Er det uhøfligt at tage sin egen mad med?


Fordi der her på min side af skærmen foregår en masse andet end blogging, fik jeg lyst til at give ordet til jer i dag. Lade mig høre jeres holdning og jeres synspunkter. En slags Jane og Monopolet, om man vil.

Jeg tænker, at det første emne, vi skal kaste os ud i er:

Er det uhøfligt at medbringe sin egen mad, hvis man skal på besøg hos andre?

Det diskuterede de nemlig i vores Kickstart-gruppe forleden, og det var så utroligt interessant at læse de forskellige holdninger.

Vegansk, paleo, low carb, glutenfri, sukkerfri og mælkefri

Vi lever jo i en tid, hvor mange har stærke holdninger til det, de spiser. Ting som kød, sukker, fedt, brød og mælkeprodukter kan virkelig dele vandene. Nogle fravalg er af etisk karakter, andre skyldes allergier og intolerancer og ande igen skyldes et ønske om en anden livsstil, et bedre helbred eller en lavere vægt.

Så lad os forestille dig, at det er dig, der er værten/værtinden, og en af dine gæster kommer med sin egen medbragte mad, fordi hun ikke spiser en af de ovennævnte ting.

Opfatter du det som uhøfligt? Og ville det have gjort en forskel, hvis hun havde ringet i forvejen og forklaret, at hun altså ikke spiser kød/sukker/fedt/brød/mælkeprodukter? Ville du have tilpasset menuen til det særlige behov, eller ville du synes, det var dejligt, at hun selv tog noget med, så du ikke behøvede tage højde for det?

Ville det gøre en forskel, hvad grunden til fravalget var? Altså om fravalget var af etisk karakter, intolerance eller pga. livsstil eller vægt?

Og hvad hvis DU var den med det særlige behov? Hvad ville du da gøre? Ville du bare spise, hvad der blev serveret og så tage dine særlige hensyn en anden dag, ville du ringe inden og spørge til menuen eller ville du bare møde op med din egen mad?

HUSK…

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar her. Det, jeg er interesseret i at høre, er dine overvejelser. Byd ind i kommentarfeltet herunder (og hold tonen pæn)!

PS: Du kan også følge med i debatten ovre på Facebook.

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Følg med på Instagram

Ved du, at du kan følge Madbanditten.dk på Instagram? Her deler jeg alle nye opskrifter, jeg udgiver.

Du er også velkommen til at følge min private Jane Faerber-profil. Her er mindre mad men mere hverdag, rejser og træning❤️

Skriv dig op til min lørdagsmail og jeg sender dig en madplan for 0 kroner.

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

59 kommentarer til “Er det uhøfligt at tage sin egen mad med?”

Skriv en kommentar

 1. Som gæst: Jeg er ikke afhængig af noget, ikke intolerant overfor andet end æg (kogte/stegte), så det kan jeg sagtens undgå, det er sjældent, at der “kun” serveres tærter o.l., så min erfaring på dette område: Jeg kan sagtens klare et måltid, med de begrænsninger jeg selv har valgt: Ingen sovs/brød/kartofler/pasta og ris.
  Som vært: Jeg serverer min egen kost (udvalgt til lejligheden) og supplerer evt. med brød/kartofler/ris eller pasta, alt efter, hvad der er traditionelt!

  Svar
 2. Det korte svar er J A . Er blevet udsat for dette med at ville medbringe sin egen mad til en fødselsdagsmiddag til fire personer. Kunne ikke få at vide, hvad det var en kur. Havde ellers rettet ind med en fedtfattig middag. Da personen vil tabe sig. Jeg har ellers godt 10 års uddannelse indenfor mad og ernæring. Det var åbenbart ikke nok. Endte med at aflyse middagen. Når jeg går til værks er det en stor personlig og faglig nydelse at finde opskrifter, planlægge og finde gode råvarer. Jeg må sige det er heftige følelser det sætter igang. Har selv været på kur on off i mange år. Dette har jeg dog aldrig budt andre. Blot spist lidt mindre ved et arrangement af en hver art. Så tilbage på sporet igen med kost og motion efter sammenkomsten. Er opdraget til at spise, hvad der blev sat på bordet. Er ikke blevet forgiftet endnu. Får jeg sådan et bud igen. Vil jeg gøre det samme. Jeg må sige, hvis det er trenden. Er jeg stået af. Måltid er fælleskab og tillid. Hvis det ikke er tilstede, kan jeg ikke se at jeg skal dele måltidet sammen. Jeg ønsker at bruge min faglighed, passion, tid eller penge. Tak for kaffe.

  Svar
  • Ja det er virkelig en svær situation og der er mange følelser involveret. Også hos dig, lyder det til. Det er ikke rart at føle at ens indsats ikke værdsættes, når de gode intentioner ellers er der.

   Svar
 3. Jeg synes, det er uhøfligt, ja. Som værtinde vil jeg altid bestræbe mig på at tilpasse menuen til mine gæster, og som LCHF´er vælger jeg bare at tage så få kulhydrater fra bordet som muligt når jeg er gæst. Reel allergi synes jeg er en anden sag. Men selv der er der vel intet til hindre for at ringe til værtinden og høre om menuen er ok, eller man skal medbringe noget selv.

  Svar
  • Hej Jane
   Tusind tak for hjælpen, min mave har aldrig haft det bedre.
   Jeg startede med at spise striks lchf for at mærke hvordan det føltes. Jeg skal ikke tabe mig, jeg skal tage på. Nu spiser jeg normal lchf, men jeg taber mig stadigt. Jeg er klar over at jeg skal øge i kulhydraterne, men skal jeg også øge fedtdelen?

   Svar
   • Ja, når forskellen mellem LCHF for vægttab og LCHF for vægtvedligehold ligger primært i et højere fedtindtag – og ofte også et lidt højere kulhydratindtag end den helt strikse.

    Og hvor er det dejligt at høre, at din mave har det godt. Det er simpelthen den bedste “bivirkning” :)

    Svar
 4. Jeg holdt kandidatfest i går, og en veninde meddelte mig et par dage forinden, at hun er blevet veganer, men at det ikke var noget, at skulle planlægge efter – hun kunne bare selv tage noget med. Jeg fortalte hende, hvad der var på menuen, og så kunne hun selv vurdere derudfra, hvad hun evt. ville medbringe. Havde hun uden varsel haft en festlig madpakke med, var jeg blevet træt af det. Men fordi hun sagde noget på forhånd, var der ingen sure miner – og slet ikke, når hun kombinerede med det fra menuen, som hun godt kunne spise.
  Det er vigtigt for mig, at man gør værten opmærksom på sin ‘særlige’ kost inden, at man går stille med dørene overfor de andre gæster – og at man ikke outshiner værtens menu! På den måde synes jeg fint man kan tage hensyn til hinanden :)

  Svar
 5. Ja, jeg synes bestemt det gør en forskel, at man ringer i forvejen og fortæller at man har sin egen mad med. Det gælder da i det hele taget. Vi har nogle mellemøstlige familiemedlemmer, som altid tager masser af dejlig og lækker mad med, men man står jo og laver mad til alle og så er der jo alt for meget. Derfor: sig det i forvejen, så er det helt ok.

  Svar