FAQ om LCHF


Er du usikker på, hvad det her LCHF går ud på, finder du her en masse læsestof med svar på de hyppigst stillede spørgsmål. Tag et kig på siderne herunder:

OFTEST STILLEDE SPØRGSMÅL -LÆS NEDENFOR:

Hvad er LCHF?

LCHF og vægttab

LCHF og ketose

STRIKS LCHF

Derfor taber du dig ikke!

LCHF og overgangsbesvær

LCHF og træning (arbejder på sagen…. virkelig!)

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF – generelle spørgsmål 

Må jeg spise (…) på LCHF? 

LCHF – indkøbsliste

Gode LCHF-produkter

Fordøjelse og maveproblemer

LCHF – udstyr

LCHF – film

 

LCHF-kostpyramiden

 

 

89 kommentarer til “FAQ om LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Har levet efter keto i snart 3 mdr. og er ved at være ved målstregen på mit vægttab.
  Jeg vil derfor begynde at eksperimentere med mit kulhydratindtag så jeg stadig kan leve uden sukkercravings.
  Jeg synes ikke jeg kan læse noget om det i dine ketobøger… Men måske en af dine LCHF bøger beskriver emnet?
  Ekstra salt… Er det stadig nødvendigt på f.eks. 50g kh? Eller bliver kroppen bedre til at holde på væske og salt når man øger kulhydraterne lidt?
  Har du skrevet mere om det i en af dine LCHF bøger er der så en af dem jeg bør anskaffe mig?

  Jeg har været seriøst dehydrerer og i mineral ubalance i starten fordi jeg har haft det lidt svært ved at spise ekstra rent salt. Så jeg frygter lidt at skulle væk fra keto også ikke få salt nok, men har også i baghovedt at det heller ikke er sundt at spise rent salt.

  Jeg håber du kan hjælpe eller pege mig i en retning hvor jeg kan læse mere om salt på alm LCHF…

  Svar
  • Hej Jeanette
   Jeg skriver vist lidt om det i den første Keto-bog men det er ikke andet end det, du selv beskriver. Du øger dit kulhydratindtag (hvis du vil) for nemmere at kunne spise i energibalance og så prøver du dig lidt frem for at finde det der sweet spot, hvor det stadig fungerer for dig med mæthed, energi, velbefindende osv.

   Jeg har også skrevet om det her: Vægtvedligeholdsfasen

   Det er svært at sige med salt, for dels er det individuelt og dels vil det afhænge af hvad du rent faktisk spiser. Så igen er det noget, du skal prøve dig frem med. Selv tager jeg stort set altid supplerende salt, også ved 50 g kulhydrat. Jeg har det simpelthen bedre sådan og min appetitregulering er tusinde gange bedre, når jeg har styr på det. Men du vil formentlig kunne lade det være lidt mere intuitivt og mærke, hvornår det evt. er tid til at øge indtaget.

   Rigtig god fornøjelse med ‘fase 2’ :)

   Svar
 2. Hej Jane,
  Kan ælder og medicin for forhøjet blodtryk være i vejen for Keto.?
  Jeg har begyndt på den for knap 1 uge siden.
  Har Du nogle råd til mig?
  Mvh
  Kasia

  Svar
 3. Hej Jane. Jeg gik lowcarb i efteråret og fulgte mange af dine dejlige opskrifter. Udover vægttab oplevede jeg at mit syn ændrede sig. Jeg gik fra et højt indtag af alkohol og carbs til et minimum af begge. I nogle måneder kunne jeg lægge mine briller væk når jeg sad ved skærmen. Er det en kendt effekt? Nu spiser jeg igen lidt carbs og drikker alkohol – og nu er briller absolut nødvendige igen.

  Svar
  • Hej Steen
   Ja, hvor underligt det end lyder så er det faktisk en kendt effekt. Det er dog måske nok den effekt, hvor flest vender øjne af mig, når jeg siger det😅

   Jeg ved ikke hvad det skyldes men nogle har peget på at insulinresistens er en del af årsagen. Men jeg ved det ærligt talt ikke..

   Svar
 4. Hej Jane

  Beklager en lidt lang, der kommer et konkret spørgsmål til sidst : )

  Jeg er nu mod slutningen af 3. uge af Kickstart. Gik på vægten for første gang siden intro ugen og har tabt 5,5 kg – og selvom jeg har taget dit råd til mig, og vælger at fokusere mere på hvordan kroppen føles end hvad tallene på vægten siger, så er det jo rart.

  Jeg synes din facon er fuldstændig fantastisk. Dejlig tilgængelig og super troværdig. Jeg er fan!

  Udover at holde kulhydraterne nede, holder jeg igen med at snacke og kører 18-6 (altså spiser sjældent før ca kl 14). Det har jeg gjort før, men synes det er MEGET nemmere i dit forløb. De seneste 4 dage har jeg endda klaret mig med et enkelt måltid om dagen. Kun et par kopper te og sort kaffe om formiddagen.

  Det fungerer altså for mig, med disse klare “regler”. Men jeg er bekymret på den lange bane. Jeg tror jeg kan få brudt nogle (dumme) vaner og lært mig nogle nye (gode) vaner, som jeg kan få glæde af. Men den her følelse med altid at være lidt på vagt, virker skræmmende. I en hverdag med travlhed og små børn, frygter jeg manglende overskud til at holde fast. Og så har jeg bare svært ved at forestille mig et liv helt uden brød (og måske også ris og pasta).

  Så konkret vil jeg spørge dig. Du har ikke meget til overs for de her såkaldte “Keto/Low Carb” produkter, vel?

  Her er link til brød/pasta/ris etc., der “tal-mæssigt” ser ud til at kunne bruges, og som jeg derfor er tiltrukket af.

  Tror du de snyder lidt med tallene?

  Jeg tænker at bruge det sjældent (og selvfølgelig først efter min kickstart periode), men vil du helt fraråde det? Hvis disse produkter kan hjælpe mig med at fastholde en LCHF livsstil er det så ikke en god ting? Eller er det en faldgruppe?

  Kh Rune

  Svar
  • Hej Rune

   Alt det, du spørger til, kommer vi jo selvfølgelig til i kurset. Henimod slutningen skal vi selvfølgelig tale om hvordan det her skal fungere på den lange bane og min holdning er at Keto er en intervention, som man kan bytte (hvis man vil) med en Low Carb kost med flere kulhydrater. Men alt det kommer du til at høre mere om.

   Jeg personligt har ikke meget til overs for de produkter og jeg kunne aldrig drømme om at spise dem selv. Men det er jo lige meget. Det er jo dit liv, det handler om og fungerer de for dig, er jeg helt på linje med det, du skriver med, at det kan være et fint kompromis.

   (jeg har slettet dine links, fordi min spam-filter opfatter kommentarer med links som spam/reklame).

   Og ja, jeg tror, det er sandsynligt at der fifles med tallene men jo ikke i en grad at det ville nærme sig ‘almindelige’ produkter.

   Håber, det giver mening ;)

   Svar
   • Hej Jane.
    Tusind tak for et rigtig godt svar.

    Idag nåede jeg netop til emnet “Alt eller intet vs. alt med måde” (hold op hvor det føles som en afgørende pointe for mig, tak!!), og det fik mig til at tænke på at de her lowcarb/keto produkter lidt kan sammenlignes med at bruge nekotintyggegummi når man vil holde op med at ryge. Det er sikkert godt for nogen, men for mig virker det nok bedre at droppe det helt. Og skulle jeg så “komme til” at spise (rigtig) pasta en dag, så er det en afvigelse – frem for en katastrofe.

    Så det er måske også svaret på om jeg skal bruge de der produkter. I stedet vil jeg forsøge at eksperimentere med dine opskrifter til brød o.lign. Måske først efter kickstarts perioden.

    Og hermed sniger sig så lige et spørgsmål ind igen: Dine opskrifter hvor der f.eks. indgår sukrin eller lignende, er det noget du selv bruger jævnligt som en del af en lowcarb/keto kost eller skal det ses som en sjælden luksus?

    Kan du f.eks. forestille dig at spise et stykke af en af dine lowcarb kager et par gange om ugen, uden at betragte det som afvigelser, der skal rettes op på?

    Nogle af opskrifterne er jeg lidt i tvivl om, overhovedet er inde for noget jeg nogensinde kan tillade mig selv. Lad os som eksempel sige Tærte med chokolademousse og saltkaramel. Skal jeg bare bruge min egen fornuft her?

    Mange glade hilsner
    Rune

    Svar
    • Hej Rune

     Velbekomme – og ja, den abstainer-moderator er virkelig tankevækkende.

     Det er meget svært for mig at forklare hvad jeg selv gør. Jeg tænker aldrig i afvigelser, fejltrin, falde i eller som noget jeg skal tilbage på sporet fra. Det er slet ikke en del af mine tanker. Jeg spiser en kost, som er primært Low Carb og det har jeg gjort i 11-12 år. Om min kost indeholder 20 g kulhydrat eller 100 g kulhydrat er jeg ligeglad med. Hvis jeg oplever fx, at jeg hele tiden er sulten eller at jeg har sukkertrang eller at min søvn lider eller andet bøvl, tolker jeg det som at det er tid at skrue ned for kulhydraterne og så gør jeg det. Det foregår ret intuitivt eller naturligt for mig og jeg har ikke regler for, hvornår jeg gør det ene og det andet. Det gør det lidt svært at forklare.

     Jeg spiser meget sjældent sødemidler og stort set aldrig kage. Det er ikke et afsavn for mig, det er bare ting, jeg ikke har lyst til at spise. Jeg vil anbefale dig at se både sødemidler og Low Carb kager som fuldstændig på linje med sukker og almindelig kage. Spis det lige så ofte eller sjældent, som du ville gøre, hvis du prøvede at gå ned i vægt på ‘almindelig kost’. Kaloriemæssigt er det stort set det samme og når målet er at blive mæt på færrest mulige kalorier vil den slags forlystelser aldrig være optimalt.

     Jeg tror, det bedste på den lange bane er at have så få regler og så få ‘etiketter’ som muligt (men det kommer vi også til senere i kurset:))

     Svar
 5. Hej Jane.
  Når jeg spiser liberal LCHF og derved ikke er fedt adapteret som på Keto (prøvede jeg i 4 måneder) kan jeg så stadig opleve salt mangel, kvalme og hovedpine.. jeg prøver at banke mit kolesteroltal ned efter endt Keto og jeg er ikke overvægtig (59 kg) jeg spiser skyr med frø,kerner og nødder til morgenmad. Gnavegrønt 450 g, et æg og en halv torskerogn til middag og kød og grønt til aften. Ligger på ca 80 kulh. På denne måde og har ingen sukkertrang og har det generelt rigtig godt.. MEN! Hovedpine er et kæmpe problem og er i tvivl om om det kan være salt mangel når jeg jo stadig får en del kulh. Håber inderligt du har et råd da min læge ikke er meget bevendt.

  Svar
  • Hej Helle
   Jeg synes da bestemt det er værd at teste. Den kost, du beskriver er jo stadig temmelig kulhydratfattig sammenlignet med en almindelig kost.

   Jeg ville teste at supplere med op til 2 tsk salt pr. dag foruden det salt, du får fra maden. Særligt fordi ét af dine måltider (skyr) jo er helt saltfrit. Test dette dagligt i en uge og evaluer. Virker det, kan du eksperimentere med at sætte mængden ned og se, hvornår du rammer smertegrænsen.

   Du kan også overveje at teste de andre elektrolytter, især Magnesium og kalium. 1 tsk af det pulver, der hedder Osteo Mag (dette her: https://www.med24.dk/kosttilskud/mineraler/magnesium/plantforce-ionisk-mag-osteo-lemon-160-gr) kunne også være relevant at teste.

   Håber det hjælper – hovedpine er jo så ulideligt.

   Svar
 6. Hej Jane
  Jeg har købt dine bøger og tabt 26 kg. Dog er nogle af dem røget på igen så derfor starter vi op igen nu.
  Mit problem er at mit blodtryk er lavt. Omkring 106/53… er der risiko for det bliver lavere når jeg starter op igen?
  Mvh Christina

  Svar
  • Hej Christina
   Det er et godt spørgsmål og jeg må indrømme, at jeg ikke har nogen erfaring med det. Hvordan gik det med blodtrykket sidst? Altså under vægttabet af de 26 kg?

   Under alle omstændigheder skal du have fokus på dit saltindtag. Det er jo en vigtig del i Keto. Og måske endnu vigtigere for dig.

   Svar
 7. Hej, jeg har i rigtig mange år haft dårlig mave / tarm, været til mange undersøgelser i det offentlig sundhedssystem, hvor jeg fik diagnosen “Irritabel Tyktarm”. Har også været hos mange alternative behandlere og prøvet nærmest alt – også Fodmap – uden resultat.
  Forleden var jeg igen inde i gruppen “Fodmap” og beskrev mine symptomer – oppustethed, luft i maven m.m. , og så var der en kvinde, der skrev til mig, hun i 18 år havde haft de samme problemer som jeg, også havde prøvet “alt”, men da hun begyndte at spise efter LCHF, forsvandt alle hendes symptomer.
  Hun tæller ikke kulhydrater, men spiser bare så få som muligt.
  Jeg skal bestemt ikke tabe mig og mit spørgsmål til dig er, om jeg derfor ikke også “bare” kan spise få kulhydrater uden at tælle, selvfølgelig spise efter LCHF – om man får den samme gode og sunde virkning, selvom man ikke tæller kulhydraterne ?
  Det må jo handle om, at det er kulhydraterne, der laver al balladen ?
  Jeg er gået igang og Madbanditten er en kæmpe hjælp og inspiration.
  Mvh Regitze

  Svar