Er margarine bedre end smør?


I dag på videnskab.dk kan man læse en artikel om, at smør er farligt pga. det høje indhold af mættet fedt, og at det også feder med hele 35 kalorier pr. teskefuld. Margarine derimod er det gode valg, hvis margarinen er transfedtsyrefri. Jeg citerer fra artiklen: Står valget mellem margarine uden transfedt og smør, så vil margarinen være det bedste for dit kredsløb. 

“Dokumentationen” stammer fra denne video lavet af noget, der hedder AsapSCIENCE, som har til formål at lave små korte oplysende film. Bag asapSCIENCE står to collegedrenge først i 20’erne, og de har opnået stor popularitet med deres forenklede formidling af videnskabelige emner. Gå ind og se den på youtube. Og snyd ikke dig selv for at læse kommentarsporet også. Og er der så ikke lige en voksen, der vil sende de to collegedrenge tilbage på skolebænken?

Helt ærligt. Det synes jeg faktisk ikke er videnskab.dk værdigt! Om nogen burde de lave faktatjek, inden de publicerer sådan noget bras.

Er du stadig lidt i tvivl om det her med smør og margarine? Så læs videre HER eller HER.

Har du brug for hjælp til vægttab eller livsstil?

Se, hvordan jeg kan hjælpe dig her:

Ja tak, vis mig mere >>

 

17 kommentarer til “Er margarine bedre end smør?”

 1. Måske Jane :-) Der er heldig mange dygtige folk indenfor helseverdenen, som tør åbne munden og sige det højt, men nogle skal selvfølgelig tage over på et tidspunkt – måske vi begge skal? Mange bække små ;-)

  Svar
 2. Det er lidt sørgeligt, at videnskab.dk bringer artiklen og videoen, men egentlig er det vel bare udtryk for, at “bjerget” stadigvæk tror på, at mættet fedt er farligt. Der er sådan en veletableret “sandhed”, at det formentlig er yderst vanskeligt at trænge igennem med et andet budskab. Vi kan håbe, at der efterhånden kommer flere og rigtigt godt veldokumenterede undersøgelser, som understøtter at mættet fedt IKKE er farligt i sin naturlige form.
  Jeg er vokset op i et hjem, hvor man spiste margarine for at spare, og smør når det skulle smage godt! I dag er der vist ingen i familien, som har haft margarine indenfor dørene i mange år.

  Svar
 3. ØV! Jeg kan ærlig talt godt forstå, at folk bliver sundhedsfporvirrede. Jeg håber altså, at der snart begynder at komme meget mere fokus på antioxidanter og stress, når vi taler fedt og kolesterol, kredsløb osv.
  KH Charlotte

  Svar
  • Det mener jeg helt bestemt, at det er. Jeg kan ikke finde en eneste grund til at skulle vælge et så forarbejdet produkt over den naturlige vare… :-)

   Svar
 4. Det er sjovt, min mor har altid brugt smør, fordi hun synes magarine smager af fisk(og hun kan ikke lide fisk). Alle har grint af hende, sagt hun var sart og at det var noget hun bildte sig ind. Jeg har aldrig brudt mig om magarine, men har brugt det ud af fedtforskrækkelse. Men efter jeg begyndte at bruge smør, synes jeg nu også, at mad stegt i magarine, smager af fisk – på den virkelig dårlige måde! Adr badr!

  Svar
  • Adderbadder. Jeg brugte meget flydende becel i mine yngre dage. Det skulle jo være så sundt. Og jeg kunne godt lide “smørsmagen” derfra. Til kostdoktorns foredrag i Malmø viste han billeder fra en becelfabrik. De havde en plastikbøtte med noget aromaværk. På den ene stod der “Danish butter”. Så ikke mærkeligt at smagen appellerede til mig :-)

   Svar
 5. Siger smagen ikke bare det hele? :-) Synes du har helt ret i at dette bestemt ikke er videnskaben værdigt. Tænker også at det er forældet videnskab. Men det forvirrer mange.

  Svar