Når man lægger sin kost om til LCHF eller til mere naturlig mad, ryger sukkeret ud som noget af det første. Mange vælger her at finde erstatningsprodukter til at søde med og bruger i stedet sukrin, stevia, agavesirup, birkesød og hvad de nu hedder allesammen.
Er sødemidler virkelig okay?
Det gode ved disse sødemidler er, at de ikke påvirker blodsukkeret i samme grad, som sukker gør, men at se det som noget naturligt, der ligefrem gør gavn i kroppen, er nok at gå for langt.
For uanset om deres ophav kommer fra naturen, har de gennemgået mange processer for at blive det slutprodukt, som vi til sidst putter i den blodsukkervenlige kage, vi bager.
Og ved vi egentlig med sikkerhed, at de ikke gør skade i kroppen?
Jeg ved det ikke og forholder mig derfor en smule afventende. Vi er jo ikke nået særligt langt, hvis vi ender med at erstatte en slags gift med en anden. For lige at sætte det på spidsen.
Naturlige..? Virkelig?
Selvom både erythritol (sukrin), xylitol (birkesød), stevia og de andre forekommer naturligt i naturen, handler det jo stadig om, at man tager en del af noget naturligt og isolerer det gennem en række processer, og derved kommer vi nemt til at indtage det i mængder, som er langt større end tilsigtet.
Og på den måde bevæger vi os et stykke væk fra det naturlige.
Dette er klippet fra en artikel på Weston A. Price’s hjemmeside.
While sugar alcohols may indeed occur in nature, their usage as sweeteners also suffers from the same problem as many other sweeteners, pharmaceutical drugs and other substances today–one single factor from a natural food item is being isolated from its normal co-constituents and consumed at levels that are difficult to obtain when eating the food item itself.
Jeg har tøvet lidt med at skrive dette indlæg, for jeg synes, jeg er lidt lyseslukker her. Nu gik det jo lige så godt med at bage lækre, syndige kager og godterier.
Mit råd: Brug dem sparsomt
Men min pointe er ikke nødvendigvis, at vi skal væk fra det, men måden, jeg griber det an på, er, at det skal være undtagelsen snarere end reglen.
Er sukrin skadeligt? Jeg tror ikke, at sødemidler bør indtages på daglig basis. Uanset herkomst.
En sund kost involverer i min optik ikke søde sager på daglig basis, og hvis man er sukkersensitiv, som jeg er, er det også kun bedre at lade de søde sager spille en mindre rolle i ens kost.
Selv “sunde” søde sager kan vække mindet om den ægte vare, og man kan sagtens have et forbrug, der eskalerer, selvom man holder sig til de accepterede sødemidler. Sådan er det også for mig.
Så hvad gør vi så? Er vi i virkeligheden bedre stillet ved at søde med tørrede frugter og f.eks. kokospalmesukker?
Det har jeg ikke svaret på, men det har I måske. Hvordan forholder I jer til sødemidler? Hvilke bruger I og hvor ofte? Det kunne jeg godt tænke mig at høre.
Jeg har i de sidste 2 uger, erstattet rørsukker i min morgen & aftens kaffe med stevia gold. Og nu har jeg været dårlig – svimmel & uendelig træt de sidste 3 dage. Så træt, jeg kan falde i søvn på toilettet, og føler jeg hele tiden skal besvime af træthed.
Jeg har autoimmun leversygdom ( Pbc & Psc ), efter jeg fik biologisk medicin for psoriasis gigt, kan derfor nu konstatere, det ikke er en god ide, at fjerne mindst 90% af sukkerindtag, hvis man har en, eller flere kroniske sygdomme.
Man læser jo så meget om, at sukker er skadeligt for kroppen. Før jeg fjernede sukker, havde jeg ingen sukkertrang, har det sjældent, idet jeg spiser gluten & soya frit. Jeg har faktisk kun lyst til chokolade, når jeg mangler jern, hvis jeg spiser det, når jeg ikke mangler jern, syns jeg det smager grimt.
Jeg tror for meget alm sukker er skadeligt ( hvis man propper sig med slik, sodavand etc. ) Jeg tror også at erstatte, alt sukkeret, med forskellige sødemidler er skadeligt, især dem som også indeholder Aspartam er skadeligt, Men at spise alm. sund mad er godt. Kan så også ærge mig over, at mange ligtht produkter i dag indeholder kemi + Aspartam, det gælder så fra saft til Youghurt m.m.
Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det må være en betragtelig mængde sukker, du plejer at bruge i din kaffe, hvis du mærker forskel ved sådan et skifte. For det er helt rigtigt. Når man fratager kroppen kulhydrater, reagerer den med træthed. Det er heldigvis forbigående indtil kroppen får skiftet over til fedtforbrænding. Det kan du læse om her.
Og så er jeg helt enig med dig i at sukker kun er skadeligt i en kontekst af kalorieoverskud. Det er ikke skadeligt i sig selv.
Det er også muligt, at man virkelig har brug for sukker ved en leversygdom.
Jeg hører til dem, der prøver at undgå sukker i almindelighed, og det skyldes ikke blodsukkerproblemer, men bare, at jeg ikke vil blive ved med at lægge lidt til vægten hele tiden, hvad der desværre sker for mig, som er kommet op i årene. Og så tror jeg også, at en sukkerfri kost er bedre for kroppen i det hele taget. Jeg har hidtil forsøgt mig med kager med tørret frugt i, i stedet for sukker, men fik så for nylig den ide at prøve at erstatte sukker med sukrin+, som jeg troede kunne gå lige over med rørsukker. DET KAN DET IKKE, og det står ovenikøbet på pakken, at der højst må komme 20% af den samlede vægt ingredienser i. Selv om jeg altid reducerer sukkermængden, så havde mine havregrynskager en sådan bismag, og først og fremmest ubehagelig virkning, at jeg måtte smide dem ud! Det skal lige tilføjes, at jeg er overfølsom overfor kemiske tilsætningsstoffer, og får hovedpine af de gammeldags kemiske sødestoffer. I dag har jeg prøvet at lave en klassisk gulerodskage, hvor mængden af sukker er 125 g, med 50 g sukrin og 75 g rørsukker, alligevel synes jeg at ane en bismag her længe efter at have indtaget kagen. Carsten Vagn Hansen anbefaler noget, der hedder FOS til bagning, er det mon bedre?
Hvis ikke, går jeg over til at søde med tørret frugt og honning i stedet for, og så reducere kageindtaget til noget med hver anden weekend eller deromkring.
Birgit Klein, Nykøbing Sjælland