Et sødere blod – Hvad 100 år med sukker har betydet for vores sundhed


Et sødere blod – Hvad 100 år med sukker har betydet for vores sundhed (reklamelink) er skrevet af den svenske videnskabsjournalist, Ann Fernholm. Har du læst med her på bloggen i mange år, husker du måske, at jeg skrev om den allerede tilbage i 2012. Dengang havde jeg læst den på svensk. I morgen udkommer den på dansk.

Jeg skriver ikke mange boganmeldelser her på bloggen. Det skyldes mest, at det er svært at vælge. Hvis jeg skulle omtale alle de bøger, som forlag gerne vil sende til mig, ville dette være en bogblog og ikke en madblog. Og jeg synes altså, det er sjovere at skrive om mad. I dag vil jeg gerne gøre en undtagelse.

Sukker, sundhed og sygdomme

Et sødere blod forklarer med udgangspunkt i den videnskabelige litteratur, hvordan sukker, både at indtage det og det at have et for højt blodsukker, udgør en langt større helbredsrisiko end kolesterol og fedtrig kost, som ellers er de to ting, vi er blevet advaret imod i de sidste 30-40 år. Bogen gennemgår det høje blodsukkers rolle i sygdomme som diabetes, kolesterolproblemer, hjertekarsygdomme, demens og endda cancer.

Ann Fernholm er meget sober i sin udlægning, men hun er samtidig ikke bange for at provokere. Eller sige ting, som nogle af os kun tør tænke. Som fx at myndighedernes Nøglehulsmærke bærer en del af årsagen til, at vi spiser mere og mere sukker af den simple grund, at mærket baserer sig på idéen om, at sukker er mindre usundt end fedt. Den fedtfattige, sukkerholdige yoghurt får derfor et sundhedsstempel i form af det grønne nøglehul, mens den federe sukkerfrie yoghurt ikke kan opnå samme mærkning.

Forskellige kulhydrater til forskellige mennesker

Bogen støtter LCHF i en række sager, men den lægger sig ikke fladt på ryggen for lavkulhydratbevægelsen. Hvor LCHF’ere ofte er ude med riven ift. alle kulhydrater, holder Ann Fernholm fast i, at der også findes sunde kulhydrater, og at ikke alle har brug for at skære dem alle bort fra kosten.

Har du høj muskelmasse og dyrker meget motion, vil din krop nemt kunne udnytte kulhydrater, mens det samme ikke gælder for dig med lav muskelmasse, høj fedtprocent, bugfedme og lavt aktivitetsniveau. Hun taler for, at man bør spise en kost, der normaliserer blodsukkeret, og det betyder noget forskelligt for forskellige mennesker. Tilhører du den aktive type ovenfor, kan den kost inkludere rugbrød. havregryn etc. mens typen med den høje fedtprocent og det lave aktivitetsniveau kan få højt blodsukker af at spise en banan. Her er ingen one size fits all.

Som motivation for at spise en blodsukkerregulerende kost, skriver hun henimod afslutningen:

  • at ca. 70 % af alle som kommer på hospitalet med akutte hjerteproblemer, har problemer med blodsukkeret. De, som har for højt blodsukker, dør generelt hurtigere af deres hjerteproblemer.
  • at 70-80 % af alle personer med Alzheimers lider af insulinresistens. De som har for højt blodsukker, når de begynder at få problemer med hukommelsen, udvikler hurtigere alvorlig demens.
  • at personer med højt blodsukker har 70 % større risiko for at blive ramt af cancer. De som har problemer med blodsukkerreguleringen, når de får konstateret cancer, dør oftere og hurtigere af sygdommen.

Bogen har også et kapitel, som giver et bud på, hvorfor det er nemmere at gå ned i vægt på en kulhydratfattig kost end på en kalorierestriktiv fedtfattig kost. Det handler både om evnen (eller den manglende evne) til at udholde sult men også om, hvordan de appetitregulerende hormoner påvirkes negativt af kalorierestriktionen.  

Kulhydrater og vægtregulering

Bogen har også et kapitel, som giver et bud på, hvorfor det er nemmere at gå ned i vægt på en kulhydratfattig kost end på en kalorierestriktiv fedtfattig kost. Det handler både om evnen (eller den manglende evne) til at udholde sult men også om, hvordan de appetitregulerende hormoner påvirkes negativt af kalorierestriktionen.  

Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, hvis du har savnet en dansk bog med en grundig gennemgang af, hvorfor det også kan give mening at følge andre råd end de officielle kostråd. Bogen er nem og underholdende at læse til trods for sit alvorlige emne og for det tunge stof, som ligger til grund for bogen. Køb den i din boghandler fra i morgen eller skriv den på ønskesedlen til jul.

Ved samme lejlighed kan jeg også anbefale Ann Fernholms anden bog, som handler om børn og sukker. Den findes dog endnu kun på svensk. Jeg skrev om den HER.

Læs flere artikler om sukker, afhængighed, misbrug og sukkertrang her.

Stor nyhed: Fit efter 40

Stort, nyt livsstilskursus for kvinder ‘i anden halvdel af livet’.

Kurset starter mandag d. 8. oktober.

Læs alt om kurset her

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

0 kommentarer til “Et sødere blod – Hvad 100 år med sukker har betydet for vores sundhed”

Skriv en kommentar