.
    Hvor er det bare såååååå fedt at følge dig, både her, på snap og på fb :-) jeg får så meget inspiration af dig :-) tusind tak.
    Jeg kan selv sagtens leve uden kulhydrater og kan mærke jeg har det super. Og har haft det sådan siden november, men jeg har 2 børn der gerne vil have fredagssnolder, og gerne vil på fx McDonald’s i ny og næ, og der kan jeg desværre godt falde i. Jeg tænker bare hvad det har af konsekvens for mit vægttab og kroppen generelt? Jeg synes nemlig min mave bliver oppustet efter en tur på McDonald’s, så bliver kroppen sat flere uger tilbage? (Håber du forstår hvad jeg mener) Kh S

    Svar
    • Åh jeg forstår fuldstændig hvad du mener :)

      Det er svært at sige sådan helt præcist. Kroppen reagerer med oppustethed, hovedpine, cravings – næsten som ved tømmermænd men jeg synes ikke, man behøver være sat langt tilbage. Det afhænger lidt af udgangspunktet, altså hvor længe man har spist LCHF til at starte med og også hvor hurtigt man får lodset sig tilbage på den gode kurs. Jeg har skrevet lidt om det her: https://www.madbanditten.dk/2016/03/05/lchf-ketose-og-cheat-days/

      Svar
  22. Jeg kan ikke lade være med at blive bekymret over, hvor mange der hopper med på denne madideologi – hvor kulhydrater er roden til alt ondt. Bekymrende er det i særdeleshed også, hvor mange der ukritisk begynder på LCHF som vægttabskur. Hvorfor tror LCHF-fanatikere, at det ikke er kalorier, men kulhydrater der feder? Desuden falder man gentagne gange over påstanden om, at fedt mætter mere end kulhydrater. Det stik modsatte er faktisk bevist – at det er kulhydrater der mætter mest pr. kalorie.

    Fysikkens love er uomtvistelige – hvis man vil tabe sig, skal man forbrænde flere kalorier end man indtager. Det kan der overhovedet ikke stilles spørgsmålstegn ved. Så lad være med at bilde folk ind, at det er kulhydrater der feder og ikke kalorier.

    Det er muligt, at mange danskere med fordel kunne skære ned på hvidt brød, pasta (ikke fuldkorn) og andre “letomsættelige” energikilder. Men fuldstændig at forsage kulhydrater i kosten er ren fanatisme og det glade vanvid.

    Svar
    • Hej Claus
      Jeg undrer mig en smule over din kommentar, dit sprogbrug og din tone. Hvem er du, som kommer ind i mit hjem og taler på den måde? Tænker du, at de, som spiser LCHF, får lyst til at lytte til dig ved du kalder dem fanatikere? Den slags sprogbrug eller opførsel forstår jeg ikke.

      Der er ingen (her), der ikke anerkender termodynamikkens lov eller opfordrer til, at du kan spise milliarder af kalorier hvis bare, der er få kulhydrater.

      LCHF er effektivt til vægttab (også iflg. videnskaben), fordi det får folk til at spise færre kalorier uden at sulte. For de fleste sker det helt automatisk, helt uden at tælle, måle og veje.

      Jeg vil mægtig gerne have en konstruktiv dialog med dig, men fortsætter du dit hånende sprogbrug, vil jeg fremover ikke godkende dine kommentarer her på bloggen.

      Svar
      • Hej Jane

        Tak for dit svar.

        Jeg er ikke enig med dig i, at mit sprogbrug er hånende eller på anden måde nedladende. At du opfatter det på den måde er beklageligt – og det var bestemt ikke hensigten. Men når man kategorisk udelukker bestemte fødevarer, fordi en kostreligion foreskriver det, så er det pr. definition fanatisme – uanset om du bryder dig om ordvalget eller ej.

        At LCHF får folk til at spise færre kalorier, er en simplificering. Du har ret i, at der er nogle som taber sig, men der er mindst lige så mange som ikke gør. Bl.a. pga. det faktum, at man glemmer at oplyse folk om, at det er kalorier der feder og ikke kulhydrater. At give kulhydrater skylden alene for overvægt, er en fordrejning af sandheden. Et sådan sort-hvid scenarie findes ikke og jeg mener du gør for lidt ud af dette i din formidling.

        At udelukke gryn, korn, frugt, visse grøntsager mm. fra kosten, mener jeg, er et sundhedsmæssigt skråplan. Hvornår har restriktioner og forbud nogensinde ført noget godt med sig? Langt de fleste mennesker, inklusiv mig selv, har ikke overskud til at håndhæve sådanne kostrestriktioner i hverdagen – og skræmmeretorikken, der florerer på divers sociale online medier om, hvordan kulhydrater pludselig er ondskaben selv, er fuldstændig overdrevet og er i særdeleshed med til at vildlede folk.

        At LCHF virker for nogle er fint – andres madvalg, er andres madvalg. Det har jeg respekt for. Men for langt størsteparten af os, som ikke lider af allergi eller overfølsomhed, kan alle fødevarer indgå i en sund kost, hvor man ikke er styret af forbud og strikse regler. Det er mængden af den enkelte fødevare som er afgørende.

        Jeg håber ikke mit svar giver anledning til fornærmelse eller på anden måde virker stødende på dit univers. I så fald beklager jeg på forhånd og garanterer, at det ikke er min hensigt. :-)

        Mvh
        Claus

        Svar
        • Tak for din tilbagevending.

          Jeg ved ikke lige hvor alle de ting, du skriver, kommer fra, men jeg ser det ikke som mit job at forsvare dem. Her på bloggen beskriver jeg, hvordan jeg selv igennem 7 år har brugt LCHF som inspiration til min livsstil. Ikke fordi en doktrin foreskriver det, men fordi det ganske enkelt er sådan jeg har det bedst. Jeg opererer ikke med forbud men vælger de ting TIL, som jeg har det bedst med. Hvis det er fanatisme, så fint med mig.
          Skræmmeretorikken på sociale medier kan jeg derfor ikke tage ansvar for, men den er jeg såmænd lige så træt af som du er.

          Svar
          • Hej Jane

            De ting jeg nævner kommer fra dit eget univers. At du vælger ikke at bruge tid på at forsvare dem, har jeg fuld respekt for. Men jeg er helt uforstående overfor, at du ikke mener, det er dit ansvar. Du har valgt en levevej med LCHF som førerhund – du holder foredrag om LCHF, udgiver bøger om LCHF og blogger om LCHF – og dertil mener du, at det ikke er dit job at forsvare emnet. Det virker meget modstridende i min verden.

            Det glæder mig at høre, at jeg ikke er den eneste der finder skræmmeretorikken på sociale medier for anstrengende.

            Jeg ønsker dig og din familie alt det bedste – med eller uden restriktioner :-)

            Mvh
            Claus

          • Du misforstår mig. Jeg står gerne på mål for mit arbejde og min formidling, men jeg står ikke på mål på for alt hvad der findes af skræmmeretorik på nettet eller for grupper, der udråber kulhydrater til djævlen selv. Det er fjernt fra min holdning og fra den, jeg giver udtryk for i mit arbejde.

  23. Hej Jane. Min mand og jeg er ved at bevæge os ind i din verden. Så der er mange spørgsmål. Men de kommer nok hen ad vejen. Men. Hvad er forskellen på sukrin og alm. sukker? De to indeholder jo stort set den samme mængde kulhydrat. Meget forvirret. Hilsen Susan

    Svar
    • Det er et godt og helt forståeligt spørgsmål!
      Forskellen er at kulhydraterne i Sukrin er en art sukkeralkoholer, der ikke optages i kroppen. Det er altså kulhydrater, som du helt kan lade være med at tælle med og derfor har Sukrin også et glykæmisk indeks på 0.
      KH. Jane

      Svar
  24. Jeg har nu siden uge 7 været meget inspireret af dine input på hjemmesiden, FB og Instagram. En kollega gjorde mig opmærksom på LCHF og anbefalede at følge dig. Det har været og er en super guideline og inspiration. Jeg har et par gange før haft nogle ideer til hvordan jeg ville tabe lidt og leve lidt sundere. Aldrig har det været så nemt og varet så længe som nu. Jeg håber og tror meget at det bliver en livsstilsændring. Jeg er ikke så “striks” men gør mit yderste. Vælger nøje ud hvis jeg skal spise en kage – og netop det har jeg ikke været kræsen med før :-)
    Anyway…. jeg har ikke tabt mig synderligt, men føler mig mindre oppustet og mere veltilpas. Det der dog har den største virkning er mine migræner og hårde hovedpiner. I 20 år har jeg haft behov for migrænepiller og ikke altid har de hjulpet. “Kun” ca. 2 gange om måneden men dog nok til at være rimelig træls. Efter de første 3-4 dage i uge 7 hvor jeg savnede sukker så har mine migræner og hovedpiner været for nedadgående. Og er de opstået, så har de været langt nemmere klaret med et par Treo el. lign. Det er så stor en motivationsfaktor at ønske om lidt vægttab er røget i baggrunden.
    Og nu kommer spørgsmålet: Er der nogle undersøgelse el. lignende der siger noget om kombinationen af LCHF og migræne.
    Tak for alle dine motiverende opslag :-)

    Svar
    • Hej Jane
      Tak for din lange og fine kommentar. Jeg bliver så glad for kommentarer som din, fordi det er så dejligt at høre fra folk, der virkelig lykkes med at ændre livsstil. Godt gået for pokker!

      Jeg kender ikke til studier om LCHF og migræne, men jeg har heller ikke undersøgt om de findes. Til gengæld vil jeg sige, at du ikke er den første, der har sagt det til mig, så du er i hvert fald ikke alene med den oplevelse. Migræne er jo så invaliderende (siger jeg, uden at have prøvet) og at slippe for dem må være en kæmpe gave!

      Svar
  25. Hej, jeg har tre af dine bøger og du hjalp mig til at både forstå og komme igang med lchf livsstilen – det virker rigtig godt for min type 1 sukkersyge og jeg har aldrig haft det bedre, så tak for det.
    Jeg mangler dog svar på om det er ok at friture stege sine grøntsager og kød??? Man får jo rigeligt med fedt hvis man bruger sådan en frituregryde så det er vel idelt til lchf?!? Nettet giver blandede svar så jeg giver bolden videre til dig – hvad mener du om frituregryden??? (Uden brug af mel naturligvis…) er det sundt?
    Mvh Anja

    Svar
    • Det er også et svært spørgsmål, synes jeg. Først og fremmest tænker jeg, at det afhænger af hvilken olie, der er brugt. Er det en billig planteolie, så er svaret et rungende og definitivt NEJ.
      Om der findes olier, der kan bevare deres fedtkvalitet efter at være opvarmet så meget så længe, ved jeg ikke. Jeg tænker her i retning af svinefedt eller kokosolie. Men jeg ved det som sagt ikke, og jeg vil hælde til et nej af den grund.

      Svar
  26. Hej Jane

    Jeg er 58 år og arbejder som buschauffør, jeg er 175 cm høj og vejer 90 kg, så jeg vil gerne tabe mig og derfor syntes jeg at LCHF er en rigtig god ide men jeg kan ikke komme ned i vægt. Jeg kan næsten holde diæten, jeg spiser et stykke groft brød med ost om morgenen sammen med kaffe, frokost eftermiddag og aften de rigtige grønsager og kød ingen brød og kartofler men jeg drikker 2 øl hver dag mellem klokken 18.00 og 20.00 og lidt flere i weekenden, ellers drikker jeg kun vand og nu er spørgsmålet så, er det fordi jeg ødelægger det hele med brød og øl at jeg ikke taber mig ?
    Ps: tak for god læsning.

    Mvh. Erling.

    Svar
    • Hej Erling. Jeg er ked af at sige det, men hverken brød eller øl hører hjemme i LCHF og jeg vil næsten garantere dig, at du vil gå ned i vægt, hvis du lægger disse på hylden. Øl skal du tænke som flydende brød – tilsat alkohol, som midlertidigt stopper fedtforbrændingen, så det er bare virkelig dobbelt-op på dårligt valg. Hvorfor ikke prøve at tage en pause fra både brød og alkohol i en måned og se hvad der sker! Vi kan jo kalde det en lille april-udfordring ;-)

      Pøj pøj med det.

      KH. Jane

      Svar
  27. Hej Jane

    Viste ikke lige hvor jeg skulle stille mit spørgsmål, men jeg har en kollega der hårdnakket påstår at Lchf livsstil æder musklerne op? Dette passer da ikke vel? kan ikke finde nogle artikler om det, så er han helt på dybt vand eller er der noget om snakken?

    Venlig hilsen Stine

    Svar
    • Nej, det lyder som noget værre sludder. Tværtimod faktisk! Når jeg møder den slags påstående mennesker, plejer jeg bare i mit stille sind at lade dem vælge den kost, de tror er bedst for dem. Og så gør jeg det samme :)

      Svar
        • Han påstod at når vi ikke spiser kulhydrater så danne vi ikke det sukker der skal til så derfor spiser det af musklerne, og jeg kunne ikke helt huske hvordan det var med det sukker, du fortalte om det til dit fordrag i Randers?!

          Svar
          • Det er stadig misforstået. I fravær af kulhydrater har hjernen et glukosebehov på 20 g om dagen, som kroppen kan danne selv af protein og delvist fedt via den proces, der hedder glukoneogenese. Men kroppen har ingen grund til at tage fra musklerne, da vi jo får både protein og fedt i kosten. Desuden spiser vi jo kulhydrater, så hjernens essentielle behov på de 20 g dækkes som regel fint gennem kosten. Jeg gennemgår på det på denne videoblog også: Ketose, LCHF og cheat days

            Faktisk virker LCHF (ketose) muskelbesparende, idet en så stor del af kroppens energi forsynes via fedt (ketonstoffer).

          • Tusinde tak for svaret, det glæder jeg mig til at fortælle ? Og tak for en fantastisk blog ?

  28. Hej Jane
    Jeg har alle dine bøger, og bruger dem flittigt :-) Hvorfor er det, at du ikke anbefaler eksempelvis minimælk eller skyr? Jeg ved vi skal have fedt, men jeg tænker, at hvis jeg spiser fedt i form af olie eller ost eller lign sammen med mælk eller skyr, vejer det så ikke hinanden op?
    Hvordan er din mening om linser, bønner etc, jeg vil gerne spise lidt mere af det en kød.
    Hilsen Anita

    Svar
    • Der er egentlig flere grunde til at de fedtfattige mælkeprodukter ikke anbefales. Dels er de jo mindre naturlige (det naturlige fedtindhold er jo fjernet), og dels vil du skulle spise en større mængde (dvs. herved få flere kulhydrater) for at opnå samme mæthed. Sammenlign fx 2 dl minimælk i kaffen med en lille sjat fløde. Stor forskel lige pludselig! Mælk og yoghurt får kroppen til at udskille insulin, hvilket hæmmer fedtforbrændingen og det er en tredje grund. Så nej, jeg synes ikke helt det vejer det op at bruge minimælk eller skyr i stedet for de federe varianter.

      Bønner og linser har jeg det sådan lidt blandet med. Hvis du gerne vil spise mindre kød, synes jeg, de er superfine alternativer (i hvert fald bedre end suspekte sojabaserede køderstatninger) men da de indeholder en del kulhydrater, vil du derved ende med en liberal LCHF – og det synes jeg bestemt også kan være helt fint.

      Håber ovenstående giver mening :)

      Svar
  29. Hej Jane, blot en lille historie om mig og mit forsøg på at bruge LCHF til vægttab indeholdene et par spørgsmål. Jeg har gennem de sidste år i gennemsnit nok taget et kilos penge på pr år, og det holder jo ikke i længden, så jeg har været lidt på kur – noget, jeg ellers aldrig har haft brug for, da jeg altid har kunnet spise meget uden at tage på; nærmest tværtimod! Jeg har nogle gange tabt mig fra jul til nytår (en del år siden dog), selvom der var masser af (fed) mad og masser af måltider og stort set ingen motion…
    Nå, men jeg har prøvet 5:2 kuren, og det virkede sådan set godt nok med et svagt fald i vægten, idet jeg blot spiste normalt de andre dage uden nogen ændring, og det skulle jo også gerne være nemt, både for mig og for min mand, som har hårdt fysisk arbejde, så han skulle ikke på kur. Men af en eller anden grund stoppede jeg, men har stadig behovet for at kunne komme lidt ned i vægt.
    Jeg har nok altid haft en god appetit, og også en vældig sød tand, og haft svært ved at holde fingrene fra noget sødt, hvis jeg vidste det var i huset.
    Jeg har nu i en ca 14 dage været på den strikse LCHF-kur med masser af god mad, og jeg er blevet mæt og stort set ingen trang haft til de søde sager, hvilket jo er rigtig dejligt. Jeg har ikke tabt mig en hel masse (håber det kommer…), og jeg tror det hænger sammen med, at jeg synes det er et problem at være på “kur”, når man er på besøg ved venner eller familie, eller man er ude at spise med kolleger, for de serverer jo “normal” mad, og så går det galt, fordi jeg jo så blot spiser som jeg gjorde før, og det er vel den væsentligste årsag til, at jeg ikke taber mig, eller hvad? Jeg er nok lidt flov over at skulle sige til venner/familie/kolleger, at jeg er på kur, så jeg siger ingenting og gør som jeg plejer…. Hvordan kommer jeg nemmest udover det? Og er det et god kombination med 5:2 og LCHF?
    Jeg dyrker ikke vildt meget motion, men forsøger at få en gåtur af mindst 30 minutter hver dag, lidt cykling på motionscyklen, men ellers ikke det store. Er der noget, der virker bedre end andet til at underbygge et vægttab?
    Jeg har døjet lidt med hovedpine, træthed og forstoppelse, men det svinger lidt, og det tror jeg på vil forsvinde. Jeg tror ikke rigtig, at jeg er i ketose, selvom nogle af mine symptomer passer med det, fordi min vægt jo ikke falder…. Ved godt, at jeg skal lade være med at se på vægten – og mærke efter indeni. Svært! Gode forslag til at komme af med trangen til at gå på vægten?
    På forhånd tak for et godt svar :-)

    Svar
    • hej Connie
      Det er virkelig mange spørgsmål :)

      Jeg synes det er en personlig sag, hvordan man vil gribe det an, når man er ude. Måske slipper jeg lidt nemmere igennem fordi jeg ikke an tåle gluten og det udelukker en del af de meget kulhydrattunge ting. Men ellers spiser jeg som regel bare den mad, der er. Tager kød, grøntsager og sovs og lader kartoflerne være (eller tager en enkelt eller to), drikker et enkelt glas vin etc. Det er klart, at der i en vægttabsperiode ikke er plads til mange af den slags udskejelser før vægttabet bliver til vægtvedligehold og her må man jo så vælge hvad der er vigtigst.
      Du kan sagtens kombinere LCHF og 5:2. Jeg har skrevet lidt om det her:
      https://www.madbanditten.dk/2013/08/17/mere-52-og-noget-om-en-dag-pa-500-kcal/

      Mht. træning er den bedste træning den, du får gjort. Almindelig hverdagsbevægelse er vigtigt og godt, men vægttræning er bedste valg ift. at komme ned i vægt (eller ned i buksestørrelse rettere).

      Om du vil veje dig eller ej er en privat sag. Hvis du oplever, at vægtens resultat frustrerer dig og fører til dårligere valg den dag, synes jeg, du skal pakke den lidt væk.

      Pøj pøj med det :)

      Svar
  30. Hej kære Jane.
    Jeg købte din bog LCHF året rundt og er helt solgt! Min mand, min datter og jeg har været på den nu i 3 uger. Min mand har tabt sig 6 kg og jeg har tabt mig 3½ kg, også selvom jeg har bagt brownies, lavet trøfler og flødeostekage til en gæstemiddag! Det vildt at vi er på kur uden at sulte :-) Min datter derimod fortæller mig, at hun tabte 2½ kg og så stoppede vægttabet. Hun har desværre opgivet :-(
    Og nu kommer så spørgsmålet fra både hende og min mand, de kan ikke forstå, at vi skal spise alle de fede produkter så som: piskefløde, smør, ost og cremefraiche 38%. De er simpelthen bange for at fedtet sætter sig indvendigt i blodårene. Jeg har ikke kunnet forklare det ordentligt (og har ingen beviser for at det forholder sig sådan), men jeg har fortalt, at kombinationen af kulhydrater og fedt er det usunde, hvilket sætter sig i blodårene… Vil du beskrive hvorfor denne kur er sund også som livsstil? På forhånd tak.
    Mange hilsner Merete Jensen

    Svar
    • Hej Merete
      Jamen kort sagt kan du jo sige, at kroppen i fravær af kulhydrater lægger sin forbrænding om, så den forbrænder fedt som energi i stedet for glukose. Fedtet “sætter sig altså ikke blodårene” (eller noget andet sted) men bliver forbrændt som energi dagen lang. På LCHF forbrænder du fedt om dagen, du forbrænder fedt om aftenen imens du ligger på sofaen, og du forbrænder fedt om natten, imens du sover. Kroppen bliver en fedtforbrændende maskine. Så måske hjælper det at se fedt som energi/brændstof i stedet for noget ondt. Samtidig kan du vende den om og spørge hvor de tror alt det sukker (glukose omdannet fra kulhydraterne fra jeres tidligere kost), er blevet af? Hvor har alt det klistrerede stads sat sig?
      Mht. mejeriprodukterne synes jeg godt, man kan være opmærsksom på at man foruden fedtet får en pæn del kulhydrater også. Det betyder især noget, hvis man gerne vil ned i vægt. Og slutteligt, et vægttab kræver et kalorieunderskud. Også på LCHF.
      Håber det giver mening :)

      Svar
  31. Hej Jane
    Super god blog, den skal du være stolt af.
    Jeg er lige startet på lchf, tror jeg kører striks da jeg endnu ikke har spist hverken nødder eller bær? Og ellers efter principperne.. Jeg har dog et par spørsmål jeg håber du kan hjælpe mig med ?
    Løg, både hvide, røde, skarlotte og hvidløg, er det ok?? Synes jeg læser blandede udmeldinger omkring det.
    Og så er jeg blevet i tvivl om det her pofiber ( som jeg i øvrigt synes er fantastisk), men hvor godt er det egentligt? På en striks lchf.
    Vil lige sige at det ikke er fordi jeg bager brød osv. Laver dog en stromboli dej af ost, æg og pofiber, tænker det er en fed dej? Den smager helt fantastisk, som empanadas, til hjemmelavet skinkesalat ( med hjemmerørt mayo?) til madpakken osv. og mine børn spiser det som små hapsere ?
    Venligst Nelly

    Svar
    • Jeg synes helt sikkert løg er ok. Når de ryger i unåde hos LCHF-politiet er det sikkert fordi de vokser under jorden. Men al god mad starter jo med løg, og det er alligevel sjældent, det er noget, vi spiser sådan flere 100 gram af.

      Pofiber synes jeg også er ok. Det vejer så lidt at den samlede kulhydratmængde, man får derfra, er minimal. Så det ville ikke være det første, jeg bekymrede mig om. Det lyder som at du er fint på vej :)

      Svar
  32. hej Jane.
    Jeg er lige startet på lchf kuren. Men jeg bryder mig ikke særlig meget om kokosmel, kokosmælk og kokosolie.
    Hvad kan jeg bruge i stedet for kokos?

    Svar
  33. Hej Jane
    Jeg bruger alle dine bøger, som inspiration til min datters epilepsibehandlende diæt, hvilket hun nyder godt af. Min datter er tilknyttet Epilepsi hospitalet i Dianalund og i den anledning ligger jeg inde med en diætattest, som kan forklare læger og andet fagpersonale at hun ikke må få medicin med kulhydrater osv., medmindre det er livsnødvendig – selvfølgelig.
    Min datter har lige været indlagt på hospitalet, da hun skulle opereres i foden. Jeg har i den forbindelse fundet diætattesten frem, som skulle medbringes. Her står det så “I tilfælde af behov for bedøvelse tilråder vi, at vælge andet end Propofol, hvis dette er muligt. Der er beskrevet sjældne enkelte tilfælde med leversvigt i forbindelse hermed ved længere Propofolinfusion”.
    Måske I har denne viden. Måske der er forskellige holdninger til dette blandt narkoselæger – Tænkte, jeg lige ville informere.
    Men tak for inspiration :-)

    Svar
  34. Hej Jane!
    Tak for en super god side .. Findes der et godt alternativ til den traditionelle meljævning,til at jævne sovsen med i f.eks.en sammenkogt kødret.
    Mvh. Erling

    Svar
    • Der er flere ting, du kan gøre:
      1) lade flødesovsen koge ind – giv den måske 20 min eller lign.
      2) fremskynde processen ved at putte lidt flødeost eller cremefraiche 38% i
      3) legere med æggeblomme
      4) jævne med purerede grøntsager, fx blomkål

      Det var da i hvert fald 4 forslag! :)

      Svar
  35. Hej Jane, jeg har tænkt mig at prøv med LCHF, da jeg synes det lyder som en rigtig lækker kost. mit spørgsmål er nu hvad du synes om denne “madplan”?
    Morgenmad: spejlæg
    Snack: 2 gulerødder
    Middagsmad: 2 skiver stenalderbrød m. proteinrigt pålæg & grøntsager.
    Snack: ½ peberfrugt med torskerognsalat
    Aftensmad: 1 skive stenalderbrød m. en ½ avocado, rejer og hytteost.

    Svar
    • Hej Maria. Jeg synes ikke, vi er helt på plads der.
      1) der er alt for lidt fedt. Du skal lægge fedt til hvert måltid i form af smør, kokosolie, olivenolie, mayonnaise etc.
      2) der er for meget brød. Stenalderbrød indeholder for mange kalorier, kulhydrater og omega 6-fedtsyrer. På LCHF skal din basiskost bestå af grøntsager, kød og fedt og så kan man supplere med en skive stenalderbrød en gang imellem.
      Prøv i stedet at spise en omelet af 2 æg stegt i godt med smør og fyldt med fed ost til morgen, en stor salat med lidt laks eller kød og godt med fed dressing til frokost og kød, grønt og fed sovs til aften. Så er vi ved at være der ;-)

      Tager du fedtet ind i din kost, vil du også opleve, at du ikke har behov for at spise så hyppigt og derved ryger mellemmåltiderne ud.

      Svar
  36. Hej Jane

    Jeg vil så gerne i gang med lchf, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe det an, fordi der indgår så mange mejeriprodukter i programmet. Jeg har det bedst, når jeg undgår det helt.
    Så hvad gør jeg så ifht at få fedt nok? Skruer jeg bare op for olier, nødder, kød og fisk med masser af fedt?

    Vh. Mette

    Svar
    • Det går fint at spise LCHF uden mejeriprodukter. Spis smør, hvis du synes, det er ok, eller også er kokosolie og kokosprodukter gode at fylde op med ligesom selvfølgelig god olivenolie, avokadoolie og så naturligt fedt fra madvarerne, som du også nævner :)

      Svar
  37. Hej Jane
    jeg skal til at starte op med LCHF, men er i tvivl om hvad man må drikke, ud over vand og kaffe, har været vant til både mælk og juice til morgen mad, har behov for en del væske da jeg skal 3 gange om uge cykle 30 km. på arbejde, så hvad er der af muligheder uden det ovennævnte

    Svar
  38. Jeg har nu alle dine tre bøger og venter spændt på den fjerde. De er supergode. vi har f.eks. lige fået din cheeseburger med grønsagsbrød. Wauw jeg tror, det er den bedste burger jeg nogensinde har fået. Vi fik den med din chili mayo til. Den er helt vildt god – alle smagsindtrykkene går bare op i en højere enhed. Kan kun anbefales. Når min datter spiser med erstatter jeg altid nødder med mandler. Men det hjælper selvfølgelig ikke, hvis man heller ikke kan tåle det.

    Svar
  39. Hej Jane. Er på LCHF. Mit problem er at jeg er udekørende i mit job. Der er derfor ikke mulighed for at medbringe mad. Hvad gør man på farten? Tankstationerne er ikke med på LCHF endnu :-) er det så kun tun og salat fra supermarkedet?

    Svar
    • Ja, det er lidt svært. Du har ikke mulighed for at have en madpakke eller evt. en køletaske bagi med fryseelement. Ellers kan en klapsammen kernebrød med smør og spegepølse jo godt holde sig længe og det samme kan jo diverse “sandwich”, jeg har lavet. Se fx diverse forslag her: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/frokost/

      Når jeg er på farten, når jeg holder foredrag rundt i landet fx, bliver det ofte den nemme løsning med en dåse makrel eller to og et par kogte æg. Det ville måske ikke være mit valg til daglig men ind imellem går det fint. Sidst men ikke mindst har 7eleven nogle kyllingespyd, som også har været min redning et par gange. Kvaliteten er tvivlsom men nogle gange gælder det bare om at få mad i maven og komme videre…

      Svar
  40. Hej
    jeg overvejer at prøve LCHF men jeg må hverken få mælk eller gluten…. kan det så hænge sammen? altså mest mælkedelen, gluten virker jo helt perfekt :-) Det virker som om mælk er en meget stor bestanddel af maden.

    Svar
  41. Hej Jane , tak for en velskrevet bog. Jeg er ret vild med Danmarkshistorien bla. kostråd gennemtidet. Jeg er vegetar eller pescotar jeg lavede denne livsstilsændring for ca 2år siden. Jeg spiser fisk,ægte og ost. Alle disse fødevarer er jo en vigtig del i LEIF,men nu kommer problemet med alt det animalske køb som jeg af overbevisning ikke indtager. Hvordan kan jeg være vegetar og spise LEIF? Der jo meget korn,linser og bælgfrugter i vegetar mad og min yndling bønne er Edamame. Måske skal jeg “bare” spise min vegetar mad og køre 5:2 kuren få at tabe mig?
    Vh Jane Laursen

    Svar
  42. Hej Jane

    Jeg har lige købt din bog, og er helt solgt. Mit problem er, at jeg er dødeligt allergisk over for nødder. Hvad kan jeg erstatte med, hvis jeg f.eks. Vil bage grønsagsfladbrød?

    Hilsen Kristina

    Svar