Er naturlige sødemidler virkelig okay?


Når man lægger sin kost om til LCHF eller til mere naturlig mad, ryger sukkeret ud som noget af det første. Mange vælger her at finde erstatningsprodukter til at søde med og bruger i stedet sukrin, stevia, agavesirup, birkesød og hvad de nu hedder allesammen.

Er sødemidler virkelig okay?

Det gode ved disse sødemidler er, at de ikke påvirker blodsukkeret i samme  grad, som sukker gør, men at se det som noget naturligt, der ligefrem gør gavn i kroppen, er nok at gå for langt.

For uanset om deres ophav kommer fra naturen, har de gennemgået mange processer for at blive det slutprodukt, som vi til sidst putter i den blodsukkervenlige kage, vi bager.

Og ved vi egentlig med sikkerhed, at de ikke gør skade i kroppen?

Jeg ved det ikke og forholder mig derfor en smule afventende. Vi er jo ikke nået særligt langt, hvis vi ender med at erstatte en slags gift med en anden. For lige at sætte det på spidsen.

Naturlige..? Virkelig?

Selvom både erythritol (sukrin), xylitol (birkesød), stevia og de andre forekommer naturligt i naturen, handler det jo stadig om, at man tager en del af noget naturligt og isolerer det gennem en række processer, og derved kommer vi nemt til at indtage det i mængder, som er langt større end tilsigtet.

Og på den måde bevæger vi os et stykke væk fra det naturlige.

Dette er klippet fra en artikel på Weston A. Price’s hjemmeside.

While sugar alcohols may indeed occur in nature, their usage as sweeteners also suffers from the same problem as many other sweeteners, pharmaceutical drugs and other substances today–one single factor from a natural food item is being isolated from its normal co-constituents and consumed at levels that are difficult to obtain when eating the food item itself.

Jeg har tøvet lidt med at skrive dette indlæg, for jeg synes, jeg er lidt lyseslukker her. Nu gik det jo lige så godt med at bage lækre, syndige kager og godterier.

Mit råd: Brug dem sparsomt

Men min pointe er ikke nødvendigvis, at vi skal væk fra det, men måden, jeg griber det an på, er, at det skal være undtagelsen snarere end reglen.

Er sukrin skadeligt? Jeg tror ikke, at sødemidler bør indtages på daglig basis. Uanset herkomst.

En sund kost involverer i min optik ikke søde sager på daglig basis, og hvis man er sukkersensitiv, som jeg er, er det også kun bedre at lade de søde sager spille en mindre rolle i ens kost.

Selv “sunde” søde sager kan vække mindet om den ægte vare, og man kan sagtens have et forbrug, der eskalerer, selvom man holder sig til de accepterede sødemidler. Sådan er det også for mig.

Så hvad gør vi så? Er vi i virkeligheden bedre stillet ved at søde med tørrede frugter og f.eks. kokospalmesukker?

Det har jeg ikke svaret på, men det har I måske. Hvordan forholder I jer til sødemidler? Hvilke bruger I og hvor ofte? Det kunne jeg godt tænke mig at høre.

Læs mere her:

Sukkermisbrug og -afhængighed

Guide til sødemidler

Sødemidler og Keto

Proteinmanifestet kan forudbestilles nu

Proteinmanifestet giver en længe ventet stemme til de animalske proteinkilder og forklarer ud fra biologi og sund fornuft, hvorfor de er et bedre valg end planteprotein.

Når du forudbestiller den, får du den leveret i postkassen på udgivelsesdagen og du hjælper samtidig med at boghandlerne ser, at her er en bog, de skal være opmærksomme på🙏

Læs og forudbestil her:

Proteinmanifestet

Proteinmanifestet

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

54 kommentarer til “Er naturlige sødemidler virkelig okay?”

Skriv en kommentar

  1. Jeg holdt op med at spise Hvidt sukker og rørsukker, fordi jeg fik hedeslag af det. Jeg havde læst det i “Harmoniske hormoner” , forfatteren kan jeg ikke huske!
    Når jeg spiser Stevia og andre sødemidler sker det samme.
    Men ikke hvis jeg bruger kokossukker ??

    Svar
  2. Hej Jane. Tak for dit hurtige svar. Jeg så bare noget chokolade og lakrids fra nellie dellies det er sødet med stevia ;0) jeg finder ud af hvad jeg gør ;0)

    Svar
    • Ah! Jeg må indrømme, at jeg heller spiser den ægte vare. Når jeg spiser chokolade, vil jeg gerne have god kvalitetschokolade, og hvis jeg en sjælden gang vil spise lakrids, køber jeg de lækre lakridser fra Bülow. Til gengæld sker det ikke særligt tit (jo med chokoladen – ikke med lakridsen ;-))

      Svar
  3. Hejsa. Jeg er ny inden for LCHF og har et spørgsmål vedrørende stevia. I denne uge i Netto er det både chokolade, is og slik fra stevia. Er det også forbudt eller er det noget man evt kan spise engang imellem??

    Svar
    • Hej Betina. Jeg ved ikke hvad det er for produkter, du mener. Stevia er jo et sødemiddel og ikke en producent. Erstatningsprodukter og “sukkerfrie” produkter indeholder ofte en masse skrammel. De indgår ikke i min kost. Om de indgår i din, er dit valg :)

      Svar
  4. Kære Jane
    Jeg er lige hoppet på mild LCHF for en god uge siden og er overrasket over hvor lækker maden er og at mine aften cravings er formindsket. Jeg har været i helsekostforretning og shoppe amok med udgangspunkt i forskellige opskrifter her på siden. Derfor er det rigtigt ærgerligt nu at se at jeg godt kunne have sparet pengene til agavesiruppen. Hvis den er så skidt, kunne du så ændre i de opskrifter hvor den indgår, så man kan bruge noget andet eller skrive NB læs artikel om agavesirup før du bruger denne opskrift. på den måde kunne man undgå at newbies som jeg handlede spildt ind – har nemlig ikke lyst til at smide mad ud, men heller ikke helt lyst til at bruge det jf ovenstående.
    vh Ane

    Svar
    • Åh det kan jeg desværre ikke love. Bloggen her er jo efterhånden tre år gammel og jeg bliver jo også klogere hele tiden. Blog-mediet er jo dynamisk og gratis i øvrigt og derfor er det måske også ok at forvente, at læseren selv skeler til datoen og orienterer sig i nyere indlæg. Ja, jeg ved ikke. Jeg har i hver fald ikke mulighed for at gå alle 1200 indlæg igennem for at se, om der skulle være noget, der ikke stemmer længere.

      Svar
  5. Hejsa

    Er helt ny i dette forum men toal bidt af denne levestil og prøver så godt jeg kan at efterleve det i den grad jeg kan her i starten, det går nu ganske fint….men, men,men har et lille problem hvad angår sukkeret, som jeg rigtig gerne vil fjerne så meget af jeg kan, men ved ikke helt hvordan jeg kan erstatte det, da jeg ikke kan tåle sødestoffer og tænker at det er sukrin, stenai osv vel? Her tænker jeg primær sødestoffer som i light sodavand osv, men kender ikke rigtig de produkter som du bruger og er derfor i tvivl om de fungere som på samme måde som de andre som jeg ikke kan tåle. Lidt kludret skrevet, men håber du forstår :-)

    Hilsner malene

    Svar
    • Det bedste ville være at leve helt uden sødemidlerne, ville jeg sige. De sødemidler, jeg bruger, er såkaldt “naturlige” (i anførselstegn, fordi jeg aldrig har set dem ude i naturen). Men de er ikke kunstige på samme måde som det, du finder i lightprodutker, sodavand etc.

      Svar
      • Så sukrin og de andre du har skrevet ind i dine opskrifter er altså helt naturlige ligesom sukker, omtrent ? :-)
        Og tusind tak for en fantastisk blog :-)

        Svar
  6. En klog dansk forsker Niels Ehler har skrevet bogen “Lev fedt -bliv slank!” hvor han fremlægger dokumentation for, at kunstige sødemidler rent faktisk trigger vores krop meget mere end rigtigt sukker, derfor taber man sig ikke ved at spise eller drikke light, for kroppen reagerer meget kraftigere på “sukkerpåvirkningen” fra de kunstige sødemidler, end hvis man indtog almindeligt mad/drikke. Meget tankevækkende læsning. Købte bogen for et par år siden, fordi titlen provokerede mig helt vildt. Det er en rigtig god og informativ bog, han er ikke en selvbestalte ekspert, men fremlægger velunderbyggede og veldokumenterede resultater indenfor ernæring. Kan klart anbefales!

    Svar
  7. Hej Jane
    Har du prøvet Perfect strø, sødemiddel?
    Jeg var ude for at købe sukrin, men der var udsolgt, og prøvede dette i stedet. Der er dog 6,5 g kylhydrat i og 91 g kostfibre. Det er dog hverken til daglig eller ugenlig basis, men til festlige lejligheder.

    Svar
  8. Hej Jane
    Kanon god side du har fået lavet, jeg står og skal bage til min søn´s arbejde til på tirsdag, en kollega til ham er mega allergiker han kommer hjem med en liste i dag over ting hun kan tåle og det hun lige nu ved hun ikke kan tåle. men han sagde at hun ikke kunne tåle sødemidler ?? og nu sidder jeg så lige også tænker søde midler øhh skulle jo nok have spurgt om hvilken sødemidler. men sad lige og google alle Sukrin som du jo bruger i flere af dine kager, men der kommer vildt mange forskellige frem, hvilken Sukrin er det du bruger? der er lilla, rød, sort lyse rød poser ;-) håber jeg kan bruge bare lidt af det til en kage til hende, lidt synd hvis hun ikke kan få en bid kage. hun er vist nok lidt ny i alt det allergi og får en masse undersøgelser for tiden. håber du kan hjælpe mig lidt på vej.

    venlig hilsen
    Joan Jensen

    Svar
    • Det er forskelligt hvilken sukrin jeg bruger. Ellers er der jo kokossukker som er mere naturligt. Og ellers er der raw kager, som ofte sødes med dadler. Der ligger et par stykker i arkivet.. :)

      Svar
  9. Tak for en meget oplysende hjemmeside, spændende med alle de gode svar på spørgsmålet om sødestoffer. Jeg har selv i mange år lagt låg på smertelige følelser med et stort sukkerforbrug. Det er nu længst historie, vel og mærke hvis jeg holder mig helt fra alt med naturligt sukker. Hvis ikke er jeg meget hurtigt ude i en omsiggribende sukkercraving. Det jeg har fundet som min erstatning for sukker er Stevia Sød fra Natur Drogeriet. Det består af Erythritol og Stevia. Jeg bruger hver dag 1 ml (måleske)Stevis Sød til at søde 30 g forskellige nødder i lidt smør jeg opvarmer og smelter sammen. Samtidig bruger jeg 20 g mørk chokolade i små stykker og kommer det sammen med blåbær oven på 10 % yougurt. Det er det søde indslag i min dag og det fungerer glimrende. Hvis der er gæster laver jeg en kage af mandelmel æg og Stevis Sød og blåbær. Mange hilsner til alle.

    Svar
  10. Tak for en spændende hjemmeside med god inspiration. Det er dejligt at få nemme veje til sundere kost. Når jeg læser det både du Jane og de andre har skrevet mærker jeg mellem linierne den sårbarhed jeg selv kender omkring det søde. Vi er jo vokset op med og indprentet at sødt er lækkert og en forkælelse i livet. Sådan er det bare. Det er nok derfor det er svært at melde åbent ud at man forsøger at undgå sukker. Man bliver nemt en lyseslukker. Jeg forsøger selv ikke at kommentere og vise hvis jeg ikke er enig i andres valg af mad. Men ofte vil vi jo gerne dele glæden og folk laver dejlige kager til man kommer på besøg. Så på den måde påvirker det andres liv man ikke selv spiser sukker. En anden usikkerhed er den med kan man stole på hvad der er sundt ikke er usundt imorgen, og kan man stole på producenterne, når de skriver at noget er eksempelvis Stevia, og så viser det sig at det er fyldt med alle mulige andre ting. Jeg synes det med Palmesukker lyder interessant, men kan man stole på at det er sundt…

    Svar
    • Jeg tror, det er nogle tanker, vi allesammen gør os, Naja. Både omkring det sociale aspekt men også det med at opfattelsen af, hvad der er sundt, flytter rundt fra dag til dag. Det er også derfor, jeg ikke forsøger ikke at prædike. For LCHF er måske rigtigt for mig, men vi er alle forskellige. Jeg mener, at enhver bevægelse imod mere naturlig mad er positivt. Mht. sødemidlerne er min holdning, at vi skal omgå dem med forsigtighed. Uanset deres “naturlige” herkomst. For vi ved ikke med sikkerhed, hvad de gør ved os. At et sødestof ikke påvirker blodsukkeret, er jo ikke ensbetydende med, at det ikke skaber anden ballade i kroppen. Det ved vi jo fra light sodavand med aspartam. Jeg veksler mellem at søde med sukrin og kokossukker. Og ikke på daglig basis. På den måde føler jeg mig bedst tilpas.

      Svar
  11. Tak for det spændende indlæg!
    Ja, når det kommer til de ‘naturlige’ alternativer, er det nok kun tiden der kan arbejde og vise hvor godt eller skidt det er. Som bekendt kan der godt gå 20-30 år før man har pålidelige forskingsresultater.

    Nå, men jeg ville egentlig bare skrive at jeg selv kun bruger honning og dadler/frugt som sødning. Det kom sig af at jeg blev meget syg med colitis ulcerosa, og som sidste udvej inden operation og stomi, gik på scd diæt. Denne diæt er udviklet til folk med colitis, chron, cystisk fibrose, irritabel tyktarm, og cøliaki (glutenallergi).

    Men efter at have smugkigget på Madbanditten et stykke tid, kan jeg se at der er mange lighedspunkter mellem SCD (Specifik kulhydrat diæt) og LCHF.
    På SCD er der nul stivelse (korn, ris, pasta, kartofler) Nul laktose, nul sukker (kun honning og frugt).
    De fleste nødder/frø, frugt og grøntsager, samt kød er tilladt.

    Men jeg klarer fint at lave kager/konfekt kun med honning. Dine bountyer laver jeg med honning f.eks. Jeg har prøvet diverse unaturlige og naturlige sødemidler, men min mave kan IKKE lide det! Så kan jeg jo være glad for at det ikke bliver mere naturligt end honning.

    (Nu handler scd ikke om blodsukker og sukkersyge, da nogle har rynket på næsen over at jeg bruger honning.
    SCD handler om om maden er opbygget af lange eller korte molekyle-kæder, altså, hvor nemt er det for tarmen at nedbryde.)

    Sikke en masse jeg fik skrevet – ville jo egentlig bare sige at man fint kan klare sig udelukkende med honning. :-D
    Tak fordi du deler opskrifter, som jeg snildt kan bygge om til SCD – det er meget dejligt. I dag skal jeg have prøvet nogle af dine opskrifter af! God weekend!

    Svar
    • Tak for din lange kommentar :-) Jeg er faktisk netop stødt på SCD og tænkte også, at der var mange lighedspunkter mellem det og LCHF. Min mave er ikke så glad for laktosen heller, så den holder jeg på et lavt niveau. Det var i øvrigt i den meget udmærkede bog (med den lidt klamme titel) “Fordøjelse en fornøjelse”, at jeg stødte på SCD. ;-)

      Svar
  12. Jeg har selv skårer markant ned på mit forbrug af sukrin, birkesød mv
    Stevia bruger jeg aldrig heller ikke min grønne plante som heldigvis er død den smagte mega meget som nutra sweet :(
    Jeg bruger dem oftest i meget små mængder
    -og bestemt ikke hver dag.Faktisk kun i perioder hvor jeg er meget sukkerfri,
    Jeg har derimod skåret mine søde sager ned til minimum her på det sidste – last weekend undtagen ;)
    Jeg tror det er sundt at syntes at en pære smager extrem sødt – derimod er det ikke sundt at vi ikke kan spise yoghurt, te , kaffe mv uden sukker
    Spørgsmål om tilvænning imo
    I dag har jeg lavet chokolade mousse med 1 tsk honning( fra mine egne bier). Honning, ahorn sirup, muskovadosukker mv er ting som jeg bruger i små mængder – de smager intenst for mig og jeg har det meget bedre med at bruge den i små mængder,

    Når vi læse amerikanske tekster er det godt at huske på at deres produkter er endnu mere ødelagte – feks er meget af deres ahorn sirup ikke ren- det samme gælder honning og deres xylitol er oftes fremstillet fra majs som jeg bestemt ikke vil ha.

    Er sukrin og birkesød HELT ude _ nope ikke helt – jeg synes stadig de kan ha en berettelse i forhold til at skære ned på sukkesmagen…men jeg er bekrymret over de mængde der bruges – og især bekymret over den hype der er om stevia- ikke mindst fordi mange af produkterne er blandet om med de mere kemiske sødemidler- bare svært at læse på bagsiden med mindre man har den lille kemi prøve

    Svar
    • Jeg har det på samme måde, Henriette. Agave vil jeg gerne luge helt ud, men sukrin får lov at blive. Hverken på daglig eller ugentlig basis, men til når der skal noget sødt på menuen. Stevia-hypen bekymrer også mig. Jeg husker forrige år, da jeg var i Frankrig, og de havde en hel supermarkedshylde fyldt med steviaprodukter. Jeg klappede i mine små hænder, indtil jeg fandt ud af at der ikke var et eneste produkt på hylden, som ikke var blandet med enten alm. sukker eller kunstige sødemidler, som f.eks. Maltitol. Æv :-(

      Svar
  13. Jeg har forsøgt mig med sukrin, men det triggede en voldsom migræne…jeg begyndte derfor at læse om sammenhængen mellem “kunstige” sødemidler og migræne og det var ikke rar læsning – rigtig mange (som lider af migræne) reagerer åbenbart på det, så jeg holder mig fra det ;) i stedet søder jeg med dadler, palmesukker og rørsukker. Ja, det påvirker blodsukkeret, men hellere det end migræne :)

    /Charlotte

    Svar
    • Ja for pokker! Selv har været forskånet for migræneanfald, men jeg har oplevet på tæt hold, hvor heftigt det kan være. Det gælder jo bare om at undgå det for enhver pris. Det var da heldigt, du fandt ud af sammenhængen, Charlotte!

      Svar
  14. Altså, jeg var svært glad for agave indtil man fandt ud af at det var noget skidt. Øv, der røg mit perfekte sukkeralternativ!
    Brugte det rigtig meget som et lille sukkerskvæt i salatdressingen, men nu undlader jeg eller bruger honning i stedet (og så slet ikke hver dag).

    Jeg er egentlig aldrig blevet rigtig glad for nogle af de hvide sukker alternativer. Synes ikke de smager godt, og nogle får jeg ganske enkelt tynd mave af (birkesød), så jeg er endt med at bruge rå rørsukker, når vi endelig laver noget med sukker i, hvilket alligevel begrænser sig til fødselsdage eller (nogle) gæstemiddage, så det er ikke ret ofte.

    De fleste af vores treats er alligevel næsten alle uden sukker el. andre sødemidler.

    Pandekager (uden sukker el. sødemiddel) med bær, banan og flødeskum.
    Frugtsalat med flødeskum og lidt mørk choko.
    Banan is (frosne bananer) med mørk choko og kokos.
    Smoothies sødet med banan el. dadler.
    Kvark el. græsk yoghurt med frugt, kanel og vanille.
    Hjemmelavede frugtstænger el. romkugler.

    Jeg tror også jeg er blevet lidt skeptisk overfor alle de sødemidler, for der bliver hurtigt givet det indtryk, at dem kan man bare smovse løs af, og det tricker altså lidt min sunde fornuft.
    Som du selv skriver, så er mange af dem jo ligeså forarbejdede som hvidt sukker, så sundt? Nok ikke.

    Men ja, om det er kage med sukker i, slik, hjemmelavede romkugler eller bare tørret frugt i rå form, så kommer jeg altid til at spise for meget. Det eneste jeg har et nogenlunde normalt forhold til er mørk chokolade. Der er jeg tilfreds efter 2-4 stykker :-)

    Svar
    • Det er nogle lækre sukkerfrie treats, Ulla. Uhm :-)

      Jeg er blevet glad for at søde i små mængder med palmesukker (som nogle gange hedder kokossukker). Lækker ahornagtig smag ligesom rørsukker. Men altså, ikke 300 g i en kagedej. ;-)

      Svar
      • Kender slet ikke palmesukker. Det må jeg prøve. Køber du det i alm. helsekostbutikker?
        Ej, kager med 300 gram sukker bager jeg sjældent. Af kager med sukker bager jeg gerne banankage, da der ikke skal så meget sukker i. Har endda også reduceret sukkermængden i forhold til den oprindelige opskrift, så tror kun det er 75 gram sukker til en hel kage.
        Kanelsnegle er også gode, da man også sagtens kan reducere sukkermængden, og så smager de stadig af kage. Der er dog meget hvedemel i, men ja, når det nu ikke er så ofte, så går det jo an :)
        Generelt putter jeg aldrig så meget sukker i kager, som der står. F.eks. lavede jeg en roulade til min fødselsdag, og der var selvfølgelig lidt sukker i selve bunden/kagen, men så stod der også at der skulle sukker i fyldet, som ellers bestod af flødeskum og hindbær. Da jeg brugte friske hindbær var der slet ingen grund til at søde fyldet. Det kom der en lækker og frisk roulade ud af, som alle var vilde med.
        Nå, jeg kunne fortsætte i det uendelige om dette emne ;o)
        God søndag til dig!

        Svar
        • Palmesukker eller kokossukker, som det også kaldes, er utroligt lækkert. Udover at det har lavt GI, indeholder det gode mængder mineraler og enzymer, så det er rent win. Til gengæld er det dyrt, men som du selv er inde på, bager man jo ikke kager med 300 g. sukker længere. Et eksempel på palmesukker kan du se her: http://www.naturoghelse.dk/shop/coconut-palm-sugar-6250p.html

          PS: Din roulade så toplækker ud! Gid vi havde sommerfødselsdage i min familie. En frisk roulade i november har bare ikke helt samme appeal i november… :-(

          Svar
  15. Du spurgte hvor meget vi bruger. Min kone og jeg købte en pose Sukrin+ (250 gram) i midten af juni. Vi har stadig ikke brugt det hele. Inden vi gik på LCHF havde vi ellers ingen problemer med at hygge os med flødeskumskager, wienerbrød og søde desserter. Men det går forbavsende godt at holde sig fra det, selv om suget da ind i mellem kan komme. Men sjældent særlig kraftigt.

    Svar
  16. Hvad er der nu galt med agavesirup? :-( er begyndt at bage raw cakes fra Caroline fibæks bog og der er jo næsten agave i dem alle og jeg synes det er ret smart.
    Derudover har min mor givet mig noget pulver og flydende sødemiddel fra Isis (perfect sød tror jeg det hedder) men bruger det stort set aldrig da jeg synes pulveret giver sådan en underlig fornemmelse og nærmest lægget sig som et lag på tænderne.
    Mht blodsukkerudsving- Når jeg får sukkercravings eller mit blodsukker falder spiser jeg to stykker mørk chokolade – og kun to, for ellers får jeg ondt i maven. Desværre er jeg lidt utålmodig så mens jeg venter på chokoladen virker ryger der lige nogle mandler og et par skiver ost ned… Men prøver at sige til mig selv det er bedre end
    en plade rittersport.

    Svar
  17. Jeg synes det er et meget relevant emne du bringer op her. Personligt har jeg haft meget svært ved at tage så godt imod sukrin o.lign. som det lader til at alle andre der går op i sund kost har gjort. Jeg bliver altid lidt skuffet når jeg går ind på en opskrift med overskriften “sukkerfri …” og sukkeret så bare er erstattet med alle mulige sødestoffer (de ‘giftige’ såvel som de ‘naturlige’) – for mig er en sukkerfri opskrift sødet med frugt (banan, æblemos osv.), dadler og ting i den dur. The Healthy Foodie har nogle rigtig lækre kageopskrifter uden sødestoffer og sukker :) selvfølgelig bliver det ikke lige så low-carb og det påvirker blodsukkeret mere, men jeg vil hellere have et mindre stykke og føle mig sikker på, hvad der er i. Jeg søder med agavesirup, honning, dadler, frugt og krydderier som kanel, vanille og kardemomme. Og så bager jeg med rørsukker, sukker og brun farin indimellem – nogle gange synes jeg bare ikke det er det værd at lave en sund efterligning, hvis man ikke kan ramme den smag man nu engang har lyst til, og så tager jeg et mindre stykke eller lever med efterfølgende blodsukkerstigning ;) måske man skulle bage kage i dag?! God lørdag til dig :)

    Svar
    • Anna, jeg tror, at det på den lange bane er det gode valg, du har fundet der. I tanken tiltaler den approach også mig mere. Lige bortset fra agavesirupen, som vi åbenbart kraftigt bør overveje at luge helt ud. Man må da heller aldrig noget… ;-)

      Svar
        • Agave er ren fruktose, som foruden at være processeret ikke opfattes som energi i kroppen, men som i stedet ryger til leveren og ender med at blive lagret som fedt:

          Fructose in high concentrations or frequently ingested in high amounts, is very damaging to the body. First, if it isn’t burned immediately for energy, it goes to the liver, where it is converted to triglycerides, the very same fats in the blood associated with heart disease if chronically at high levels (and also accociated with the small lipoprotein particle size, also not considered good). High amounts of fructose on a constant basis can contribute to Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) which even children are getting now from all the fructose in their diets.

          Klippet herfra: http://www.cheeseslave.com/agave-nectar-and-xylitol-good-or-bad/

          Det var også med i Dr.Lustigs filmserie The Skinny on Obesity.

          :-(

          Svar
    • Anna, jeg er SÅ enig med dig. Naturlig ingredienser er klart at foretrække og hvis jeg kunne, var det også, hvad jeg ville vælge. Problemet er bare at nogle af os (i hvert fald undertegnede!) ikke kan nøjes med et lille stykke. Jo, til at starte med kan jeg, men så tager jeg liiiiiige et lille stykke til (fordi det første stykke var jo vitterligt lille, så et til gør jo ikke den store forskel, vel?) og inden jeg får set mig om, er hele kagen væk! Om det er bloduskkeret, vanen, psyken eller hvad det er, der spiller ind, er jeg ikke helt klar over. Og en anden følgevirksning af kulhydrater er, at min krop ikke kan bebarbejde dem, men omdanner dem til fedt, der helst skal sidde lige ved taljen. Og min krop er bedøvende ligeglad med om kulhydraterne kommer fra økologiske dadler og bananer eller tarveligt mælkechokolade!

      Svar
  18. Hej Jane.

    Endnu et super indlæg og endnu engang et emne, jeg selv har tænkt meget over. Jeg er ligesom dig super sensitiv overfor sukker OG søde ting (uanset, hvad de er sødet med. Det er muligt sukrin ikke påvirker blodsukkeret fysiologisk set, men psykisk gør det altså hos mig, for min sukker- og madtrang bliver vækket alligevel. Ganske vist ikke i samme grad som var det hvidt sukker, but still) og burde derfor være striks og ikke indtage sødede ting. MEN nu har jeg i 2,5 år ikke spist hurtige kulhydrater og derved sagt farvel til mange yndlingsting (snickers… chips… pizza.. SUK!) og da jeg jo skal leve med denne kost resten af livet, så VIL jeg altså tillade mig søde erstatninger i ny og næ (ny og næ er jo så op til den enkelte at definere, hvor ofte det er!) Jeg kunne tænke mig at sige helt farvel til de kemiske sødestoffer (hvorfor smager Cola Zero også så djævelsk godt?!) og kun spise de mere naturlige sødestoffer (som jeg jo godt ved ikke er så naturlige fordi de har været igennem kemiske processer..) Med andre ord betyder det, at jeg anvender sukrin og stevia. Jeg er blevet svært glad for Sukrin+. I den perfekte verden anvendte jeg kun raw honning, raw agavenektar, palmesukker, tørrede frugter og deslige, men blodsukkeret mit reagerer ALT for kraftigt på det, desværre.

    Sikke en lang smøre. Jeg håber, det gav mening for de af jer, der læste det helt til ende. :-)

    God weekend til dig og dine, Jane.

    Svar
    • Jeg kan læse, jeg ikke er den eneste, der reagerer på sødede ting, hvad enten de er sødet med blodsukkervenlige alternativer eller ej. Jeg har faktisk flere gange overvejet, om det med blodsukkeret for mit eget vedkommende mere handler om en form for mild spiseforstyrrelse og jeg blot giver blodsukkeret skylden for det. Det er dog en grim tanke og jeg skyder den altid fra mig, inden jeg får den tænkt til ende. Nu vover jeg her at skrive det alligevel og ser frem til at høre, hvad folk mener om den sag.

      Svar
      • Jeg tolker det ikke som en spiseforstyrrelse, Anita. Jeg tænker, det mere er kroppen/hjernen, der husker, hvordan det var at spise ægte søde sager. Gunilla Sahlin er også inde på dette i hendes bog “Vitt begär” om seriøs sukkerafhængighed. Jeg kan få samme “minde”, hvis jeg laver en blød, svampet kage. Det minder mig simpelthen om blødt brød. Det er frygteligt, altså!

        Svar
    • Åh ja, jeg har det jo i grove træk som dig, Anita. Og jeg tror heller ikke, at vejen frem er at luge søde sager helt ud af kosten. Det handler nok mere om at finde en frekvens, som man hver især trives med. Og her kan jeg godt komme langt ud i nogle indre dialoger om hvor ofte det så er… ;-)

      Det er sjovt, du nævner Cola Zero. Jeg har ikke drukket light sodavand i mange, mange år, men har tidligere drukket en pæn del af det. For noget tid siden smagte jeg en slurk Zero. Det var det mest hvinende søde og ækle, jeg nogensinde har smagt. Så smagsløgene ændrer sig altså, det lover jeg dig :-)

      Svar
  19. Uh den er faktisk lidt svær… Jeg har ikke tænkt så meget over dét med at det (måske) ikke er godt for kroppen. Men for mine smagsløg, så er sødt sødt, uanset om det er sødet med sukker, dadler, sukrin eller… you name it! Og det får mig til at crave VILDT, hvis ikke jeg tager mig gevaldigt sammen! Faktisk har jeg mindst ligeså meget brug for portionsanretninger som ungerne, for ikke at spise hele slikskålen/kagen/dadelkuglerne/chokoladepladen – vel at mærke uden overhovedet at have opdaget det…! (Mindfull spisning vil bestemt også være godt for mig!) Så derfor prøver jeg så vidt muligt kun at lave snacks i weekenderne, og de er så sødet med sukrin, agavesirup eller dadler, da jeg mener at det er bedre end sukker. Palmesukker og lucumapulver bliver nok også en fast del af mit søde køkken…

    Svar
    • Det er jo helt det samme her, hvor søde sager også er en weekendting. Nogle gange spekulerer jeg dog over, om det er for ofte – for mig. Resten af familien trives tilsyneladende fint med det, mens jeg faktisk trives allerbedst helt uden. Men så kommer den der med, at man da også “skal have et eller andet”. Faktisk tror jeg, at rigtig mørk chokolade er noget af det, jeg reagerer mindst på. Ikke at det forhindrer mig i at spise hele pladen, men jeg kunne faktisk godt stoppe, ror jeg – principielt har jeg aldrig prøvet ;-)

      Som du ved, bruger jeg også sukrin+ og agavesirup. Særligt sidstnævnte har dog et helt uanstændigt, hæsligt rygte, og det skal jeg nok have luget ud snarest… :(

      Svar
  20. Jeg kan sagtens følge dig og er grundlæggende enig. Din argumentation holder bare ikke helt, når det gælder stevia. Den grønne stevia er blot knuste blade og derfor et rent naturprodukt. Man kan selv dyrke den i vindueskarmen og enten tørre den eller lave ekstrakt ved at koge bladene. For steviosid (hvid stevia) derimod gælder det at det er et kemisk manipuleret produkt.
    Men, naturligvis, selvom et produkt er uraffineret og naturligt kan det godt ske at det gør skade. Who knows?

    Svar
    • Tak for dit input, Christine. Min holdning er også, at stevia i nogle former kan være det gode valg. Problemet er bare, at “stevia” nemt bliver sådan en blåstempling af produktet, og de nye steviaprodukter på markedet ofte indeholder en hel masse andet også. Og så synes jeg, det smager hæsligt. Har du held med at bruge den grønne uden bismag?

      Svar