Er LCHF for svær at holde?


Det mener Arne Astrup i en artikel på politiken.dk Jeg delte artiklen sent i går på Madbandittens Facebookside og det skabte straks heftig aktivitet. Der bliver hurtigt lidt en os-mod-dem-stemning, og det forstår jeg godt. Men faktisk synes jeg, artiklen rummede utroligt mange gode ting, og de fortjener at blive fremhævet.

For det første skal man holde sig for øje i den type debat, at alle meler egen kage først. Eller at alle i hvert fald tror på egen sag mest og derfor helst ser den fremhævet. Undertegnede inklusiv!

Hvad tror I, jeg ville svare, hvis jeg blev bedt om at kommentere på Verdens Bedste Kur? Næppe at jeg synes, det er verdens bedste kur, kan jeg afsløre. Men det betyder jo ikke, at den ikke godt kan fungere og skabe fine resultater for nogen.

Jeg synes også, vi overså en vigtig ting i vores diskussion i går, og det er, at Arne Astrup, som på trods af fortidens faux-pas stadig er en af Danmarks mest velansete og respekterede forskere, her udtaler, at hans største problem med LCHF er, at diæten er for svær at holde!! Ikke et ord om madpyramider, der er vendt på hovedet eller om farlige konsekvenser ved at hente energi fra fedt i stedet for kulhydrat. Og det, synes jeg faktisk, er store sager!

LCHF er nem at holde, fordi man bliver mæt

Min erfaring er, at mange oplever, at LCHF er nem at holde, fordi man pludselig kan spise sig mæt. Og være mæt i mange timer og derved slipper for hele tiden at skulle kæmpe mod kroppen og sulten.

Men det betyder jo ikke, at det er nemt at vinke farvel til brød og pasta og ris. Det er da et radikalt livsstilsvalg. LCHF’s store succes i Sverige fortæller dog noget om, at der faktisk er mange, som lykkes med at holde LCHF på den lange bane. Ellers var den jo skudt ned sammen med alle de andre fejlslagne diæter gennem tiderne.

Vægttab og sundhed

Arne Astrup svarer ud fra en vægttabsvinkel, og det er også værd at holde sig for øje. Vægttab og sundhed er ikke altid det samme. Og han medgiver, at LCHF sagtens kan virke til vægttab. Men også at det ikke er nødvendigt at forsage alt brød og kulhydrater for at tabe sig, og begge dele er jo også rigtigt.

De fleste diæter eller kure virker jo. Altså så længe man holder dem. Og for nogle er det for svært at holde sig fra brødkurven på den lange vane, mens det for andre  er svært at skulle kæmpe mod sulten. Verdens bedste kur er den, man kan holde. Og det er jo en individuel sag, hvad man trives bedst med.

Men på sagen om, hvorvidt vi skal spise en kost baseret på kulhydrater, ligner Arne Astrup efterhånden en allieret. Det skrev Kostdoktorn også om for kort tid siden, hvor han havde fået lov til at citere Arne Astrup for at sige “I was wrong, you were right” til Gary Taubes i sagen om, hvorvidt mange kulhydrater var bedst, hvis man gerne ville tabe sig.  

Sidst men ikke mindst synes jeg, vi kan glæde os over, at tonen i debatten er sober og pæn. Vi må gerne være uenige. Men vi skal helst tale pænt til hinanden.

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

35 kommentarer til “Er LCHF for svær at holde?”

 1. Jeg synes bare LCHF er så NEMT at holde! Jeg har altid været meget glad for pasta og troede faktisk at jeg ville lide under ikke at skulle spise det længere – men niks nej, det kører som smurt i olie for mig (ja undskyld, det lå lige for…)
  Jeg synes LCHF er en enkel måde at spise på. Når maven rumler kan jeg altid skære mig en stor humpel af min yndlingsost – og så går det nok alt sammen.
  Det er så nemt, så jeg nogle gange føler at jeg snyder, fordi mad og kamp ikke længere hænger sammen – og jeg føler mig fri og lettet og det er virkelig rart…

  Svar
 2. Nu har jeg i snart 3 uger levet LCHF, og jeg må sige at det er første gang i mit liv jeg trives med en kostomlægning.
  Der er røget et par kilo, og selvom vægten lige nu står bomstille, ved jeg det nok skal komme igen når jeg lige får helt styr på at spise rigtigt.
  Om så vægten stadig insisterer på at stå stille, kan jeg stadig mærke det øgede velvære i min krop og mit sind. Jeg har mere energi, er i bedre humør og spiser fantastisk mad :) Livskvaliteten er med andre ord i top.

  Svar
 3. Tillykke med bryllupsdagen Jane<3

  Jeg vil bare lige komme med mit eget lille input. Det er dejligt at se at Arne Astrup løsner lidt op, indrømmer sine fejl osv og jeg giver ham også ret langt hen ad vejen. Men jeg kan (som en af dem der har prøvet alle diæter, kostomlægninger osv osv osv, så har LCHF været det allerletteste jeg nogensinge har forsøgt mig med. Det er en simpel måde at spise på, jeg er så mæt at jeg max behøver at spise 2 måltider om dagen (kommer fra en, hvis appetit aldrig har fejlet) Mit humør er i top, er endda lige blevet både single og fyret! I skrivende stund sidder jeg med træningskoene på, er så heldig at have fitnesscenter i det hus jeg bor, så der er virkelig ingen undskyldning, men jeg har lyst til det, det er den store forskel. Jeg vågner glad og tilfreds om morgenen, uden en tung og blævrende mave, der kan gå timer før jeg er sulten, afhængig af hvad tid jeg har spist aftensmad. Min hud er blevet så meget pænere, men jeg tror ikke at jeg har tabt mig endnu. Før i tiden havde jeg givet op og tænkt – SÅ kan det sgu også være ligemeget, men nu kan jeg jo mærke forskellen dvs. jeg svinger ikke op og ned i humør, jeg går ikke rundt og tænker på mad, snacks og søde sager konstant, som jeg ellers altid har gjort når jeg var på skrump el. hvad man vælger at kalde det. Jeg ved nu at med denne livsstil, kan jeg spise helt utroligt lækker mad som jeg altid har elsket og JO jeg er vokset op på brød, stivelse, div. snacks og kager – jeg elskede det som barn, teenager og ung, men nu er det SÅ let at styre udenom de ting som jeg nu ved jeg får det dårligt af. Jeg har en stofskiftesygdom, som dog er stabiliseret med medicin, jeg har altid været mere eller mindre overvægtig, men lige nu er det at have det så godt 100% fokus for mig. Jeg er ikke i tvivl om at vægttabet nok skal komme når min krop lige har fundet ud af den store omvæltning, kører trods alt kun på 1. måned. Af hjertet TAK Jane, for at udgive din bog, din FEDE (ha ha) side Madbanditten, LCHF-forum, Instagram og ikke mindst for at tage dig tid til at svare på spørgsmål og indlæg fra os brugere…. Mange hilsener Kristina

  Svar
 4. Jeg tror på, at mennesker er forskellige, og derfor er det også individuelt, hvad der virker for én. Jeg ville personligt ikke have haft problemer med at holde mig til LCHF, hvis jeg ellers bare kunne tåle det. Men i mine 4 måneder på LCHF har jeg dagligt måtte kæmpe med diverse former for ubehag, så jeg har måttet sande, at der bare ikke er vejen frem for mig.. Min krop fungerer langt bedre, når min mad er forholdsvis let og fedtfattig.. Så jeg tror på, at der er flere løsninger, og at man skal finde den, der passer bedst til én selv! :)

  Svar
 5. Som der er skrevet af de andre, så er det netop indlæg som disse, der viser hvilken fantastisk person du er! Ingen fanatisme, ingen prædiken, nogen løftede pegefingre – bare ren og skær saglighed, nede på jorden, og kærligt!
  Jeg lever lchf, siger jeg. Men jeg gør det ikke 100% Der er tidspunkter, hvor jeg ikke kan eller vil overholde det – og det er okay for mig :-)

  Svar
  • Helt det samme her. Sidst jeg tjekkede vores almindelige anbefalinger stod der heller ikke noget om, at man skal hælde sodavand og slik i sig så afvigelser er nok bare en del af gamet, tænker jeg.

   Og tak søde Jonna <3

   Svar
 6. BRAVO
  jeg er har jo spist LCHF on and off siden sommeren 2008
  Der hvor der er svært for mig er
  1) omverden er indrettet på masser af græsser( korn og sukker)
  Når man tager i byen så er det ufatteligt svært at undgå hvis man skal ha lidt fastfood ;) eller bare besøger mennesker
  Jeg var til konfirmation i søndags og var ret chokeret over hvordan selv buffetmad er bygget op om 2 slags kartofler, masser af gryn og brød og så en gang sukker og mel til dessert- fedtet var næsten ikke eksisterende og grøntsagere relativt få :( og jeg var sulten og utilfreds bagefter…
  2) Det er faktisk dyrere at leve LCHF; stivelse er ufatteligt billigt og tilgængeligt så når man er ramt økonomisk er det nemt at ryge i stivelsesfælden. Fattige mennesker verden over spiser stivelse..
  3) tryghed og komfort- når man er trist og småsyg rækker man næsten altid efter græsserne.
  Man længes jo ikke efter en gang rejer, en gulerod eller broccoli når verden gør ondt ;) det er sikkert grundlagt i barndommen -ikke mindst i overgangkost perioden hvor vi i den vestlige verden har besluttet at børn skal ha hvidt melklister og sødlig mos frem for mad der smager af noget…

  Så for mig handler sværheden ved at spise 100 % LCHF intet om kostplanen i sig selv men langt mere om udefra kommende problemstillinger.

  Jeg drømmer om at 7/11 og cafeerne i DK begynder at tilbyde mad der er LCHF venlig. At luksusafgiften på nødder bliver fjernet – at momsen på mad nedsættes så fattige mennesker også har råd til gode fedtstoffer, sundt kød og fisk og masser af økogrønt.
  kh

  Svar
 7. Kære Jane
  Endnu en gang viser du hvorfor jeg er så vild med netop din blog! Saglig, sober og jordnær! Tak :-)

  Som jeg også skrev til FB’indlægget i går, så er det da ikke så underligt synes at Arne Astrup synes at hans egen Verdens Bedste Kur er verdens bedste – ellers havde han da for pokker lavet den anderledes!

  Og for nogle – som ham – er det svært at leve LCHF og for andre er det ikke.

  Herhjemme har sønnen måtte opgive fordi han blev helt rastløs og deprimeret over at skulle undvære brød, ris og pasta. Så derfor har han blot skruet ned for indtaget. Der imod er jeg fuldt ud på! Jeg elsker simpelthen LCHF – aldrig har det været nemmere at holde blodsukkeret i ro og føle sig mæt og glad dagen lang.

  Og hvis jeg skulle være i tvivl om hvad det gør ved mig at spise sukker, skal jeg blot huske på i går, hvor jeg “snød” for første gang i de 4 mdr. jeg har levet LCHF: Jeg spiste 1 (een!) chokoladeskildpadde og resultatet var total oppustet mave og ekstreme mavekneb i over en time! Var den det værd? Nej ;-)

  Så tusind tak for din gode blog, den gode tone og de fantastiske ideer og tanker du deler med os :-)

  Svar
  • Jamen lige præcist. Man går jo efter det, man tror på. Og skildpadder… uh, dem har jeg spist mange af i mit liv. ;-)

   Svar
 8. Hej Jane
  Jeg plejer ikke at melde mig på banen i kommentarfeltet og ser også, at flere allerede har meldt sig med samme budskab. Alligevel, vil jeg dog rose dig stort for den gode saglige og konstruktive tone i dit indlæg og din evne til at anskue tingene fra en vinkel, der udelader det personlige og fremhæver det faglige og anerkender andre, selvom de ikke mener præcis det samme som dig. Det er derfor, jeg stadig følger med her.

  Svar
 9. Nu har jeg prøvet det i en periode og jeg synes heller ikke, at det var nemt. Og så var jeg sulten nærmest hele tiden. Jeg spiste efter din bog og er generelt ikke fedtforskrækket- jeg køber al tid fuldfed ost og bruger rigtig fløde i maden.

  Selvom det ikke virkede for mig, så kan man stadig lære noget af LCHF- det har jeg hvertfald. Det er nemlig meget nemmere at skære ned på kulhydraterne end jeg troede! Jeg kan og vil ikke undvære dem hele tiden, men jeg behøves heller ikke spise dem hele tiden. Det samme med sukker.
  Det gør det også nemmere at huske de 6 grønt om dagen, for spiser man mange kulhydrater, så svinder mængden af grønt og frugt ofte. Så selvom LCHF ikke duer for mig, så er jeg blevet klogere på egen krop:)

  (Og så elsker jeg bare opskriften på bønnefritter!)

  Svar
 10. Hej Jane

  Tak for et godt og sobert debatindlæg. Jeg synes din holdning er helt rigtig og rummelig. Selvfølgelig er der forskel på mennesker, og hvordan vi trives – der findes kun en sand vej til sundhed og velvære, og det er vores egen! Men derfor kan man jo godt lade sig inspirere.

  Line

  Svar
  • Ja præcis. Jeg er fx vildt fascineret af hele raw/veganerbevægelsen. Jeg trives ikke på det, men jeg elsker at plukke ting derfra.

   Svar
 11. Du har helt ret :)
  -og vi er jo alle forskellige, så nogle vil have svært ved at holde sig fra kulhydraterne og andre vil elske livsstilen :)
  Jeg er stadig positivt overrasket over LCHF. Det er første gang i mit liv at jeg inderst inde tror på at mine madvaner livsstilsændring og ikke blot en kur.

  Jeg har genvundet en del respekt for Arne Astrup over det seneste år. Jeg synes rent faktisk han har virket ærlig og oprigtig i han fremtræden. -og det er rart at se :)

  Svar
 12. Jeg læste den faktisk ret positivt ! Han anerkender jo, at få kulhydrater og højt fedt giver vægttab. At han så synes den er svær at holde må man jo bare se som en udfordring og bevise andet ;)

  Svar
  • Præcist! ;-)

   Så længe vi fastholder, at der kun skal være én slags kostråd, så vil vi altid ramme forbi nogen, tænker jeg…

   Svar
 13. Hi Jane,

  I read the Politiken article.
  I think the problem with any diet is the thought in the back of your mind that you’ll just eat in a special way as a temporary measure, lose the weight and then return to eating what you want afterwards. The problem with LCHF is that it requires a complete lifestyle/perspective change with regard to food. It also requires that you read a lot of the science behind LCHF to fully understand what it’s about so you can feel confident you are on the right track despite opinions from ‘experts’.

  I think it is true that you eat less calories in general on a LCHF diet but you’re free to eat more if you want AND you do not, at any point, feel the same levels of hunger as you would if you were eating high levels of carbs. (This is from my own personal experience)

  LCHF has been easy to hold for me because I made up my mind that wheat, sugar and high carb foods were not going to be a part of my diet now or ever again. I don’t feel hungry in the same way and am easily full up.

  Diets are difficult to hold if they:
  1. Don’t satitae the hunger
  2. Are seen as only temporary
  But you’re right that the strong tone and the denials have gone and that can only be good for the future of our health in general.
  Keep up the good work.
  Duncan

  Svar
   • I have to add that my mum and dad (both in their 70’s) have been doing LCHF for the last 8 weeks. My dad has lost 10 kgs and really believes it has saved his life. Anecdotes don’t make up for science, I know, but they help you stay motivated. They want to know when your blog is coming in English too!

    Svar
    • Well, feel free to translate it ;-) – or tell them to use Chrome and let google translate do the job (though my blog in English really comes out weird. I actually have a – now broken – english translation widget in the bottom)

     And well done, mr. and mrs. Wallace! Impressive!

     Svar
 14. Kære Jane
  Efter at have luret passivt i nogle måneder, tager jeg ordet i dag.
  Jeg er enig med dig på så mange punkter. Både ovenstående og generelt. Og som mor til en pige, der fik konstateret cøliaki for godt 7 år siden (den gang 12 år gammel), må jeg give Astrup ret. Ja, det er svært at skære (især) brød/korn ud af den danske kost. Det fylder meget i vores opfattelse af, hvordan man laver et måltid i Danmark. Især morgenmad og frokost. Men hvis fordelene er store nok, så lærer man (sig) det! Så vi to er rigtig glade for din måde at anskue kost/mad/livet på. Jeg kigger ind dagligt, og lader mig inspirere til et bedre liv (for os i hvert fald). Og jeg anbefaler med glæde din blog til alle der gider at høre :-).
  Derudover vil jeg gerne rose dig for dit gode sprog! Alt for mange bloggere, skriver bare ikke godt nok til at jeg gider blive hængende. Beklager, men jeg synes, at når man udgiver noget, skal man gøre sig umage med at gøre det ordentligt. Det gør du. Både form og indhold.
  Tak for det, og god vind med blog, bog osv. Jeg kigger ind igen i morgen :-).

  Svar
  • Årh tak :-)

   Jeg kan godt lide din pointe om, at hvis fordelene er store nok, så lærer man sig det. Det er sådan jeg har det. Jeg kommer aldrig til at spise brød igen. Åh al den maveballade… :-(

   Svar
 15. Kære Jane
  Denne artikel er netop hvorfor jeg holder så meget af madbanditten! Du formår altid at være sober, saglig og fanatismen er der ikke en skygge af! Jeg er en af dem der vil have svært ved at leve på en clean LCHF, det vil være for svært for mig. Det skyldes meget elementerne i min spiseforstyrrelse, som vil blive tricket på ‘forbudsområderne’ i LCHF.

  Men meget af LCHF’ principperne, som du meget inspirerende formidler, har jeg kunne bruge (pre graviditet;) Hvem vil ikke gerne spise rigtig mad? ;)

  Svar
  • Tak kære livsmod :-) For mig at se tæller enhver drejning mod mere naturlig mad. Derefter betyder resten mindre – og mindst af alt hvad man vælger at kalde det ;-)

   Svar