Er æg usunde og farlige at spise, og hvordan er det med kolesterol og æg?
At spise æg øger risikoen for hjertekarsygdom og død, har man kunne læse overalt i den internationale presse i den sidste tid. For det konkluderede en ny analyse publiceret i JAMA.
Link til studiet her: Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality.
Æg og kolesterol
Det er selvfølgelig det ‘dødsensfarlige’ kolesterol, man er bange for.
Altså selvsamme angst for kolesterolet, som førte til, at vi fik de fedtfattige kostråd i første omgang, men hvor kolesteroladvarslen (i nærmest stilhed) blev fjernet fra de amerikanske kostråd ved sidste opdatering i 2015, fordi den videnskabelige litteratur hobede sig op for at afvise, at kolesterol indtaget via maden spillede nogen nævneværdig rolle ift. kolesteroltallet.
Kroppen er nemlig så klog, at den selv tilpasser det med kolesterolet. Spiser du mindre, producerer den selv mere. Og vice versa. Så medmindre din krop er ude på at slå dig ihjel, er æggene det nok heller ikke.
Det kan derfor undre, hvorfor vi i 2019 igen skal diskutere æg og kolesterol.
Den nye meta-analyse konkluderede dette:
Among US adults, higher consumption of dietary cholesterol or eggs was significantly associated with higher risk of incident CVD and all-cause mortality in a dose-response manner. These results should be considered in the development of dietary guidelines and updates.
Æg og kolesterol øger risikoen for hjertekarsygdom og død og resultaterne fra denne analyse bør tages i betragtning, når der skal laves opdatering til de officielle kostråd. Sådan skriver de.
Wait what??? Jumping to conclusions, much?
Hvorfor publicerer et anerkendt tidskrift som JAMA sådan noget juks? Skuffende.
Ernæringsvidenskab – en underlig disciplin
Ernæringsvidenskab er en virkelig svær disciplin.
Du kan lave store befolkningsundersøgelser baseret på nyttesløse spørgeskema og måle på endepunkter som hjertekarsygdom og død, men vi aner simpelthen ikke, om det var den enkeltkomponent, der var årsag til sygdommen/døden.
Så kan vi lave studier under kontrollerede forhold, som er dyre at lave og som derfor ofte laves på mindre grupper og kortere perioder. Disse kan fortælle os noget om virkningen på kort tid. Det kunne fx være: Hvad sker der med kolesteroltallet, hvis man spiser X antal æg hver dag i en given periode.
Befolkningsundersøgelser kan, pga. den enorme usikkerhedsfaktor, ikke bruges til at lave nogen konklusion om årsagssammenhæng.
Det fremgår helt korrekt af dette studies begrænsninger (“… the study findings are observational and cannot establish causality”)
Alligevel kan vi læse i konklusionen, at forfatterne mener, at studiet bør danne grundlag for fremtidige kostråd.
Jamen hvordan i hulen sprang de fra ‘kan ikke konkludere årsagssammenhæng” til “dette er vi så sikre på, at vi vil have det tilbage i kostrådene”?
Og hvorfor spiller medierne altid med og bringer den ene skræmmeartikel efter den anden? Ved de ikke, at størstedelen af læserne kun læser overskriften og derfor aldrig kommer til at æg faktisk hverken er usunde eller farlige?
Derfor kan du trække på skuldrene af dette studie:
Her er et par grunde til, at du kan trække på skuldrene over det nye studie og komme videre i din dag:
✔️ Adskillige studier af højere kvalitet har frikendt æg og kolesterolindtag som årsag til hjertekarsygdomme. I 2015 blev advarslen mod at spise kolesterolholdige madvarer (æg, skaldyr etc.) endda fjernet fra de amerikanske kostråd.
✔️Observationsstudier/befolkningsstudier/Epidemiologiske studier kan aldrig bruges til andet end hypotesedannelse. At studiets forfattere her afslutter med at foreslå, at deres resultater bør ligge til grund for fremtidige officielle kostråd, er både useriøst og skræmmende.
✔️At spørge folk i et spørgeskema, hvor mange æg, de spiste i 1990 og så 1) forudsætte, at de kan huske det og rapporterer det korrekt og 2) forudsætte, at de gør nøjagtigt det samme to årtier frem og udarbejde sin konklusion på det, er skørt. Man skulle tro, det var en parodi, men det er det ikke.
✔️ Relativ risiko og absolut risiko er ikke det samme. Lær at kende forskel og forstå, at den absolutte risiko er den eneste relevante. Skal man konkludere noget ud fra relativ risiko i ernæringssammenhænge, skal den op over 200% . Ikke 17-18% som her. Til sammenligning er den relative risiko for at få lungecancer, hvis du er ryger omkring 2500 %. Er du ikke hjemmevant i statistik, kan du læse forklaringen her: Relativ risiko vs. absolut risiko
✔️Danske læger og fagpersoner, der deler artikler om dette studie og foreslår, at det er grund til ikke at spise æg, er medvirkende til, at danskernes tillid til fagpersoner indenfor sundhedsområdet er i frit fald. Stram op!
Enkeltstudier nej, helhed ja
Ofte er meta-analyser interessante, fordi de inddrager flere studier og samler konklusionerne derfra. Men selv meta-analyser er jo ikke bedre end de data, de hviler på.
I ægs tilfælde vil det være forkert at sige, at entydig videnskab peger på, at æg skulle være særskilt farligt.
Studier med andre konklusioner om æg:
“Higher consumption of eggs (up to one egg per day) is not associated with increased risk of coronary heart disease or stroke.”
Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.
“• Overall, summary associations indicate that intake of up to 1 egg daily may be associated with reduced risk of total stroke.
• Overall, summary associations show no clear association between egg intake and increased or decreased risk of CHD.
• Eggs are a relatively low-cost and nutrient-dense whole food that provides a valuable source of protein, essential fatty acids, antioxidants, choline, vitamins, and minerals.”
Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes.
“The risk associations found in the observational studies are more likely to be attributed to a dietary pattern often accompanying high egg intake and/or the cluster of other risk factors in people with high egg consumption. Dietary patterns, physical activity and genetics affect the predisposition of CVD and T2D more than a single food item as eggs. In conclusion, up to seven eggs per week can safely be consumed, but in patients with established CVD or T2D only with special emphasis on a healthy lifestyle.”
“Results from randomized controlled trials suggest that consumption of 6 to 12 eggs per week, in the context of a diet that is consistent with guidelines on cardiovascular health promotion, has no adverse effect on major CVD risk factors in individuals at risk for developing diabetes or with type 2 diabetes.”
Helheden tæller – også når det gælder dit helbred
Om du spiser æg eller ej er dit helt eget valg. Du kan leve sundt med æg, du kan leve usundt med æg og du kan også leve både sundt og usundt uden æg.
For det er ikke enkeltkomponenter, der afgør om din kost er sund eller ej. Det er helheden af den. Og faktisk er det helheden af din livsstil, for selvfølgelig tæller din øvrige livsstil med i det store billede.
Æg er en relativ billig kilde til nemt optageligt essentielt protein indeholdende alle aminosyrer og æg indeholder faktisk alle vitaminer, du har brug for med undtagelse af C-vitamin.
Æg er dog også et kraftigt allergen (særligt æggehviden virker til at være synderen her), så måske skal du ikke leve af æg alene. Men det nok også de færreste, der gør det.
Så er æg usunde og farlige?
Det korte svar: Nej.
Det lange svar: Også nej.
Den dag, vi stopper med at dæmonisere rigtig mad (kød, æg, fedt) og retter luppen mod alt det forarbejdede lort, som supermarkederne sælger og folk køber og spiser, der kan vi tale om, at vi kommer til at rykke noget.
Indtil da rykker vi kun baglæns.
Mere læsning:
Du kan læse endnu en kommentar om studiet her: Eggs are bad – then good – then bad again? What gives?
Du kan også sætte dig ind i hvad kolesterol egentlig er, ved at læse dette indlæg: Hvad er kolesterol?
Jeg spiser to æg til morgenmad hver dag og har gjort det så længe jeg kan huske. Jeg er 90 år gammel og går lige så lange ture som da jeg var 60. Jeg går til yoga og vægttræning to gange om ugen, spiser hjemmelavet mad og køber meget sjældent mad i pakker eller dåser. Jeg vejer det samme som da jeg var 25, fordi jeg holder en fastedag hvis jeg har taget på i vægt, selvom det kun er et eller to pund. Jeg sidder sjældent stille mere end en halv time ad gangen. Jeg bruger briller, men ikke høreapparaer. Jeg tror det er meget vigtigt at lave sin egen mad uden ret meget mel og sukker og at bevæge sig dagen igennem.
Hvor blev jeg glad af at læse din besked! Hvor er du en stor inspiration! Jeg håber, jeg er som dig, når jeg bliver 90??
Hejsa. Jeg har lige købt din bog om Keto på 4 uger. Jeg er en kvinde på 58 der både har Diabetes 2 men desværre også lidt for høj kolestrorol. Er det forsvarligt for mig med Keto kost med de mange æg og fedt? Ville rigtig gerne holde mit sukkertal nede. Vægten er ok kun 59 kg.
Jeg er jo ikke læge og det er derfor udenfor mine kompetencer at lave den slags individuelle vurderinger. Ud fra det du beskriver er der ikke noget, der gør mig uroligt. Tager du medicin, skal du have din læge med på sidelinjen. Især dit blodsukker kan normalisere sig hurtigt og ændre behov for medicin.
Måske vil du læse dette indlæg også: Keto og kolesterol
Hejsa
Har lige et spørgsmål ang rå æg! Vi diskuterer herhjemme hvorvidt man optager vitaminer osv fra rå æg?
Både hvad angår protein og visse vitaminer vil man optage mindre fra rå æg end fra hvis ægget er tilberedt. Præcis i hvilken grad det gælder har jeg ikke sat mig ind i :)
Tak for et sobert og oplysende indlæg (igen).
Jeg tror jeg laver æggekage til aftensmad :-)
Haha ja! Håber du NYDER den!